Sebut sahaja mengenai restoran Mamak, pasti terbayang-bayang keenakan aneka lauk pauknya. Karinya, perghhh..sangat power. Selain lauk ayam, masakan seperti telur ikan dan sotong semestinya buat kita kecur liur. Namun, harga yang agak mahal kadang-kala membuatkan kita tengok sahaja. Tapi jangan risau sebab anda pun boleh hasilkan menu-menu ni secara homemade. Tak susah mana pun. Jom lihat resipi & bahan-bahan yang diperlukan.

 

1. SOTONG MASALA  

 

BAHAN-BAHAN:

IKLAN
  • 500gm sotong putih |bersihkan dan direbus sehingga ¾ masak
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 labu bawang besar |dihiris
  • 2 biji cili merah |dipotong memanjang
  • 2 sudu teh halia kisar
  • 1sudu teh bawang putih kisar
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 labu bawang merah (dikisar)
  • 2 1/2 sudu makan serbuk kari daging
  • 1 sudu teh serbuk jintan putih
  • 1sudu teh serbuk jintan manis
  • 1sudu teh serbuk cili
  • 50gm santan pekat
  • 1 cawan air rebusan sotong
  • 3 sudu makan minyak masak
  • ½ sudu teh gula
  • Garam secukupnya

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih. Selepas satu minit, masukkan bawang besar  dan cili merah. Tumis sehingga bawang bertukar warna.
  2. Masukkan bawang putih kisar, halia kisar dan daun kari. Apabila bau harum, masukkan bawang kisar. Kacau sekata.
  3. Bila mendidih, masukkan serbuk kari daging, serbuk jintan putih, serbuk jintan manis dan serbuk cili.
  4. Tuang air rebusan sotong dan kacau rata. Masak sehingga kuah menjadi pekat sedikit.
  5. Masukkan santan dan tunggu sehingga mendidih.
  6. Masukkan sotong dan kacau rata selama empat minit.
  7. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Tutup api. Sedia dihidangkan.

Info chef: Sotong boleh juga dipotong kecil, mengikut kesukaan masing-masing.

 

IKLAN

2. AYAM MADU MAMAK

BAHAN- BAHAN PERAPAN AYAM:

IKLAN
  • 1kg ayam |dipotong dan dibersihkan
  • 1sudu teh serbuk kunyit
  • ½ sudu teh garam
  • 1 cawan  minyak masak (untuk goreng ayam)

BAHAN LAIN:

  • 3 sudu makan minyak masak
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 labu bawang besar |dihiris
  • 1 tangkai daun kari
  • 1sudu teh bawang merah kisar
  • 2 sudu teh halia kisar
  • 1sudu teh bawang putih kisar
  • 1 labu bawang besar |dikisar
  •  ½  sudu makan serbuk kulit kayu manis
  • ½  sudu makan serbuk jintan putih
  • 1 sudu makan serbuk cili
  • 200gm buah kurma |dibuang biji
  • ½ cawan air
  • 3 sudu makan madu

BAHAN UNTUK MENGGORENG GAJUS DAN KISMIS:

  • 50gm kacang gajus
  • 10gm buah kismis
  • 1 sudu teh minyak sapi

CARA MEMASAK:

  1.  Perap ayam bersama serbuk kunyit dan garam selama 30 minit.
  2.  Kemudian goreng ayam sehingga 1/2 masak. Ketepikan.
  3. Setelah itu, panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih. Selepas satu minit, masukkan bawang merah dan daun kari. Tumis sehingga bawang bertukar warna.
  4. Masukkan bawang putih kisar, halia kisar dan bawang kisar. Kacau rata selama dua minit.
  5. Masukkan serbuk jintan putih, serbuk kulit kayu manis dan serbuk cili. Kacau rata.
  6. Kisar buah kurma bersama ½ cawan air. Tuang bahan kisar tersebut ke dalam kuali dan gaul rata. Masak seketika. Sekiranya kuah pekat, tambah air secukupnya.
  7. Masukkan ayam dan perasakan dengan garam secukupnya. Biarkan mendidih dan ayam masak sepenuhnya. Ketepikan.
  8. Di dalam kuali lain, masukkan minyak sapi dan goreng gajus bersama buah kismis menggunakan api perlahan. Tutup api.
  9. Tuang ke dalam kuah ayam dan kacau. Masukkan madu dan tutup api.
  10. Sedia dihidangkan bersama nasi panas.

Info chef: Tidak perlu tambah gula kerana hidangan sudah ada madu dan kurma yang memberikan rasa manis pada masakan.