![Untitled design (71)](https://cdn.rasa.my/2022/09/474959.jpeg)
Milo chocolate mousse ni memang sedap dimakan sejuk-sejuk. Kali ini RASA kongsikan resipi hidangan pencuci mulut yang ummmph.
Rasanya tak terlalu manis. Lemak berkrim je sebab menggunakan susu penuh krim. Milo dan coklat gelap pula menambah cita rasa wow.
MILO CHOCOLATE MOUSSE
BAHAN-BAHAN
1 ¾ cawan susu penuh krim
1/3 cawan tepung jagung
60gm serbuk milo
1 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar gula
50gm coklat masakan gelap
CARA MEMBUAT:
1. Dalam periuk, satukan semua bahan kecuali coklat masakan gelap.
2. Kacau sebati sehingga tiada tepung yang berketul.
3. Masukkan coklat masakan gelap dan kacau rata.
4. Letak atas dapur, hidupkan api dan masak menggunakan api sederhana.
5. Sentiasa kacau sehingga adunan menjadi sebati dan likat. Tutupkan api.
6. Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah dioles dengan sedikit minyak masak.
7. Sejukkan seketika dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam.
8. Untuk dihidang, keluarkan daripada acuan dan taburkan serbuk milo.
Kredit resipi: Farisha Sofea
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Cara Buat Popia Basah Paling Senang & Tak Renyah, Memang Sedap!
Koleksi Lauk Pauk Kari Sedap & Mudah, Buat Lebih Boleh Frozen
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Menu Mi Berkuah Jadi Pilihan Sharifah Shahira Waktu Ramadan
![Menu Mi Berkuah Jadi Pilihan Sharifah Shahira Waktu Ramadan](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2019/05/Untitled-design-2019-05-22T124612.238.jpg)
Mendengar celoteh pelakon dan pengacara Sharifah Shahira atau Shira memang tidak kering gusi ketawa. Ada saja gurau sendanya yang mencuit hati. Istimewanya kali ini selebriti ini digandingkan pula dengan Dato’ Chef Wan. Maka gamatlah suasana sepanjang sesi penggambaran Rasa Nostalgia Ramadan yang bakal disiarkan di Astro Prima dan Prima HD sepanjang Ramadan nanti
Berkongsi Nostalgia Ramadan bersama selebriti yang berasal dari Pahang ini mengakui antara masakan yang digemarinya ialah gulai tempoyak, sambal belimbing dan kulat sisir. Seingat Shira emak akan masak seperti orang dulu-dulu antaranya ikan cencaru belah belakang. Tambah Shira keluarganya menyukai mi yang berkuah.
Shira akui dia paling menyukai laksam.“ Nak cari laksam yang menepati selera memang sukar. Kami dulu buat sendiri. Arwah nenek menyediakan palang khas untuk menjemur tepung ini dikukus. Bancuhan tepung perlu dibuat sebaiknya. Kuahnya juga tidak manis, isi ikan dirasai, sedikit campuran lada hitam ,bunga kemangi dan dimakan dengan sambal. Itulah ramuan laksam paling sedap. Laksam ni kita buat untuk dijual juga,” cerita Shira.
Mi kari juga amat digemari Shira dan menjadi menu wajib di kala Ramadan. Kalau sudah buntu tidak tahu nak makan apa, itulah menu menyelerakan , makan sehingga waktu sahur. Manakala manisan pula Shira menyukai Puding diraja .
Dato’ Chef Wan menyediakan dua masakan yang digemari oleh selebriti ini dengan olahan istimewa iaitu Mi Kari dan Agar Agar Pandan. Sungguh menyelerakan untuk idea berbuka puasa nanti.
MI KARI
Bahan-bahan:
350gm mi kuning (dicelur dan ditoskan)
200gm bebola ayam (dibelah dua)
100gm kek ikan
150gm udang ( dibersihkan dan dibuang kulit kecuali ekor)
600gm sayur sawi (dicelur dan dipotong kecil)
200gm taugeh (dibuang ekor dan dicelur)
2 keping tauhu lopong ( tauhu pok)
3 tangkai daun ketumbar (dihiris)
45gm rempah kari daging basah
500ml (2 cawan) santan cair (diperah dari pada 1 biji kelapa parut)
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
3cm ( 1 inci ) kulit kayu manis
3 biji bunga pelaga
2 biji tomato (dipotong kecil)
3 tangkai daun kari
625ml air ( 2 ½ cawan)
1/2 sudu teh garam
2-3 keping asam gelugur
Minyak masak secukupnya
Daun pudina
Stok rebusan udang
Pes rempah:
3 ulas bawang merah }dikupas
2 ulas bawang putih } ditumbuk lumat
2cm halia }dikupas dan dihiris
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan bahan tumis dan masak sehingga naik bau.
2.Masukkan daun kari dan udang kering. Kemudian masukkan rempah kari daging basah dan goreng sehingga pecah minyak.
3.Masukkan sedikit udang untuk perasa. Masukkan santan dan stok rebusan udang lalu kacau sebentar.
4.Masukkan bebola ikan, kek ikan dan tauhu lopong.
5.Perasakan dengan garam dan gula.
6.Masukkan segenggam daun pudina dan dua batang daun bawang yang sudah dipotong.
7.Kacau dan biar ia didih untuk seketika. Masukkan bawang goreng. Biarkan seketika untuk udang masak dengan betul.
8.Sedia untuk dihidang.
AGAR-AGAR SANTAN
BAHAN-BAHAN:
30gm agar-agar tali
2 cawan santan pekat
600ml air
3 biji telur
2 sudu teh esen vanilla
Garam secukup rasa
100ml air tapisan pandan untuk pewarna.
1 cawan gula pasir
PENYEDIAAN AGAR-AGAR:
1.Sukat air masak sebanyak 600 ml dan masukkan ke dalam periuk.
2.Rendamkan agar-agar dan masukkan secawan gula pasir.
3.Masukkan garam secukup rasa dan kacau
PENYEDIAAN ADUNAN SANTAN DAN PANDAN:
1.Masukkan santan pekat dan boleh tambahkan air jika tidak cukup
2.Masukkan 100ml air tapisan pandan untuk pewarna.
3.Masukkan telur dan 2 cubit garam.
CARA MEMASAK:
1.Masukkan adunan santan dan air pandan ke dalam agar-agar.
2.Kacau dan pastikan adunan itu tidak pecah untuk seketika.
3.Tuangkan adunan ke dalam mangkuk atau bekas dan sejukkan di dalam peti sejuk.
4.Biarkan agar-agar sejuk seketika dan boleh dinikmati.
5 Juadah ‘Istana Terengganu’ Dari Tengku Norziehan Tengku Muda
![5 Juadah ‘Istana Terengganu’ Dari Tengku Norziehan Tengku Muda](https://cdn.rasa.my/2019/04/untitled-design-39-18_52_632840.jpg)
Buat warga Selangor dan Kuala Lumpur kini terdapat pilihan untuk menikmati sajian asli Terengganu di Restoran Gamelan, Oasis Square, Ara Damansara, Petaling Jaya. Di antara tarikan makanan di sini Nasi Minyak Terengganu, Laksa Merah, Gulai Daging dan bermacam lagi sajian asli Terengganu.
Sesuai dengan namanya Gamelan alat muzik istana, pemiliknya Tengku Norziehan Tengku Muda mempelajari sendiri sajian makanan dari bekas Chef Istana Terengganu. Memang sedaplah lauk pauk di sini, apakata anda cuba sendiri.
1. NASI MINYAK TERENGGANU
BAHAN-BAHAN:
- 4 cawan beras basmati (rendam setengah jam terlebh dahulu dengan air )
- 4 cawan air
- 1 cawan susu cair
- 2 sudu makan susu pekat manis
- 1 biji limau nipis/perah airnya
- 1 biji bawang besar/dimayang bulat
- 2 helai daun pandan
- 1 kulit kayu manis
- 1 bunga lawang
- ¾ cengkih
- 4 biji pelaga
- Garam secukup rasa
- 1 sudu makan minyak sapi
- 4 sudu makan minyak biasa
- Beberapa titik pewarna merah
- Beberapa titik pewarna kuning
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak biasa dan minyak sapi dalam periuk.
2. Masukkan rempah tumis empat sekawan, bawang besar dan daun pandan (simpulkan).
3. Bila naik bau, masukkan air, susu cair, susu pekat,garam dan air limau nipis.
4. Setelah mendidih masukkan beras.
5. Bila hampir kering, renjiskan beberapa titik pewarna merah dan kuning
6. Kacau rata dan biarkan nasi masak,
INFO CHEF : Jika anda ingin memasukkan sedikit mentega atau marjerin, kurangkan kuantiti minyak masak atau tanpa minyak masak
Saiz hidangan : 13 orang
Keistimewaan : Nasi minyak beraroma ini sungguh lazat dimakan dengan lauk gulai Terengganu, lauk masak merah mahupun dalca.
2. GULAI DAGING NASI MINYAK
BAHAN-BAHAN :
- 1 kg daging/dipotong kiub
- 4 sudu makan rempah kurma (rempah gulai nasi minyak Terengganu)
- 3 biji bawang besar/dikisar
- 5 sm halia/ dikisar
- 1labu bawang putih
- 1 tin susu cair
- 2 tin air biasa (bekas tin susu cair)
- 3 sudu makan sos tomato
- 4 biji kentang/ dibelah empat
- ½ kg bawang merah/ dihiris dan goreng hingga garing (simpan minyak goreng bawang 1 senduk untuk masak kuah)
- 3 helai daun pandan
- 1 senduk minyak bawang goring
- 2 sudu makan minyak sapi
- 2 sudu makan cili boh
- 3 sm kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga lawang
CARA MEMASAK :
1. Campurkan dan gaulkan daging dengan bahan kisar, rempah kurma, rempah,cili boh, bawang goreng (diramas-ramas) dan semua bahan tadi masukkan ke dalam periuk.
2. Panaskan minyak bawang goreng dan minyak sapi bersama daun pandan dalam periuk. Masukkan rempah penumis kayu manis, bunga cengkih ,pelaga, bunga lawang hingga naik bau.
3. Masukkan daging bersama bahan kisar, rempah kurma, rempah,cili boh, bawang goreng(diramas-ramas) ke dalam periuk.
4. Masak sehingga mendidih, dan sentiasa kacau hingga masak.
5. Bila daging empuk, boleh dikecilkan api dan reneh seketika.
6. Gulai sedia dihidangkan.,
INFO CHEF : Gulai daging Terengganu menggunakan bawang goreng menyebabkan ia beraroma harum dan lebih perisa.
Saiz hidangan : 13 orang
Keistimewaan : Gulai daging Terengganu dimasak tanpa santan, jadi ia tidak muak
3. SINGGANG IKAN TONGKOL
BAHAN-BAHAN :
- 3 ketul isi ikan tongkol yang sederhana besar
- 2 biji bawang merah /dimayang halus
- 4 ulas bawang putih /dimayang halus
- 2 sm lengkuas /dimayang halus /dimayang halus
- 2 sm kunyit hidup /dimayang halus
- 1 ½ sudu teh garam
- 2 keping asam keeping
- 5 biji cili siam
- 4 gelas air (220 ml) air untuk rebus ikan
- Sedikit gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Masukkan isi ikan tongkol ke dalam periuk bersama dengan 4 gelas air untuk merebus ikan.
2. Masukkan bahan-bahan yang dimayang tadi.
3. Masukkan asam keping kemudian biarkan ia mendidih selama 10 minit.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Apabila dah masak masukkan pula cili siam hijau tadi.
6. Masak dalam 5 minit dan matikan api.
7. Singgang ikan tongkol siap dihidang.
INFO CHEF : Resipi ini mudah disediakan, tak perlu ditumis dan boleh dimasukkan semua bahan sekali kecuali cili letak paling akhir.
Saiz hidangan : 13 orang
Keistimewaan : Rasanya segar dan masam serta pedas pasti membangkit selera
4. ROJAK BETIK
BAHAN-BAHAN :
BAHAN ROJAK :
- ½ biji betik muda /diparut (saiz sederhana)
- ½ biji nenas /dihiris nipis
- 1 biji timun /dihiris nipis
- Taugeh (opsional)
BAHAN KUAH:
- 6 ekor ikan kembung atau ikan selayang/direbus dan dikisar
- 750 ml air
- 3 sudu makan cuka
- 2 ketul gula melaka
- 5 ½ sudu makan cili boh
- 5 sudu makan gula
- 2.5 sm belacan
- 6 biji cili padi
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Cara sediakan bahan rojak:
1. Parut betik dan rendam di dalam bekas berisi air.
2. Hancurkan kapur makan dgn sedikit air. Tapiskan dan masukkan dalam rendaman betik.
3. Rendam 15 minit, bilas dan toskan.
4. Hiris nipis timun dan nenas. Boleh meletakkan taugeh jika suka.
Cara masak kuah:
1. Masukkan ikan yang telah ditumbuk lumat isinya ke dalam periuk.
2. Kemudian ambil periuk lain dan masukkan kesemua bahan dan masak sehingga mendidih.
3. Cedukkan 2 atau 3 senduk kuah tu ke dalam isi ikan yang ditumbuk dan gaul sebati. Kemudian barulah tuang isi ikan ke dalam periuk kuah dan biarkan mendidih.
4. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Tuangkan kuah ke atas bahan rojak . Rojak betik sedia dinikmati.
INFO CHEF : Jangan tuangkan isi ikan terus ke dalam kuah untuk mengelakkan ikan berketul.
Jenis masakan : Laksa
Keistimewaan : Rojak betik ini sedap dimakan dengan keropok dan kuah rojak yang sejuk.
5. AYAM PERCIK
BAHAN-BAHAN :
- 4 ketul isi ayam (digoreng/direbus)
- 4 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 sm halia
- Sedikit garam
*Semua bahan ditumbuk lumat dan gaul dan lumurkan pada ayam. Perap dahulu sebelum ayam digoreng atau direbus (separuh masak)
BAHAN KUAH
- 1 sudu makan halba
- 3 ulas bawang merah/ dikisar
- 1 batang serai/ dihiris halus dan dikisar
- 2 ulas bawang putih /dikisar
- 1.5 sm halia/dikisar
- 3 sudu makan cili boh
- 1 ½ sudu gula
- 3 cawan santan
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Nyalakan api dan masukkan santan dalam kuali.
2. Masukkan semua bahan-bahan yang dikisar tadi ke dalam santan. Masukkan garam, gula secukup rasa.
3. Masukkan ayam kemudian biarkan ia mendidih sehingga kuahnya pekat.
4. Biarkan ia pekat dan kemudian taburkan halba ke atas ayam percik tadi.
5. Ayam percik siap dihidang
INFO CHEF : Ayam juga boleh dipanggang.
Saiz hidangan : 6 orang
Keistimewaan : Rasa rempah ratus menyebabkan percik ayam berperisa.
RESEPI : Tg Norziehan Tg Muda, Muhammad Syamil Othman, Muhammad Syaqir Othman
Terima kasih : RESTORAN GAMELAN, Blok B-G-05, Blok No 2, Jalan PJU 1A-7A, Oasis Square, Ara Damansara,47301 Petaling Jaya, Selangor
Koleksi Kuih Muih Daripada Ubi Kayu Ni Lemak Manis Rasanya
![Koleksi Kuih Muih Daripada Ubi Kayu Ni Lemak Manis Rasanya](https://cdn.rasa.my/2023/08/Untitled-design-2023-08-28T111644.401.jpg)
Sebenarnya banyak kelebihan ubi kayu. Pelbagai kuih muih enak boleh dibuat dengan menggunakan ubi kayu ni. Zaman atuk nenek kita dahulu, ubi kayu menjadi makanan utama. Bagi mengimbau zaman tersebut jomlah kita buat kuih muih menggunakan ubi kayu. Kuih orang lama memang tak luput dek zaman. Memang sedap. Makan satu pun dah mengenyangkan.
PULUT UBI KAYU BERINTI KELAPA
BAHAN-BAHAN:
- Beras pulut (direndam 4-5 jam) – Boleh beli online di sini
- Ubi kayu parut
- Nyior (kelapa)
- Santan – Boleh beli online di sini
- Daun pandan
- Gula nisan – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
1.Gaulkan ubi kayu parut, pulut, daun pandan dan santan. Letakkan juga secubit garam.
2.Kukus dalam anggaran masa 15 minit.
3.Sementara itu, buatkan intinya.
4.Gaulkan sebati sehingga kering airnya.
5.Pulut yang telah dimasak tadi, letakkan di dalam daun pisang yang telah dilap bersih.
6.Setelah itu, nak kukus semula. Tak nak kukus pun boleh sebab kuih itu dah sedia dimasak.
Kredit: Puan Sue Zakaria
KUIH BOKO UBI KAYU GULA MERAH LEGEND
BAHAN BOKO UBI (LAPISAN BAWAH):
- 3 cawan ubi
- Pati ubi yang mendap
- 3 cawan air
- 1 cawan gula merah – beli online disini
- 1/2 cawan gula pasir atau ikut manis yang disukai – beli online disini
- 2-3 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
1.Parut ubi kayu, perah kemudian baru disukat sebanyak 3 cawan. Ambil sekali pati yang mendap dari perahan tadi. Airnya dibuang.
2.Satukan gula merah, gula pasir, air dan pandan. Masak sehingga larut,
3.Kemudian tapi. Sejukkan larutan gula terlebih dahulu.
4.Setelah sejuk, tuang ke atas parutan ubi. Masukkan juga pati ubi kemudian gaul semua bahan hingga rata.
5.Masukkan adunan ke dalam bekas-bekas kecil, kemudian kukus selama 25 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan terlebih dahulu.
BAHAN LAPISAN ATAS:
- 1/2 cawan tepung beras – beli online disini
- 4 cawan santan – beli online disini
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Satukan kesemua bahan di dalam periuk dan sebatikan.
2.Masak guna api sederhana hingga adunan pekat dan meletup-letup.
3.Adunan haruslah sentiasa dikacau untuk mengelakkannya berketul.
4.Tuang adunan ke atas boko ubi tadi. Sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek
BINGKA UBI CARA KAMPUNG
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan ubi kayu parut
- 1/2 cawan air
- 2 cawan gula merah
- 2 sudu besar gula
- 2 sudu besar mentega
- 1 cawan santan pekat
- 1 cawan santan cair
CARA MEMBUAT:
1. Dalam bekas, perah ubi kayu yang telah parut. Air perahan jangan dibuang. Ketepikan.
2. Dalam periuk, satukan air bersama gula merah dan gula pasir. Masak sehingga gula larut. Selepas itu, tapis. Ketepikan.
3. Dalam periuk lain, masukkan mentega. Cairkan dengan api perlahan. Matikan api.
4. Masukkan dalam periuk berisi mentega tadi ubi kayu yang telah diperah dan bancuhan air gula. Gaul rata-rata.
5. Masukkan santan pekat dan santan cair. Kacau lagi.
6. Masukkan sedikit air perahan ubi kayu yang bahagian bawah atau mendapannya. Kacau lagi. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disapu minyak masak. Ratakan.
7. Panaskan oven pada suhu 160 darjah selsius. Bakar selama 1 jam.
8. Selepas masak, keluarkan dan biarkan sejuk dahulu sebelum dipotong-potong.
TIP: Jika mendapan air perahan ubi kayu tidak banyak, boleh masukkan 1 sudu tepung ubi ke dalam adunan.
Sumber: Iedaa Jahaya
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Gulai Pede Cara Mak, Resipi Lauk Kampung Istimewa Orang Pahang
Resipi Kuih Gunting Mudah & Dijamin Menjadi. Sedap Buat Macam Ni!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official