Sekaya Telur Terengganu. Ikut Petua Ini Kalau Nak Sedap

Sekaya Telur Terengganu. Ikut petua ini kalau nak sedap. Manisan tradisi ini antara yang paling terkenal di Negeri Terengganu. Rasanya yang lemak manis memang memikat jiwa.

Tapi, bagaimana nak pastikan sekaya telur ini sedap? Ha..ini petuanya yang dikongsikan oleh En. Muliadi Ramli ini ye. Sila cuba. Mesti sekaya telur buatan korang lagi sedap nanti. Selamat mencuba.

Petua Sekaya Telur Terengganu Lagi Sedap

Telur mesti telur baru. Elakkan guna telur yang disimpan dalam peti ais. Paling elok kalau guna telur itik kerana ia lagi sedap daripada telur ayam. Tapi kalau dah tak ada, boleh je. Campur pun boleh.

Ketika mengacau telur, kena pelan-pelan, bagi sedikit berbuih. Manakala api masa kukus memang nak kena api kuat (besar ). Akhit sekali, petuanya, racik sedikit nisang (anggaran sebesar ibur jari) dan masukkan ke dalam adunan sebelum dikukus.

Resipi Sekaya Telur Terengganu

 Bahan-bahan:

5 biji telur itik

6 biji  telur ayam

¾ keping nisang saiz besar ( kalau suka manis boleh letak lebih) – boleh beli online di sini

3 sudu besar gula merah – boleh beli online di sini

4 helai daun pandan

1 ½ kotak kecil santan 

Sesudu kecil garam – boleh beli online di sini

IKLAN

1 sudu kecil perasa vanilla ( untuk hilang bau hanyir telur) – boleh beli online di sini

350ml air

Cara Memasak:

Sekaya Telur Terengganu. Ikut Petua Ini Kalau Nak Sedap

Panaskan nisang dan gula merah bersama air dan daun pandan. Apabila cair, ketepikan biar sejuk.

Pukul telur ( pukul-pukul manja je) bagi kembang sikit, masukkan santan, garam dan perasa vanilla. Pukul lagi.

 Kemudian campurkan telur dan air nisang ( tapis sikit air nisang tu) pukul lagi supaya kembang sikit je ( kalau terlebih pukul nanti tak jadi lubang-lubangnya). Lepas itu racik atau potong kecil-kecil nisang dan bubuh dalam adunan sekaya sebelum kukus.

Sekaya Telur Terengganu. Ikut Petua Ini Kalau Nak Sedap

IKLAN

Lepas tu kukus ( saya bungkus tutup kukusan dengan kain atau aluminium foil untuk elak air menitik atas sekaya). Gunakan loyang saiz sederhana ( 6/7 inci). Isi 3/4 daripada loyang takut melimpah pulak masa kukus.

Sekaya Telur Terengganu. Ikut Petua Ini Kalau Nak Sedap

Kukus dlm 30 ke 35 minit bergantung kepada kukusan masing-masing. Bila masak, sejukkan. Masuk peti ais kira-kira 1 jam.

Sekaya Telur Terengganu. Ikut Petua Ini Kalau Nak Sedap

Keluarkan dan arulah potong. Sedap dimakan sejuk-sejuk.

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

IKLAN

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Puding Roti Ni Dimakan Sejuk Memang Nikmat Rasanya

Resipi Coklat Bounty Bar Homemade. Mudah Je Buat Sendiri

Resipi Pulut Bangkok. Kombinasi Rasa Lemak Pulut Dan Manis Pisang

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI