Kalau dengan tauhu berlauk ni , sekali makan pasti tak puas. Nak kena menghadap , makan pula dengan cili kicap , memang susah nak berhenti. Boleh buat untuk minum petang nanti. Kalau nak lebih sedap boleh letak daging atau udang pun boleh.
Bahan-bahan:
2 pek tauhu telur
2 keping tauhu putih
2 biji telur
½ sudu makan garam
½ sudu makan lada hitam dan lada putih
lobak merah
daun sup
daun bawang
1 keping dada ayam
Ads
Cara memasak:
Ads
1.Kisar semua bahan-bahan di atas sampai hancur. Masa kisar tu tak payah letak air sebab bahan-bahan semua tu lembut.2.Kukus 15 minit3.Ni rupa dah siap kukus.4.Ni rupa dah goreng..nak goreng tu celup dulu dengan telur & lepas tu goreng sampai perang.5.Siap..saya makan dengan cili kicap.
Kredit : Shaiela Ehin
#mahn
Ads
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Di musim PKP ni, sebenarnya inilah lebih lama masa bersama keluarga. Makan kacang kuda sambil menonton tv ramai-ramai memang syoklah.
Kacang kuda pedas dengan ikan bilis perggh nikmatnya. Jangan lupa rebus dulu kacangnya ya.
KACANG KUDA PEDAS DENGAN IKAN BILIS
BAHAN-BAHAN : 300gm kacang kuda – direndam semalaman dan direbus hingga empuk dan tos airnya segenggam Ikan bilis – digoreng (saya guna yang paling kecil – x perlu di kopek) 1 biji bawang besar – dihiris 1 cawan air asam jawa Serbuk cili – letak mengikut selera pedas masing-masing (nak sedap lagi letak cili kisar) 2 pelepah daun kari Garam + gula secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga wangi. 2. Masukkan serbuk cili dan air asam jawa. Biarkan serbuk cili masak dan menjadi pekat. 3. Masukkan gula dan sedikit garam. 4. Masukkan kacang kuda yang siap direbus empuk dan ditos tadi. Biarkan hingga kering. 5. Masukkan daun kari dan akhir sekali masukkan ikan bilis yang telah digoreng. Tutup api dan sedia untuk dihidang.
Pada waktu petang, selalu juga terasa nak makan sesuatu yang manis. Pemanis mulut tradisional yang cukup memikat hati salah satunya adalah sagu gula merah. Sedapnya dimakan sama ada panas ataupun sejuk. Rasanya manis dan sedap dimakan beramai-ramai dengan ahli keluarga atau kawan-kawan.
SAGU GULA MERAH
BAHAN-BAHAN
• 1 mangkuk sagu
• 1 tin susu cair (boleh ganti dengan 1 1/2 cawan santan)
• 1 cawan gula merah (boleh guna 1 ketul gula melaka)
• Pewarna merah
• Daun pandan
• Air
CARA PENYEDIAAN SAGU
1. Panaskan air dalam periuk sehingga didih.
2. Masukkan sagu, pewarna merah dan daun pandan.
3. Biarkan sehingga sagu kembang dan masak. Kena selalu kacau untuk elak sagu hangit di bahagian bawah.
4. Selepas sagu masak, angkat dan tapis. Masukkan ke dalam bekas yang bersesuaian dan biarkan sejuk.
PENYEDIAAN AIR GULA MERAH
1. Masukkan air dan gula merah ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
2. Selepas masak, tapis air gula tadi masukkan ke dalam bekas yang bersesuaian dan biarkan sejuk.
PENYEDIAAN SUSU
1. Masukkan susu ke dalam periuk bersama sedikit air.
2. Panaskan sehingga mendidih.
3. Selepas mendidik, tutup api. Masukkan dalam bekas yang sesuai dan sejukkan.
4. Kalau guna santan, ikut cara yang sama juga dari nombor 1 hingga 3. Bezanya santan perah tidak perlu tambah air. Santan kotak perlu tambah air.
CARA MENGHIDANG
1. Masukkan sagu terlebih dahulu ke dalam mangkuk.
2. Tuang gula merah dan susu.
3. Sedia dimakan.
Pulut tanak makan dengan ikan masin atau durian memang paduan yang cukup menyelerakan sama ada untuk makan pagi atau petang. Namun mungkin ramai tak tahu ada satu rahsia untuk menghasil pulut tanak yang lebih sedap walaupun kosong saja.
Caranya adalah dengan memasak pulut menggunakan air kelapa. Tip ini dikongsi oleh Khadijah Jaafar .
Rahsia tanak pulut sedap, guna air kelapa
Bahan-bahan
2 cawan beras pulut susu
2 cawan air kelapa muda
Cara masak
Sukat 2 cawan beras pulut.
2. Basuh beras pulut hingga bersih.
3. Masukkan air kelapa. Kemudian, masaklah pulut seperti biasa dalam rice cooker. Jika mahu rasa sedikit masin, masukkan garam.
4. Bila pulut dah masak. Biarkan seketika ‘keep warm’ & siap. Sedap dimakan dengan kelapa parut & ikan masin.