Resipi mudah dan ringkas.  Boleh cuba hidangkan buat keluarga tercinta.

 

BAHAN-BAHAN:

  • 6 cawan tepung gandum
  • 1 ½ cawan susu suam
  • 2 sudu makan pes keladi
  • ¾ cawan gula
  • 11gm yis
  • 3 biji telur (saiz A)
  • ¼ cawan mentega
  • Sedikit cucu cair untuk sapuan
  • Sedikit kelapa parut kering

 

CARA MEMASAK:

  1. Campurkan yis, pes keladi dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar.
  2. Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
  3. Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
  4. Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
  5. Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu seketika sehingga doh naik dua kali ganda. Gris susu cair di atas permukaan doh dan tabur kelapa parut.
  6. Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
  7. Keluarkan dan sedia dinikmati.