Kali ini, kami kongsikan resipi spageti versi Malaysia iaitu Spageti Goreng Cili Padi. Resipi ni bukan saja senang nak buat tapi cukup padu rasanya. Rasa pedas, masam dan manis semuanya seimbang. Boleh cuba buat di rumah, pasti tak cukup sepinggan.

SPAGETI GORENG CILI PADI

Spageti Goreng Cili Padi Yang Pedas, Padu & Pasti Nak Lagi!

Bahan-Bahan:

  • 1 paket spageti
  • 5 ulas bawang putih
  • 4 biji cili padi
  • Sotong
  • Udang
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap manis
  • Daun ketumbar
  • Air perahan limau nipis
  • Chili flakes

Cara Memasak:

  1. Rebus spageti hingga al dente.
  2. Di dalam kuali, tumiskan bawang putih dan cili padi.
  3. Bila dah naik bau, masukkan sotong dan udang.
  4. Boleh masukkan sos tiram, kicap manis dan masukkan pasta. Gaul rata. Tambahkan chili flakes secukupnya.
  5. Taburkan daun ketumbar dan gaul sebati.
  6. Perahkan air limau nipis dan kacau sebati.
  7. Pasta Cili Padi sedia untuk dihidangkan.

 

TONTON VIDEO PENUH DI SINI:

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Ads

Nak Buat Kuih Puteri Ayu Lembut & Gebu? Ini Caranya.

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Nak Buat Kuih Puteri Ayu Lembut & Gebu? Ini Caranya.

Ads

Resipi Sambal Ayam Cili Api Berasap Telinga Wehhh. Comfirm Berjurai Air Mata!

Rendang Ayam Mudah & Ringkas,Tak Pandai Masak Pun Gerenti Jadi.

Ads

Tambah Susu Tepung. Ini Rahsia Hasilkan Donat Pandan Yang Sedap & Gebu

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:

Dapatkan resipi, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI