Kuih koci, antara kuih tradisional yang memang menjadi kegemaran dan sentiasa dihidangkan dalam majlis-majlis keramaian.
Tapi pernah tak makan kuih koci labu? Rasanya lemak manis memang disukai ramai!
Resipi yang dikongsi saudari Nor Al Fatihah ini, memang mudah untuk disediakan. Jom kita cuba!
KUIH KOCI LABU LELEH
BAHAN DOH KOCI:
2 cawan tepung pulut – beli online di sini 1 cawan puri labu (1/2 biji labu direbus/kukus. Kemudian, kisar tanpa air guna pengisar kering) Sedikit air ½ sudu teh garam halus Pewarna kuning (optional)
BAHAN INTI KELAPA
Ads
1 biji kelapa parut putih ½ cawan air 1 ½ keping gula melaka – beli online di sini 3 sudu besar gula pasir Secubit garam 1 sudu besar tepung gandum – beli online di sini 2 helai daun pandan | disimpul
Daun pisang secukupnya Minyak untuk disapu pada daun pisang
Dapatkan Khind Multifunction Electric Skillet dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
CARA BUAT:
1. Inti kelapa; Cairkan gula melaka, gula pasir, garam bersama air dan daun pandan. 2. Masukkan kelapa parut. Kacau hingga air kering. Kemudian, campur tepung gandum. Kacau sebati. Inti jangan terlalu kering, biar lembab-lembab sikit baru sedap. Sejukkan inti dan bulat-bulatkan sebesar biji guli. 3. Doh koci; Satukan tepung pulut, puri labu dan garam. Gaul. Tambah air sedikit demi sedikit dan pewarna kuning sambil gaul hingga menjadi doh. Dohnya seperti buat doh buah melaka.
4. Sapu dulang dengan minyak supaya doh tak melekat pada dulang. Ambil sedikit doh, leperkan dan letak inti di tengahnya. Gentel bulat. Saya dapat 33 biji koci. Bergantung pada saiz juga. 5. Didihkan air. Rebus doh koci. Bila ia timbul di permukaan air, bermakna ia sudah masak. Toskan. Letak di dalam dulang dulu yang disapu sedikit minyak. Jarak-jarakkan koci supaya ia tak melekat di antara satu sama lain. 6. Dadih santan; Satukan semua bahan. Kacau sentiasa di atas api kecil hingga pekat dan meletup-letup.
7. Masukkan koci ke dalam dadih dan gaul perlahan-lahan. 8. Sapu daun pisang dengan sedikit minyak. Letak koci dan sedikit dadih santan di atasnya. Lipat kedua-dua belah daun pisang. 9. Kemudian, hujungnya dilipat secara bersilang ke tengah. Kemudian, lipat lebihan hujungnya ke bawah. 10. Didihkan pengukus dulu. Kukus koci selama 5 minit dengan api sederhana.
Petang-petang sebegini, memang sedap jika dapat makan kuih muih. Salah satu resipi yang RASA nak kongsi hari ni ialah resipi Apam Tokyo. Ia juga dikenali dengan nama Apam Manja. Nak cuba? Ini resipinya.
APAM TOKYO/MANJA
BAHAN-BAHAN UNTUK KULIT:
1 cawan tepung gandum – diayak
1/2 sudu teh serbuk penaik – diayak bersama tepung
1 biji telur
1/4 cawan gula
1/2 cawan susu segar/ susu cair
1/2 cawan air
1 sudu makan marjerin cair
Secubit garam
BAHAN INTI KASTARD PANDAN:
1/2 cawan gula
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu makan tepung kastard
1/2 cawan air pati pandan pekat
1 cawan santan
Secubit garam
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan inti kastard pandan, satukan semua bahan didalam periuk atau kuali.
2. Seterusnya masak menggunakan api sederhana hingga likat.
3. Padamkan api dan sejukkan inti.
4. Bagi menyediakan kulit apam, pukul telur dan gula hingga kembang.
5. Kemudian masukkan bahan-bahan lain. Kacau lagi hingga sebati.
6. Sendukkan adunan ke atas kuali tidak lekat dan sudukan inti dengan secukupnya.
7. Lipat apam dan kepitkan. Ulang langkah sama hingga semua bahan habis.
8. Sedia untuk dinikmati.
Apam Tokyo ni juga sedap jika menggunakan inti Kastard dan Kaya.
BAHAN UNTUK INTI KASTARD:
1/2 cawan tepung gandum – diayak
1 sudu makan tepung kastard – diayak
1/2 cawan gula
1 1/2 cawan susu kotak/cair
1 sudu teh pewarna
Sedikit esen vanilla
CARA MEMASAK: 1. Satukan bahan-bahan diatas di dalam kuali atau periuk yang bersesuaian. Masak guna api sederhana besar dan masak hingga likat.
BAHAN INTI KAYA:
60gm gula
125ml air panas
1 sudu makan tepung jagung
170gm gula
300ml santan
3 biji telur
Daun pandan
Secubit garam
CARA MEMASAK:
Masak gula menjadi gula hangus. Masukkan air panas.
Satukan semua bahan lain dan bancuh hingga larut.
Tuang abncuhan ke dalam periuk berisi gula hangus. Masak sehingga likat.
Jika nak hasilkan kaya yang seperti yang dijual di kedai, bila dah masak, kisar seketika. Hasilnya memang cantik licin.
Info: Inti boleh dipelbagaikan ikut citarasa masing-masing. Boleh juga menggunakan coklat.
Bosan pula makan nasi biasa. Apa kata ubah selera dengan nasi marjerin. Nasi jadi lembut dan wangi aromanya. Dipadu pula dengan ayam panggang memang sesuai dan menyelerakan. Boleh buat menu ini bila keluarga berkumpul nanti , pasti semua menggemarinya.
Bahan-bahan: 4 cawan beras 1 senduk besar marjerin-BELI ONLINE DI SINI 2 biji bawang merah -dimayang halus Sehelai daun pandan 2 kiub ayam-BELI ONLINE DI SINI 1 senduk kismis
Cara memasak: 1.Basuh beras. Toskan. 2.Cairkan marjerin dalam periuk nasi. 3.Goreng bawang hingga terbit bau. 4.Masukkan beras. 5.Kacau rata. Masukkan air secukupnya. 6.Akhir sekali masukkan daun pandan, kiub ayam dan kismis. 7.Kacau sehingga sebati.
Ayam Panggang
Bahan-bahan: 2 ulas bawang putih (ditumbuk) 3 sudu madu 2 sudu sos tiram-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kicap pekat 1 sudu minyak bijan (pilihan) Sedikit lada sulah-BELI ONLINE DI SINI
Cara membuat: 1.Campurkan semua bahan tadi di dalam satu mangkuk,tak perlu letak garam, namun kalau nak masin sedikit, letak garam sedikit sahaja sebab sos tiram sudah masin. 2.Kemudian perap ayam yang telah direbus tadi dalam 15 minit. 3.Guna api sederhana kecil, apabila minyak betul-betul panas masukkan ayam, namun jangan masuk banyak sangat. 4.Goreng dalam 5 minit ke 7 minit sahaja. Terpulang sama ada nak menggoreng, gril dalam oven atau panggang atas arang.
Sambal Nasi Ayam
Bahan-bahan: 6 biji lada merah 2 ulas bawang putih 1 sudu jus limau nipis Sedikit halia (anggaran 1 ruas jari kelingking) 4 sudu kecil gula 1 sudu kecil garam Air rebusan ayam 3/4 cawan 1 sudu kecil tepung jagung yang dilarutkan dengan 2 sudu air
Cara membuat: 1. Kisar semua bahan. 2.Masukkan air rebusan tadi. 3.Masukkan dalam periuk, masak guna api kecil. 4.Dah mendidih, masukkan gula, garam dan perah limau nipis.
Kuah Kicap Nasi Ayam
Bahan-bahan: Kuah kicap perapan ayam di atas Kicap manis cap kipas udang Sedikit garam Air rebusan ayam
Cara membuat: 1.Panaskan air rebusan ayam dan kicap di dalam periuk. 2.Kalau nak lebih pekat, gunakan kicap pekat atau tambahkan sedikit tepung jagung. Bagi sesetengah orang, mereka perahkan air asam limau ke dalam kicap. Jadi bergantung kesukaan anda, kalau suka bolehlah perah sedikit asam limau untuk kuah kicap nasi ayam anda.
Sup Ayam
Bahan sup Air rebusan ayam Lada sulah Daun sup Garam secukup rasa
Cara membuat: 1.Panaskan air rebusan ayam, tambahkan air jika terlalu pekat. 2.Masukkan lada sulah dan garam secukup rasa. 3.Taburkan daun sup di atasnya.
Tauhu bukan sahaja enak dimakan dengan nasi panas, malah sedap diratah begitu sahaja. Tak cukup sekali makan, asyik nak mengulang aje.
Tauhu boleh aje diratah begitu sahaja, jadi juadah yang sangat mengenyangkan dan ‘favourite’ sepanjang masa
TAUHU TERBALIK
BAHAN-BAHAN :
tauhu bulat (selalu guna dalam mi kari tu)
isi ayam | dicincang
isi udang |dicincang
jejari ketam| dicincang
bawang besar | dihiris halus
daun sup | dihiris halus
kiub ayam
lada hitam
telur ayam
CARA MEMASAK : 1. Lakukan belahan T kecil keatas tauhu itu dan keluarkan isi tauhu tersebut dan dan asingkan 2. Perlahan-lahan terbalikkan tauhu tersebut (inside out)
3. Isikan tauhu tersebut dicampurkan dengan semua bahan-bahan yg selebihnya. gaul sehingga sebati
4. Kemudian sumbatkan bahan-bahan yang digaul tadi ke dalam tauhu
5. Goreng tauhu sehingga keperanggan
Sos Hainan @ sos nasi ayam sebenarnya
Bahan-bahan sos : cili merah bawang putih
bawang kecil
halia
sos nam pla (sos ikan)
garam
gula
cuka/asam limau
CARA MEMASAK :
1. Kisar semua bahan-bahan.
2. Masak sehingga naik bau
p/s : Sukatan ni agak-agak sahaja, ikut jumlah yang anda ingin buat
Sumber resepi : Aneka resepi Via FB : Suka Makan.Dot.Com
TAUHU BERLAUK
.
. Bahan A :
200 gm Isi Udang/Ayam
4 keping Tauhu Keras
2 tiub Tauhu Jepun
3 biji Telur
1 sudu teh Serbuk Lada Sulah
2 tudu teh Minyak Bijan
Bahan B :
Daun Bawang | dihiris
Karot | dicincang
Cili Merah ~ dicincang
Garam secukup rasa
Serbuk Perasa (optional)
Bahan Celupan :
2 biji Telur
Sedikit hirisan Daun Bawang & Cili Padi
Secubit Garam
CARA MEMASAK :
1, Kisar Bahan A
2. Masukkan bahan kisar ke dalam satu bekas
3. Masukkan Bahan B, gaul rata
4, Kukus dalam loyang/bekas plastik selama 30 minit atau sehingga masak (jika guna loyang, griskan sedikit minyak pada loyang)
5, Sejukkan dahulu sebelum dipotong
6. Potong mengikut saiz yang disukai
7. Celup dalam telur dan goreng sehingga kekuningan
Atau cara lain; selepas dicelup telur, golekkan dengan breadcrumbs dan goreng
SAMBAL GORENG JAWA
.
BAHAN-BAHANNYA :
1/4 bahagian kobis bulat, hiris, cuci dan toskan
5 tangkai kacang panjang, hiris serong
2 keping tempe, dadu dan goreng
1 keping tauhu, didadu dan goreng
1 keping tauhu kering @ fucuk, kerat kecil dan rendam hingga lembut
1 cekak sohoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut
1/3 cawan isi udang
1 batang serai, dititik
1/2 inci lengkuas, dititik
5 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 camca besar cili kisar
1 camca besar sos tiram
1 kuib ikan bilis (optional)
1 camca teh pes asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dalam kuali, kurang lebih 3 camca besar. 2. Tumis serai, lengkuas, bawang merah dan bawang putih hingga harum. 3, Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing, guna api kecil dan kacau selalu. Tambah sos tiram, pes asam jawa dan kiub ikan bilis (hancurkan). Kacau rata dan tuang sedikit air. 4, Masuk udang dan masak hingga berubah warna, tambah tauhu dan tempe goreng, kacau rata. Masukkan tauhu kering (toskan), kacang panjang dan kobis. Gaul hingga rata. 5, Tambah soo hoon (toskan). Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak hingga kering sedikit dan soo hoon lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. 6. Hidangkan bersama nasi putih atau ketupat.
Ayam sambal untuk makan dengan nasi lemak lain cara memasaknya, tak sama dengan ayam sambal untuk hidangan nasi minyak, nasi tomato dan sebagainya.Ini yang...