Roti puri adalah makanan masyarakat India. Ia di jadikan hidangan untuk sarapan pagi ataupun untuk makan malam.

Roti Puri Lembut & Gebu Hidangan Paling Cepat Ketika Lapar

ROTI PURI

BAHAN-BAHAN:

Ads
  • 3 cawan tepung gandum (diayak)
  • 1 sudu teh garam
  • 2 sudu teh gula
  • 1 1/4 cawan air suam
  • 3 sudu makan minyak masak

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Gaulkan semua bahan sampai rata dan uli doh 2 ke 3 minit.
  2. Bahagikan doh kepada 20 bahagian dan bulat-bulatkan.
  3. Rehatkan doh dalam 30 minit.
  4. Panaskan minyak hingga betul-betul panas.
  5. Gelekkan doh di antara 2 plastik supaya tidak melekat (rujuk gambar)
  6. Goreng hingga keperangan. Sudah siap dihidangkan.

 

Info: Makan bersama pencicah seperti kari, sambal tumis, asam pedas atau sardin.

Klik Untuk Resipi Menarik:

1. Resipi Kari Daging Mamak Style

Ads

2. Kari Ayam Berkrisik

3. Sambal Kicap Johor Style

Ads

4. Sambal paling cepat. Hanya 15 minit

 

Dapatkan resipi, cerita, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

Kredit: Ummul Omar

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI