
Spring roll makaroni ni memang sedap. Bertambah sedap bila ada keju. Kalau kelazimannya kita makan popia, apa kata sesekali kita cuba buat kelainan. Kali ini RASA kongsikan resipi membuat Spring Roll Makaroni Berkeju. Rasanya memang sedap. Boleh cuba untuk minum petang. Resipi ini juga sesuai untuk dijadikan hidangan sewaktu sarapan.
SPRING ROLL MAKARONI BERKEJU

.
BAHAN-BAHAN
150 gram makaroni
Minyak zaitun untuk menumis
3 ulas bawang putih (diracik) (BELI DI SINI)
1/2 labu bawang besar (potong dadu)
100 gram sayur campur
10 ekor udang saiz sederhana (dihancurkan)
10 ketul jejari ketam (dihiris halus)
100 gram sos bolognese
Garam secukup rasa (BELI DI SINI)
Herba Itali secukup rasa
Sedikit daun ketumbar (hiris halus)
1/2 cawan keju cheddar
1/2 cawan keju mozarella
Kulit popia secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT
1. Rebus pasta sehingga masak dan toskan. Ketepikan.
2. Panaskan minyak zaitun dalam kuali.
3. Tumis bawang putih dan bawang besar. Masukkan sayur campur.
4. Masukkan udang dan jejari ketam.
5. Masukkan sos bolognese, garam, herba Itali dan daun ketumbar.
6. Tutup api. Masukkan keju dan pasta. Gaul sebati. Ketepikan.
7. Ambil sekeping kulit popia. Letakkan campuran pasta tadi. Balut kulit popia dengan kemas.
8. Panaskan minyak masak. Goreng popia sehingga garing.
9. Hidangkan dengan keju nachos.
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/nak-petua-bantu-masalah-angin-dalam-badan-jom-buat-dua-jus-kesihatan-ini/
https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/
Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=8z9E4CUDm5Q&list=PLeFxvDQwYge2Z4S3GiUhGD-X4hTKVMcL_&index=7
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Aneka Resipi Kuih Talam Tradisional Yang Sangat Mudah & Sedap.

Kuih Talam tradisional adalah antara pemanis mulut yang menjadi kegemaran ramai tidak kira tua mahupun muda. Rasanya yang manis, lemak dan pelbagai perisa, memang tak jemu. Anda suka makan kuih ni? Jom cuba buat. Pasti puas hati dan menambat selera.
KOLEKSI RESIPI KUIH TALAM TRADISIONAL MUDAH & SEDAP
1. TALAM LAPIS

BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1 cawan gula pasir
- 4 cawan santan
- 1/4 sudu teh garam
- Sedikit pewarna merah dan perisa ros
CARA MEMASAK:
- Panaskan pengukus dan sediakan loyang berukuran 8 inci.
- Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api.
- Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk.
- Seterusnya masukkan santan. Gaul rata hingga tidak yang bergentel.
- Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
- Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa ros.
- Masukkan loyang yang telah disapu sedikit minyak ke dalam kukusan.
- Tuang 200 ml adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama lima minit dengan api kuat.
- Setelah lapisan pertama masak, tuang 200ml adunan merah. Kukus lagi.
- Ulang proses hingga habis dengan diakhiri dengan lapisan merah.
- Setelah siap, sejukkan kuih lapis sebelum dipotong.
INFO CHEF: Kuih Talam Lapis yang cantik masaknya, boleh dimakan selapis demi selapis.
2. TALAM LAPIS SAGU

BAHAN SAGU:
- 1 1/2 cawan sagu
- 2 cawan air
- 1 cawan air
BAHAN BAHAGIAN ATAS:
- 2 biji telur
- 2 cawan tepung gandum
- 2 sudu makan tepung jagung
- 2 cawan santan
- 2 cawan air
- 3/4 cawan gula
- Sedikit pewarna hijau
- 1 sudu teh perisa pandan
CARA MEMASAK:
- Basuh sagu dan tapis, kemudian ketepikan.
- Satukan gula dan air, masak dalam periuk hingga mendidih dan gula hancur.
- Masukkan sagu dan kacau hingga pekat.
- Pastikan menggunakan api perlahan supaya sagu masih berbiji-biji putih.
- Sementara itu, sediakan loyang yang telah disapukan dengan sedikit minyak.
- Tuangkan sagu di dalamnya, ketepikan.
- Satukan semua bahan bahagian atas dalam periuk, kacau hingga sebati.
- Kemudian masak atas api perlahan dan sentiasa kacau hingga tepung tidak berketul-ketul.
- Apabila naik wap, tutup api.
- Tuang ke dalam bekas berisi sagu.
- Akhir sekali masukkan dalam pengukus yang telah dipanaskan. Kukus selama 20 minit.
INFO CHEF: Jika anda mahukan warna pada sagu boleh tambahkan, ikut cita rasa.
3. TALAM BERLAUK

BAHAN-BAHAN:
- 250gm tepung beras
- 200gm keladi
- 100gm udang kering
- 2 sudu teh garam
- 1000ml air
- 500ml santan
BAHAN INTI DAN HIASAN:
- 200 gm daging kisar
- 2 biji kentang | dadu kecil
- 1 labu bawang besar | dipotong dadu
- 1 ulas bawang putih | dicincang halus
- 1 paket rempah kari daging
- 2 biji cili merah
- 1/2 batang lobak merah | diparut
- Daun sup dan daun bawang | dihiris halus
- 2 sudu makan minyak
- Garam dan sedikit gula
CARA MEMASAK:
- Untuk menyediakan inti, panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih.
- Masukkan rempah kari dan masakkan sehingga wangi.
- Masukkan daging dan kentang. Kacau rata. Tambahkan sedikit air jika perlu.
- Biarkan sehingga semuanya masak empuk.
- Sejukkan dan taburkan diatas adunan yg dikukus.
- Sekiranya terdapat minyak, toskan.
- Untuk menyediakan bahagian talam, keladi direbus dan dikisar bersama air. Ketepikan.
- Satukan tepung beras, keladi kisar, garam, santan dan air. Kacau sebati dan tapiskan ke dalam periuk.
- Seterusnya masukkan udang kering. Kacau rata di atas api sederhana sehingga naik wap.
- Setelah itu, tuangkan ke dalam loyang. Kukus selama 30 minit.
- Akhir sekali, apabila hendak dihidangkan, barulah diletakkan bahan inti di atas permukaan sebagai hiasan.
INFO CHEF: Untuk menyediakan bahan inti di atas boleh siapkan awal dan simpan dalam peti sejuk.
4. TALAM SUJI

BAHAN LAPISAN BAWAH:
- 110gm tepung suji
- 110gm gula pasir
- 200ml santan pekat
- 800ml air
- 1sudu teh pewarna kuning
- 1 sudu teh garam
LAPISAN ATAS:
- 3 biji telur
- 220 gm gula merah
- 1/2 sudu teh garam
- 200ml santan pekat
- 55gm tepung jagung
- 55gm tepung gandum
- 500ml air
CARA MEMASAK:
- Untuk lapisan bawah, masukkan tepung suji dan air dalam periuk. Kemudian masukkan santan pekat dan gula.
- Selepas itu masukkan garam dan pewarna kuning. Kacau rata.
- Kemudian letak di atas api sambil dikacau dengan pemukul telur sehingga naik wap.
- Masukkan dalam loyang dan kukus lapisan bawah selama lima minit.
- Untuk lapisan atas, satukan tepung gandum, gula merah dan santan dalam bekas pengisar.
- Masukkan air tepung jagung dan pecahkan telur dan bolehlah dikisar kesemua bahan-bahan tersebut.
- Selepas itu, masukkan dalam periuk dan kacau di atas api sederhana besarnya.
- Apabila sudah naik wap, bolehlah diangkat dan tuang ke atas lapisan bawah tadi.
- Kukus selama 25 minit.
INFO CHEF: Campurkan tepung suji dengan air dan biarkan kembang lebih kurang 10 minit, sebelum dimasukkan dalam periuk bersama bahan lain. Tujuannya untuk mendapata suji yang lembut.
5. TOK AJI SERBAN

BAHAN LAPISAN BAWAH:
- 2 cawan beras pulut – direndam 1-2 jam
- 2 1/4 cawan santan cair
- Secubit garam
LAPISAN ATAS:
- 6 biji telur ayam gred A
- 1 1/2 cawan santan pekat
- Secubit garam
- 3 sudu makan gula perang (*)
- 1/2 cawan air (*)
- 1 helai daun pandan – simpul (*)
- 1/2 cawan gula (*)
(bahan bertanda (*) perlu dimasak terlebih dahulu, tapis dan dibiarkan pada suhu bilik.)
CARA MEMASAK:
- Untuk membuat lapisan bawah, didihkan kukusan, cuci beras pulut dan masukkan ke dalam loyang bersaiz 9 inci yang telah dialas dengan dengan plastik di bawahnya.
- Masukkan 1 1/4 cawan santan cair dan kukus selama 20 minit. Keluarkan pulut sekejap. 3. Kacau dan tambah baki santan. Kukus kembali selama 20 minit. Kemudian padatkan pulut dan cakar dengan garpu. Kukus lagi selama 10-15 minit.
- Untuk lapisan atas, satukan semua bahan dan kisar sebati.
- Panaskan kembali loyang berisi pulut selama 10 minit kemudian tuang adunan yang dikisar tadi.
- Kukus selama 30-45 minit dan balut penutup periuk kukusan dengan kain bagi mengelakkan air menitis.
- Angkat, sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
6. TALAM SRI DELIMA

BAHAN-BAHAN:
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung ubi
- 1 1/2 cawan gula pasir
- 2 cawan santan pekat
- 5 cawan santan cair
- 1 sudu kecil garam
- Pewarna merah, kuning dan coklat, putih
CARA MEMASAK:
- Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.
- Bahagikan adunan kepada empat bahagian.
- Masukkan pewarna ke dalam tiga bahagian dan satu kekal putih.
- Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang.
- Masukkan satu senduk adunan merah dan kukus selama lima minit.
- Lapiskan pula satu senduk adunan kuning dan kukus lagi selama 5 minit.
- Lapiskan warna coklat dan kukus selama lima minit lagi.
- Kemudian ulang sekali lagi lapisan.
INFO CHEF: Untuk lapisan terakhir, bungkus penutup kukus dengan kain agar air tidak menitis ke atas permukaan talam.
.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Resipi Kuih Kaswi Gula Merah Bergedik Paling Sedap

Sedapnya Kuih Kaswi. Lembut, lemak manis dan makan pula dengan kelapa parut, memang buka selera. Bagi anda yang nak cuba belajar buat kuih ni, resipi Kuih Kaswi Gula Merah perkongsian opah Mas Cotek tentunya antara yang terbaik yang boleh dicuba.
Resipi ni hasilnya memang lembut dan bergoyang. Bila dah sejuk pun masih lembut. Pasti puas hati. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK KUIH KASWI GULA MERAH PALING SEDAP

BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung ubi
- 3/4 cawan gula
- 1 cawan gula merah atau gula perang
- 5 cawan air
- 3/4 sudu teh kapur makan – campur dengan 3 sudu makan air
(Guna cawan metrik untuk sukatan yang tepat)
CARA MEMASAK:
1. Daripada 5 cawan air, panaskan sekejap 2 cawan air untuk larutkan gula dan gula perang. Bila semua dah larut, tapis dan sejukkan.
2. Dalam bekas yang besar, masukkan air gula dan baki air tadi bersama bahan-bahan lain. Kacau sebati dan barulah dimasukkan air kapur yang telah dicampur air.
3. Jangan terlebih guna air kapur. Nanti kuih akan rasa pahit dan juga keras.
4. Didihkan air dalam periuk kukusan dan alas penutup pengukus dengan kain tuala untuk elakkan air menitik ke atas permukaan kuih yang akan dikukus nanti.
5. Oles acuan dengan sedikit minyak masak dan barulah dituangkan adunan kuih.
6. Kukus kuih guna api sederhana selama 30-40 minit bergantung pada saiz loyang yang digunakan.
7. Bila kuih masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
8. Gaul potongan Kuih Kaswi dalam kelapa muda parut yang telah digaul dengan sedikit garam dan gula ( jika suka). Boleh juga gaul dengan kelapa parut kosong kerana kuih sudah mempunyai rasa manis.

9. Sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: Mas Cotek
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Petua Buat Bingka Ubi Kayu Sedap Walau Guna Santan Kotak

Sesekali teringin nak makan Bingka @ Bengkang Ubi Kayu, anda boleh cuba membuatnya sendiri kerana kuih ini sangat senang disediakan. Cuma memerlukan sedikit usaha untuk menyediakannya. Sedap dan sangat memuaskan. Makan masa baru lepas dimasak, memang sangat sedap. Bila buat sendiri ni, tahap kemanisannya juga kita boleh sesuaikan ikut selera. Nak cuba? Saudari Fifa Ayu ada kongsikan resipi yang cukup mudah untuk anda. Ada tip bagi anda yang nak buat kuih ini tapi menggunakan santan kotak. Cubalah. Pasti puas hati.
RESIPI BINGKA @ BENGKANG UBI KAYU

BAHAN-BAHAN:
4 cawan penuh (padat) ubi parut/ kisar
1 cawan santan pekat – beli online disini
1 cawan air
1 cawan gula – beli online disini
1 sudu teh garam
Beberapa titik pewarna kuning telur (empunya resipi guna pewarna oil base) – beli online disini
2 sudu makan marjerin @ mentega yang dicairkan – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Kupas licin ubi kayu kemudian parut. Anggaran ubi kayu yang digunakan lebih kurang 1 kg lebih (masih ada sisa). Parutan ubi kayu ini tidak perlu diperah.

2. Sukat parutan ubi kayu sebanyak 4 cawan penuh dan masukkan ke dalam bekas. Masukkan air, santan pekat, gula, garam dan pewarna. Kacau sebati.

3. Adunan yang sudah dikacau. Jika menggunakan santan kotak, masukkan 2 sudu makan marjerin atau mentega yang dicairkan (optional). Kacau sebati sekali lagi.

4. Ambil loyang dan griskan dengan mentega dan juga dilapik dengan baking paper. Masukkan adunan. ( empunya resipi guna loyang saiz 8 inci.)

5. Bakar pada suhu 180C selama lebih kurang 1½ jam atau mengikut ketuhar masing-masing.

6. Bila Bingka Ubi Kayu telah siap dibakar, boleh letak majerin @ mentega dan sapu dipermukaannya supaya nampak cantik berkilat dan kerak pun sedap.

7. Bila kuih telah sejuk atau suam, keluarkan dari loyang dan potong. Sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: Fifa Ayu
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Cara Bancuh Teh Ais, Kopi Ais, Milo Ais & Nescafe Ais Ikat Tepi Paling Sedap
Sekali Cuba Asyik Teringat. Ini Resipi Nasi Goreng Pattaya Special Paling Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!

