
Jika ada keledek ungu di rumah, apa kata cuba buat serawa. Warnanya sangat menggoda. Rasanya pula sedap berlemak manis.
Letakkan sedikit sagu supaya cita rasanya lebih mewah apabila ada ketulan sagu yang digigit ketika menjamah serawa ini.
SERAWA KELEDEK UNGU BERSAGU
BAHAN-BAHAN
7 biji keledek (buang kulit dan potong kecil)
1 cawan santan kotak
1 cawan air
Gula (terpulang mahu manis setakat mana)
Secubit garam
1/2 cawan sagu (rendam 5 minit dan toskan)
CARA MEMBUAT
1. Dalam periuk, masukkan keledek.
2. Masukkan santan, air, gula dan garam.
3. Kacau bagi sebati.
4. Kemudian, masukkan daun pandan. Jangan lupa carik-carikkan sedikit.
5. Hidupkan api. Masak sehingga mendidih.
6. Masukkan sagu dan kacau lagi
7. Cucukkan keledek ungu dengan lidi untuk lihat tahap empuk. Jika sudah empuk, matikan api.
Selamat mencuba!
Kredit: Iedaa Jahaya
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Idea Menu Potluck Anak Ke Sekolah. Mudah Je Nak Buat

Syawal bakal berakhir sekolah pula banyak yang menganjurkan Majlis Hari Raya dan juga sambutan Hari Guru. Ada masanya buntu tak tahu apa menu yang sesuai nak dibawa anak-anak untuk memeriahkan majlis yang dibuat. Ini 10 idea menu yang dikongsikan oleh ibu-ibu melalui grup Facebook Masak Apa Hari Ni (MAHN). Paling penting menarik dan mudah untuk disediakan.
- Puding Karamel
BAHAN-BAHAN:
16 gram serbuk agar-agar (saya tambah sukatan) – beli online disini
4 cawan air
1 tin susu cair – beli online disini
1 cawan susu pekat – beli online disini
Pewarna kesukaan
CARA MEMASAK:
- Satukan semua bahan dan masak atas api sederhana…kacau hingga larut..apabila dah mendidih ganas tutup api.
- Tuangkan dlm acuan bentuk kecil-kecil (contoh bentuk dinasor) dan keraskan dalam peti ais.
Kredit: Intan Ghadzali
- Makaroni Cuppizza
BAHAN-BAHAN:
Makaroni – beli online disini
Bawang putih – beli online disini
Isi ayam
Sos Spaghetti – beli online disini
Mix herbs – beli online disini
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Pizza cheese
CARA MEMASAK:
1.Rebus macaroni sehingga masak dan toskan
- Tumis bawang putih sehingga naik bau dan masukkan isi ayam. Masak isi ayam sehingga masak
- Masuk macaroni yang telah direbus, sos spaghetti, kalau nak masuk veges boleh, letak mix herbs, garam sikit.
- Ambil tortilla wrap, potong bentuk tiga segi, letak dalam cup.
- Masukkan pula macaroni yang telah dimasak tadi ke dalam cup.
- Pecah telur, letak garam & black pepper sikit. Whisk.
- Tuang telur ke dalam cup agak-agak tenggelam
- Tabur cheese pizza dan sprinkle sedikit mix herbs
- Bakar dengan suhu 170 darjah celcius. Api atas bawah 15 minit, + api bawah 10 minit. Tak nak atas garing sangat nanti.
Kredit: Sharinaz Redwan
- Roti Wrap
BAHAN-BAHAN:
Roti gardenia di gelek nipis (buang tepi)
Sosej yang direbus
Salad
Sos cili
Cheese
Mayonis
Biji selasih atau bijan hitam
CARA PENYEDIAAN:
1.Buang tepi roti dan gelek nipis
2.Lapiskan roti dengan daun salad, cheese dan sosej
3.Gulungkan roti
- hiaskan dengan sos cili, mayonis dan sos keju
- Taburkan dengan biji selasih atau bijan hitam
Kredit: Ashila Musa
- Makaroni Bakar
BAHAN-BAHAN
Sedikit minyak jagung dan mentega untuk menumis
5 biji bawang merah (tumbuk)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
1 sudu besar lada hitam (tumbuk)
1/2 inci halia (tumbuk)
3 sudu besar rempah kari
500 gram daging kisar (dicencang)
Garam secukupnya
1 tin susu cair ideal dan 1 tin air
Sedikit bawang goreng
2 cawan makaroni (direbus sampai lembut)
Sedikit parutan keju mozarella atau cheddar
4 biji telur ayam (dipukul)
Sedikit daun bawang atau sup
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak jagung dan mentega. Tumis bahan yang ditumbuk tadi bersama rempah sehingga naik bau.
2. Masukkan daging kisar dan goreng sehingga masak. Perasakan dengan garam.
3. Masukkan susu cair, air dan bawang goreng. Kemudian dimasak sekejap.
4. Makaroni yang sudah direbus, ditoskan kemudian masukkan dalam bekas yang bersih.
5. Masukkan bahan daging yang sudah masak tadi ke dalam bekas bersama makaroni dan gaul rata.
6. Tambah keju.
7. Masukkan dalam dulang atau loyang pembakar. Tuangkan telur ayam di atas macaroni, tabur mozerella dan baki cheese kalau suka.
8. Taburkan daun sup atau daun bawang dan bawang goreng.
9. Bakar selama 40 minit dengan suhu 170°C atau hingga masak.
Kredit foto: Nuralia Idayu
- Beef Spaghetti In Cup
BAHAN-BAHAN:
1 paket spageti – beli online disini
1 biji bawang holland – potong dadu – beli online disini
1paket daging cincang
1 botol sos pasta mushroom – beli online disini
1 botol sos pasta traditional – beli online disini
1 tin cendawan – potong nipis – beli online disini
3 sudu besar sos cili – beli online disini
2 sudu besar cili kisar – beli online disini
4 ulas bawang putih – dicincang – beli online disini
2 biji tomato – potong dadu
500gm bebola daging
2 helai daun bay – beli online disini
Sedikit serbuk lada hitam – beli online disini
Sedikit Italian herbs – beli online disini
Sedikit oregano – beli online disini
1 kiub pati daging – beli online disini
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Panaskan air masukkan sedikit minyak dan garam. Rebus spageti hingga lembut. Toskan.
- Untuk membuat sos, panaskan minyak, tumiskan bawang putih, cili kisar dan bawang holland hingga naik bau.
3. Masukkan daging kisar dan bebola daging. Kacau hingga masak dan air kering.
4. Kemudian masukkan kesemua sos pasta, sos cili, kiub pati daging dan sedikit air.
5. Masukkan juga tomato yang dipotong dadu, cendawan dan daun bay. Tunggu sehingga sos menggelegak.
6. Letak sedikit Italian herbs, oregano, serbuk lada hitam dan garam. Kacau hingga kuah nampak naik minyak. Tutup api. - Hidangkan kuah Bolognese bersama spageti. Taburkan oregano ke dalam kuah bolognese sebelum dihidangkan.
Kredit resepi: Nur Masri
Kredit Foto: Rosliza Basharudin
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Cuaca Panas Begini, Nikmatnya Dapat Air Longan Herbs Tanpa Soda
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Mi Kari Nyonya & Tepung Pelita Tak Jemu Makan

Apa menu makan malam anda untuk hari ini? Buat yang tidak suka menu berat cukup hanya dengan menjamah mi yang berkuah dan juga kuih. Mi Nyonya ini memang istimewa dengan rencah yang menggoda rasa. Memang tak jemu makan. Sedap juga dapat nikmati kuih kegemaran ramai iaitu tepung pelita. Kalau disimpan dalam peti sejuk lagi nikmat rasanya.
Mi Kari Nyonya
Bahan-bahan:-
Minyak untuk menumis -BELI ONLINE DI SINI
3 potong dada ayam di hiris nipis2
Mi kuning (dicelur dalam air mengelegak)
50ml santan pekat
200gm tauhu goreng
100gm fish ball
100gm fish cake
1 liter air
Bahan-bahan kisar:-
10 ulas bawang merah )
3 ulas bawang putih )
1 1/2 inci halia ) dikisar
2 sudu makan udang kering )- BELI ONLINE DI SINI
1 batang serai (diketuk)
daun kari
50gm serbuk kari daging )jadikan pes
2 sudu makan cili kisar )
Bahan hiasan:-
Telur rebus
Daun pudina
Taugeh/Sawi
Cara memasak:-
1.Panaskan minyak
2.Tumiskan bahan-bahankisar, serai & daun kari sehingga naik bau
3.Masukkan bahan-bahan pes & kacau sehingga pecah minyak
4.Masukkan ayam dan kacau rata
5.Masukkan santan pekat dan 1 liter air
6.Biarkan mendidih masukkan tauhu goreng, fish ball & fish cake
7.Masukkan garam secukup rasa
Hidangkan dengan mi kuning yang telah dicelur dan hiaskan dengan telur rebus, daun pudina dan taugeh atau sawi
Tepung Pelita
Bahan-bahan untuk bahagian bawah (hijau)
1 cawan tepung beras (sis guna tepung beras cap bunga teratai kerana rasanya lebih sedap untuk membuat pencuci mulut)
5 cawan air daun pandan (yang telah dikisar)
1 cawan gula kastor
Secubit garam
Bahan-bahan untuk bahagian atas (putih)
1 cawan tepung beras -BELI ONLINE DI SINI
6 cawan pati santan
Garam secukup rasa
Cara memasak:-
1.Sediakan 24 biji kelongsong tepung pelita
2.Isikan sesudu teh gula di dalamnya.
3.Sementara itu sediakan bahan-bahan untuk bahagian bawah
Bahagian bawah:-
1.Campurkan semua bahan-bahan dan kacau hingga sebati
2.Masakkan di atas api hingga pekat dan berkilat
3.Tutup api dan tuangkan separuh adunan ke dalam setiap kelongsong kuih sehingga habis
Bahagian atas:-
1.Satukan semua bahan-bahan untuk bahagian atas ke dalam periuk dan masak atas api sehingga pekat dan berkilat
Tuangkan adunan ke dalam setiap kelongsong tepung pelita sehingga habis
2.Sejukkan dan sedia untuk dimakan
Nota : Kuih ini tidak perlu dikukus. Semasa memasak adunan perlulah sentiasa dikacau supaya adunan tidak bergentel.
SELAMAT MENCUBA!
Resipi Ikhlas daripada Datin Shida Yusoff @missdessertparlour
Jika ingin membeli pengisar kering, boleh membelinya secara online DI SINI
https://www.rasa.my/menu-seminggu-gerenti-habis-semasa-berbuka-dan-sahur/
Resipi Tepung Bunga. Kuih Tradisional Sedap Hanya Guna 4 Bahan
Khopud Nung @ Pulut Jagung Kukus, Dessert Thai Bukan Main Sedapnya
Air Vanilla Blue with Ice Cream, Resipi Mudah Tapi Nikmat Tak Terperi

Menggoda betul air warna biru laut ini. Air Vanilla Bue with Ice Cream ini tambah menarik disebabkan ada tambahan aiskrim. Dah boleh bayangkan tak rasanya?
Sedap dinikmati lagi-lagi ketika cuaca panas. Ketika berbuka puasa pun lagi menarik. Memang jadi tumpuan sahaja, disebabkan warnanya tu.
Jom ikuti perkongsian resipi air Vanilla Blue with Ice Cream yang sangat menarik ini daripada Nordiana Ab Kadil. Tak sabar nak buat.
BAHAN-BAHAN:
3 cawan air masak
5 sudu teh esen vanila (sukat guna penutup botol esen vanila) – Boleh beli online di sini
½ tin susu pekat – Boleh beli online di sini
1 tin susu sejat cair – Boleh beli online di sini
1 sudu teh pewarna biru (sukat guna penutup botol pewarna)
Ais secukupnya
Aiskrim perisa vanila
CARA MEMBUAT:
Campurkan air masak bersama dengan esen vanila, susu pekat, susu cair dan pewarna biru. Kacau rata sehingga semuanya sebati.
Kemudian, masukkan ke dalam jag.
Masukkan ais secukupnya. Kacau lagi.
Letakkan aiskrim perisa vanila menggunakan scoop di atasnya.
Sedia untuk dinikmati.
Kredit: Nordiana Ab Kadil
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Singgang Tulang Bukan Sahaja Sedap, Malah Bagus Untuk Kesihatan
Sedapnya Makan Kerabu Suun. Masam, Rangup, Lembut Semua Cukup
Cara Masak Gulai Tempoyak Telur Goyang Paling Sedap, Mudah Je Resipinya
Peminat Lauk Sotong? Ini Sotong Sumbat Masak Merah, Resipi Khas Untuk Anda!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official