
Sudah masuk minggu ketiga sebelum Hari Raya menjelang tiba, masing-masing dah sibuk menyiapkan biskut raya. Ada yang suka membuat sendiri lagi puas menikmatinya. Biskut semperit red velvet ni dah sejuk sikit boleh cairkan choc dan drizzle ke atas biskut. Boleh buat banyak untuk dibawa pulang ke kampung.
Semperit Red Velvet
Bahan-bahan:
250gm butter
110gm icing sugar
1 biji kuning telur
50gm tepung kastad
240 tepung jagung
150gm tepung gandum
1 sudu besar red velvet emulco
1 sudu teh esen vanila
Hiasan
Choc chip
Choc Drizle
Cara membuat:
1.Gaul butter dan gula hingga sebati.
2.Masukkan kuning telur, esen vanila.Gaul sebati.
3.Masukkan tepung gandum, tepung jagung, tepung kastad yang diayak.Gaul sebati sehingga menjadi doh.
4.Masukkan red velvet emulco,gaul sebati.
5.Tekan acuan semperit. Letak choc chip atas.Bakar pada suhu 175° selama 25 minit.
Kredit: Farah Husna
Resipi Putu Mayam Original Yang Kita Boleh Buat Sendiri Di Rumah, Lembut & Sedap Rasanya
Resipi Mudah Buat Biskut Sarang Semut Lejen, Guna Sukatan Cawan Je
Mudahnya Nak Buat Puding Biskut Cream Cracker, Guna TIGA Bahan Je
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Biskut Semperit Dan Tart Labu Kegemaran Ramai

Bila tiba hari raya pastinya lauk pauk , biskut dan kek menjadi kemestian untuk menjadi penyeri di kala musim perayaan. Ada di antaranya menu ini menjadi juadah wajib yang mesti ada di meja santapan. Jom semarakkan raya anda dengan kuih kegemaran.

Biskut Semperit
Bahan-bahan:
250gm butter
2 biji kuning telur
1 cawan gula aising
1 cawan tepung jagung
1 1/2 cawan tepung kastard
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
ceri merah secukupnya (utk 90 – 100 biskut )
Cara memasak:
1. Kacau butter,gula,telur, & esen vanilla kacau sebati dengan menggunakan senduk kayu
2. Masukkan semua jenis tepung, sedikit-sedikit dan uli hingga jadi doh
3 .Terap menggunakan acuan semperit,dan hias dengan ceri merah
4. Akhir sekali,bakar pada suhu 180’c api atas bawah selama 15 -20minit
Nota:
1. Sukatan 1 cawan= 100gm
2. Warna tepung kastard memainkan peranan kepada keserian biskut. Pilih jenama tepung kastard yang berkualiti.
3. Petua supaya bunga tak jatuh selepas bakar,letakkan aduan yang sudah diterap dibawah kipas biar terkena angin selama 15 minit

TART LABU
Bahan-bahan:
100gm mentega/butter
100gm margarine
70gm gula halus
3 kuning telur
280gm tepung gandum
50gm tepung jagung
30gm susu tepung
Jem nanas, bulat-bulatkan seberat 6 gram.
Cara memasak:
- Mentega, marjerin, gula dan kuning telur dipukul sebentar hingga rata. Gunakan sudip kayu dan jangan kacau terlalu lama.
- Masukkan susu, tepung gandum dan tepung jagung yang telah diayak. Kacau menggunakan sudip kayu.
- Timbang doh 12 – 15 gram.
- Isi dengan jem nanas dan bentukkan seperti labu menggunakan penyepit.
- Bakar suhu 160 C selama 15 minit. Keluarkan dan gliss dengan bancuhan kuning telur dan sesudu susu cair. Rehatkan 10 minit baru sambung bakar hingga golden brown.
Kredit resipi & foto : Rozita Hasan
Ada yang nak shopping barangan rumah? Boleh layari https://invol.co/cloqny
Cara Mudah Masak Puding Roti Sos Kastard Sedap Guna Air Fryer
Biskut Nestum Crunchy Anak-Anak Gerenti Suka

Biskut Nestum Crunchy ini anak-anak gerenti suka. Silap haribulan, sekali hadap je dah habis. Inikan anak-anak, orang dewasa pun suka. Mungkin boleh dijadikan salah satu biskut raya nanti. Simpan resipi ini siap-siap ye.
Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh puan Faizah Arzmi ini ye. Taklah susah sangat dan bahan yang diperlukan juga taklah banyak sangat. Semoga Allah SWT kurniakan kesihatan yang baik untuknya.
Selamat mencuba.
Biskut Nestum Crunchy
500 gram Nestum nestle original
1 kg milk Beryls coin – boleh beli online di sini
2 sudu besar cocoabutter
1/3 cawan minyak masak – boleh beli online di sini
Cara Memasak Nestum Cruncy:

Cairkan secara double boiling coklat Beryls, cocoabutter dan minyak masak. Kacau sentiasa sehingga cair. Kemudian biarkan ia menyejuk sehingga 15 minit ke suhu bilik.

Masukkan nestum ke dalam bekas/besen, kemudian tuangkan coklat yang telah cair, gaul sehingga semua dah bersalut elok.

Gaul kena lama sikit biar sebati elok. Tapi kena pastikan ia jangan, adunan mesti basah sedikit ( lebih coklat).

Kemudian masukkan Nestum yang telah digaul coklat ke dalam coklat gold box..( rujuk gambar). Tekan-tekan ia biar mampat.
Masukkan ke dalam peti sejuk beku. Biarkan sehingga ia keras elok. Anggaran lebih kurang 20-30 minit. Apabila dah keras, tekan box biarkan biskut keluar elok. Siap untuk makan. Boleh simpan di dalam bekas bertutup kedap udara. Selamat mencuba!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Jom Buat! Resipi Mulberry Yogurt Butter Cake Yang Sangat Sedap
Sedap & Mudah, Resipi Biskut Telur Rebus Boleh Buat Untuk Raya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Kek Lobak Merah Dengan Cheese Frosting & Sos Karamel

Kek lobak merah antara kek yang mendapat perhatian selain daripada red velvet kalau di kedai kek.
Dan tahukah anda, menurut pakar pemakanan, kek ini meningkatkan warna kulit dan memberi kesan positif terhadap fungsi jantung.
Rasa kek lobak merah ini lemak-lemak dan ada sedikit rasa masam, memang bertambah sedap dengan dihiasi topping karamel dan cream cheese.
Jom kita cuba resipi kek lobak merah karamel daripada Keroroyz Royz.
CARAMEL CARROT CAKE

BAHAN KEK:
125g tepung gandum * (1 cup) – beli online di sini
3 sudu besar tepung naik sendiri/tepung kek* – beli online di sini
3g baking powder * (½ sudu teh) – beli online di sini
5g baking soda * (1 sudu teh)
3g serbuk kayu manis * (½ sudu teh) – beli online di sini
2g serbuk puah pala* (jika suka) ¼ sudu teh
¼ sudu teh garam halus*
– Campur & ayak bahan bertanda *
175g lobak merah | diparut – beli online di sini
3 biji telur gred A
120g gula perang (2/3 cup) – beli online di sini
135g minyak jagung (1/2 cup + 1/4 cup) – beli online di sini
1 sudu teh vanilla essence
½ cup pecan/walnut | dibakar & cincang kasar
TONTON Macaron Teh Tarik | Dapur Rasa Live
TONTON Biscoff Brownies | Dapur Rasa Live
BAHAN SOS KARAMEL:
100g gula – beli online di sini
30ml air
60g whipping cream
15g unsalted butter (suhu bilik)
1 sudu teh vanilla essence
3g garam
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
BAHAN CHEESE FROSTING:
250g cream cheese (suhu bilik)
150ml whipping cream
30g icing sugar – beli online di sini
40g sos karamel (cara buat di bawah)
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
BAHAN HIASAN:
Baki sos karamel & pecan/walnut cincang
CARA MEMBUAT CARROT CAKE:
1. Panaskan ketuhar 170C. Sapu dan alas dengan baking paper. Saya guna round baking tin size 7 inci.
2. Guna mixer, pukul telur dan gula hingga creamy dan berwarna terang. Masukkn esen vanila dan minyak jagung dan pukul hingga sebati.
3. Masukkan bahan campuran tepung sedikit demi sedikit. Matikan mixer. Dengan menggunakan spatula, gaulkan lobak merah dan pecan/walnut secara kaup balik hingga sebati.

4. Tuang adunan ke dalam baking tin. Bakar selama 50 minit hingga 1 jam hingga masak. Setelah keluarkan dari ketuhar, biarkan 30 minit. Kemudian keluarkan kek dari baking tin dan biarkan sejuk di atas cooling rack. (Kalau guna 2 baking tin, 160C 35 minit)
CARA MEMBUAT SOS KARAMEL:
1. Masukkan gula dan air dalam periuk. Gunakan api sederhana. Biarkan gula menjadi perang tanpa perlu dikacau.
2. Setelah perang kecoklatan, alihkan periuk dari dapur dan masukkan krim. Kacau sebati menggunakan sudip kayu. Campuran ini akan berbuih meletup-letup kecil.
3. Masak semula lebih kurang 1 minit sambil kacau tanpa henti hingga nampak smoothly.
4. Alihkan dari dapur. Masukkan mentega dan garam. Kacau sebati dan sejukkan dalam jar kecil. Sos karamel ni tahan sehingga 2 bulan dalam peti sejuk.

CARA MEMBUAT CHEESE FROSTING:
1. Pukul whipping cream hingga stiff peak. Simpan sekejap dalam peti sejuk.
2. Di dalam bekas lain pukul cream cheese hingga kembang. Masukkan icing sugar dan sos karamel. Mix sebati.
3. Campurkan whipping cream tadi menggunakan spatula dengan cara kaup balik hingga adunan sebati.

CARA NAK SATUKAN KEK:
1. Potong kek carrot menjadi 2 bahagian. Letak sekeping di atas serving plate. Sapukan dengan cheese frosting. Letak 2nd layer. Sapukan baki cheese frosting meliputi keseluruhan kek. Sejukkan 2 jam.
2. Sebelum serving, tuang di bahagian atas kek dengan baki sos karamel dan biarkan ia meleleh ke bahagian tepi. Hias dengan pecan/walnut cincang.
Kredit resipi: Keroroyz Royz
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Penuh Dengan Aroma Rempah Ratus, Ini Cara Masak Kerutuk Daging
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

