Jom sesekali kita cuba buat sarapan berbeza sikit. Asyik makan nasi goreng je kan. Jom try roti bawang putih dengan sup cendawan.
ROTI BAWANG PUTIH & SUP CENDAWAN
Ads
Bahan Roti Bawang Putih
• Bawang putih
• Mentega
• Secubit garam (jika mahu)
• Daun parsley
• Roti Gardenia
Cara membuat
1. Tumbuk bawang putih. Masukkan ke dalam mentega. Gaul rata.
2. Masukkan garam dan daun parsley. Gaul sehingga sebati.
3. Sapu ke atas roti.
4. Bakar dalam oven menggunakan api atas bawah.
Ads
Bahan Sup Cendawan
• 300 ml air
• 500 ml susu segar
• 1 kiub ayam
• 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
• 1 tin cendawan butang (hiris atau cencang)
• 1/2 sudu teh daun parsley
• 1/2 sudu besar mentega
• 1/2 sudu teh garam
• 1/2 cawan tepung gandum
Cara membuat
1. Tuang air dan susu ke dalam periuk. Biar mendidih. Masukkan kiub ayam.
2. Masukkan lada hitam dan cendawan butang. Kacau sebati.
3. Masukkan daun parsley, mentega dan sedikit garam. Kacau lagi.
4. Bancuh tepung dengan air. Kemudian tapis dan masukkan ke dalam periuk. Kacau lagi.
5. Reneh agak lama sedikit sup. Biarkan sehingga sedikit pekat. Siap.
Roti sandwic yang hampir luput tarikh boleh diolah jadi biskut. Lelaki yang menggunakan akaun facebook Faizol Azrul Hamzah sangat kreatif menunjukkan cara-cara membuat biskut kering bergula yang amat sedap. Caranya pun simple sahaja.
BISKUT KERING BERGULA
BAHAN-BAHAN
Roti gardenia
Marjerin
Gula
CARA MEMBUAT
1. Sekeping roti sandwic dipotong empat.
2. Sapukan marjerin.
3. Tabur gula.
4. Bakar dalam oven pada suhu 170 darjah selama 20 minit.
5. Keluarkan dan biarkan sejuk. Simpan dalam bekas.
Wanpaku Sandwic atau juga dikenali sebagai Wanpaku Sando adalah sandwic stail terbaru dari Jepun yang sedang trending dan jadi ‘kegilaan’ ramai di seluruh dunia. Dihasilkan dari kepingan roti yang dilapis dengan pelbagai jenis sayur dan bahan-bahan berwarna warni, sajian Wanpaku Sandwic ini tentunya antara sajian sihat yang anda boleh cuba.
Sesuai dinikmati pada bila-bila dan boleh menggunakan apa sahaja bahan kegemaran untuk dijadikan inti. Bagi anda yang nak cuba, lima idea Wanpaku Sandwic perkongsian saudari Cik Merpati Putih ni boleh dicuba.
1. WANPAKU SANDWIC ( INTI TUNA, TAUHU, AYAM REBUS & TELUR HANCUR)
BAHAN-BAHAN:
Roti wholemeal
Isi tuna dalam tin (yang ada mayones)
Tauhu goreng – masak guna minyak zaitun
Isi ayam rebus – rebus bersama garam
Telur hancur
Salad secukupnya
Hirisan kubis ungu
Hirisan lobak merah
CARA PENYEDIAAN: 1. Ambil roti dan susun bahan-bahan secara berselang-seli. 2. Balut menggunakan kertas minyak atau aluminium foil dengan kemas. 3. Potong dua menggunakan pisau roti. Sedia untuk dinikmati.
CARA PENYEDIAAN: 1. Gaul isi ayam bersama garam dan bahan-bahan kisar. Perap seketika kemudian panggang hingga masak. 2. Ambil roti dan susun isi ayam panggang dan bahan-bahan lain secara berselang-seli. Picit mayones dengan secukupnya. 4. Balut menggunakan kertas minyak atau aluminium foil dengan kemas. 3. Potong dua menggunakan pisau roti. Sedia untuk dinikmati.
3. WANPAKU SANDWIC ( INTI AYAM GRILL & TELUR MATA KERBAU)
BAHAN-BAHAN:
Roti wholemeal
Ayam grill – boleh guna resipi diatas
Telur mata kerbau
Mayones (kewpie) secukupnya
Hirisan kubis ungu
Salad
Lobak merah
CARA PENYEDIAAN: 1. Ambil roti dan susun isi ayam panggang, telur mata kerbau dan bahan-bahan lain secara berselang-seli. Picit mayones dengan secukupnya. 2. Balut menggunakan kertas minyak atau aluminium foil dengan kemas. 3. Potong dua menggunakan pisau roti. Sedia untuk dinikmati.
CARA PENYEDIAAN: 1. Ambil roti dan susun isi ayam panggang, telur hancur dan bahan-bahan lain secara berselang-seli. 2. Balut menggunakan kertas minyak atau aluminium foil dengan kemas. 3. Potong dua menggunakan pisau roti. Sedia untuk dinikmati.
5. WANPAKU SANDWIC ( INTI SARDIN, AYAM REBUS & TELUR HANCUR)
BAHAN-BAHAN:
Roti wholemeal
Sardin – dimasak dan dihancurkan
Ayam rebus – direbus dengan garam
Telur hancur
Hirisan bawang merah
Salad
Kubis ungu
Lobak merah
CARA PENYEDIAAN: 1. Ambil roti dan susun salad, sardin, isi ayam rebus, telur hancur dan bahan-bahan lain secara berselang-seli. 2. Balut menggunakan kertas minyak atau aluminium foil dengan kemas. 3. Potong dua menggunakan pisau roti. Sedia untuk dinikmati.
Sedapnya Roti Nan Cheese. Kalau makan panas-panas memang terbaik. Jika anda dan keluarga sukakan hidangan ini, bolehlah cuba buat sendiri secara homemade guna resipi perkongsian saudari Nur Amiera. Lebih sedap, mudah dibuat dan boleh makan puas-puas. Selamat mencuba!
RESIPI ROTI NAN CHEESE
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung gandum cap rose
1/2 cawan marjerin
1/2 cawan gula
2 1/2 cawan air
1 sudu makan yis (mauripan)
Keju cheddar (keping) secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Masukkan gula ke dalam air. Kacau hingga sebati. Ketepikan.
2. Dalam bekas berlainan, masukkan tepung gandum, marjerin dan yis. Gaul sebati.
3. Tuang air campuran gula tadi ke dalam tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga tepung tidak melekat di tangan. Pastikan bancuhan tepung tidak keras.
4. Tutup doh dengan tuala lembap selama 1/2 jam.
5. Bila doh naik, tumbuk doh bagi membuang angin.
6. Bahagikan doh dan bulatkan. Leperkan doh, masukkan keju dan canai leper. Biarkan 15 minit.
7. Panaskan kuali tahan lekat dan masukkan doh tadi. Tutup tudungnya dan masak guna api perlahan. Biar masak di kedua-dua belah.
8. Bila roti dah masak, sapukan sedikit mentega supaya roti nampak berkilat.
9. Angkat dan sedia untuk dinikmati bersama kari atau sambal tumis ikan bilis. Kalau nikmati bersama Ayam Tandoori pun sedap.
Belajar cara membuat Matcha Latte Homemade ala kafe yang super sedap, mudah dan jimat. Resipi lengkap dengan langkah ringkas untuk hasil pekat, creamy dan memuaskan!