Masakan Thai tidak lari dari menggunakan bahan seperti serai dan daun limau purut sebagai penambah aroma dalam masakan. Antaranya dalam resipi Ayam Serai Thai ini, menu agak simple tapi rasa tidak mengecewakan. Sesuai untuk mak-mak yang sibuk dan gerenti anak-anak sukannya.
Ads
AYAM SERAI THAI BAHAN-BAHAN: 6 kepak ayam | buang hujung sayap dan potong dua. 1 sudu the serbuk kunyit Sedikit garam 2 batang serai | ketuk 5 helai daun limau purut | buang tengahnya gunting halus 1 sudu makan sos seafood 1 sudu makan sos ikan 1 kiub pati ayam Gula secukupnya 1 biji limau kasturi | ambil.jusnya BAHAN KISAR: 5 biji cili besar 6 biji cili padi 3 ulas bawang putih 4 ulas bawang merah . CARA MEMASAK:
Ads
Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi.
Masukkan serai dan daun limau purut.
Kacau rata masukkan kiub ayam.
Masukkan sos ikan sos seafood, gula dan perahan air limau kasturi.
Kacau rata, masukkan ayam goreng tadi.
Tambahkan 1/2 cawan air, masak lagi hingga pecah minyak.
Tutup api dan hidangkan.
Kredit : Suriati Silad
Ads
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Wow, ini pertama kali min dengar nama Bolu iaitu kek span versi Indonesia. Memang nampak sedap.
Resipi bolu dan kek marble adalah perkongsian daripada Rini Handayani, manakala lapis tepung pula daripada Syafiqah Nasuha.
BOLU COKLAT KUKUS
Bolu ialah nama kek yang ada di Indonesia. Jika nama lainnya ialah kek span. Dimasak dengan menggunakan kaedah kukus, hidangan ini sedap dimakan untuk juadah minum petang.
CARA-CARA:
1. Masukkan semua bahan ke dalam mixer. Kacau sehingga sebati.
2. Kemudian, masukkan coklat chips. Gaul rata.
3. Masukkan adunan ke dalam acuan cawan kertas atau acuan plastik lain.
4. Panaskan pengukus. Kukus selama 10 minit.
CARA-CARA:
1.Kacau semua bahan kecuali telur dan tepung selama 20 minit atau sehingga sebati.
2. Kemudian, masukkan tepung, kacau lagi. Selepas itu, masukkan telur satu demi satu. Kacau rata.
3. Bahagikan mengikut warna yang disukai. Masukkan ke dalam loyang mengikut turutan warna. Boleh juga buat lorekan di bahagian atas.
4. Panaskan ketuhar. Bakar dengan menggunakan suhu 160C sehingga masak.
1.Satukan semua bahan dan kacau hingga gula larut dan tapiskan.
2. Bahagikn kepada 6 bahagian (boleh letak warna kesukaan anda)
3. Sapukan minyak atas loyang atau atas plastik.
4. Panaskan pengukus. Setiap lapisan kukus 7 minit, api jangan kuat sangat . Ulang lapis hingga habis bancuhan.. Kukusan yang terakhir kukus 20 minit..
5. Siap! Tunggu sejuk baru potong.
Makan nasi ambeng tanpa sambal goreng bagaikan tidak lengkap. Istimewanya dalam sambal goreng terdapat pelbagai bahan antaranya daging, paru ataupun lauk lain. Manakala sayur yang sering jadi piihan ialah kacang panjang . Manakala resipi asli sambal jawa perlu ada di dalamnya suhun, ubi kentang, tauhu fucuk dan tempe. Dikongsikan resipi mudah membuatnya.
Sambal Goreng Jawa
Bahan-bahan:
-Kentang
-tempe
-pedal ayam
-tauhu
Cara memasak:
1.Gorengkan semua bahan di atas.
2. rendamkan suhun.
3. Hiris bawang merah, bawang putih, sikit halia,cili besar merah dan hijau.
4. Tumbuk sedikit ikan bilis.
5.Tumiskan ikan bilis dan bahan2 yg dihiris. Kemudian masukkan garam dan sedikit gula. Masukkan suhun. Kacau2. Dan masukkan bahan yg dah digoreng tadi.
Tidak kira masak apa, makanan laut memang sedap. Namun tetap ramai yang menikmati juadah ini di luar sama ada mengambilnya di restoran yang menyediakan sti mbot atau pun shellout. Sebenarnya, anda boleh sahaja sediakan apa juga menu karangan laut di rumah dengan menu yang mudah dan ringkas.
Rahsia makanan laut yang sedap, ia bergantung kepada kesegaran karangan laut dan cara memasak. Oleh itu sebaiknya anda beli karangan laut yang segar. Pilihlah kupang dan lala yang cengkerangnya tidak retak atau pecah, dan isinya tidak pucat.
Karangan laut juga tidak boleh dimasak terlalu lama, paling lama di atas dapur antara 5-10 minit sahaja dan resipinya juga adalah ringkas. Untuk mengekalkan kandungan nuteri, cara memasak yang disarankan adalah rebus , kukus, panggang atau tumis. Berikut disediakan dua menu ringkas kupang dan lala menggunakan bahan yang ada di dapur tapi hasilnya sangat sedap.
LALA MASAK SERAI EKSPRES
BAHAN-BAHAN:
500gm lala||bersih dan toskan
3 batang serai| hiris serong
3 ulas bawang putih | cincang
3cm halia muda | hiris nipis memanjang
5 biji cili padi | ketuk atau hiris serong memanjang
1 sudu makan sos tiram
1 biji bawang besar | hiris bulat
1 sudu teh air asam Jawa
1 batang leek | hirisan serong
Garam dan gula secukup rasa
2 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak, dalam kuali, tumiskan halia muda, bawang putih hingga wangi.
Masukkan Lala, gaul rata kemudian masukkan bawang besar dan hirisan leek.
Apabila lala sudah terbuka, perasakan dengan sos tiram,garam dan gula secukup rasa.
Setelah cukup rasa, angkat dan segera dihidangkan panas-panas.
INFO CHEF: Apabila lala sudah bertukar warna dan terbuka, segera tutup api.
……
KUPANG PEDAS BERAPI
BAHAN-BAHAN:
500gm kupang
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos tiram
1 batang serai | dititik
2 helai daun limau purut | hiris halus
Sedikit daun ketumbar | hiris kasar
4 biji tomato | potong baji
1 sudu makan air asam Jawa
3sudu makan minyak masak
BAHAN KISAR HALUS:
4 biji cili merah
5 biji cili padi
2cm halia muda
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan serai dan daun limau purut, bila aroma baunya naik,masukkan kupang.
Kacau rata, bila cengkerang kupang mula terbuka, masukkan sos tiram dan cili.
Lengkapkan rasa dengan tambahan garam dan gula secukup rasa.
Tutup api dan segera dihidangkan.
INFO CHEF: Untuk lebih pedas, boleh tambah hirisan cili padi di dalamnya.