Lasagna daging cheese ini memang layan habis. Padu cheese tariknya. Daging cincangnya berjus, tak kering. Mozzarella cheese dan kepingan cheddar cheese buat rasanya lebih mantap.
Penggemar lasagna pasti sukakan resipi mudah ini. Ikuti resipi lasagna daging cheese tertarik memang padu daripada Ariana Sofia Ahmad.
Mula-mula, tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan.
Masukkan cili giling dan tumis sehingga pecah minyak.
Ads
Kemudian, masukkan pula daging cincang.
Tumis sehingga daging bertukar warna.
Masukkan pula sos pasta tomato dan kacau sebati.
Kemudian, masukkan oregano dan kacau sebati.
Masukkan gula dan kacau sebati.
Masukkan pula garam dan kacau sebati.
Masukkan Cukup Rasa dan kacau sebati.
Akhir sekali, masukkan air.
Ads
Kacau sehingga kuah sedikit pekat serta daging masak. Ketepikan.
Dalam kuali lain, cairkan butter dan masukkan tepung gandum. Kacau hingga sebati dan tak berketul.
Masukkan pula susu full cream dan gula. Kacau sebati.
Masukkan kepingan cheese dan kacau sehingga pekat.
Jangan terlampau pekat, nanti bila sos putih dah sejuk, sos akan bertambah pekat.
Dalam bekas, masukkan sos tomato puri dan minyak masak. Kacau sebati. Boleh guna bekas kaca 9 inci, bakar terus di dalam oven.
Rebus lasagna dulu sehingga lembut.
Bila dah lembut, toskan. Pastikan susun elok supaya tak melekat dengan yang lain.
Ads
Susun lasagna dalam bekas tadi.
Letak inti daging dan ratakan.
Letak sos putih pula.
Taburkan mozzarella cheese dan daun basil. Nak gunakan oregano atau yang lain pun boleh.
Ulang semula dengan letak kepingan lasagna, daging, sos putih, dan cheese sehingga ke lapisan teratas. Buat 3 lapisan. Pastikan bahagian atas sekali, tabur dengan oregano.
Dah siap, balut dengan aluminium foil dan bakar suhu 170°c selama 50 minit. Boleh kurangkan masa atau suhu bergantung pada oven masing-masing.
Lasagna dah siap dimasak. Nak nampak perang bahagian atas, buka aluminium foil dan bakar 5 minit lagi.
Lasagna dah boleh dipotong dan sedia dihidangkan. Cheesenya tertarik menarik. Selamat mencuba.
Sesekali layankan selera ala Itali ni memang sedap juga. Cara penyediaannya pun ringkas dan tidak memerlukan banyak bahan. Jom cuba resipi perkongsian KieSha IzzRul ni. Anda pasti kagum dengan rasanya.
PASTA CARBONARA MAYONES
BAHAN-BAHAN:
1 pek pasta Fettuccine – direbus dengan minyak dan garam
2 tin sos Carbonara (tin biru)
1/2 botol sederhana Mayones – boleh letak lebih. Ikut selera.
2 tin air (guna tin biru tadi) – jika kuah terlalu pekat, boleh lebihkan.
Daging kisar secukupnya
Sayur campur secukupnya
Cendawan butang
Bawang besar dan bawang putih – dipotong dadu. Jumlah ikut citarasa
Sedikit garam
Serbuk pati ayam
CARA MEMASAK:
Rebus pasta hingga lembut. Ketepikan untuk dihidangkan kemudian.
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga layu.
Masukkan daging kisar.Goreng hingga masak.
Seterusnya tambahkan sayur campur diikuti hirisan cendawan butang. Kacau lagi.
Kemudian masukkan sos carbonara dan air.
Masukkan mayones. Kacau lagi hingga semua sebati.
Perasakan dengan serbuk pati ayam dan juga garam. Sebelum tambah perisa, sebaiknya cuba dulu kuah bagi mengelakkan rasa masin yang melampau.
Biar hingga kuah mendidih. Angkat dan nikmati bersama pasta yang telah direbus tadi.
Bila tiba bulan Ramadan, ibu-ibu terutamanya yang bekerjaya tentunya sibuk merancang menu yang sedap, mudah dan digemari oleh ahli keluarga. Seawal minggu pertama berpuasa mungkin tiada masalah, namun bila masuk minggu kedua dan seterusnya, mulalah buntu memikirkan menu yang harus disajikan.
Jangan risau kerana MAGGI® berbesar hati berkongsi resipi Mi Maggi Goreng Ayam Kicap Ringkas yang boleh anda cuba masak. Sangat mudah dan tak guna banyak bahan pun. Selamat mencuba!
CARA MASAK MI MAGGI GORENG AYAM KICAP RINGKAS
Waktu memasak: 10 mint
Saiz hidangan: 6 orang
BAHAN-BAHAN
3 paket Mi MAGGI® 2-Minit Ayam
1 sudu besar minyak masak
250gm dada ayam
2 ulas bawang putih
3 biji bawang kecil
2 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil kicap pekat
50ml air
150gm sayur sawi
50gm lobak merah
30gm daun bawang
10gm cili merah
CARA MEMASAK:
1. Rebuskan Mi MAGGI selama 1 minit dan tapiskan bawah air sejuk untuk memberhentikan proses masakan.
2. Panaskan minyak, tumiskan bawang kecil, bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam dan tumis sehingga masak.
3. Masukkan 2 paket Perencah MAGGI Ayam, kicap manis, kicap pekat dan air. Gaulkan rata.
4. Gaulkan Mi MAGGI dan sayur sawi berserta lobak merah. Gaulkan sehingga sebati dan masak.
Mi wantan adalah sejenis mi yang boleh dimasak pelbagai jenis hidangan. Tapi lazimnya mi wantan hanya dicelur dan dituangkan sos. Hidangan ini sebenarnya lebih menyihatkan kerana tak guna minyak masak pun. Mi wantan ni, banyak guna kicap. Nak dapatkan rasa mi wantan sebenar, tambah minyak bijan dan sos ikan. Baru macam asli rasanya. Jom buka puasa dengan mi wantan.
BAHAN SOS
1 sudu sos soya cair
1 sudu kicap pekat
1 sudu kicap manis
1 sudu minyak bijan
1 sudu sos ikan
CARA MEMASAK
1. Rebus mi wantan dan sayur sampai masak. Angkat dan basuh dengan air bersih sehingga sejuk dan toskan.
2. Satukan semua bahan sos mi wantan dalam mangkuk. Masukkan mi wantan dan gaul sehingga bersalut semua bahagian.
3. Masukkan dalam pinggan dan letakkan ayam, sayur, telur rebus (jika suka) dan hiaskan dengan daun ketumbar dan cili merah.
Ketahui 10 kuasa luar biasa halia, superfood semula jadi yang bukan sekadar bumbu masak! Dari melawan kanser hingga membantu pencernaan, halia memberi 1001 manfaat kesihatan untuk tubuh anda.