Puas makan cara melayu, hari ni tekak terasa nak menikmati menu barat pula. Selain spagheti dimasak begitu sahaja boleh pelbagaikan cara dengan meletakkan bebola daging bakar. Barulah terasa kenikmatan spagheti tersebut.

 

Spagheti Bebola Daging Bakar

Bahan-bahan:-

250gm spagheti direbus hingga kembang & ditoskan

IKLAN

Bahan-bahan sos:
Bahan-bahan tumis:-

2 ulas bawang besar didadu
4 ulas bawang putih dihiris
2 tin sos tradisional spagheti
1 sudu makan pes tomyam
5 helai daun bay
Bebola daging secukupnya
Sedikit herba Itali
1 sudu makan mentega
Minyak zaitun secukupnya
Garam secukup rasa

Bahan-bahan segar
Daun coriander
Daun ketumbar
Cili hijau

Bahan-bahan tenusu
Cheese parmesan
Cheese mozarella

Cara memasak:-

1.Panaskan minyak zaitun & mentega
2.Masukkan bawang & tumis hingga naik bau
3.Masukkan daun bay
4.Masukkan bebola daging
5.Masukkan sos spagheti
6.Masukkan pes tomyam, kacau & sebatikan
7.Masukkan herba Itali
8. Sos mendidih. Tutup api
9.Masukkan garam secukupnya

10.Panaskan oven pada suhu 180’C

11.Sediakan bekas tahan ketuhar Masukkan sos sahaja di bahagian bawah bekas
12.Diikuti spagheti yang telah direbus
13. Taburkan cheese mozarella . Curahkan lebihan sos & bebola daging
14.Taburkan cheese parmesan, cili hijau, daun bay & oregano di atasnya
15.Bakar pada suhu 180’C selama 25 minit.

Sedap dihidangkan dengan roti bakar bawang putih.

SELAMAT MENCUBA!

Resipi Ikhlas daripada Datin Shida Yusoff @misadessertparlour

Resipi Singgang Ikan Patin & Sukun Gulung, Memukau Selera Berbuka