Puding roti viral kali ni nampak lebih menarik dari yang biasa. Kalau suka kamu bolehla cuba resipi viral ni, buat untuk minum petang atau jadikan sebagai hantaran pun cantik juga. Selamat mencuba.

 

RESIPI PUDING ROTI VIRAL

BAHAN-BAHAN:

  • 11 keping roti
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 tin susu cair
  • 2 biji telur grade A/ 3 biji grade B
  • esen vanilla / creamy vanilla
  • Kismis tak kesah pun warna apa
  • 2 sudu butter cairkan
  • kacang pilihan

BAHAN CUSTARD:

  • 2 Cawan air panas
  • 2 cawan 1/2 cawan santan M&S
  • 1/2 tepung custard + 1/4 cawan air larutkan
  • tak nak bagi berketul (prepare part last)
  • 1 cawan 1/2 gula pasir tak nak manis kurangkan.
  • esen vanilla
  • 10g agar-agar serbuk

 

Untuk lebih faham cuba lihat video ini:

Potong tepi tepi roti bagi comeyyy

Posted by Saadiah Saad on 18hb Disember 2017

Potong tepi tepi roti bagi cantik

IKLAN

Korang oles butter pada loyang.pastu susun roti satu persatu.Tabur kismis.Ulang step sekali lagi.kalau rasa nak tinggi lagi tambah 1 layer lagi😅

Posted by Saadiah Saad on 18hb Disember 2017

Korang sapu butter pada loyang.
Kemudian susun roti satu persatu.
Tabur kismis.
Ulang step sekali lagi.
Kalau rasa nak tinggi lagi tambah 1 layer lagi.

okeyh start.SetpMasukkan susu cair, susu pekat dan esen vanilla dan butter cair.Haa kacau dengan wisker, masukkan telur satu persatu.

Posted by Saadiah Saad on 18hb Disember 2017

Cara buat kuah custard: Masukkan susu cair, susu pekat dan esen vanilla dan butter cair. Kacau dengan wisker, masukkan telur satu persatu.

Kukus selama 35minit. Atau buat kaedah water bath selamat 50 atau suhu 170’C.
Atau korang ambil sudu ratakan dan tekan tang puding dia masak ke dalam masa 2 jam.

Kukus selama 35minit. Atau buat kaedah water bath selamat 50 atau suhu 170'C.Atau korang ambil sudu ratakan dan tekan tang puding dia masak ke dalam masa 2 jam.So kalau takzabbar ko tiup tiup jangan sampai air liur tersembur sudah.😂

Posted by Saadiah Saad on 18hb Disember 2017

IKLAN

Step 2Masukkan 2 cawan air ,10g agar-agar kacau hingga jelly larut dengan api slo slo. Tambah gula dan kacau slo slo juga sampai gula larut.masukkan santan pulak. biar ada rasa lemak -lemak gitew.masukkan garam secukup rasa.prepare custard.masukkan ke dalam adunan puding awal tadi.Tambah perwarna kuning telur biar nampak seri pengantin gitew.kacau sampai cun pekat. agak-agak macam susu pekat tu dah cantik tue.atau biar dengan sampai ad bunyi blup blup😅

Posted by Saadiah Saad on 18hb Disember 2017

Langkah 2:

  • Masukkan 2 cawan air ,
  • 10g agar-agar kacau hingga jelly larut dengan api perlahan.
  • Tambah gula dan kacau perlahan2 sampai gula larut.
  • Masukkan santan pulak. biar ada rasa lemak -lemak.
  • Masukkan garam secukup rasa.Penyediaan custard.
  • Masukkan ke dalam adunan puding awal tadi.
  • Tambah perwarna kuning telur biar nampak seri pengantin gitew.
  • Kacau sampai cun pekat. agak-agak macam susu pekat tu dah cantik tue.
    atau biar dengan sampai ad bunyi blup blup

Tuang dekat puding roti tadi. Tunggu sampai 3 jam.
kalau takde loyang loose pun boleh, guna cara terbalik kan.

Dah siap.

 

IKLAN

 

Kongsi resipi: Saadiah Saad

 

CUBA JUGA RESIPI PUDING SEDAP INI:

 

Cara-Cara Buat Puding Karamel Untuk Orang Yang Alergi Telur.

Puding Coklat Lalu Di Tekak Sejuk Jer… Sedap Buat Di Musim Panas Ni!

Puding Roti Krim Keju Bercoklat Cip. Manisan Citarasa Moden Yang Pasti Pukau Selera.