![Untitled design (15)](https://cdn.rasa.my/rasa/Untitled-design-15.png)
Jom cuba buat Kek Span Pandan. Petang-petang macam ni, minum kek homemade sambil minum teh memang sedap! Nak sedekah dekat jiran-jiran pun boleh. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan. Resipi ini perkongsian oleh saudari Imah Rahman.
KEK SPAN PANDAN GEBU
BAHAN-BAHAN:
- 3 biji telur (*)
- 1/2 cawan gula (*)
- 1 sudu besar ovalette (*)
- 1 sudu teh esen pandan (*)
- 3/4 cawan tepung self rising (*)
- 1/4 cawan santan pekat (santan Kara) (*)
- Sedikit pewarna hijau (*)
- Secubit garam (*)
- 3 sudu besar minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan bertanda ( *) dan pukul hingga putih gebu.
2. Kemudian masukkan minyak masak dan gaul sampai sebati.
3. Tuang adunan kek ke dalam loyang bersaiz 5 @ 6 yang telah disapu dengan mentega atau dilapik dengan baking paper.
4. Bakar dalam ketuhar selama 35-40 minit dengan suhu 180C. Guna api atas bawah.
5. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Imah Rahman
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat Coklat Chip Cookies Yang Mudah, Sedap Macam Cookies Jenama Terkenal
![Cara Buat Coklat Chip Cookies Yang Mudah, Sedap Macam Cookies Jenama Terkenal](https://cdn.rasa.my/2024/02/Untitled-design-2024-02-01T160546.324.jpg)
Kalau ada anak anak di rumah, makanan memang kena sentiasa ada.Biasanya bila dah makan makanan berat, mereka mahukan jajan pula. Salah satu yang boleh kita buat adalah coklat chip cookies.
Kalau nak buat cookies yang sedap ala ala jenama terkenal Famous Amos yang memang anak-anak suka boleh ikut cara yang dikongsi oleh Norhaidar ini. Bukan saja sedap, cara buat pun senang. Tak payah guna mixer pun.
Bahan-bahan:
250gm butter
1 1/2 cawan brown sugar
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
2 1/2 cawan tepung (saya guna tepung Rose)
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
Secubit garam
6 sudu minyak masak
Coklat cip
Badam cincang
Cara membuat:
- Satukan butter, brown sugar, telur dan esen vanila kemudian gaul guna spatula, tak perlu mixer.
2. Selepas adunan sebati masukkan tepung, tepung jagung, baking powder, soda bikarbonar dan secubit garam.
3. Gaul adunan hingga sebati, kemudian masukkan minyak masak. Gaul lagi.
4. Seterusnya masukkan coklat chip dan badam cincang. Gaul sebati dan simpan adunan dalam peti sejuk selama setengah jam.
5. Selepas satu jam keluarkan, ceduk agak-agak saiz sudu kecil (sudu KFC) dan susun jarak-jarak. Biarkan adunan kembang.
6. Kemudian bakar dalam oven guna api atas dan bawah, suhu 160 darjah Selsius selama 25 minit ikut kesesuaian oven masing-masing.
7. Sejukkan biskut yang dah masak dan simpan dalam bekas kedap udara supaya tahan lama.
Selamat mencuba.
Sumber: Norhaidar
Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!
![Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!](https://cdn.rasa.my/2021/07/386027.jpeg)
Kek ribut atau nama popularnya, Kek Tornado memang sangat sedap. Lengkap dengan rasa coklat dan cheese bersama bila makan.
Bila beli, tak cukup makan satu bekas saja. Jadi apa kata buat sendiri lagi puas hati? Menerusi perkongsian daripada Ariana Sofia Ahmad ini, mungkin nampak macam susah nak buat tapi berbaloi bila dah masuk dalma mulut.
RESIPI CARA BUAT KEK TORNADO
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur gred A
3/4 cawan @ 190g gula – beli online di sini
3/4 cawan @ 180g susu pekat manis – beli online di sini
2 cawan @ 220g tepung gandum – beli online di sini
3/4 cawan @ 60g serbuk koko
1 cawan @ 180g minyak masak – beli online di sini
1 cawan @ 200ml air panas
1 sudu kecil soda bikarbonat – beli online di sini
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar ovallete – beli online di sini
TONTON Dapur Rasa Live: Kek Berries Selembut Kapas
TONTON Dapur Rasa Live: Mango Baked Cheesecake
BAHAN CHEESE
350g cream cheese
1 cawan @ 200ml whipping cream
1/4 cawan @ 60g susu pekat manis
BAHAN CHOCOLATE GANACHE
300g dark compound coins (beryl’s)
250ml whipping cream
2 sudu besar susu full cream – beli online di sini
1 sudu besar mentega – beli online di sini
BAHAN HIASAN
Coklat flakes@ coklat chip@ coklat rice
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
CARA-CARA:
1.Masukkan telur dan ovalette. Pukul hingga kembang.
2. Bila dah kembang, masukkan gula dan esen vanilla. Pukul hingga sebati.
3. Dah sebati, masukkan susu pekat manis. Kacau hingga sebati.
4. Kemudian, masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk koko, soda bikarbonat dan baking powder. Kacau sebati.
5. Masukkan pula minyak masak dan kacau lagi. Akhir sekali, masukkan air panas. Kacau rata.
6. Bahagikan adunan kepada empat bekas saiz RC-750 (seperti di dalam gambar).
7. Sebelum kukus, pastikan tutup bekas supaya air kukusan tidak menitik. Kukus selama 25 hingga 30 minit atau hingga masak.
8. Dah masak, terbalikkan kek selama 5-10 minit supaya kek tak mendap.
9. Untuk bahagian topping cheese pula, masukkan cream cheese, whipping cream dan susu pekat manis. Putar sehingga sebati dan licin. Jangan putar terlalu lama nanti jadi cair.
10. Letak dalam piping bag supaya senang nak letak atas kek.
11. Kek coklat tadi belah di tengah-tengah. Lepas tu, pipingkan cheese dalam bekas macam dalam gambar.
12. Kemudian, letak pula kek coklat di bahagian atas. Pipingkan pula cheese di bahagian atas tadi. Sejukkan dalam peti sejuk selama 30 minit bagi cheese lagi pejal.
13. Untuk chocolate ganache pula, masukkan coklat dark compound, susu full cream dan mentega dalam mangkuk.
14. Sementara itu, panaskan whipping cream hingga sedikit mendidih. Tuang ke dalam mangkuk tadi. Kacau hingga sebati dan coklat menjadi cair. Kalau pekat, boleh tambah susu full cream atau susu segar.
15. Tuang chocolate ganache pada bahagian atas kek tadi dan pastikan coklat pada ketika ini sejuk atau suam. Taburkan chocolate chip atau chocolate flakes.
Kredit: Ariana Sofia Ahmad
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Kek Pisang Paling Senang Nak Buat. Lagi Sedap Tambah Bahan Special
Wadai Kipeng Menu Orang Banjar, Boleh Buat Untuk Minum Petang
Resipi Burasak. Sajian Tradisi Orang Bugis Yang Sangat Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Kongsi Resipi Masakan Di Laman Sosial Buat Diri Rasa Lebih Dekat Dengan Tanah Air – Lina Thomas
![Kongsi Resipi Masakan Di Laman Sosial Buat Diri Rasa Lebih Dekat Dengan Tanah Air – Lina Thomas](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/08/247755.jpeg)
Aktif berkongsi masakan di media sosial menjadikan Puan Lina Saidin Thomas atau lebih dikenali sebagai Lina Thomas tidak asing lagi di kalangan pengumpul resipi-resipi masakan.
Sentiasa memuat naik pelbagai resipi mudah dan enak disamping gambar-gambar masakan yang cantik menjadi ramai yang tertarik untuk mendekati wanita manis ini.
Bagi yang baru mengenali, Puan Lina Thomas merupakan salah seorang Instafamous Malaysia popular yang menetap di Atlanta, Georgia Amerika Syarikat.
Beliau sememangnya well-known dikalangan pelayar laman sosial dan merupakan pengasas grup masakan Sejuta Rasa Official by Lina Thomas. Tidak lokek ilmu yang dimiliki malah mudah mesra, menjadikan wanita kelahiran Pulau Pinang ini begitu disenangi ramai.
15 tahun di negara orang lebih-lebih lagi di kejiranan yang tidak mempunyai ramai orang Malaysia pastinya membuahkan rasa rindu pada keluarga di tanah air. Oleh yang demikian beliau gemar memasak sajian Malaysia dan memuat naik di laman sosial.
Dari situ wujudnya perbualan serta pertanyaan dari para followers. Ibarat bersembang dengan sahabat-sahabat. Ilmu yang ada dikongsi bersama dan bila mereka cuba dan menjadi, ia memberi satu kepuasan.
“Kak Lina melepaskan rindu pada tanah air menerusi masakan Malaysia. Memang setiap hari Kak Lina rindu, dalam seminggu tu 3 hingga 4 hari masak masakan Malaysia.
Orang Malaysia tak ramai dekat Atlanta ni. Jadi dengan adanya media sosial dan kebanyakan followers Kak Lina dari tanah air, so lepas juga rasa rindu ni especially tahun ni memang plan nak balik Malaysia lagi. Tapi disebabkan pandemik Covid 19 yang sedang melanda, perancangan untuk pulang jumpa keluarga Kak Lina terpaksa tangguhkan dahulu,” ujar suri hati kepada Phil Thomas ini.
Tatkala ditanya mengenai sajian kegemaran, hidangan Rendang Daging, Nasi Lemak dan sate adalah antara sajian Malaysia kegemaran beliau dan keluarga. Anak serta suami memang suka sangat.
Malah menurut ibu kepada Shermaine Thomas lagi, untuk rasa lebih dekat dengan tanah air, beliau juga selalu buat ‘makan-makan’ dengan menjemput kenalan-kenalan dari Malaysia yang datang untuk bekerja, berkahwin dan juga para pelajar. Memang seronok.
Minat pada sajian tradisi, tapi jangan tak tahu, Puan Lina Thomas ni pun handal dalam memasak masakan barat dan manisan moden tau. Malah sangat kreatif orangnya.
Tengoklah resipi-resipi yang beliau kongsikan ni. Nampak sedap dan menyelerakan. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
JALUR GEMILANG MIXED FRUIT PASTRY CAKE
BAHAN-BAHAN:
- 100gm mentega – suhu bilik
- 150gm gula
- 2 sudu makan sour cream / yogurt
- 3 biji telur gred A – dipukul perlahan
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 sudu makan jus lemon
- Zest (parutan kulit) dari 1 biji lemon
- 210gm tepung gandum – diayak bersama 1 sudu teh serbuk penaik (baking powder)
- Sedikit buah-buahan – strawberi, pic & blueberi atau buah-buah lain yang jadi pilihan.
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar terlebih dahulu pada suhu 180C (350 ° F) dan letakkan rak di tengah-tengah.
- Oles/sapu tepi dan bahagian bawah loyang springfoam (guna loyang cheesecake 9” atau 9×3 atau pun loyang bulat biasa) dengan mentega atau semburan minyak masak. Alaskan dengan kertas minyak. Sekali lagi griskan/oles mentega atau minyak pada kertas minyak juga.
- Pukul mentega, sour cream dan gula hingga ringan dan lembut.
- Kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit sehingga sebati.
- Seterusnya masukkan esen vanilla, jus serta zest ( parutan kulit) lemon. Putar hingga sebati.
- Masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik. Adun hingga sekata.
- Tuang adunan kek ke dalam loyang yang telah disediakan dan susun buah-buahan mengikut kreativiti anda.
- Jangan tekan kepingan buah-buah tadi. Hanya susun dan letak begitu sahaja diatas adunan kek.
- Bakar kek selama 1 jam. Dalam 15 minit terakhir, tutup permukaan atas kek dengan aluminium foil bagi mengelakkan permukaan kek terlalu keperangan.
- Setelah kek masak, biarkan sejuk dalam loyang selama 5-10 minit. Kemudian barulah dikeluarkan dari loyang dan disejukkan diatas redai/rak dawai.
- Tabur sedikit gula aising atau snow dust diatas kek.
- Siap dan sedia untuk dinikmati.
HOMEMADE MERDEKA PIE
BAHAN PASTRI:
- 2 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu makan gula
- 1/2 sudu teh garam
- 1 cawan mentega sejuk dan potong dadu
- 1/4-1/2 cawan air ais
BAHAN INTI:
- 4 cawan strawberi – dicuci, dikupas dan dihiris nipis
- 2 cawan blackberry – dibasuh
- 1/2 cawan gula
- 5 sudu makan tepung jagung
- 3 sudu teh jus lemon
- 3/4 sudu teh garam
- 1 biji telur gred C
- 1 sudu makan heavy whipping cream
CARA MEMASAK:
- Satukan tepung, gula aising dan garam, kacau rata.
- Masukkan mentega sejuk. Gaul ramas dengan hujung jari sehingga mendapat tekstur seperti serbuk roti.
- Masukkan air ais sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan.
- Bulatkan doh dan bungkus dengan plastik. Simpan dalam peti sejuk 30 minit.
- Panaskan ketuhar hingga 180C. Sediakan acuan sesuai (saiz 6”).
- Dalam mangkuk kecil, satukan blackberry, 1/4 cawan gula, 2 sudu makan tepung jagung, 1 sudu teh jus lemon dan 1/4 sudu teh garam. Ketepikan.
- Dalam mangkuk besar, satukan strawberry, 1/4 cawan gula, 3 sudu makan tepung jagung, 2 sudu teh jus lemon dan 1/2 sudu teh garam. Ketepikan.
- Keluarkan doh dari peti sejuk, kerat 2 dan ambik 1/2 bahagian dan simpan 1/2 bahagian doh dalam peti sejuk.
- Tabur tepung atas meja kerja, canai doh kurang lebih 0.3 cm, kemudian alaskan pada acuan tadi. Kemaskan dan cucuk permukaannya dengan garpu.
- Bahagikan pai kepada dua bahagian. Sudukan inti blackberry di bahagian kecil manakala inti strawberi di bahagian pai yang lebih besar.
- Ambil doh pastry kedua yang disimpan tadi. Potong doh bagi membentuk jalur, bulan dan bintang menggunakan pisau atau acuan biskut. Susun pastry diatas pai.
- Pukul whipping cream dan telur hingga sebati. Sapukan ke atas doh pai (keliling pai, jalur, bulan dan bintang). Taburkan dengan gula jika mahu.
- Bakar pai selama 40-45minit atau sehingga warna keemasan. Masukkan ke dalam ketuhar di rak paling bawah dan bakar guna api bawah sahaja hingga pai kelihatan perang keemasan.
- 10 minit sebelum tamat tempoh membakar, bakar pai guna api atas dan bawah supaya permukaan pai perang.
- Bila sudah masak sepenuhnya, keluarkan dan biar pai sejuk. Tanggalkan pai dari acuan dan boleh hidangkan.