Aduh, sedap betul tengok Red Velvet Brownies ni. Kena pula ada lapisan cheese yang dihias menarik sebagai topping. Makan petang-petang bersama keluarga, memang kenalah dengan temanya.
Walaupun tak mudah untuk membuatnya namun pasti berbaloi bila menikmati setiap suapan Red Velvet Brownies hasil resipi Tyra Manan.
RED VELVET BROWNIES
BAHAN-BAHAN :
*250gm tepung gandum *15gm serbuk koko *½ sudu teh baking powder *(3 bahan ni kena ayak bersama) 130gm mentega 250gm gula halus 2 biji telur gred A 1 sudu teh esen vanilla 240ml buttermilk ½ sudu teh soda bikarbonat 1 sudu teh cuka
*CARA BUAT BUTTERMILK : Susu full cream (240gm) + cuka (1 sudu besar) + pewarna merah (1 sudu besar) Biarkan 5-10 minit sebelum masukkan dalam adunan. *Cuka & soda bikarbonat : Campurkan 2 bahan ni, tunggu sampai hilang buih terus masukkan dalam adunan. (Yang ni buat last sekali bila adunan dah siap)
Ads
CARA-CARA :
1. Cairkan mentega, tutup api dan masukkan gula (masa mentega tu panas lagi).
2. Masukkan telur satu persatu dan esen vanilla.
3. Kacau sampai gula larut, baru masukkan bahan yang dah diayak selang seli dengan bancuhan buttermilk tadi. Akhir sekali, baru masukkan bancuhan cuka dan soda bikarbonat.
4. Masukkan adunan dalam loyang 10″ dan bakar selama 25-30 minit, suhu 185° (ikut oven masing-masing)
*Simpan sikit adunan kek untuk kita buat deco atas cheese nanti. *Sementara kek tengah bakar, boleh sediakan bahan untuk cheese atas dia.
BAHAN-BAHAN LAPISAN CHEESE :
375gm cream cheese 180gm gula halus 2 sudu besar whipping cream 2 sudu besar tepung gandum 1 sudu besar jus lemon 2 biji telur
Ads
CARA-CARA :
1. Putar cream cheese sampai berkrim, masukkan gula dan mix sampai sebati baru masukkan telur dan jus lemon. Akhir sekali, baru masukkan tepung dan whipping cream.
2. Bila kek dah masak, sejukkan kejap dan baru tuang adunan cheese atas kek tadi. Hias ikut selera masing-masing dan bakar lagi sekali dengan teknik stim bath selama 30 minit, suhu 160° (ikut oven masing-masing).
Makanan Jepun adalah antara sajian popular dunia. Bahan makanan rendah lemak dan tidak menjadi pemangkin kepada obesiti. Pemakanan yang sihat boleh menjadikan tubuh sihat juga.
Hari ni Min nak kongsi resipi dari Chef Qayyum Irwanzi , chef muda yang kreatif dan gigih. Chef ni pernah bertugas di restoran Korea Selatan. Tapi cukup berbakat dengan sajian Jepun juga. Jom semak resipinya…
1. YAKITORI (ALA SATE AYAM)
BAHAN-BAHAN :
2 kepingan isi tanpa tulang | dipotong dadu
Sedikit daun bawang | dipotong 2.5 sm
2 ulas bawang putih |dicicang halus
2 sudu makan kicap
½ sudu makan cuka
½ sudu teh tepung jagung
Garam dan gula secukup rasa
Biji bijan untuk hiasan
CARA MEMASAK: 1. Gaulkan isi ayam, daun bawang, kicap, cuka, bawang putih, tepung jagung, garam dan gula secukup rasa. Biarkan ayam diperap seketika. 2. Cucukkan isi ayam ke lidi diselang selikan bersama daun bawang. Boleh juga menggunakan cili dan cili benggala. 3. Grill ayam di atas api yang sederhana besar sehingga masak sepenuhnya setiap sisi. 4. Taburkan bijan ke atas ayam yang siap dimasak.
Saiz Hidangan : 2 Orang Waktu Memasak : 30 minit Cara Memasak : Gril/panggang Jenis Masakan : Ala sate, cucuk ayam Jepun Keistimewaan : Mudah dibuat dengan bahan masakan yang ringkas
Info Chef :Antara street food Jepun paling popular. Resepi yang sama boleh juga digunakan untuk daging lembu.
2. MOCHI (KUIH BEBOLA PULUT )
BAHAN-BAHAN :
200gm tepung pulut
4 sudu besar gula castor
Sedikit tepung katakuriko | untuk menyalut mochi
Beberapa titik pewarna makanan
Bahan inti :
200 gm buah kundur (rock melon)
100 gm gula
250 ml air
CARA MEMASAK : 1. Campurkan tepung pulut bersama gula, garam dan sedikit pewarna makanan, gaul sebati. 2. Kukus adunan mocha lebih kurang 15 minit di dalam bekas pengukus. 3. Taburkan tepung katakuriko di atas dulang dan golekkan mocha yang telah dikukus. 4. Bahagikan tepung mochi kepada beberapa bahagian bebola kecil. 5. Masukkan inti mengikut perisa citarasa anda dibahagian tengah mochi. Cara masak inti : 1 . Potong dadu (kecil) buah kundur. 2. Rebus dengan air sehingga lembut dan hampir hancur. 3. Kemudian masukkn gula hingga larut, kacau hingga sebati.
Saiz Hidangan : 10 biji Waktu Memasak : 45 minit Cara Memasak : Kukus Jenis Masakan : Manisan Jepun Keistimewaan : Rasa kenyal dan manis
Info Chef: Anda juga boleh menggunakan buah-buahan segar sebagai inti mochi.
3. SENBEI (KEROPOK BERAS PANGGANG)
BAHAN-BAHAN :
120 gm tepung beras
40 gm nasi putih
¼ sudu teh garam
2 sudu makan minyak sayuran
4 sudu makan air
CARA MEMASAK : 1. Masukkan tepung besar, nasi putih, garam dan minyak ke dalam pemproses makanan. Kisar sehingga halus. 2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga campuran basah dan berketul. 3. Uli adunan sehingga sebati. 4. Bahagikan adunanan kepada beberapa bahagian. Bulatkannya dan ratakan sehingga nipis. 5. Letakkan kertas pembakar di atas dulang pembakar. Kemudian letakkan adunan yang telah di nipiskan. 6. Bakar lebih kurang 6-8minit. Kemudian terbalikkannya dan bakar sekali lagi 6-8minit. 7. Pastikan biskut tersebut tidak hangus dan sebelum dihidangkan biskut beras hendaklah sejuk sepenuhnya.
Saiz Hidangan : 4 Orang Waktu Memasak : 45 minit Cara Memasak : Bakar Jenis Masakan : Keropok Keistimewaan : Kudapan rangup dimakan
Info Chef : Boleh dicampur rumpai laut kering dan bijan jika suka.
4. OKONOMIYAKI (JAPANESE PANCAKE)
BAHAN-BAHAN :
150 gm tepung gandum
150gm keladi jepun | diparut
10 gm dashi * sejenis stok masakan Jepun
2 biji telur
1 sudu kecil serbuk penaik
200 ml air
250 gm kobis | dihiris halus
50 ml mayonis
CARA MEMASAK : 1. Campurkan tepung gandum, garam, dashi dan serbuk penaik. 2. Masukkan air, telur serta keladi jepun. Kacau hinggga sebati. 3. Panaskan kuali bersama minyak masak. 4. Tuangkan adunan ke atas kuali yang sudah panas dan ratakan ke sekeliling kuali. 5. Kemudian terbalikkan adunan dan biarkan ia masak sehingga kuning keemasan. 6. Hiaskan okonomiyaki dengan mayonis di atasnya. 7. Anda juga boleh menggunakan hirisan bonita (sejenis ikan) sebagai hiasan
Saiz Hidangan : 4 orang Waktu Memasak : 1jam 15minit Cara Memasak : Bakar Jenis Masakan : Sajian Jepun Keistimewaan : Lempeng Jepun yang enak dan lembut berperisa
Info Chef :Dashi ada dijual pasaraya utama,bahagian rak produk runcit antarabangsa. Di antara lain ramuannya adalah rumpai laut, kepingan halus tuna, sardin atau ikan bilis dan cendawan shiitake .Dashi adalah bahan asas dalam kebanyakan masakan Jepun.
5. EBIYAKISOBA (SHRIMP FRIED NOODLE)
BAHAN-BAHAN :
1 sudu teh minyak bijan
1 biji bawang besar | dihiris
1 biji lobak merah | diparut
2 helai daun kobis | diracik halus
¼ cili benggala hijau
500 gm udang
1 ikat daun bawang | dihiris kasar
½ sudu teh bijan
1 sudu teh kicap
1 paket mi soba yang sudah direbus
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak. Tumis bawang sehingga naik bau. 2. Masukkan bawang merah,lobak merah, kobis, cili benggala dan udang. Biarkan ia masak seketika. 3. Masukkan mi bersama kicap dan goreng seketika. 4. Akhirnya taburkan daun bawang dan bijan.
Saiz Hidangan :4 orang Waktu Memasak : 30 minit Cara Memasak : Tumis Jenis Masakan : Sajian Mi Jepun
Info Chef:Mi soba adalah mi yang halus helaiannya yang dibuat dari ‘buckwheat’ iaitu dari jenis gandum kuda atau gandum hitam.
Sedapnya teh ais pekat yang ada black pearl ni. Teksturnya yang kenyal-kenyal apabila digigit membuatkan kita asyik sedut minuman. Bagi anda yang gemarkan minuman yang ada bebola kristal ni, tetapi kurang yakin kalau beli di kedai, boleh cuba hasilkan sendiri secara homemade. Mudah je. Hanya guna 3 bahan mudah, anda boleh hasilkan dalam kuantiti yang banyak.
RESIPI BLACK BUBBLE PEARL
BAHAN-BAHAN:
Tepung ubi kayu
Serbuk kopi secukupnya – bergantung pada jumlah tepung yang anda guna
Air panas
Air gula – kena manis sebab nanti nak buat rebus pearl
CARA MEMBUAT:
Bancuh serbuk kopi dengan air panas secukupnya. Lebih gelap warna kopi, lebih gelaplah warna bubble pearl anda.
Masukkan bancuhan kopi ke dalam bekas berisi tepung sedikit demi sedikit. Uli sampai doh tidak melekat.
Bulat-bulatkan doh menjadi bebola kecil.
Panaskan air gula dan rebus bubble pearl hingga terapung. Angkat.
Bolehlah dimasukkan ke dalam minuman kegemaran anda.
Untuk menyimpan lebihan bubble pearl, masukkan ke dalam bekas bersama dengan sedikit air gula. Simpan di dalam peti sejuk.
Selain black bubble pearl, anda juga boleh menghasilkan bebola ini mengikut warna lain yang anda suka. Sebagai contoh di bawah ni, empunya resipi hasilkan bubble pearl guna pewarna merah. Pun cantik juga kan?
RESIPI PINK BUBBLE PEARL
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung ubi
Air panas mendidih
Pewarna merah
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan air panas yang mendidih ke dalam tepung sedikit demi sedikit dan gaul dengan senduk. ( adunan akan jadi melekat seperti gam).
2. Tambahkan pewarna dan uli sebati. Tambah tepung jika adunan terlalu melekit.
3. Panaskan air dalam periuk dan biarkan mendidih.
4. Sambil itu boleh uli adunan tepung tadi menjadi bebola-bebola kecil. Saiznya ikut kegemaran asalkan tak tersangkut di straw. Boleh salut bebola dengan tepung agar tak melekat.
5. Masukkan ke dalam air yang telah mendidih tadi.
6. Biar sampai biji pearl terapung dan angkat. Toskan dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk.
7. Boleh diisi ke dalam minuman kegemaran.
Selamat mencuba!
Kredit resipi & gambar ( black bubble pearl): KuPot Amanz
Kredit resipi & gambar ( pink bubble pearl): Aqema Fazri
Kuih tradisi memang sukar ditukar ganti. Dalam setiap gigitan, terbayang nostalgia yang pastinya sangat indah untuk dikenang. Bagi yang dah lama tak makan kuih ‘lama’ ni, alang-alang ada masa lebih hari ni, bolehlah buat kuih koleh kacang. Memang puas hati.
BAHAN – BAHAN:
500gm tepung kacang hijau
500ml santan pekat
1.5 liter air
Secubit garam
BAHAN AIR GULA:
350gm gula merah
150gm gula pasir
400ml air
BAHAN TAHI MINYAK:
500ml santan pekat
CARA MEMASAK:
1. Untuk bahan air gula, didihkan dengan api sederhana sehingga menjadi pekat. Tapis.
2. Kemudian masukkan santan pekat, air dan garam. Masak lagi sehingga mendidih. Tutup api dan sejukkan.
3. Apabila adunan sudah sejuk atau suam-suam kuku, masukkan tepung kacang hijau sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
4. Setelah itu didihkan semula adunan dan masak perlahan-lahan sehingga menjadi pekat.
5. Sudu adunan ke dalam loyang dan sejukkan.
6. Untuk tahi minyak, didihkan santan di atas api perlahan sehingga mengeluarkan minyak kelapa.
7. Akhir sekali, taburkan tahi minyak pada koleh yang telah dipotong. Sedia dinikmati.