Sayang kalau roti tu dibiarkan tamat tempoh. Selain dijadikan puding, anda juga boleh buat roti kering menggunakannya. Krup..krup rangup. Memang layan! Kena pula cicah dengan air kopi, perghhh..tak nampak dah orang kanan kiri. Jom lihat cara-cara membuat roti kering ni.

BAHAN-BAHAN:

  • Roti
  • Mentega | boleh juga guna marjerin
  • Gula
  • Sudu/ pisau untuk sapuan mentega dan gunting untuk potong roti

 

CARA MEMBUAT:

1. Ambil roti dan sapukan marjerin di kedua-dua permukaan roti. Taburkan gula secukupnya.

IKLAN

Roti Sandwic Dah Nak Expired? Jangan Membazir. Jom Belajar Cara-Cara Buat Roti Kering.
2. Potong roti mengikut saiz yang anda gemari. Guna gunting untuk lebih mudah.

Roti Sandwic Dah Nak Expired? Jangan Membazir. Jom Belajar Cara-Cara Buat Roti Kering.
3. Susun kepingan roti di dalam dulang pembakar.

Roti Sandwic Dah Nak Expired? Jangan Membazir. Jom Belajar Cara-Cara Buat Roti Kering.
4. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 200C selama 20-25 minit. Guna api atas bawah.

IKLAN

Roti Sandwic Dah Nak Expired? Jangan Membazir. Jom Belajar Cara-Cara Buat Roti Kering.
5. Keluarkan roti dan sejukkan.

Roti Sandwic Dah Nak Expired? Jangan Membazir. Jom Belajar Cara-Cara Buat Roti Kering.
6. Simpan di dalam balang kedap udara.

IKLAN

 

Nota: Waktu membakar berlainan bagi setiap ketuhar. Oleh itu kena selalu jengah roti anda bagi mengelakkan ia hangus.

 

Kredit resipi & gambar: Suzie Maswar