Sup Daging citarasa asli Thailand ni memang sedap. Penggunaan sos ikan memang bagi rasa ‘kick’ pada masakan. Memang padu. Nak rasa? Resipi perkongsian saudara Ahmad Shinoda ini boleh anda cuba.

BAHAN A:

  • 300gm daging tetel – hiris
  • 3 inci halia – tumbuk kasar
  • 3 hiris lengkuas
  • 2 pokok akar ketumnar
  • 1 biji bawang Holland kecl
  • Sedikit kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • I sudu teh gula
  • Air secukupnya

BAHAN B:

  • 3-4 ulas bawang putih – ketuk
  • 2 batang serai
  • Cili padi secukupnya
  • Daun limau purut
  • 1 biji bawang Holland
  • Daun ketumbar – hiris
  • ½ biji tomato
  • 2 biji jus limau nipis
  • 3-4 sudu makan sos ikan
  • Minyak untuk menumis

CARA MEMASAK:

1. Satukan bahan A dan rebus hingga empuk.

IKLAN

2. Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan.

3. Kemudian masukkan serai, bawang Holland, cili padi dan daun limau purut. Tumis sampai layu dan wangi.

IKLAN

4. Masukkan bahan tumisan serta tomato ke dalam sup berisi daging tadi.

5. Tambahkan juga sos ikan dan jus limau nipis.

IKLAN

6. Biar 2-3 minit. Tutup api dan tabur daun ketumbar.

7. Sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & gambar: Ahmad Shinoda