Salah satu biskut raya yang otai adalah Biskut Mazola. Rasa manis berkacang tu memang sangatlah sedap. Biskut mazola sekarang ni ada macam-macam bentuk. Tapi yang paling legend mestilah yang bentuk bulat siap berkacang di atasnya. Jom try buat. Nanti nak raya boleh buat.
BISKUT MAZOLA
Bahan-bahan
• 1 cawan kacang tanah dikisar
• 3/4 cawan gula aising
• 2 cawan tepung gandum
• Sedikit garam
• 3/4 cawan minyak masak
• Sebiji kuning telur
• Pewarna kuning
Caranya
1. Satukan bahan kering iaitu kacang, gula aising, tepung gandum dan garam. Kacau sebati.
2. Kemudian masukkan minyak sedikit demi sedikit dan gaul sehingga menjadi doh.
3. Bentukkan mengikut acuan kesukaan. Sapukan kuning telur dan hias dengan lebihan kacang.
4. Bakar pada suhu antara 160°C hingga 180°C selama 20 minit.
Resipi Oleh Nur Fuziana Saad dari Telegram KakiMakan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kek Span Marble Susu Lemak Dan Gebu. Boleh Buat Duit Tepi
Mulut teringin nak mengunyah kek . Kalau beli pun belum tentu dapat memenuhi citarasa. Kek Span Marble susu ni tak rugi membuatnya memang nyata sedap. Mana taknya bila campuran tepung jagung, susu tepung dan susu segar bersatu. Memang lemak berkrim dan nikmat terasa.
Kek Span Marble Susu
Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
1/2 cawan tepung jagung-BELI ONLINE DI SINI
1/3 cawan susu tepung
3/4 cawan gula kastor-BELI ONLINE DI SINI
1/4 cawan susu segar
6 biji telur
40gm ovalette-BELI ONLINE DI SINI
80gm mentega (dicairkan)
Cara memasak:
1. Pukul kesemua bahan-bahan (kecuali mentega cair) sehingga menjadi warna putih dan betul-betul gebu.
2. Cedokkan sedikit adunan dan gaul bersama mentega cair. Kemudian tuangkan semula ke dalam mangkuk adunan dan gaul rata.
3. Sapukan loyang dengan mentega dan taburkan tepung gandum.
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Titiskan pewarna-pewarna yang diingini.
5. Gunakan lidi dan lorekkan pewarna untuk hasilkan corak yang diingini. Hentakkan loyang beberapa kali.
6. Bakar 35 ke 40 minit pada suhu 170°C dengan setting bakar atas-bawah.
7. Siap untuk dihidang!
P/S: Untuk pilihan pewarna dan corak, anda boleh mengikut kreativiti sendiri
Kredit Resepi: Irfan Syazwanshah
SEDANG MENCARI MIXER BARU, BOLEH LIHAT DI SINI
ANDA SEDANG MENCARI PERALATAN DAPUR YANG MEMUDAHKAN KERJA RUMAH, JOM LAYARINYA DI SINI.
Soft Cookies Coklat Peanut Butter Ni Memang Ketagih Nak Makan
Biskut raya ni lain dari kebiasaan. Ini untuk yang suka biskut dengan tekstur yang lembut. Rasa di mulut memang sungguh nikmat.Tak percaya jomlah buat.
Soft Cookies Coklat Peanut Butter
Bahan-bahan:
130g tepung naik sendiri
60g serbuk koko
1 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil garam halus
Ayak semuanya. Bahan lain cairkan double boil.
125g butter
120g dark beryls
Whisk sampai semua coklat dan butter cair kemudian masa tengah panas.Dah cair tambahkan.
100g gula halus dan
80g gula perang halus mix sampai gula hancur
Tambah 1 sudu besar esen vanila
1 biji telur suhu bilik
Kacau semua sebati.Masukkan campuran bahan diayak tadi kacau sebati.Wrap dan masuk chiller 30 minit.
Inti:
250g peanut butter
100g madu
1.Gaul sebati
2.Sudukan di atas dulang lapik dengan baking paper dan masuk peti ais 30 minit ya.
3.Keluarkan doh tadi dan cedok pakai skop dan isikan filling tadi macam.Bulatkan elok-elok,buat sampai habis.
4.Bakar suhu 170 darjah selama 25 hingga 30 minit.Bergantung suhu oven korang.
Kredit: Azlina Ina Fans
Jom Masak Kuah Hitam, Pemilik Restoran Nasi Kandar Sendiri Yang Kongsi Resipi
Step By Step Buat Kuih Kurma Kukus, Sedap & Lembut Je Bila Dimakan
Air Kacang Soya Homemade, Sedap Dan Manis Berlemak, Yang Penting Tiada Bahan Pengawet
Resipi Kuih Tiram Rangup Krup Krup
Pernah rasa kuih yang satu ni? Ada yang memanggilnya kuih lidah buaya atau Kuih tiram. Rasa rangup dan manis boleh buat korang tak henti nak menikmatinya. Boleh juga buat untuk raya nanti.
Bahan doh..
1kilo tepung gandum
1cawan tepung ubi
1biji telur
Air utk mengguli
Sedikit garam..
Bahan utk sapuan…
*2sudu mkn butter
*5sudu mkn minyak masak
7sudu mkn tepung jagung
Bahan salut
Gula kastor
Cara membuat bahan doh..
Satukan tepung gandum.. Tepung sagu dan telur uli bersama air garam sehingga menjadi doh.. Bahagikan doh kepada 8 bahagian
Cara membuat bahan sapuan
Panaskan bahan yg bertanda*
Kemudian curah kedalam tepung jagung
Kacau rata..
Cara membuat kuih
Ambil seketul doh canai nipis
Kemudian sapukan bahan sapuan rata2
Gulung doh yg telah disapu td
Setelah gulung potong lebihkurang 1/2 inci secara menyerong.. Canai sekali lg
Buat sampai habis kemudian goreng..
Setelah sejuk salut kuih dgn gula kastor
Siap! Simpan dlm bekas kedap udara.
credit : Siti Zamaliah Aishah
#mahn