Waktu sedang dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni, kadang kat rumah dah tiada sayur. Maklumlah sayur kan tak tahan lama. Jadi, sementara nak keluar beli sayur, apa kata cuba buat popia menggunakan bahan frozen food yang ada di rumah.
Melalui facebook, Izwani Zainal berkongsi resipi membuat popia isi ketam dan sosej. Nampak senang nak buat. Boleh cuba. Dia turut tambah sayur campur yang boleh disejukbekukan dalam popia itu. Jom try.
POPIA ISI KETAM DAN SOSEJ
BAHAN-BAHAN
Kulit popia
Sayur campur
Mayones
Isi ketam (dipotong 2)
Sosej (dipotong 4)
CARA MEMBUAT
1. Ambil sekeping kulit popia. Letak sayur campur dan mayones.
2. Susun isi ketam dan sosej.
3. Gulung macam biasa.
4. Goreng dengan api sederhana.
5. Cecah dengan sos cili atau sos buatan sendiri.
CARA BUAT SOS
Masak cili kisar. Tambah air, sos cili, sos tomato, bawang putih diketuk, garam, gula dan cuka.
Resipi Izwahani Zainal
Link: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10216701747842280&set=pcb.10216701748322292&type=3&theater
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Kuih Badak Berendam Paling Sedap & Mudah
Bagi yang suka makan aneka kuih muih tradisional, Kuih Badak Berendam ni pasti antara yang jadi kegemaran. Lemak-lemak manis. Memang sedap! Bagi yang belum pernah rasa, resipi perkongsian saudari Zura Zul ni antara yang boleh dicuba.
CARA BUAT KUIH BADAK BERENDAM PALING SEDAP UNTUK MINUM PETANG
BAHAN DOH:
3 cawan tepung pulut – beli online disini
2 sudu makan tepung gandum – beli online disini
2 cawan air jus pandan (air + 4-5 helai daun pandan. Kisar & tapis)
Sedikit pewarna hijau – jika suka – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Tuang air jus pandan sikit-sikit ke dalam bekas berisi campuran tepung. Gaul sebati dan uli hingga jadi doh.
2. Bulatkan doh (ikut nak besar mana) kesemuanya. Kemudian leperkan doh.
3. Isi inti kelapa atau apa sahaja inti kegemaran. Bulatkan semula.
4. Didihkan air dan rebus doh macam membuat kuih Onde-Onde @ Buah Melaka. Bila doh sudah terapung, angkat dan jirus sekejap bawah air paip. Toskan airnya.
5. Tuang dadih dalam bekas yang sesuai. Masukkan doh yang direbus tadi dan Kuih Badak Berendam sedia untuk dihidang.
BAHAN INTI KELAPA:
1 biji kelapa parut putih
1/2 cawan gula merah – beli online disini
1 ketul gula melaka – beli online disini
1 1/2 cawan air
1-2 ulas durian (buang biji) – jika ada
3 helai daun pandan
Secubit garam
1 sudu makan tepung gandum – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Masak gula merah, gula melaka dan air hingga larut. Tapiskan.
2. Kemudian masak air gula tadi bersama kelapa parut putih. isi durian, sedikit garam dan daun pandan. Gaul sekata.
3. Bila inti agak nak kering, masukkan tepung gandum. Gaul sebati dan angkat. Sejukkan sebelum dibalut bersama doh.
BAHAN DADIH:
5 cawan santan sederhana pekat
8 sudu makan tepung beras – beli online disini
8 sudu tepung gandum – beli online disini
2 helai daun pandan – simpul
Sedikit gula
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1. Sebatikan bahan-bahan diatas (boleh guna blender).
2. Kemudian masak guna api perlahan hingga naik wap.
3. Dadih ni kena rasa masin sedikit. Semasa masak, ia harus sentiasa dikacau agar adunan dadih tidak berketul.
4. Kacau sampai sedikit likat. Boleh ikut kelikatan yang disukai namun jangan sampai pekat.
Kredit resipi & foto: Zura Zul
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Sangat Sedap! Resipi Ayam Goreng Berempah Garing Tak Guna Jintan
Resipi Puding Agar-Agar Karamel Tanpa Telur & Tak Perlu Kukus
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Bahulu Gulung Dengan Inti Jem Nenas Homemade
Ada yang suka makan bahulu gulung? Potong kecil-kecil sedap dinikmati bersama kopi panas. Lebih sedap jem pun dibuat sendiri. Boleh follow resipi yang dikongsi oleh Badariah Abdrahman ni. Puan ini membuat mini bahulu gulung menggunakan acuan apam balik. Selamat mencuba.
BAHULU GULUNG
Bahan-bahan:
2 cawan telur
2 cawan gula pasir(Saya keluarkan 2 sudu makan)
2 cawan tepung gandum.(Saya tambah 2 sudu makan) Disangai. Diayak letak 1/2 teh baking powder-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu kecil esen vanila. (Kalau nak letak perasa lain pun ok seperti pandan dan strawberi-BELI ONLINE DI SINI
Pukul gula dan telur sampai gebu. Masukkan tepung sikit-sikit dan perasa.
Jem nenas.
2 biji nenas- diparut
Sedikit kulit kayu manis
Gula ikut kemanisan (Sedikit gula batu, tak nak tak apa).
Masak hingga nak kental.
Bakar adunan dalam oven. Suhu 200 api atas bawah dalam masa 15 minit. Atau dah kekuningan. Angkat terus letak jem. Panas-panas terus gulung.
# selalu buat guna tepung cap kunci.
Kredit: Badariah Abdrahman
Begini Cara Buat Kuih Bakar Pandan Tanpa Telur Macam Orang Dulu-Dulu
Buat Lempeng Guna Baki Nasi Sejuk, Elok Je Jadi Lembut & Gebu
Crispy Di Luar Cair Di Dalam, Kuih Nan Gua Bing Hanya Guna 3 Bahan
Seakan-akan rupa kuih bom, tetapi kuih Nan Gua Bing atau kuih tradisional Cina ini menggunakan buah labu dan berintikan kacang merah.
Resipi yang dikongsikan Shahmila Radha ini, Nan Gua Bing ni memang kuih tradisonal orang cina.
Kulit dia dari tepung pulut dan labu, inti tu selalunya kacang merah atau salted egg. Rasanya crispy di luar, cair di dalam. Lemak manis gitu. Tambah pula roll dalam sesame seeds memang crunchy!
NAN GUA BING (TRADITIONAL CHINESE PUMPKIN CAKE)
BAHAN-BAHAN:
Labu (rebus dan lenyekkan anggaran dalam 2/3 senduk besar)
2 senduk tepung pulut – beli online di sini
1 sudu besar gula icing/gula pasir – beli online di sini
TONTON Kek Batik Milky Cheese Horlick, Memang Sedap
TONTON Red Velvet Creampuff
CARA-CARA:
1. Gaul semua bahan di atas. Jangan campur dengan air. Saya suka kuih ni lembut dan rasa labu tu, jadi saya kurangkan tepung pulut.
2. Kalau nak kuihnya keras sikit, lebihkan tepung pulut. Letak pewarna kuning telur sikit kalau nak dia jadi cantik (golden colour) bila goreng.
3. Bila dah siap, doh dia jadi macam dalam gambar. Saya suka kurangkan tepung supaya rasa labu tu. Tapi kalau nak keras sikit tambah tepung lebih ok!
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
4. Inti kacang merah ni saya beli yang ready made. Buat bulat-bulat macam dalam gambar dan ketepikan. Letak tepung sikit atas tangan, supaya tak lekat bila nak uli nanti. Mula, leperkan dulu dan letak inti kat tengah.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
5. Balut inti tu dan pastikan inti tak terkeluar. Guna inti kacang merah memang senang nak uli sebab dia tak cair.
6. Bila dah bulat jadi bola, leperkan semula. Jangan risau. Inti tu takkan terkeluar. Ada sebab kenapa kuih ni leper sebenarnya. Bila leper kuih ni akan masak sekata dan inti dalam tu akan cair.
7. Bila dah siap roll dalam sesame seeds depan belakang.
8. Kuih ni boleh deep fry atau pan fry. Kalau nak kurangkan minyak masa menggoreng pun boleh.
9. Guna non stick pan fry dan boleh goreng macam biasa. Api kena sederhana, jangan terlalu kuat, nanti kuih cepat hangus. Bila dah nampak warna bertukar keemasan, kena cepat-cepat angkat!
10. Selepas goreng warna dia akan jadi golden brown colour.
11. Bila dah siap goreng tapis dulu minyak, baru hidang dalam pinggan. Nampak tak inti dia cair! Makan panas-panas memang ngam!
Kredit resipi: Shahmila Radha
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Masukkan 1 Bahan Ni, Kuah Asam Pedas Ikan Jenahak Jadi Lebih Berlemak & Pekat
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: