Korang pernah makan Cendawan Inoki Goreng? Kalau belum lagi, wajib cuba sebab sedang sangat, kalau makan panas-panas memang rangup dan garing. Cecah pulak dengan sos cili atau sos mustard memang terbaik. Kalau makan kat kedai bebelas ringgit satu piring, apa kata korang goreng sendiri baru makan puas.
BAHAN-BAHAN:
- 1 paket cendawan enoki
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung beras
- Sedikit garam
- Sedikit serbuk lada hitam
- Sedikit perasa ayam
Bahan Sos:
- 2 sudu makan sos mustard
- 1 sudu makan mayones
- 1 sudu makan madu
- 1/2 sudu makan jus lemon
- Sedikit hirisan cili padi
LANGKAH DEMI LANGKAH:
LANGKAH 1: Campurkan tepung gandum bersama tepung beras di dalam mangkuk.
LANGKAH 2: Masukkan garam, serbuk lada hitam, dan serbuk perasa ayam. Gaul rata dan ketepikan.
LANGKAH 3: Pecahkan telur dalam mangkuk kemudian celupkan cendawan di dalamnya.
LANGKAH 4: Seterusnya, gaulkan di dalam campuran tepung tadi.
LANGKAH 5: Goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan.
LANGKAH 6: Campurkan semua bahan sos, kacau sebati dan hidangkan dengan cendawan goreng.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
12 Biskut Gerenti Rangup & Sedap dari Nor Shahidah. Gerenti Laku Sangat Ni…
Biskut pelbagai rasa dan rupa yang menarik ni memang sedap dinikamati bila-bila masa pun. Ambil sebalang kunyah sambal menonton tv tau-tau licin aje balang tu. Yang pasti hiasan dan corak biskut tu boleh membangkit selera sesiapa jua.
Nah ni 12 aneka biskut@cookies dari Nor Shahidah Mohd Mahayadin, Yummilicios Cakes n Cookies sudi berkongsi 12 resipi biskut bersama RASA. Laku keras ni kalau buat jualan lagi pulak secara online.
1. CEREAL & SUNFLOWER SEED COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 85 gm mentega
- 85 gm gula kastor
- ½ biji telur
- ½ sudu teh esen vanilla
- 142 gm tepung gandum | diayak
- 1 sudu teh serbuk penaik | diayak
- 30 gm biji bunga matahari
- 30 gm campuran ceri hijau dan merah
Bahan hiasan :
- Serbuk nestum secukupnya
- Biji bunga matahari panggang secukupnya
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
- Masukkan esen vanilla, telur, pukul rata
- Masukkan tepung gandum,dan baking powder.
- Masukkan biji bunga mata dan ceri.
- Gaul rata hingga terbentuk doh.
- Jemput sedikit dan salut dengan serbuk nestum, dan hiaskan kuaci di atasnya.
- Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Anda boleh juga menggunakan kuaci atau biji labu
2. MELTING MOMENTS COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 85 gm mentega
- 85 gm gula kastor
- 1/2 biji telur
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- 142 gm tepung gandum | diayak
- 1 sudu teh serbuk penaik | diayak
- 30 gm corn flakes | dihancur
Bahan hiasan:
Cornflakes hancur secukupnya untuk hiasan.
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega dan gula hingga kembang.
- Masukkan esen vanilla dan telur, pukul rata.
- Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik, gaulkan.
- Masukkan cornflakes hancur, gaul rata hingga jadi doh
- Jemput sedikit doh dan golekkan ke dalam cornflakes hancur.
- Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar hingga perang keemasan.
INFO CHEF : Anda boleh juga memasukkan bahan campuran lain seperti biskut Marie hancur. Adunan ini sangat lembut.
3. PANDAN SNOW COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 85 gm mentega
- 85 gm gula kastor
- 1/2 biji telur
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- 142 gm tepung gandum | diayak
- 1 sudu teh serbuk penaik | diayak
- 2 sudu teh perisa pandan
- Beberapa titik pewarna hijau
Bahan hiasan:
- Kelapa parut kering
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega dan gula hingga kembang.
- Masukkan esen perisa pandan, pewarna hijau dan telur, kemudian pukul rata.
- Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik
- Kemudian masukkan doh ke dalam beg piping.
- Bentukkan ikut bentuk kegemaran, dan taburkan kelapa parut kering.
- Panaskan oven dan bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF: Gunakan kelapa parut yang dijual dalam tin.
4. TRIPLE M & M COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 100 gm mentega
- 1 sudu makan susu tepung
- 50 gm gula aising
- ½ biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 230 gm tepung gandum | diayak
- 1 sudu teh serbuk penaik | diayak
Bahan hiasan :
- Coklat M & M secukupnya
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega dengan gula aising hingga kembang.
- Masukkan telur, esen vanilla dan susu tepung, gaul rata.
- Masukkan tepung gandum, dan hingga membentuk doh.
- Simpankan sebentar di dalam peti ais lebih kurang 10 – 15 minit.
- Bentukkan bulat dan tekan dengan garfu.
- Susunkan coklat M & M diatasnya. Susun di atas dulang pembakar yang sudah digriskan dengan mentega.
- Panaskan oven dan bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Susun biskut jarak jauh sedikit kerana ia akan mengembang. Dohnya agak lembut.
5. HAPPINESS SHIP COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 100 gm mentega
- 1 sudu makan susu tepung
- 50 gm gula aising
- ½ biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 230 gm tepung gandum gandum | diayak
- 30 gm badam | dihancurkan kasar
Bahan hiasan :
- Kacang badam, buah-buahan campuran dan coklat urai warna warni secukupnya
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega dengan gula aising hingga kembang.
- Masukkan telur, esen vanilla dan susu tepung.
- Masukkan tepung gandum dan masukkan badam hingga menjadi doh.
- Simpankan doh sebentar di dalam peti ais selama 10 minit.
- Bentukkan dengan acuan bentuk kapal.
- Hiaskan dengan kacang badam, buah-buahan campuran dan taburkan coklat urai.
- Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius dan perang keemasan.
INFO CHEF : Coklat M & M ini juga boleh dimasukkan dalam adunan jika suka, anggaran 30 gm
6. MILKY ALIEN COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 125 mentega
- ½ tin susu pekat manis
- 400 gm tepung jagung | diayak
- 4 sudu makan susu tepung | diayak
Bahan hiasan :
- Cip coklat dan coklat urai
CARA MEMASAK :
- Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk adunan.
- Adunkan semua bahan hingga menjadi doh.
- Bentukkan menjadi seperti choc kiss.
- Hiaskan dengan cip coklat dan coklat urai.
- Panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius, bakar api bawah sehingga 25 minit hingga di bawahnya perang keemasan.
INFO CHEF : Hanya dengan menggunakan empat bahan anda boleh membuat biskut alien yang sedap ini.
7. LEMON & CHERRY BUTTER COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 1 cawan mentega
- 1 ½ cawan gula kastor
- 2 biji telur
- 2/3 cawan jus lemon
- 4 cawan tepung naik sendiri | diayak
- ½ sudu teh garam halus
- 3 sudu makan parutan kulit lemon
- 1 sudu teh baking soda | diayak
Bahan hiasan :
- Ceri merah dan ceri hijau
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan jus lemon dan telur, pukul rata
3. Masukkan tepung naik sendiri.
4. Masukkan garam halus dan baking soda
5. Akhir sekali masukkan kulit lemon, gaul dana adun hingga membentuk doh
6, Simpan adunan dalam peti sejuk dalam 10 minit.
7. Masukkan ke dalam piping beg, dan bentukkan serta hiaskan dengan buah ceri
8. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan.
INFO CHEF : Kaya dengan rasa lemon yang masam dan manis. Biskut ini tidak muak dimakan.
8. TANGY ORANGE BUTTER COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 1 cawan mentega
- 1 ½ cawan gula kastor
- 2 biji telur
- 2/3 cawan jus oren
- 4 cawan tepung naik sendiri | diayak
- ½ sudu teh garam halus
- 1 sudu teh baking soda | diayak
- 2 sudu makan parutan kulit oren
Bahan hiasan :
- Parutan kulit oren secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan jus oren dan telur dan pukul rata.
3. Masukkan tepung naik sendiri.
4. Masukkan garam halus dan baking soda
5. Akhir sekali masukkan parutan kulit oren
6. Simpan adunan dalam peti sejuk dalam 10 minit
7. Masukkan ke dalam piping beg, dan bentukkan serta hiaskan dengan kulit oren yang diparut
8. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan.
INFO CHEF : Boleh tambah pewarna oren untuk warna lebih menyerlah. Gunakan oren Sunkist atau jenama berkualiti untuk rasa lebih sedap.
9. ROSE VELVET COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 200gm mentega
- 30gm shortening
- 220gm gula kastor
- 1 biji telur
- 1 sudu teh cuka makan
- 300gm tepung gandum | diayak
- 30gm tepung koko | diayak
- 50gm tepung jagung | diayak
- ¾ sudu teh serbuk penaik | diayak
- ¾ sudu teh baking soda | diayak
- ¼ sudu teh garam halus
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1sudu makan pewarna merah
Bahan hiasan :
- Biji manik warna perak saiz sederhana secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega danshortening dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan cuka makan,vanilla,pewarna merah serta, telur, pukul rata
3. Masukkan tepung gandum,serbuk penaik,garam,tepung jagung dan tepung koko
4. Masukkan garam halus dan baking soda, gaul rata.
5. Masukkan adunan kedalam piping beg dengan nozzle bunga
6, Hiaskan dengan manik
7. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius bakar lebih kurang 15-20min.
INFO CHEF : Adunannya agak lembut, jadi ia lebih sesuai dibentukkan secara piping.
10. CAPPUCINO BUTTER COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 240gm mentega
- 4sudu teh pes serbuk kopi
- 80gm gula aising
- 220gm tepung naik sendiri | diayak
- 80gm tepung jagung | diayak
- 25gm serbuk badam
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan hiasan:
- Gula berbentuk hati warna merah secukupnya
CARA MEMASAK :
1.Pukul mentega, gula aising hingga kembang.
2.Masukkan pes kopi,vanilla dan telur, pukul rata
3.Masukkan tepung naik sendiri,tepung jagung dan serbuk badam
4.Masukkan kedalam piping beg, dan paipkan seperti semperit.
5. Hiaskan dengan gula hati warna merah
6. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Serbuk kopi dijadikan pes dengan mencampurkan dengan air secukupnya hingga menjadi pes.
11. COFFEE AND CEREAL COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 50 gm mentega
- 1 biji telur | kuning sahaja
- 20 gm gula aising
- 80 gm tepung naik sendiri | diayak
- 30 gm instant coffee | diayak
- ½ sudu teh esen vanilla
Bahan hiasan :
- Corn flakes hancur dan cip coklat putih, secukupnya
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
- Masukkan vanilla dan kuning telur dan pukul rata.
- Masukkan tepung naik sendiri serta pes serbuk kopi segera.
- Adun menjadi doh hingga boleh diterap dengan acuan biskut @ cookie cutter
- Hiaskan dengan corn flakes hancur dan cip coklat putih.
- Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Anda boleh memasukkan sedikit corn flakes untuk rasa yang lebih rangup
12. RAINBOW RING COOKIES
BAHAN-BAHAN:
- 200gm mentega
- 80gm gula aising
- 250gm tepung gandum | diayak
- 80gm gajus | dikisar
Bahan hiasan:
- Manik biji warna warni @ thousand sprinkles, secukupnya
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega, gula icing hingga kembang.
- Masukkan gajus kisar dan tepung gandum
- Terapkan dengan acuan pemotong biskut
- Hiaskan dengan thousand sprinkles.
- Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Anda boleh juga menggunakan jenis kacang yang lain seperti walnut dan pistachio.
RESEPI : NOR SHAHIDAH MOHD MAHAYADIN
Terima kasih : D’Kayangan , Seksyen 13, Shah Alam. Ig : shidamahayadin fb : Yummilicious cakes n cookies
Ayam Bakar Super Simple, Tapi Sedapnya Ya Ampunn
Hari ni rasa nak makan ayam bakar. Tapi tak nak beli , nak cuba resipi simple yang dikongsi oleh Asrinna Bakri. Sejak mencuba resipi ni, As dah tak cari resipi lain dah. Senang nak prepare tapi hasil sangat puas hati. Dah tak payah masak lauk lain. Hidang menu ni dengan nasi panas-panas, boleh abis 1/2 ekor sorang makan. Jom check out bahan-bahan dan caranya.
AYAM BAKAR
Bahan-bahan:
½ ekor ayam – potong 2
2 inci halia
6 ulas bawang putih
Sos tiram Maggi secukupnya
Madu secukupnya
Maggi Cukup Rasa atau secukupnya
Lada hitam secukupnya – tumbuk kasar
2 biji ubi kentang – belah 2
1 batang lobak merah
Tomato
(sayur ni terpulang korang nak masukkan apa)
Sedikit minyak zaitun
Cara memasak:
1. Tumbuk halia dan bawang putih sehingga halus.
2. Dalam baking tray, lumurkan ayam dengan bahan tumbuk, lada hitam, maggi cukup rasa,madu, sedikit minyak dan garam.
3. Masukkan sayur-sayuran. Gaul sekali dengan bahan perapan.
4. Perap selama 30 minit ke satu jam.
5. Bakar pada suhu 200° selama 50 minit. Suhu bergantung pada oven masing-masing.
5. Pada 25 minit terakhir, balikkan ayam.
6. Pada 10 minit terakhir, sapukan madu pada permukaan ayam. Hasilnya, permukaan ayam akan lebih menarik.
7.Semasa menghidang, keluarkan kuah yang terhasil . Jadikan sebagai sos pencicah untuk makan bersama ayam.
Boleh juga gaulkan sedikit kuah dengan spagetti. Makan bersama ayam. Perghhh, memang sedapp sangat. Makan ngan nasi panas lagiiii sedap.
Kredit: Asrinna Bakri
Buat Sendiri Sos Spageti Homemade Perisa Garlic Mushroom, Boleh Simpan 2 Tahun!
Menu spageti memang selalu kita hidangkan dan sangatlah menjimatkan jika sos spageti ini kita buat sendiri di rumah.
Waktu harga tomato murah boleh borong dan hasilkan sendiri, nak lagi sedap buat perisa cendawan dan bawang putih atau garlic mushroom seperti yang dikongsi oleh Erni Abu Samah.
Menariknya resipi sos spageti homemade yang diolah dari mengikut citarasa Melayu ini boleh dijadikan sos lasagna dan piza. Malah boleh disimpan sehingga dua tahun jika disimpan cara yang betul. Menggunakan 7kg tomato, ujarnya sukatan ini boleh dijadikan hidangan 5 kali.
Cara buat sos spageti homemade perisa garlic mushroom
Bahan-bahan:
7kg tomato merah -buang kulit dan biji
5 biji bawang besar -didadu
15 biji bawang putih -dipecahkan dan didadu
Origano, parsley, basil yang serbuk kering – 2 sudu besar setiap satu
2 susu besar chili flakes
2 sudu besar lada hitam
Bay leaves
2 tin besar tomato puri
2 tin cendawan hiris (jika suka) untuk diletakkan 1/2 jam terakhir
3 ke 4 sudu besar garam
2 sudu besar gula
Cara membuat:
1. Panaskan sedikit minyak jagung.
2. Tumis bawang besar and bawang putih jangan garing, cukup layu saja.
3. Masukkan tomato yang dikisar halus.
4. Masukkan tomato puri, garam dan gula.
5. Masukkan pula lada hitam, Oregano, parsley dan basil.
6. Masak atas api kecil dalam 2 jam.
7. Selepas siap masak kemudian bolehlah disimpan dalam freezer. Asingkan dalam paket kecil untuk sekali makan. Sos ini boleh disimpan 2 tahun jika dimasak lama, 2 jam. Rasa lagi sedap.
8. Untuk memasak, hanya perlu tumis daging cincang, kemudian tambah sos di atas, perasakan dengan garam dan boleh tambah beefball.
Tip: Untuk mudahkan membuang kulit tomato kelar ‘X’ pada tomato. Kemudian celur dalam air mengelegak sampai nampak kulit terkoyak. Kemudian boleh tarik atau kupas kulit tomato dengan mudah. Jangan biarkan lama nanti lembik.
Sumber:Artikel ini diolah dari laman web MINGGUAN WANTA & Erni Abu Samah