
Kali ini, kami kongsikan resipi spageti versi Malaysia iaitu Spageti Goreng Cili Padi. Resipi ni bukan saja senang nak buat tapi cukup padu rasanya. Rasa pedas, masam dan manis semuanya seimbang. Boleh cuba buat di rumah, pasti tak cukup sepinggan.
SPAGETI GORENG CILI PADI
Bahan-Bahan:
- 1 paket spageti
- 5 ulas bawang putih
- 4 biji cili padi
- Sotong
- Udang
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap manis
- Daun ketumbar
- Air perahan limau nipis
- Chili flakes
Cara Memasak:
- Rebus spageti hingga al dente.
- Di dalam kuali, tumiskan bawang putih dan cili padi.
- Bila dah naik bau, masukkan sotong dan udang.
- Boleh masukkan sos tiram, kicap manis dan masukkan pasta. Gaul rata. Tambahkan chili flakes secukupnya.
- Taburkan daun ketumbar dan gaul sebati.
- Perahkan air limau nipis dan kacau sebati.
- Pasta Cili Padi sedia untuk dihidangkan.
TONTON VIDEO PENUH DI SINI:
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA: