
Kek kelapa , lagi satu kek orang lama dan legend. Semua guna sukatan cawan je.. Semerbak bau kelapa.Tekstur keknya pun cantik sangat. Ni disertakan resepinya.. 😉😉
Bahan-bahan:
1 cawan marjerin
1/2 cwn gula kastor
3 biji telur
Esen ros
1 sudu susu pekat
1cawan 1/2 tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bicarbonate
1 cawan kelapa kering
Pewarna merah/hijau/ kuning
Cara-cara:
Putar marjerin dan gula kastor sehingga kembang.
Masukkan telur Dan putar lagi
Masukkan esen ros & susu pekat putar sekejap
Ayak tepung, baking powder & soda bicarbonate.
Kaub balik
Masukkan kelapa kering yg sudah diwarnakan . Kaub balik..
Masukkan dalam loyang yg digriskn dgn marjerin.
Bakar 170° selama 60 minit (ikut oven masing2)
credit : Juju Minhad
#mahn
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Kelapa Mudah & Sedap Tanpa Tepung, Mentega, Tak Guna Mesin

Orang kita memang suka menggunakan kelapa dalam masakan. Tak kiralah kelapa kering atau pun kelapa segar.
Jika anda penggemar kelapa, bolehlah cuba resipi kek kelapa yang dikongsi khas jauh dari Jerman.
Resipi yang dikongsi Julita Salleh ini, diperoleh daripada ibu mertuanya yang merupakan orang Jerman dan menetap di sana.
KEK KELAPA
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur
250ml cream cheese @ whipping cream (saya cadangkan guna cream cheese lagi sedap sebab kawan-kawan dah cuba dan bandingkan dengan whipping cream)
150g gula – beli online di sini
250g kelapa kering
Secubit garam
Sedikit essen vanilla – beli online di sini
5g @ 7g (1 sudu besar) baking powder – beli online di sini
TONTON Kek Batik Milky Cheese Horlick | Dapur Rasa Live
TONTON Red Velvet Creampuff | Dapur Rasa Live
CARA-CARA:
1. Masukkan telur, gula, essen vanilla dan secubit garam dalam bekas. Kacau-kacau sebati.
2. Lepas tu, masukkan kelapa kering, kacau-kacau sebati.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
3. Masukkan cream cheese atau whipping cream. Kacau sebati.
4. Simpan adunan tadi dalam peti ais selama 30 minit. Selepas 30 minit, keluarkan dan kacau-kacau.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
5. Masukkan baking powder, kacau-kacau dan boleh masukkan dalam mould bakar. Sapu sedikit mentega pada mould dan letak baking paper.
6. Guna suhu 170C selama 35 atau 45 minit, tengok ketuhar masing-masing.
Kredit resipi: Julita Binti Salleh
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Wanita Ini Kongsi Tip Rahsia Buat Bahulu Menjadi Cantik & Lembut
Resipi Orang Lama Yang Sedap, Gulai Daging Tulang & Nangka Muda
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Aroma Enak Kek Lapis Kastard Pandan Glossy

Yummy! Kek yang enak dimakan ketika masih sejuk sambil minum teh o panas. Kek lapis kastard sangat mudah dibuat terutama lapisan kastard yang licin dengan langkah-langkah yang betul.
KEK LAPIS KASTARD PANDAN / PANDAN LAYER CAKE
BAHAN-BAHAN
- 5 biji telur gred A
- 2 cawan tepung
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh serbuk tartar
- ¾ cawan gula
- Sedikit perwarna hijau
- 1 sudu teh emluco pandan
- ¼ Minyak masak
CARA MENYEDIAKANNYA
- Panaskan oven 170′ 10 mnit
- Kacau semua bahan-bahan kecuali minyak hingga kembang dan gebu.
- Selepas itu masukkan minyak dan gaul sebati.
- Gris loyang dengan minyak kemudian masukkan adunan tadi. Hentak sidikit untuk membuang udara.
- Masukkn adunan ke dalam oven bakar suhu 170′ selama 50 mnit. (bergantung juga kepada oven masing-masing)
BAHAN KASTARD:
- 1050gm santan (santan kotak 200g + air)
- 10gm serbuk agar-agar
- 225gm gula
- 100gm Tepung hoen kwee (hijau)
- 75g jus pandan (4 helai daun pandan di kisar dengan 75g air) perah dan tapis hanya ambil airnya
- 1 sudu teh paste pandan
- Secubit garam
CARA MENYEDIAKANNYA
- Masukkan semua bahan dalam kuali. Kacau sampai tiada tepung yang berketul. Gunakan whisk dan seeloknya tapis untuk tekstur yang halus.
- Buka api sedrhana. Kacau hingga kental dan berkilat.
CARA MELAPIS KEK
- Potong nipis kek 3 atau 4 lapis kek. Pastikan saiz kek lebih kecil dari loyang. Kalau kek saiz 7, buat loyang size 8. Ataupun boleh buang sedikit sekliling kek tu supaya saiz jadi lebih kecil.
- Sendukkan adunan kastard dalam loyang dan ratakan. Selepas itu masukkan selapis kek.
- Tambahkan lagi adunan kastard pampai di bahagian tepi loyang. Ulang langkah yang sama hingga habis.
- Sejukkan dalam peti 3-4jam. Lebih sedap makan ketika sejuk.
Kredit: Sheila Cyla
Ovaltine Chocolate Chip Cookies, Sedap dan Rangup!

Selalu biskut menggunakan coklat atau pelbagai jenis coklat seperti white chocolate atau dark chocolate. Kali ini, cuba kita gunakan Ovaltine pula. Beri kelainan sedikit pada variasi biskut yang kita buat.
Jom kita lihat resipinya.
OVALTINE CHOCOLATE CHIP COOKIES
BAHAN A
1 cawan mentega
1/2 cawan gula halus
1 biji telur ayam
1/4 cawan minyak jagung
BAHAN B (diayak)
1 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan Ovaltine
1/2 cawan susu tepung
1 cawan tepung jagung
3 cawan tepung gandum
BAHAN C
1 cawan badam cencang (dibakar sekejap)
1 cawan chocolate chip
CARA MEMBUAT
1. Satukan mentega bersama gula halus. Gaul rata.
2. Masukkan telur ayam dan juga minyak jagung. Gaul lagi.
3. Masukkan pula BAHAN B kecuali tepung gandum. Kacau adunan sehingga sebati.
4. Apabila semuanya sudah sebati, baru masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Sambil diadun sehingga adunan lembut.
5. Akhir sekali, masukkan BAHAN C. Adun rata.
6. Ambil sedikit adunan dan letakkan di atas loyang yang telah dialas dengan kertas pembakar.
Ulang proses sehingga habis adunan.
7. Bakar pada suhu 180 darjah selsius selama 25 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing-masing.
8. Setelah masak, biarkan biskut sejuk seketika sebelum disimpan ke dalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba!

Sumber: Farisha Sofea
Terima kasih kerana berkongsi resipi dengan Rasa Share Resipi