Sebut sahaja Tart Nanas, pasti ramai suka biskut ni. Kalau jumpa biskut yang gebu dan jem nanas yang sedap, memang ralit makan. Bagi anda yang suka buat biskut, boleh cuba resipi perkongsian saudari Mariana Zainal ni. Nampak gebu kan? Malah resipinya juga mudah nak ikut sebab sukat guna cawan. Tak payahlah timbang dah. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.

TART NANAS GULUNG

BAHAN A:

  • 250gm mentega – nak rasa lebih sedap, guna mentega mahal
  • 1 sudu besar gula kastor – kisar gula biasa pun boleh
  • 1 biji kuning telur gred B
  • 1 sudu teh esen vanilla -tak nak letak pun tak apa
  • 1 sudu teh minyak sapi
  • Sedikit pewarna kuning

 

IKLAN

BAHAN B:

  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 sudu makan tepung jagung
  • 2 1/2 sudu makan tepung kastard
  • 1 sudu makan susu tepung – empunya resipi tak letak sebab minyak sapi sudah bagi rasa lemak

 

BAHAN HIASAN:

IKLAN
  • Kuning telur dengan sedikit pewarna kuning

 

CARA MEMASAK:

IKLAN
  1. Pukul bahan A hingga sebati. Anggaran dalam 2 minit.
  2. Masukkan bahan B. Uli hingga semua bahan sebati dan menjadi doh.
  3. Cubit doh dan masukkan dalam acuan. Terapkan atas loyang pembakar.
  4. Sudukan jem ke atas doh dengan secukupnya. Gulungkan doh dan sapu permukaan biskut dengan bancuhan kuning telur.
  5. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180C selama 25-30 minit atau hingga masak menggunakan api atas bawah.

INFO CHEF: Waktu membakar mungkin berbeza mengikut jenis dan saiz ketuhar. Sesuaikan masa ikut ketuhar masing-masing.

 

Kredit resipi & foto: Mariana Zainal

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI