Usahawan bakeri Ina Azlina antara yang tak lokek berkongsi pelbagai jenis resipi termasuk produk yang laris dijual kepada orang ramai. Tidak terkecuali resipi pudding enak yang cantik gebu ini.
Meski cukup laku, katanya dia tetap berkongsi resipi agar boleh dijadikan jualan buat mereka yang berminat untuk berniaga. Ini kerana kos membuatnya tidak mahal cara membuatnya juga mudah. Rasanya pula sedap dan kurang manis.
Resipi puding sedap dan gebu
Ads
Bahan-bahan
1 paket serbuk agar-agar 10g
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
3 tin air kosong
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecik esen vanilla
Bekas plastik
Cara memasak
1. Masuk semua bahan dalam periuk
2. Menggunakan api perlahan, kacau adunan tanpa henti sampai mendidih.Kemudian matikan api.
Ads
3. Biarkan adunan suam.
4.Selepas itu boleh tuangkan dalam bekas. Jika ingin membuat puding fruity, sapu terlebih dahulu filling di tepi bekas sebelum tuang adunan.
5. Sekiranya mahu meletakkan topping, tuang satu sudu besar gelatin dan air suam kemudian larutkan. Campur pada filling yang disukai kemudian boleh tuang di atas pudding. Sejukkan.
Bila tiba hidangan minum petang, sekali sekala nak juga merasa menu ala western kan. Jika teringin, boleh cuba resipi puff pastry inti kastard campur kaya ini.
Memang terasa creamynya dan lagi sedap bila intinya disejukkan. Resipi yang dikongsi Aisyah Humaira ini, sesuai untuk makan bersama keluarga di taman.
Hidangan ini juga sesuai untuk dihidangkan kepada tetamu kerana cepat disediakan, sedap dan mudah.
PUFF PASTRY INTI KASTARD & KAYA
BAHAN UNTUK INTI:
300g susu full cream 30g tepung kastard – beli online di sini 1 sudu besar esen creamy vanilla 1 sudu kecil esen french vanilla 2 sudu besar kaya (saya guna Seri Kaya Sunstar) Gula perang secukup rasa Secubit garam 300g non-dairy whipping cream
BAHAN LAIN:
2 pek kecil puff pastry (dipotong kecil, kemudian disusun di atas loyang dan dibiarkan lembut dahulu, baru dibakar dengan suhu 180-200c sehingga berwarna keperang-perangan)
Dapatkan Coowin Detachable Marble Cookware Setdengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan semua bahan untuk inti kecuali non-dairy whipping cream ke dalam periuk.
2. Kacau dengan sebati kemudian buka api secara sederhana dan masak sehingga pekat. Sentiasa kacau bahan-bahan agar tidak berketul.
3. Setelah adunan likat dan tampak berkilat, matikan api serta dibiarkan sehingga sejuk dengan suhu bilik atau masukkan ke dalam peti sejuk (chiller).
4. Pukul non-dairy whipping cream sehingga kental atau gebu.
5. Masukkan bahan-bahan inti yang telah sejuk sebentar tadi dan kacau sehingga sebati.
6. Masukkan inti yang telah siap ke dalam piping bag (beg pastri) dan picitkan inti ke atas puff yang telah dibakar.
Bebola ayam homemade ni memang mudah nak dihasilkan. Hanya dengan menggunakan beberapa bahan ringkas dan mudah, anda boleh hasilkan hidangan sihat dan berkhasiat buat keluarga.
BAHAN-BAHAN:
Isi ayam ( anggaran 400gm)
Garam secukup rasa
2 sudu teh lada sulah
2 sudu makan tepung jagung
PENAMBAHAN JIKA SUKA:
Lobak merah | disagat
Daun sup @ daun ketumbar | dihiris
CARA MEMASAK:
1. Masukkan isi ayam, garam, lada sulah dan teung jagung ke dalam pengisar. Kisar hingga lumat.
2. Keluarkan bahan kisar dan letak dalam mangkuk. Jika suka, boleh tambah bahan-bahan lain seperti lobak merah dan daun sup@ ketumbar. Boleh juga digantikan dengan daun bawang dan apa-apa sayuran kegemaran.
3. Ambil doh dan bulat-bulatkan.
4. Didihkan air dan rebus bebola hingga terapung.
5. Angkat dan toskan airnya. Boleh digoreng atau dinikmati mengikut citarasa anda.
Cucur Ikan Bilis semestinya menjadi kegemaran ramai. Enak dimakan begitu sahaja bahkan jika dicicah Bersama sos, lagilah sedap!
Terdapat pelbagai jensi resipi cucur yang ada. Taip sahaja di internet, berderet senarai yang keluar. Pilih sahaja mana satu yang menepati selera.
Bagi anda yang sukakan Cucur Bilis yng rangup dilur dan lembut didalam, resipi Cucur Ikan Bilis perkongsian saudari Fatien Zainini antara yang mudah dah boleh dicuba.
Anak-anak yang baru nak belajar masak pun mudah nak ikut. Bahan-bahannya campurannya juga boleh dipelbagaikan mengikut selera. Nak letak sayur-sayur ‘leftover’ yang ada dalam peti sejuk pun boleh. Bila dah jadi cucur, semuanya sedap. Jom cuba!
Ayam goreng kari ini kalau diratah, makan panas-panas, memang tak cukup seketul. Boleh ketagih dibuatnya. Sedapnya berbeza dari ayam goreng biasa atau ayam goreng...