Resipi dua jenis tat mudah dan sedap. Anak-anak tentu suka. Biasanya anak-anak sukakan manisan yang sedap dan manis. Kalau ada masa, bolehlah cuba dua jenis tat yang super yummy ini, iaitu Bluecheese Tart dan Tat Keju Telur Portugis.
Selain untuk hidangan sefamili, boleh juga dijadikan buah tangan kalau berkunjung ke rumah saudara mara dan rakan.
Masukkan mentega dan gaul hingga menjadi seakan serbuk roti.
Kemudian masukkan telur dan esen vanila. Gaul sebati hingga menjadi doh.
Sekiranya doh terlalu lembut taburkan sedikit tepung.
Bahagikan doh kepada saiz lebih kurang 20gm setiap satu, bentukkan kulit tat pada acuan. Ketepikan.
Untuk membuat inti telur; Panaskan air dan gula hingga mendidih. Kemudian alihkan dan biarkan sejuk.
Masukkan telur dan susu segar. Gaul sebati.
Tuang bancuhan inti telur ke dalam kulit tat dan bakar di dalam oven dengan suhu 200 ˚C selama 15 hingga 20 minit hingga perang keemasan. Angkat dan ketepikan.
Untuk membuat seri kaya lemon; Satukan telur dan kuning telur gaul sebati.
Masukkan gula kastor, jus lemon dan parutan kulit lemon ke dalam adunan telur. Gaul sebati hingga adunan seakan berkrim.
Letakkan di atas dapur dengan api yang kecil dan gaul hingga adunan memekat. Alihkan dari api dan masukkan mentega. Gaul sebati.
Sejukkan dan masukkan ke dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam.
Tuang atau picitkan seri kaya lemon ke atas tat telur.
Anak-anak suka makanpizza? Kalau beli, pasti jarang sekali kerana harganya agak mahal. Ni ada resipi doh pizza/’pizza base’ perkongsian saudari Rasyidah Nur Hayatiyang boleh hasilkan sendiri di rumah secara homemade. Intinya juga boleh dipelbagaikan ikut cita rasa. Memang berbaloi untuk dicuba.
250gm adunan doh roti asas ( yang di sejuk bekukan. Boleh guna mana-mana resipi roti asas yang ada dikongsi. Nyahbeku sebelum digunakan)
CARA MEMASAK: 1. Masukkan semua bahan A ke dalam Bread Maker. Set fungsi ‘knied’ 45 minit. 2. Pada 15 minit akhir ulian, masukkan bahan B. Teruskan uli sehingga selesai. Doh tidak perlu terlalu elastik. 3. Ambil doh, timbang 127gm. Kadang-kadang adunan dapat 130gm. Ubah timbangan supaya semua doh sama berat. Jumlah doh dapat ialah 5 biji.
4. Bulatkan doh, tutup bekas dengan kain atau plastik dan rehatkan selama 10 mi nit. 5. Tabur tepung pada permukaan papan. Canai leper sehingga saiz 8 inci. Jangan cuak jika adunan jadi nipis. 6. Celup doh yang sudah dicanai dalam tepung suji / tepung semolina. Rehatkan selama 25 minit. 7. Cucuk doh guna lidi. Kemudian bakar dalam ketuhar pada suhu 160C, menggunakan api atas bawah selama 10 minit. ( sebelum tambah topping).
8. Keluarkan, sejukkan doh. Kemudian tambah topping dan bakar kembali pada suhu 180C selama 25 minit atau sehingga pizza masak dan keju cair. Masa membakar mungkin berbeza bergantung pada jenis ketuhar masing-masing.
Nak belajar cara-cara membuat Kuih Bulan & Roti Homemade? Jom sertai Kelas Online RASA bersama bersama Chef Shafee Madianuddin, pemilik Restoran Mangkuk.
Kelas Online Kuih Bulan Pandan Lotus & Roti Salted Egg
Tarikh: 8 Oktober 2022 (Sabtu) Masa: 10.30 pagi Medium: Secara online/atas talian (link akan disertakan selepas pendaftaran)
Berminat nak join?FREE je tau. Daftar sekarang DISINI
Tak terasa nak makan nasi? Ini ada cara-cara buat pizza ekspres yang paling senang! Anda tak perlu susah-susah nak uli tepung dan tak guna ketuhar pun untuk masak. Sangat senang kan? Jom cuba resipi perkongsian saudari SyazwAni DaRwiny ni. Memang terbaik!
RESIPI PIZZA EKSPRES GUNA ROTI ARAB
BAHAN-BAHAN:
Roti arab secukupnya
Sos pasta @ tomato puri
Sos cili secukupnya
Mayones
Mentega @ marjerin
Keju mozarella
BAHAN TOPPING (BOLEH PELBAGAIKAN IKUT CITARASA):
Bawang Holland – dipotong dadu kecil
Sosej – dihiris
Isi ketam – dihiris
Cili benggala – dipotong kecil
Cili merah – dihiris
CARA MEMASAK:
1. Ambil sekeping roti arab dan sapu mentega di kedua-dua belah permukaan roti.
2. Sapu sos pasta. Jumlahnya ikut citarasa masing-masing.
3. Kemudian letak bahan-bahan topping dengan rata.
4. Paipkan juga mayones dan sos cili.
5. Taburkan keju mozzarella. Lagi banyak keju, lagi sedap!
6. Akhir sekali taburkan oregano leaves & chili flakes untuk menjadikan rasa piza lebih sedap dan wangi.
7. Masukkan piza ke dalam pemanggang yang telah dipanaskan dan masak selama 8-10 minit menggunakan api yang paling kecil. Jika besar, dasar roti akan hangus dan tak sedap.
8. Bila keju dah cair, angkat. Sedia untuk dinikmati.
Menepati tema makanan laut yang diberi barisan tenaga pengajar dari SG Academy, Kuala Lumpur terdiri daripada Chef Fariburz , Chef Nadzirah dan Chef Wan Noraini berjaya mengolah lima bakeri dan pasteri yang lazat.Bun, tart dan croissant gebu dan enak daripada udang, ketam dan kerang menghasilkan keunikan rasa yang hebat. Jom semak resipi ini.
1. BUN SERUNDING KERANG
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk bun :
1kg tepung gandum | diayak
4 sudu makan marjerin
4 sudu makan gula halus
1 sudu teh garam
1 1/2 paket yis mauripan
2 1/4 cawan air suam
Bahan serunding kerang : Bahan A :
1kg kerang
3 sudu makan air asam jawa
10gm kelapa parut
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Bahan B (dikisar ):
3 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan halus
1 sudu teh jintan kasar
2.5sm halia
10gm cili kering | direbus dahulu
CARA MEMASAK :
Cara masak bun:
1. Campurkan air suam, yis, gula, susu tepung, marjerin dan garam dalam bekas besar dan kacau rata.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit (sekiranya masih lembik), uli sehingga doh tidak melekat pada tangan.
3. Uli agak lama untuk mendapatkan doh yang lembut dan gebu.
4. Bentukkan bulat dan rehatkan pada bekas dan tutup dengan tuala ataupun kain basah selama beberapa 1/2 jam agar doh naik .
5 Tumbuk doh untuk membuang angin pada doh.
6. Bentukkan adunan doh kepada beberapa bahagian , bulatkan dan masukkan serunding kerana mengikut citarasa sendiri dan susun ke dalam loyang.
7.Bakar roti selama 20 minit.pastikan suhu oven pada 180c .
Cara masak serunding kerang :
1. Rebus kerang & buang kulitnya
2. Kisar bahan B
3. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan kisar B. Tumis hingga naik bau dan masukkan kerang.
4. Masukkan gula,garam dan air asam sehingga kering.
5. Masukkan kelapa goreng dan goreng sehingga rendang kerang betul-betul kering supaya tahan lebih lama .
6. Bila serunding dah siap masak, masukkan dalam adunan doh
Saiz hidangan : 1-2 orang
Waktu memasak : 1 jam 10 minit
Cara memasak : Tumis (saute) dan bakar
Keistimewaan : Bun serunding kerang pilihan lazat untuk penggemar makanan laut
Jenis masakan : Roti bun
Anggaran kos : RM10
INFO CHEF : Pilih kerang yang betul-betul segar, cengkerang tertutup rapat.
2. CROISSANT SANDWICH ISI KETAM
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
227gm (8 oz) isi ketam | dicincang
½ cawan mayonis
½ cawan yogurt
¼ cawan daun saderi | dicincang
2 sudu teh keju cheddar | diparut halus
1 sudu teh bawang besar | dicincang halus
Garam secukup rasa
1/8 sudu teh lada hitam
4 helai daun salad
Bahan croissant (pastry lapis):
250gm tepung protein tinggi
13gm telur
Garam secukup rasa
25gm gula kastor
10gm susu tepung
5gm yis
20gm mentega
112gm air ais
113gm pastri majerin *ada dijual di kedai bakeri
½ sudu teh bread softener
CARA MEMASAK :
Cara membuat croissant (pastri lapis)
1. Masukkan tepung, telur, garam, gula kastor, susu tepung, yis, bread softener dan mentega, gaul hingga sebati.Kemudian masukkan air ais dan uli hingga sebati dan menjadi doh, tutup doh dengan kain lembap dan biarkan doh selama 10-15 minit
2. Canaikan doh setebal 10mm dan letakan pastri majerin di tengah-tengah. Buat lipatan sebanyak tiga kali.
3. Canai lagi hingga nipis dan buat lipatan
4. Canai lagi dan buat lipatan 3 dan lipat buku, rehatkan doh 10 minit
5. Canaikan doh setebal 5 mm, Potong melintang menjadi segitiga.
6. Letakkan di atas dulang yang telah di gris dan biar ia naik 2 kali ganda
7. Sapu dengan telur dan bakar pada suhu 190C selama 15 minit.
8. Siap untuk dihidang
Cara masak inti :
1.Masukkan dalam mangkuk, selepas itu,masukkan isi ketam, saderi, bawang dan keju.
2. Kemudian masukkan mayonis dan yogurt,garam dan lada hitam gaul sehingga sebati
3.Selepas siap kita masukkan inti ke dalam Croissant
4.Siap untuk dihidang
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 35minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Croissant adalah menu berasal dari Austria dan Perancis
Jenis masakan : Pastri lapis
Anggaran kos : RM10
INFO CHEF : Isi ketam harus segar dan simpan di dalam chiller untuk mengelakkan terbit bau hanyir.
3. BURGER IKAN DORY
BAHAN-BAHAN :
Bahan roti burger :
500gm tepung roti
2 biji telur
11gm yis
1 liter air
80gm mentega
Garam secukup rasa
10gm baking powder
15gm bijan
Beberapa titik pewarna *jika suka
Bahan isi (patty) ikan :
4 keping isi fillet ikan dory | tanpa kulit, tanpa tulang
2 sudu makan minyak zaitun
1 biji lemon | zest halus parut
1 sudu makan daun parsli | dicincang halus
Garam secukup rasa
10gm breadcrumb
2 biji telur
10 gm tepung gandum | campurkan sedikit air untuk dicelup
Bahan sos tartar :
1 cawan mayonis
1 sudu makan gherkins *sejenis acar timun | dicincang halus
1 bawang merah | dicincang halus
1 sudu makan jus lemon
*Gaulkan kesemua bahan
CARA MEMASAK:
Cara masak roti burger:
1. Masukkan tepung roti, telur, mentega, gula kastor,garam dan yis dalam 1 adunan .
2. Kemudian uli sehingga menjadi doh sehingga mejadi lembut
3. Selepas itu, rehat doh dalam 45 minit.
4. Selepas doh kembang, bahagikan doh menjadi 40 gm tiap satu.
5. Bentukkan menjadi bebola dan letakkan di atas dulang pembakar yang telah di gris.
6. Rehatkan doh sebentar selama 15 minit dan taburkan bijan
7. Akhir sekali, bakar pada suhu 180c selama 15 minit
Cara masak patti ikan :
1. Campurkan minyak zaitun,lemon,pasli,garam dan lada dalam bekas.
2. Kemudian celupkan dengan tepung ,telur dan bread crumb.
3. Selepas itu, panaskan pan dan grill sehingga masak dalam
2-3 minit dan terbalik- balikan sehingga warna keperang-perangan.
Cara hidangan :
1. Selepas roti dah siap dibakar ( sejukkan)
2. Kemudian potong roti dari sisi tepi.
3. Selepas itu , sapu sos tartar dan letak patty ikan
4. Kemudian siap untuk dihidang.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 35minit
Cara memasak : Bakar dan gril
Keistimewaan : Sesuai dihidangkan dalam jamuan petang dan koktail.
Jenis masakan : Burger
Anggaran kos : RM15
INFO CHEF : Ikan dory usah dimasak lama supaya patty ikan tidak kering
4. ÉCLAIRS UDANG
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk eclairs:
300gm tepung gandum
200gm mentega
500ml susu segar
4 biji telur
Garam secukup rasa
Bahan inti (sos krim masam) :
250ml krim masam
5gm daun ketumbar | dicincang
60ml sos cili
4-6 ekor udang telah digoreng
CARA MEMASAK :
Cara masak éclair:
1. Ayak bersama tepung dan garam.
2. Kemudian masukkan mentega kedalam periuk yang sudah mendidih pada api sederhana.
3. Masukkan tepung yang sudah diayak tadi dan kacau dengan cepat selama 3 Minit sehingga bentuk doh. Masukkan susu segar.
4. Masukkan telur satu demi satu dan kacau dengan sebati.
5. Selepas itu,masukkan ke dalam beg piping dan picitkan pada dulang pembakar dengan cara memanjang.
6. Bakar Eclairs di ketuhar suhu 180c dan bakar selama 30 minit atau sehingga keemasan dan dimasak.
7. Kurangkan haba hingga 160°C dan bakar selama 10 minit atau sehingga kering. Sejukkan dan potong memanjang dibelah dua.
Cara masak inti sos krim masam :
1. Masukkan krim masam,ketumbar dan sos cili kacau sehingga sebati
2. Sudah siap sapu pada eclair atas dan bawah sehingga Rata.
3. Akhir sekali, selepas sapu inti krim masam kita buat eclair macam sandwiches dan letak udang.
4. Siap untuk dihidang
Saiz hidang : 6 ketul éclair, 3 orang
Waktu memasak : 30minit
Cara memasak : Bakar
Keistimew : Menu savoury sesuai dihidangkan sebagai pembuka selera
Jenis masakan : Pastri choux
Anggaran kos : RM12
INFO CHEF ; Untuk membentuk udang, gunakan lidi pencucuk, dah masak jangan lupa buang lidi
5. TART UDANG
BAHAN-BAHAN :
450gm tepung gandum
250gm mentega
100gm gula halus
1 biji telur
2 sudu teh air sejuk
1 sudu teh esen vanilla
Bahan krim keju :
500gm krim keju
3 sudu teh perahan lemon
5gm parsli kering
100ml susu segar
CARA MEMASAK :
Cara buat kulit tart :
1. Putar mentega, gula dan esen vanila hingga kembang. Masukkan telur dan air.
2. Putar lagi sehingga adunan sebati
3. Masukkan tepung gandum dan kacau rata supaya menjadi satu doh.
4. Ambil sedikit doh, tekan ditapak tangan supaya sedikit rata dan masukkan dalam acuan tart dan dipicit-picit pada keseluruhan acuan dan lebihan di atasnya ratakan dengan menggunakan belakang pisau (guna pisau yang kecil aja)
5. Bakar selama 20 minit dengan suhu 180C sehingga masak.
6. Keluarkan kulit tart mengunakan pengcungkil gigi jenis tajam tekan di tepi kulit tart dan ia akan terangkat keluar.
Cara buat krim keju :
1. Pukul krim keju sehingga kembang
2. Kemudian masukkan susu segar dan kacau sehingga rata
3. Bila sudah sebati masukkan jus lemon dan parsli kering dan kacau.
4. Bila siap adunan krim keju masukkan ke piping bag dan piping ke acuan tart tadi
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 30minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Inti udang goreng dengan sos krim keju memang amat lazat .
Jenis masakan : Pastri rapuh
Anggaran k : RM 13
INFO CHEF : Kalau udang hendak ranggup kita celupkan dengan tepung dan bread crumb dan goreng dalam 5 minit