Jemput-jemput atau kuih cekodok lazimnya enak dimakan pada waktu pagi atau ketika minum petang. Tetapi, jemput sambal Terengganu ini memang unik. Ada inti berisi ikan.
Menggunakan ramuan utama tepung pulut dan isi ikan selayang, jemput-jemput ini memang unik dan kelihatan enak sekali.
Ikuti perkongsian resipi daripada Zaky Mat Ali dalam menghasilkan jemput sambal Terengganu ataupun dikenali juga dengan nama kuih bom. Jom kita cuba.
BAHAN-BAHAN:
(BAHAN A)
500g tepung pulut – Boleh beli online di sini
80g tepung gandum – Boleh beli online di sini
5 sudu besar kelapa parut
1 sudu kecil garam
Air secukupnya
(SAMBAL)
1kg ikan selayang
200ml santan
5 biji bawang merah – Boleh beli online di sini
2 inci halia
1 hiris asam keping – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
Ikan dikukus. Kemudian asingkan tulangnya, manakala isi ikan ditumbuk.
Bawang dan halia dihiris.
Campurkan kesemua bahan dan masak sehingga sambal kering.
Campur semua bahan A dan uli sehingga sebati.
Masukkan inti sambal ikan yang telah dimasak sehingga kering tadi dan bentukkan menjadi bulat.
Letakkan di dalam bekas. Buat sehingga adunan habis.
Kemudian, bolehlah digoreng sehingga kuning keemasan.
Sedap kan jemput-jemput berintikan ikan. Inilah hasilnya jemput sambal Terengganu. Selamat mencuba.
Kredit: Zaky Mat Ali
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Pisang Karamel Bersos Kastard Nanas, Rasa Sekali Pasti Nak Lagi
Shakshouka, Hidangan Popular Dari Timur Tengah Enak Dimakan Dengan Roti
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tujuh Kuih Berbalut Daun Pisang. Sedap DiBawa Berbuka
Jika diimbas dulu-dulu masak kuih-muih banyak yang dibalut daun pisang. Daun pisang ni bukan sahaja aromanya mewangi satu dapur tapi tempias rasanya meresap dalam kuih muih melazatkan lagi kuih -muih.
Tapi yang lebih istimewa, membalut makanan dengan daun pisang juga selamat dan tiada bahan kimia sampingan. Kini jadi trending pasaraya utama di Asia banyak yang sudah menggantikan pembalut plastik dengan daun pisang.
Jom kita cuba masak kuih muih popular yang berbalut daun pisang ni untuk dinikmati masa berbuka.
- PULUT INTI MANIS
BAHAN-BAHANNYA:
Bahan inti :
- 50 gm gula merah
- 2 sudu makan gula pasir
- 1 cawan air
- Garam secukup rasa
- 300 gm kelapa parut /diambil putih sahaja
Bahan pulut :
- 100 gm beras pulut /direndam 3- 4 jam toskan
- 100 ml air
- 50 ml santan
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
- Masukkan gula merah, gula pasir dan air dalam kuali.
- Masak hingga gula larut.
- Masukkan garam dan kelapa parut.Gaul sebati.
- Biarkan agak kering, tutup api dan ketepikan.
CARA MASAK PULUT / PENYEDIAAN :
- Masukkan beras pulut, santan dan sedikit garam ke dalam loyang. Kacau rata.
- Masukkan loyang dalam pengukus dan kukus hingga naik wap
- Angkat dan ketepikan.
- Ambil sedikit beras pulut, letak di atas daun pisang yang telah dilayurkan dan dilap.
- Letakkan inti di atas beras pulut. Bungkus daun pisang kemas-kemas
- Sedia dihidang
Saiz hidangan : 2-3 orang
Masa memasak : 40 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Pulut dimakan dengan kelapa parut manis memang lazat
Anggaran kos : RM 5
INFO CHEF : Memasak dengan membungkusnya dalam daun pisang menambah aroma dan citarasa yang amat membangkit selera.
- KUIH TEPUNG PELITA ASLI
BAHAN-BAHAN :
Bahan lapisan hijau /bawah:
- 1/2 cawan tepung beras
- Secubit kapur makan
- 2 cawan air daun pandan /4-5 helai daun pandan dikisar
- 1 sudu teh gula bagi setiap bekas
Bahan lapisan atas/santan :
- 1/2 cawan tepung beras
- 2 1/2 cawan santan
- Secubit garam
CARA MEMASAK :
CARA MASAK LAPISAN HIJAU/BAWAH:
- Campurkan kesemua bahan lapisan hijau. Panaskan periuk pengukus sehingga airnya mendidih.
- Susun bekas daun pisang dalam periuk pengukus. Isikan satu sudu gula ke dalam bekas, kemudian baru tuangkan campuran tadi sebanyak 1/3 sahaja.
- Kukus selama 15 minit , setelah masak tuangkan pula adunan lapisan santan di atasnya.
CARA MASAK LAPISAN SANTAN/ATAS :
- Satukan semua bahan di atas dan masak atas dapur sambil dikacau hingga keluar wap.
- Tuang atas lapisan hijau tadi dan kukus selama 10 minit.
Saiz hidangan : 30 – 40 biji ikut saiz acuan
Masa memasak : 25 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Sedap dimakan apabila disejukkan dalam peti sejuk , manis bersantan
Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Seperti juga kuih tradisional yang lain ia turut mengalami ubahsuai dalam resipinya. Ada yang dimasukkan tepung jagung tepung kwan hoe dan bermacam-macam lagi.
- KUIH ABUK -ABUK SAGU
BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan biji sagu
- 2 cawan kepala parut putih
- 3 sudu makan gula merah
- 3 sudu makan gula pasir
- Garam secukup rasa
- 10 calong daun pisang, lidi penyemat
CARA MEMASAK :
- Basuh sagu dan toskan 5 minit.
- Gaulkan sagu dengan kelapa dan tambahkan garam.
- Campurkan gula merah dengan gula pasir.
- Masukkan dua sudu campuran sagu dalam ke dalam calong daun pisang.
- Kemudian sendukkan 1/2 sudu campuran gula dan disudahi dengan satu sudu campuran sagu.
- Tutup calong dan sematkan dengan lidi. Kukus kuih lebih kurang 10 minit.
- Kuih abuk-abuk siap dihidangkan.
Saiz hidangan : 4- 5 orang makan
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Rasa sagu yang lembut dengan inti gula, pencuci mulut yang sesuai untuk moreh atau memulakan berbuka puasa.
Anggaran kos : RM 6
INFO CHEF : Gunakan sagu biji putih asli. Bahan yang bermutu dan asli menjamin kualiti kuih abuk-abuk yang lebih enak.
- KUIH KOCI PULUT HITAM
BAHAN INTI:
- 2 biji kelapa
- 1 cawan gula merah
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 sudu teh garam
- 2 cawan air
- 2 helai daun pandan
- 2 sudu makan tepung gandum
CARA MASAK INTI:
1. Satukan kesemua bahan ( kecuali tepung gandum) dan masak sampai hampir kering.
2. Kemudian masukkan tepung. Kacau rata.
3. Setelah inti kering, padamkan api. Setelah sejuk, cubit inti dan bulat-bulatkan.
NOTA: Jika suka inti manis, lebihkan gula.
BAHAN DOH KOCI:
- 100gm pulut hitam (rendam semalaman & kisar dengan air)
- 500gm tepung pulut
- 3 sudu makan tepung gandum
- Air secukupnya
CARA ADUN DOH:
1.Tapis pulut hitam yang dikisar tadi untuk dapatkan patinya. Kalau nak mudah guna je tepung pulut hitam tapi rasanya akan jadi lain. Maka ikut citarasa masing-masing.
2.Kemudian campurkan dengan bahan-bahan lain. Uli hingga menjadi doh. Tekstur doh seakan nak buat onde-onde ( buah melaka).
BAHAN SANTAN:
- 1/2kg santan
- 2 cawan air
- 1 sudu teh garam (kalau suka masin lebihkan jumlahnya)
- 3 sudu makan tepung jagung
- 3 sudu makan tepung beras
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan dalam periuk. Kacau sebati.
2. Kemudian masak guna api sederhana hingga pekat.
BAHAN LAIN:
- Daun pisang secukupnya – bersihkan dan potong empat segi
CARA PENYEDIAAN KUIH KOCI:
1. Didihkan air dalam periuk dan siapkan daun pisang.
2. Ambil doh dan letak inti yang telah dibulat-bulatkan. Masukkan doh ke dalam air mendidih.
3.Setelah doh timbul, toskan dan letak ke dalam adunan santan yang dah dimasak tadi.
4. Golek-golekkan doh dalam santan hingga rata dan bersalut.
5. Letak doh koci atas daun pisang.
6. Bungkus dengan elok dan buat hingga habis adunan.
Kredit resipi & foto: Izza Howzin
5. KUIH NAGASARI
BAHAN-BAHANNYA:
1 cawan tepung beras
5 cawan santan
2 camca besar penuh tepung jagung
2 camca besar rata gula
1/2 camca teh garam
Pisang raja secukupnya (sebiji dibelah 2)
Daun pisang secukupnya
Pisang nangka (atau apa shj yg sedap)
.
CARA MEMASAKYA 🙂
1. Satukan tepung beras, santan, gula, garam dan tepung jagung, kacau rata dengan whisk hingga rata.
2. Tapis bancuhan tadi ke dalam periuk. Kacau tanpa henti atas api sederhana hingga pekat dan kental.
3. Kemudian matikan api. Biar suam.
Ambil daun pisang yang telah dilayur dan potong pada saiz sesuai.
4. Letak 1 1/2 camca besar adunan tepung, ratakan. Letak 1/2 bahagian pisang raja.
5. Letak sedikit lagi adunan tepung atas pisang dan kemaskan. Balut seperti membungkus lepat pisang. Buat hingga siap
6. Kukus atas air menggelegak selama 30 minit atau hingga masak. Biar kuih sejuk sepenuhnya sebelum dihidangkan untuk berbuka puasa….
Kredit :FB : Buku Resipi Online
6.PULUT PANGGANG
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg beras pulut (rendam semalaman)
- 1 liter santan cair
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Basuh beras pulut dan toskan. Kukus beras pulut setengah masak. Masukkan santan dan garam. Kacau rata.
2.Biarkan masak dan ketepikan.
BAHAN INTI:
- Minyak masak untuk menumis
- 2 biji bawang merah (kisar)
- 2 ulas bawang putih (kisar)
- 50 gram udang kering (rendam dan kisar)
- 2 sudu makan cili boh
- ½ biji kelapa parut
- 1 sudu makan serbuk jintan manis (sangai dan kisar)
- 1 sudu makan serbuk jintan putih (sangai dan kisar)
- 1 batang serai (kisar)
- 1 cm lengkuas (kisar)
- 1 cm kunyit (kisar)
- 1 cm halia (kisar)
- Garam secukup rasa
- Daun pisang untuk membungkus
CARA MEMASAK:
1.Tumis bawang merah dan bawang putih.
2.Masukkan udang kering. Kacau seketika. Masukkan cili boh dan kacau lagi.
3.Masukkan bahan-bahan lain. Kacau lagi sehingga kering.
4.Angkat dan biarkan seketika.
CARA PENYEDIAAN:
1.Ambil daun pisang yang telah dilayurkan. Sapukan sedikit minyak masak.
2.Letakkan sedikit beras pulut. Letakkan inti. Balut kemas.
3.Bakar sehingga masak. Sedia dimakan.
INFO CHEF: Inti yang sedap menjadikan pulut panggang anda lebih hebat rasanya.
7. LEPAT LIAT TOK MANEH 1960an
.
- 1 Kg tepung pulut
- 3 cawan Gula merah
- 2 1/2 cawan gula pasir (terpulang kalau nk manis letak lebih)
- 3 biji kelapa (perah amik santan )/ 5 cawan
- Sedikit garam
- Daun pandan
Cara-cara:
1. Campur gula merah, gula pasir, santan , garam & daun pandan dan masak sehingga mendidih. Dah mendidih tutup api. Biarkan sejuk. Dah sejuk tapis.
2. Masukkan tepung dalam besen, kemudian masukkan bahan2 yg dimasak td (No 1). Kacau sampai hancur semua tepung tu.
3. Balut dalam daun pisang (daun pisang kena sapu minyak supaya x melekat) lepas tu kukus 15-20 minit.
NOTA: Kalau yang ade kelapa macam mana pulak yer?… Kalau yang ada kelapa. Hanya parut kelapa. Tambah sedikit garam. Letak acuan atas daun pisang. Kemudian letak inti kelapa lepas tu balut sampai inti kelapa tu tak kelihatan.
ANDA PASTI MENYUKAI RESIPI INI :
Eh, Sedapnya Kekacang Bila Dijadikan Ramuan. Ni 5 Cara Memasaknya…
DAN JUGA VIDEO INI :
Talam Cendol Mudah Tanpa Telur
Talam cendol mudah tanpa telur ini memang lebih mudah dan cepat siap. Resipi asal ada menggunakan telur, tepung beras dan tepung jagung. Tapi ini versi mudah dan nak cepat siap.
Boleh ikut saja resipi daripada Mariana Zainal ini ye.
Talam Cendol Mudah Tanpa Telur
Bahagian Bawah:
260 gram gula merah cap bintang
120 gram gula pasir
900 ml air
2 helai daun pandan (simpulkan)
(Masak semua bahan di atas hingga larut kemudian ambil cuma 700 ml air gula, tak perlu sejukkan)
275 gram tepung gandum – boleh beli online di sini
20 gram tepung ubi
200 ml santan pekat – boleh beli online di sini
2 cubit garam – boleh beli online di sini
(Satukan bahan-bahan ini dengan 700 gram air gula tadi dan kacau rata.Tapiskan)
Bahan Bahagian Atas:
Cendol (tapis buang airnya)
275 gram tepung gandum – boleh beli online di sini
30 gram tepung ubi
600 gram air
300 gram santan pekat – boleh beli online di sini
2 sudu besar gula – boleh beli online di sini
1 1/2 sudu teh garam (rasa dulu ya jika kurang boleh tambah..Lagi sedap kalau rasanya masin-masin sikit)
(Satukan semua bahan kecuali cendol..kacau sebati dan tapiskan)
Cara Memasak Talam Cendol Mudah Tanpa Telur:
Untuk masak bahagian bawah, panaskan kukusan hingga air mendidih. Guna api sederhana perlahan.
Sapu minyak dan lapik plastik dalam Loyang (saiz 10×10). Jika guna acuan lompang (boleh beli online di sini) sapu minyak pada tiap Loyang. Tuang bancuhan bahagian bawah dalam loyang. Kkus selama 25-30 minit. Jika guna acuan lompang kukus 15-20 minit.
Untuk masak lapisan atas, buka tudung kukusan. Biarkan seketika dalam 3 minit. kukus tanpa penutup. Cucuk-cucuk bahagian gula merah guna garfu. Masukan cendol dan tuang bancuhan bahagian atas. Kukus selama 25-30 minit. Jika guna acuan lompang kukus 15-20 minit.
Buka tudung kukusan dan kukus selama 5-7 minit untuk hilangkan air di permukaan talam cendol. Biar betul-betul sejuk baru boleh potong guna pisau plastik. Selamat mencuba.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Turun Temurun, Enaknya Kuih Peria Putar Guna Daun Pinang
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Haihh Terliur Pula Tengok Puding Kastard Jagung Ni..
Terasa nak buat dessert atau pencuci mulut tapi takda idea? Haa jom buat puding kastard jagung! Mudah je, sedap pun sedap..Selamat mencuba!
Resipi Puding Kastard Jagung
Bahan-Bahan
- 1 paket tepung kastard (300gm)
- 1 tin susu cair
- 6 cawan air
- 1-2 cawan gula pasir ikut manis masing-masing
- Sedikit garam
- 2 sudu marjerin
- 1 tin jagung
Cara Penyediaan
- Campur tepung kastard,susu cair,air,garam,gula dalam satu bekas.
- Kacau hingga sebati dahulu kemudian baru masak atas api.
- Kacau hingga meletup-letup dan berkilat. Kemudian masukkan jagung dan marjerin. Kacau lagi hingga sebati dan tutup api.
- Masukkn ke dalam acuan ikut citarasa sendiri. Sejukkan di dalam peti ais.
https://www.facebook.com/jalilah.jj/videos/1701773686524781/
Selamat mencuba!
Kredit Resepi dan Foto: JJ Pau Mawar & blog.sassezz