Rasa Anak Emak Anak Bapak episod keempat menampilkan gelagat Instafamous, Bengah dan adik istimewanya Cik Pia memasak roti John untuk ayah tersayang Hj Mohammad Noor. Kalau nak tahu instagram @ makhlokmacho yang memaparkan kisah bengah dan telatah adiknya Cik Pia kini telah mencapai follower 854K. Kisah rutin hidup mereka rupanya berjaya menyentuh hati followernya.
Bengah atau nama sebenarnya Hamad Zamakhsari mengajak Cik Pia sama-sama membeli bahan masakan. Mereka berdua memasak di warung Burger Ria John, di Taman Len Sen, Cheras. Ceria sungguh Cik Pia. Habis memasak ada kejutan pulak, roti John dibawa ke kediaman penggubah lagu artis Sufian Suhaimi untuk dimakan bersama-sama ayah mereka Hj Mohammad.
"Sedap jugak roti John ko, boleh tahanlah sedapnya", puji Hj Mohammad saat menikmati Roti John air tangan kedua anaknya Bengah dan Cik Pia. Yang pasti Cik Pia tersenyum bahagia apabila Suffian mendendangkan lagu untuknya.
Jom semak resipi Roti John mereka.
Ads
ROTI JOHN
BAHAN-BAHAN:
Ads
Roti john/roti oblong (belah tengah)
Daging burger secukupnya| dihancurkan @ dikisar
1- 2 biji bawang merah,
2-3 biji telur
Majerin planta secukupnya
Sos cili secukupnya
Mayones secukupnya
Sos Thousand Island secukupnya
Sos lada hitam secukupnya
Kepingan keju @ sos keju
Sayuran : Timun, kubis, lobak merah – disagat halus
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Satukan telur, daging, bawang, cili dan juga garam. Ketepikan.
2. Sapukan planta pada roti. Ketepikan.
3. Cairkan sedikit planta di dalam kuali. Kemudian masukkan campuran daging dan telur tadi. Biarkan hingga masak.
4. Tekap roti diatas daging tadi. Biarkan seketika apabilaa dah masak, angkat.Baru terbalikkan.
5. Letakkan sayur serta sos cili, mayones dan sos Thousand Island.
6. Potong ikut saiz bersesuaian dan sedia untuk dinikmati.
Ads
Jangan lupa teruskan menonton Rasa Anak Emak Anak Bapak di episod seterusnya di saluran Astro Prima 105 dan Prima HD 121, setiap hari Selasa jam 1.00 tengahari.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Mi wantan adalah sejenis mi yang boleh dimasak pelbagai jenis hidangan. Tapi lazimnya mi wantan hanya dicelur dan dituangkan sos. Hidangan ini sebenarnya lebih menyihatkan kerana tak guna minyak masak pun. Mi wantan ni, banyak guna kicap. Nak dapatkan rasa mi wantan sebenar, tambah minyak bijan dan sos ikan. Baru macam asli rasanya. Jom buka puasa dengan mi wantan.
BAHAN SOS
1 sudu sos soya cair
1 sudu kicap pekat
1 sudu kicap manis
1 sudu minyak bijan
1 sudu sos ikan
CARA MEMASAK
1. Rebus mi wantan dan sayur sampai masak. Angkat dan basuh dengan air bersih sehingga sejuk dan toskan.
2. Satukan semua bahan sos mi wantan dalam mangkuk. Masukkan mi wantan dan gaul sehingga bersalut semua bahagian.
3. Masukkan dalam pinggan dan letakkan ayam, sayur, telur rebus (jika suka) dan hiaskan dengan daun ketumbar dan cili merah.
Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Laksa homemade memang mempunyai tekstur yang berbeza jika dibandingkan dengan laksa kering. Teringin nak buat laksa sendiri? Boleh cuba resipi perkongsian saudari Nora Sheka di bawah ini. Pasti sangat sedap! Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI LAKSA HOMEMADE HANYA GUNA 4 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil minyak masak
Air panas mendidih secukupnya | bergantung jumlah tepung
CARA MEMASAK:
1.Gaul semua bahan menggunakan sudip kayu sehingga menjadi doh.
2. Bahagikan tepung mengikut acuan laksa. Uli doh menggunakan tangan apabila doh menjadi suam. Jangan biar sampai tepung sejuk. ( Sapu sedikit minyak di tangan untuk elakkan tepung melekat)
3. Masukkan doh ke dalam acuan dan tekan ke dalam periuk kukusan. Sapu sedikit minyak pada pengukus bagi mengelakkan laksa melekat.
4. Kukus selama 20 minit. Pastikan air dalam kukusan betul-betul mendidih sebelum mengukus laksa. Bila tepung kelihatan berkilat, ia menandakan laksa telah masak.
5. Angkat dan rendam dalam air sejuk. Biar seketika.
6. Setelah laksa sejuk, lerai-leraikan laksa tersebut. Masukkan laksa kecdalam penapis dan alirkan di bawah air mengalir. Toskan. Sedia untuk dinikmati mengikut citarasa anda.
Taucu adalah berupa kacang soya yang telah direbus dan diperam. Ia digunakan sebagai rencah dan penyedap dalam masakan. Kalau nak tahu, banyak lauk pauk sedap yang boleh dihasilkan menggunakan taucu ni. Bagi yang nak cuba, boleh jadikan koleksi masakan taucu ni sebagai panduan. Selamat mencuba!
(semua bahagian diats ini dipotong kecil. Kemudian rebus separa masak bersama serbuk kunyit dan garam secukupnya. Ketuk 2 batang serai dan sehiris halia untuk menambahkan rasa.)
Segenggam udang
BAHAN HIASAN:
1 1/2 biji bawang besar Holland – belah dadu
4 tangkai cili hijau
2 tangkai cili merah – dipotong bulat
2 biji tomato kecil – belah 8
CARA MEMASAK:
Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
Lecekkan taucu dalam lesung batu sebelum ditumis sekali.
Masukkan air asam jawa (1 sudu asam jawa+ segelas air) setelah bahan tumis garing.
Tambahkan gula dan secubit garam. Kuantiti gula terpulang pada citarasa sendiri. Garam tak perlu banyak sebab rencah taucu sudah cukup masin.
Boleh masukkan potongan ayam yang telah direbus tadi. Udang dimasukkan selepas ini.
Tutup dengan penutup. Renehkan sehingga ayam sedikit empuk.
Selepas ayam masak, masukkan santan. Kuah taucu tidak perlu banyak.
Boleh masukkan udang setelah semuanya mula sebati.
Apabila kuah mula mendidih, masukkan bahan hiasan kecuali tomato. Setelah bawang mula layu, barulah masukkan tomato kecil.
Akhirnya boleh masukkan kacang panjang yang dipotong pendek.
Balik-balikkan 1-2 minit. Boleh tutup api supaya kacang tidak terlebih masak dan warna kacang panjang tetap hijau cantik.
1.Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili hingga naik bau.
Kemudian masukkan taucu dan kacau seketika.
Kemudian, masukkan pes asam jawa dan tambah sedikit air. Bila air mendidih masukkan sedikit gula dan udang. Tak perlu tambah garam kerana taucu sudah masin.
2 biji cili merah – dipotong. Tak nak letak pun boleh.
4 biji cili padi merah – potong halus
4-5 sudu makan taucu – sebaiknya guna taucu yang tak hancur untuk elakkan rasa masin yang melampau.
Minyak untuk menumis
Gula dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
Tumis ikan bilis dengan sedikit minyak. Setelah ikan bilis separuh garing, masukkan semua bawang dan cili.
Setelah naik bau, masukkan air asam jawa dan tambah sedikit air agak-agak hingga tenggelam separuh bahan-bahan tadi. Tunggu ia mereneh dan lembut sekejap.
Masukkan taucu danperasakan dengan sedikit gula serta Tak perlu letak garam.
Biarkan mereneh sekali lagi dan sedia untuk diangkat.
Belajar cara membuat Matcha Latte Homemade ala kafe yang super sedap, mudah dan jimat. Resipi lengkap dengan langkah ringkas untuk hasil pekat, creamy dan memuaskan!