![Untitled design (54)](https://cdn.rasa.my/2019/03/Untitled-design-54.jpg)
Umpph sedapnya bila dapat merasa tempeyek yang rangup dan sedap. Sedar-sedar dah sebalang habis. Memang melekakan. Boleh cuba resipi tempeyek ini.
Bahan-bahan:
1/2 kg tepung beras
1/2 kg tepung ubi
200g tepung jagung
Udang kering secawan (blende)
Cabai kering 2 senduk lauk (blende)
Garam 4 sdt
Ajinamoto 3 sdt * jika perlu
Telur 4@5 biji ikut saiz (blende last)
Jintan manis 1 sdb
Biji lemuju 1 sdb (kalau tak letak pon x pa. Akak xletak harini sebab takde)
Air kapur 1sdb
Air tak reti sukat. Tp pastikan adunan tak terlalu pekat atau terlalu cair ye 🙂
Kacang & ikan bilis mentah utk letak kat atas (pastikan betul2 kering kalau basuh)
Bahan tambahan:
Suka hati anda mahu letak apa, ada yg tambah daun limau purut dihiris halus, jagung dll.
Cara memasak :
Campur semua bahan kecuali telur.
Lepas siap bancuh baru masuk telur yg di blende tu
Cara menggoreng, curah di tepi kuali
Tempeyek kira dah masak bila dah takde buih2 kat sekeliling dia masa mengoreng.
Resepi ni boleh dapat lebih kurang 400 keping
kredit resipi:Jom Belajar Buat Biskut
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ketayap Berlauk Untuk Minum Petang Sekeluarga
![Ketayap Berlauk Untuk Minum Petang Sekeluarga](https://cdn.rasa.my/2021/08/393611.jpeg)
Kuih ketayap memang kuih muih tradisi yang tidak jemu makan. Sesekali kita tukar inti ketayap dari inti manis ke inti kari. Sesuai untuk dinikmati ketika minum petang mahupun waktu sarapan nanti. Pasti tak cukup satu.
Ketayap Berlauk
Bahan-bahan kulit:
2 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
3 cawan air
2 biji telur
1/2 sudu teh garam
Sedikit pewarna kuning atau serbuk kunyit(pilihan)-BELI ONLINE DI SINI
Bahan inti:
3 biji ubi kentang(potong dadu)
Sedikit isi ayam atau daging- (dipotong kecil-kecil)guna daging atau ayam kisar lagi mudah.
2 ulas bawang putih(potong dadu)
1 biji bawang merah(hiris dan potong dadu)
1 paket rempah kari daging(kecil)-BELI ONLINE DI SINI
Daun sup
Garam
Penambah rasa(aji)
Cara buat kulit:
1.Campur semua adunan untuk kulit hingga jadi adunan seperti goreng pisang.Kacau guna whisk.Tapiskan..
2.Kemudian ambil satu senduk dan tuang atas kuali non stick, lagi mudah.
ulangi hingga adunan habis.
Untuk inti:
1.Sediakan kuali,tuang sedikit minyak.
2.Tumis bawang merah,putih yang dah dipotong dadu.
3.Masukkan rempah kari.(telah dibancuh dengan air)
4.Gaul sebati.
5.Tambah air sedikit.
6.Biar terbit minyak.
7.Masukkan ayam atau daging.
8.Masukkan kentang yang dipotong dadu.
9.Letak garam,serbuk ajinomoto perasakan,taburkan daun sup.Tunggu hingga kering sikit dan angkat.
10.Biarkan sejuk.kemudian ambil dadar tadi.letak inti dan lipat atau gulung. Macam buat ketayap inti kelapa.
11.Siap untuk dihidang.
Airtangan dan gambar oleh: Eniza M. Salim
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
4 Idea Tukar Keledek Jadi Dessert& Kuih Yang Sedap Untuk Berbuka.
![4 Idea Tukar Keledek Jadi Dessert& Kuih Yang Sedap Untuk Berbuka.](https://cdn.rasa.my/2018/11/keria.jpg)
Tahukah anda bahawa ubi keledek yang enak dikukus, direbus dan dipanggang kerana rasanya yang manis. Keledek juga terdapat dalam pelbagai jenis, ada yang warna kuning, ungu dan putih namun khasiatnya adalah sama.Keledek kaya dengan pelbagai manfaat kesihatan dan ia dikatakan antara yang terbaik berbanding keluarga ubi yang lain. Kandungan karbohidrat,Vitamin A, B6, C, Kalium, yang ada dalam sebiji keledek dikatakan mampu menghalang penyebaran toksin dan radikal bebas di dalam tubuh.
Jika ingin berdiet, jangan takut untuk memasukkan keledek dalam menu harian, selain mengadungi karbohidrat yang baik keledek juga mengandungi banyak air banyak. Secara tidak langsung, ia menjadikan anda lebih cepat kenyang dan tahan lebih lama. Oleh itu, RASA membawakan kepada anda empat resipi manisanberasaskan keledek yang boleh anda cuba dan mendapat khasiatnya,
KUIH KERIA KELEDEK SIRA GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN:
- 1kg ubi keledek kuning
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar tepung ubi
- 2 keping gula melaka
- 1 sudu gula pasir
- 1/2 cawan air
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
- Kupas keledek kemudian kukus hingga empuk.
- Lenyek ubi keledek sehingga tiada ketulan
- Kemudian campurkan ubi keledek yang telah dilenyek tadi dengan tepung gandum, tepung ubi dan secubit garam.
- Gaulkan hingga sebati dan menjadi doh keria.
- Bulat-bulatkan doh keria, kemudian leperkan dan buat lubang di tengah-tengahnya.
- Goreng doh keria yang telah dibentuk kemudian toskan untuk hilangkan minyak
- Sementara itu, campur dan cairkan gula melaka, gula pasir dan air sehingga mendidih dan pekat
- Masukkan keria yang telah digoreng tadi dan gaulkan sehinga sebati.
- Tutup api, dan terus gaul hingga gula melekat dan menyaluti semua bahagian kuih keria.
- Kuih keria sedia dihidangkan.
TALAM KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN BAWAH:
- 500gm keledek ungu | kukus
- 2 cawan tepung beras
- 2 sudu makan tepung ubi
- 3/4 cawan gula pasir
- 1 liter santan
- 1 sudu teh garam halus
LAPISAN ATAS:
- 100gm tepung beras
- 3 sudu makan tepung jagung
- 1 liter santan dari sebiji kelapa
- 2sudu teh garam halus
CARA MEMASAK:
- Untuk lapisan bawah, lenyekkan keledek hingga hancur.
- Kemudian, campurkan semua bahan kemudian kacau rata.
- Tapiskan ke dalam periuk.
- Renehkan atas api perlahan hingga hampir pekat. Tutup api
- Tuangkan dalam managkuk kuih lompang dan kukus selama 15 minit dalam kukusan yang telah sedia dipanaskan.
- Untuk menyediakan lapisan atas, satukan semua bahan gaul kacau sebati.
- Tapiskan, kemudian tuang di atas lapisan bawah yang telah dicucuk dengan garapu.
- Kukus semula lebih kurang 12-15 minit lagi.
- Setelah masak, tutup api dan buka penutup kukus.
- Setelah sejuk keluarkan dari acuan dan sedia dihidangkan.
ONDE-ONDE KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
- 3 cawan keledek yang telah direbus
- 2 cawan tepung pulut
- 1 ketul gula melaka | potong dadu kecil
- 2 mangkuk kelapa parut | putih sahaja
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
- Campurkan keledek yang telah dilenyek dengan tepung pulut, gaul rata hingga menjadi doh lembut.
- Tambah sedikit air jika perlu.
- Bulat-bulatkan menjadi bulatan kecil, kemudian masukkan ketulan gula Melaka dan tutup semula.
- Bembali bentukkannya menjadi bulat. Lakukan hingga habis.
- Panaskan air dalam periuk, setelah mendidih masukkan onde-onde.
- Semetara itu, sediakan kelapa parut yang telah digaul dengan secubit garam di dalam loyang.
- Setelah onde-onde timbul angkat menggunakan penapis, toskan dan gaul dalam kelapa parut tadi.
- Onde-onde sedia dihidangkan.
BUBUR KELEDEK PELANGI
BAHAN-BAHAN:
- 1 biji keledek warna unggu | potong dadu kecil
- 1 biji keledek warna kuning | potong dadu kecil
- 2 sudu makan sagu mata ikan warna hijau
- 1/2 cawan gula pasir
- Secubit garam
- 500 ml santan
- 150ml susu cair
- 1 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
- Kukus keledek yang telah didadu separuh masak. Ketepikan.
- Cucu sagu di bawah air mengalir kemudian masukkan dalam air yang telah didihkan dalam periuk.
- Setelah sagu bertukar jernih. Angkat dan lalukan di bawah air mengalir. Masukkan dalam bekas bersama sedikit air.
- Masukkan santan dalam periuk bersama gula, secubit garam dan daun pandan. Renehkan atas api sederhana.
- Setelah mereneh masukkan keledek, seketika kemudian masukkan pula sagu.
- Sebelum angakat masukkan susu cair, gaul rata dan tutup api.
- Bubur sedia dihidangkan.
Peminat Kuih Tepung Bungkus Gedik, Boleh Cuba Tanpa Daun Pisang
![Peminat Kuih Tepung Bungkus Gedik, Boleh Cuba Tanpa Daun Pisang](https://cdn.rasa.my/2023/04/i-87.jpg)
Kuih tepung bungkus, kuih tradisional yang sentiasa menjadi kegemaran ramai, tak luput dek zaman. Dibungkus dengan daun pisang, rasanya yang lemak-lemak masin dan inti kelapanya yang manis membuatkan gabungan ini berjaya menaikkan selera kepada sesiapa yang memakannya.
Kali ini ini, kita ikuti resipi kuih tepung bungkus hasil perkongsian Puan Eha. Mudah saja membuatnya.
Awalnya, kuih ini diminta oleh ibu mertuanya yang teringin untuk menikmati kuih tepung bungkus ini, Maka, gigihlah mencari daun pisang, tapi rupa-rupanya daun pisang tersebut hanya mencukupi untuk membungkus 6 biji kuih sahaja dek kerana keadaan daun tersebut ada yang kurang elok.
Maka, tercetuslah idea untuk mengukus kuih tersebut di dalam bekas kecil-kecil. Sama sahaja rasanya. Cuma, tiada aroma daun pisang. Jadi, kepada yang sukar mendapatkan daun pisang di tempat anda, mungkin boleh juga mencuba cara ini.
BAHAN-BAHAN:
1 biji kelapa parut putih
Daun pandan
2 cawan air
2 sudu gula putih
2 sudu gula merah – Boleh beli online di sini
Sedikit garam
1 sudu tepung gandum – Boleh beli online di sini
Gula nise/gula Melaka – Boleh beli online di sini
Daun pisang
CARA MEMASAK:
INTI KELAPA
Masak gula dengan air sehingga larut.
Kemudian, masukkan daun pandan dan kelapa parut. Gaul sebati.
Apabila air agak kering, masukkan pula tepung gandum. Bolehlah sejukkan inti.
BADAN PUTIH GEDIK
2 cawan santan
2 cawan air
1 ½ cawan tepung beras – Boleh beli online di sini
Garam – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan di dalam periuk. Kacau sebati, baru buka api.
Kacau sehingga pekat dan dah siap.
Kemudian, bolehlah letakkan inti dan bungkus seperti biasa.
Kukus selama 10 hingga 15 minit dan dah siap.
Beginilah hasilnya.
Sedap. Gedik-gedik je bahagian putih tu.
NOTA: Jika kehabisan daun pisang, bolehlah mencuba untuk meletakkan di dalam bekas kecil-kecil. Sama sahaja rasanya.
Kredit: Puan Eha
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Ayam Goreng Bawang Putih, Goreng Sampai Garing, Wangi Aromanya
Jom Buat Sendiri Air Lai Chi Kang, Redakan Panas Penyejuk Tekak
Nak Keria Rasa Crunchy Di Luar Lembut Di Dalam, Tambah Satu Bahan Ni
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official