
Jika ada keledek ungu di rumah, apa kata cuba buat serawa. Warnanya sangat menggoda. Rasanya pula sedap berlemak manis.
Letakkan sedikit sagu supaya cita rasanya lebih mewah apabila ada ketulan sagu yang digigit ketika menjamah serawa ini.
SERAWA KELEDEK UNGU BERSAGU
BAHAN-BAHAN
7 biji keledek (buang kulit dan potong kecil)
1 cawan santan kotak
1 cawan air
Gula (terpulang mahu manis setakat mana)
Secubit garam
1/2 cawan sagu (rendam 5 minit dan toskan)
CARA MEMBUAT
1. Dalam periuk, masukkan keledek.
2. Masukkan santan, air, gula dan garam.
3. Kacau bagi sebati.
4. Kemudian, masukkan daun pandan. Jangan lupa carik-carikkan sedikit.
5. Hidupkan api. Masak sehingga mendidih.
6. Masukkan sagu dan kacau lagi
7. Cucukkan keledek ungu dengan lidi untuk lihat tahap empuk. Jika sudah empuk, matikan api.
Selamat mencuba!
Kredit: Iedaa Jahaya
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Rupanya Senang Je Nak Buat Puding Gula Hangus Ini

Jika suami dan anak-anak anda penggemar pencuci mulut yang manis, apa kata cuba sediakan puding karamel yang sememangnya menjadi kegemaran ramai ini. Memang sedap dimakan ketika sejuk. Nikmat sungguh! Jika anda tidak pernah buat sebelum ini, jom kita cuba ikut resipi perkongsian Juman Islam.
RESIPI PUDING KARAMEL
BAHAN-BAHAN KARAMEL:
- 5 sudu besar gula
- 3 sudu besar air panas
CARA PENYEDIAAN:
- Masak gula api kecil sehingga gula cair dan warna keemasan. Kacau perlahan sehingga sebati & masukkan air panas (hati².. nanti akan meletup² @ merecik..) Tuang dalam loyang dan biar caramel seketika.
BAHAN-BAHAN PUDING:
- 6 biji telur
- 1 sudu esen vanilla (sy lebihkan sikit)
- 1 tin susu cair @ sejat
- 1/3 tin susu pekat (manis sedang-sedang je..)
- 1/4 cawan air masak
CARA PENYEDIAAN:
- Masukkan semua bahan dan blend sekejap sahaja dan tuang ke dalam loyang karamel.
- Kukus 20-30 minit.
* Pastikan puding ni betul-betuk sejuk sebelum nak keluarkan daripada loyang.. (saya masuk dalam freezer sebab nak bagi cepat sejuk)
KREDIT RESIPI & FOTO: JUMAN ISLAM
ANDA JUGA BOLEH CUBA RESIPI INI:
Cottage Pie Enak Dihidang Panas-Panas, Pasti Tak Cukup Satu

Ada yang teringin cottage pie, bolehlah cuba buat ikut resepi ni. Gabungan sos bolognese daging dan kentang lenyek memberi rasa yang sangat enak.Sedap dimakan panas panas. Boleh jamu untuk minum petang nanti.
COTTAGE PIE
Bahan- bahan:
Kentang lenyek
4 biji kentang Russet
2 sudu besar mentega
3 sudu besar susu penuh krim
1/3 cawan keju cheddar blok (sagat)
Lada sulah & serbuk lada hitam secukupnya
Sos Bolognese
Bahan-bahan:
2 sudu besar minyak zaitun
1/2 biji bawang holland (cincang dadu)
400g daging kisar
4 biji cendawan butang ( hiris nipis)
1/2 tin tomato puri
1 biji tomato (potong dadu)
Lada hitam kasar
Garam, gula secukupnya
1 sudu besar mixed herb/ italian seasoning
1/2 cawan air
Dapatkan DEROYAL 3 IN 1 CORDLESS CHOPPER & MIXER dengan HARGA DISKAUN DISINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
Cara membuat:
- Kupas dan bersihkan kentang Russet. Potong kecil dan rebus hingga empuk.
- Sementara kentang empuk, sediakan sos bolognese.
- Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang Holland hingga keperangan.
- Masukkan daging kisar dan goreng hingga daging masak. Masukkan lada hitam dan sedikit garam ketika memasak daging.
- Masukkan cendawan butang. Kacau rata.
- Masukkan tomato, tomato puri dan air.
- Perisakan dengan mixed herb, lada hitam kisar, gula dan garam secukupnya.
- Masak hingga kuah sedikit pekat. Tutup api.
- Setelah kentang empuk, angkat dan lenyekkan.
- Masukkan mentega, susu penuh krim, keju cheddar, lada sulah & serbuk lada hitam ketika kentang masih panas. Kacau sebati.
- Panaskan oven pada suhu 180c. Sediakan bekas yang sesuai, masukkan sos bolognese diikuti dengan kentang lenyek. Ratakan. Boleh letak tomato ceri jika suka.
- Bakar selama 30minit atau sehingga keperangan. Sedia dihidang.
Kredit: Nurha Muhammad
Ketahui lebih banyak resipi di website Majalah Rasa:
Portuguese Toast Ala Harold’s Bread, Buat Sendiri Ikut Cita Rasa
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Pulut Sekaya Ni Dapat Sepotong Pun Puas Makan

Dah lama tak makan kuih muih tradisi. Kesedapannya memang tiada tandingan berbanding kuih moden. Masak kuih ni ikut langkahnya pasti menjadi. Gunakan loyang bersaiz 8 inci.
Pulut Sekaya/Tok Aji Serban
Bahan-bahan lapisan bawah:
- 300g pulut (rendam 2 jam)
- 1 1/2 santan cair (anggaran pulut tu tenggelam sikit bila campur santan sebab selalu saya masak pulut tak ikut sukatan air atau santan. Agak-agak pulut tenggelam tu kira jadilah)
- 1 sudu kecil garam-beli online di sini
- Sedikit tepung gandum untuk tabur atas pulut-beli online di sini
Bahan-bahan lapisan atas:
- 5 biji telur saiz A
- 1 cawan santan
- 1 sudu besar tepung gandum
- 2 ketul nisan saiz sederhana
- 2 sudu besar gula
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 helai daun pandan
- *esen vanila-saya letak untuk tak bau hanyir telur-beli online di sini
Dapatkan Primada Sweetheart Pink 4L Pressure Cooker dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
Cara membuat:
1.Selepas pulut direndam selama 2 jam. Kukus pulut bersama semua bahan selama 20 minit.Dah masak, Keluarkan pulut dan padat/tekan di dalam loyang yang digunakan untuk mengukus nanti. Kalau guna loyang yang sama, alaskan loyang dengan plastik untuk memudahkan mengeluarkan pulut. Atau boleh sapu loyang dengan sedikit minyak.
2.Dalam periuk lain, masak nisan dan gula bersama sedikit air sehingga semua cair. Masukkan daun pandan. Dah cair, tutup api dan sejukkan.
3.Kacau telur dalam bekas lain bersama garam dan tepung gandum. Masukkan santan dan nisan yang dicairkan tadi. Air nisan tapis dulu. Takut ada habuk.
4.Tabur sedikit tepung gandum ke atas pulut untuk melekatkan bahagian atas dan bahagian bawah bercantum dan tidak terpisah bila masak nanti.
5.Tuang adunan bahagian atas perlahan-lahan dan bolehlah kukus selama lebih kurang 25 minit sehingga masak. Tutup periuk pengukus dengan kain. Jika ada air yang bertakung di atas bahagian atas. Boleh diserap menggunakan tisu dapur.
6.Dah masak, tunggu sejuk dahulu baru dipotong. Wajib tau ikut rule yang ni. Barulah cantik bila dipotong.
Kredit: Tuan Adriana Arissa
Ketahui lebih banyak resipi di website Majalah Rasa:
Rahsia Buat Cucur Ketam Crispy, Makan Panas Panas Memang Layan
Kek Yang Tak Jemu Dimakan, Resipi Mudah Kek Oren Lembut & Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official