Hujung minggu adalah waktu sesuai untuk jamu seisi keluarga dengan masakan kita. Lagi-lagi kalau kita adalah ibu bapa yang bekerja. Time cuti hujung minggulah semua ada di rumah.
RASA kongsikan lapan menu mi yang menjadi pilihan ramai rakyat Malaysia. Anda boleh cuba salah satu kerana kesemua menu ini sangat sedap dan mudah disediakan. Lepas puas makan rendang, jom makan mi dan mihun pula ye.
MI GORENG MAMAK
BAHAN-BAHAN
BAHAN KUAH KACANG
CARA MEMASAK
CHAR KUETIAU
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masuk udang dan ditumis sebentar. Masukkan bawang putih, terus masukkan kuetiau untuk digaul bersama.
2. Semasa gaul, pastikan kuetiau tidak melekat antara suatu sama lain.
3. Masukkan cili boh, lada putih dan kicap cair, gaul sehingga rata.
4. Pecahkan telur di tengah kuali dan kacau sehingga sedikit kering dan gaulkan bersama kuetiau.
5. Masukkan kucai dan tauge.
6. Hidangan siap dihidangkan.
MI SOTO AYAM
BAHAN-BAHAN
BAHAN SAMBAL KICAP CILI PADI:
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak di dalam periuk dan masukkan tiga sekawan iaitu buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang.
2. Tumis bawang merah, bawang putih, halia, serai, daun limau purut yang telah dikisar sehingga naik bau.
3. Masukkan rempah sup, serbuk ketumbar dan serbuk lada hitam dan tumis sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air biar sehingga mendidih. Masukkan isi ayam dan perasakan dengan garam secukup rasa.
5.Biar mereneh dan tutup api.
6. Untuk membuat sambal kicap, kisar semua bahan. Seimbangkan rasanya.
7. Untuk menghidang, masukkan mi ke dalam bekas. Masukkan potongan nasi impit. Tuang kuah soto dan hiaskan dengan bawang goreng,hirisan cili merah, tauge di atasnya. Sedia dinikmati.
BIHUN SINGAPORE
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, tumis bawang merah, bawang putih sehingga masak
2. Masukkan lada putih dan lada hitam. Masukkan isi ayam, udang dan sotong. Masak dan pastikan bahan-bahan tersebut masak sepenuhnya.
3. Masukkan mihun dan pecahkan telur di tengah kuali dan gaul sekata.
4. Masukkan sayur-sayuran dan gaul sehingga sebati.
MI LADNA
BAHAN-BAHAN
CARA MEMASAK
1. Tumis halia, bawang putih yang dihiris halus.
2. Masuk kan isi ayam, udang dan sotong. Biarkan sehingga masak.
3. Tambahkan sos tiram, gaul sehingga sebati dan masukkan air.
4. Pekat kan sos ladna dengan tepung jagung.
5. Biar sehingga mendidih, kemudian masukkan semua sayur.
6. Tambah sedikit minyak bijan untuk memberi aroma.
7. Masukkan garam secukup rasa.
8. Angkat, tuangkan ke atas mi dan sedia dihidangkan.
MIHUN TOMYAM
BAHAN-BAHAN:
BAHAN PES:
BAHAN SUP
CARA MEMASAK
1. Semua bahan pes tomyam dikisar kecuali serai, air asam jawa, daun limau purut, garam dan gula.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar bersama serai, air dan daun limau purut.
3. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
4. Masak sehingga menjadi pes tomyam.
5. Masukkan air.
6. Kemudian masukkan bahan-bahan untuk sup tomyam. Biarkan mendidih.
7. Tuang kuah tomyam ke atas mihun yang siap dihidang.
MI HAILAM
BAHAN-BAHAN
CARA MEMASAK
1. Panaskan air dan celur mi kuning. Angkat dan toskan. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah kisar sehingga naik bau. Masukkan ayam dan udang. Kacau sehingga separuh masak.
3. Masukkan air secukupnya, kicap, sos tomato, sos tiram, lada hitam, bunga kubis dan masak sehingga kuah mendidih.
4. Tambah bancuhan tepung jagung dan didihkan sehingga kuah pekat. Masukkan sawi dan pecahkan telur. Tambah garam dan gula secukup rasa.
5. Tuang kuah di atas mi dan hiaskan dengan cili merah, sawi, bawang goreng.
MI BAKSO
BAHAN-BAHAN
CARA MEMASAK
1. Panaskan minyak dan tumis barang yang dikisar sehingga pecah minyak
2. Masukkan rempah sup, lada hitam dan lada putih dan tambah air. Tunggu sehingga mendidih.
3. Masukkan bebola daging, biarkan sehingga mendidih.
4. Tambahkan garam secukup rasa.
5. Masukkan mi yang telah dicelur ke dalam bekas dan tuang kuah di atasnya. Hias dengan hirisan cili merah dan tauge.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Anda peminat Kuetiau Celup Daging atau Kuetiau Sup Daging yang popular di restoran Boat Noodle? Tak perlu susah-susah pergi ke luar, sebab dengan resipi dari saudari Leeya Bridal Melaka ini, anda boleh hasilkan sendiri sup boat noodles yang sedap dan mudah di rumah!
Sup yang kaya rasa, kombinasi daging, bebola daging, serta kuetiau yang lembut akan buat anda rasa macam makan di restoran mewah. Jom saya kongsikan cara mudah dan bahan-bahan yang anda boleh dapatkan saja di pasar.
Daging (secukupnya, hiris nipis)
2 ulas bawang putih (tumbuk hancur)
2 inci halia (hiris)
3 sudu besar gula
3 sudu besar kacang goreng tumbuk (untuk rasa garing & sedap)
1 sudu besar serbuk cukup rasa (atau secukup rasa)
4 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil garam (atau ikut selera)
2 sudu besar minyak bawang putih
Kicap sotong Thai atau sos ikan (secukupnya, untuk rasa umami power)
2-3 akar daun ketumbar (untuk aroma wangi)
Bebola daging secukupnya (boleh beli siap atau buat sendiri)
Kuetiau kering (direbus sehingga lembut)
Kuetiau halus segar (juga boleh guna untuk variasi)
Air (cukup untuk kuah, saiz periuk mengikut keperluan)
Daun ketumbar segar
Tauge segar
Cili jeruk
Limau nipis (diperas ketika makan)
Kacang tabur (kacang tumbuk)
Serbuk cili (optional untuk yang suka pedas)
CARA MEMASAK:
Rebus daging bersama bawang putih dan halia sehingga empuk dan berbau harum.
2. Masukkan gula, kacang tumbuk, serbuk cukup rasa, kicap manis, serta garam. Gaul rata supaya rasa masin-manis seimbang.
3. Masukkan minyak bawang putih, kicap sotong Thai atau sos ikan untuk menaikkan rasa sup
4. Tambahkan akar daun ketumbar dan bebola daging, biarkan sup mendidih dan semua rasa sebati. Bila dah cukup rasa, ketepikan sup.
5. Rebus kuetiau kering hingga betul-betul lembut, tos dan letak dalam mangkuk hidangan.
6. Atau boleh juga gunakan kuetiau halus segar jika suka tekstur yang berbeza.
7. Letakkan hirisan daging, bebola daging, daun ketumbar, tauge, serbuk cili, dan kacang tumbuk atas kuetiau dalam mangkuk.
8. Tuang sup panas secukupnya ke atas bahan-bahan dalam mangkuk.
9. Tambahkan lagi kicap jika suka kuah yang lebih gelap dan pekat.
10. Hidangkan bersama cili jeruk dan perahan limau nipis untuk rasa lebih segar dan pedas.
Tak susah pun, kan? Resipi ni sesuai sangat untuk makan tengah hari atau malam yang simple tapi penuh rasa. Selain sedap, anda juga boleh buat dalam kuantiti besar untuk keluarga atau jiran tetangga.