Sambal Tempe memang menjadi kegemaran ramai. Salah satu yang mudah dan sedap ialah resipi perkongsian saudari Mariana Zainal ni. Menurut beliau, Sambal Tempe yang dikongsi ini versi basah dan bilisnya pun rangup. Sangat sedap dimakan bersama nasi. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK SAMBAL TEMPE SEDAP
Ads
BAHAN-BAHAN:
4 paket tempe – hiris nipis& goreng garing
4 biji ubi kentang – potong nipis& goreng
2 genggam ikan bilis – goreng garing
2 ½ sudu makan gula
1 sudu teh garam
Sedikit bahan perasa
1 keping asam gelugur
1/2 cawan air – sebaiknya guna air panas
Minyak masak secukupnya
BAHAN KISAR HALUS:
25 tangkai cili kering
1 biji bawang besar – jika saiz kecil, tambahkan 1 biji lagi
5 ulas bawang putih
1 cawan minyak masak
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan kisar. 2. Tambahkan gula, garam, bahan perasa dan asam gelugur. Masak lagi hingga pecah minyak dan sambal garing. 3. Tambahkan air. Biarkan sambal mendidih dan menjadi pekat. 4. Masukkan tempe dan ubi kentang yang telah digoreng tadi. Gaul rata. 5. Seterusnya masukkan ikan bilis yang digoreng garing. Gaul lagi hingga semua bahan sekata. 6. Siap dan sedia untuk dinikmati. Jika suka, boleh buang lebihan minyak dalam kuali.
Bila tiba bulan puasa, ibu-ibu tentunya suka resipi yang mudah dan cepat masak. Maklumlah, boleh jimat masa di dapur. Bagi anda yang nak cuba masak Kari Ayam Kentang yang sedap dan tak perlu kisar segara rempah, resipi perkongsian saudari Nurul Jannah Zakariar ni antara yang boleh dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI KARI AYAM KENTANG PALING MUDAH
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam saiz sedang – bersihkan dan potong kecil
4 sekawan ( kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga)
1. Tuangkan minyak. Bila dah panas, masukkan 4 sekawan, hirisan bawang merah bawang putih dan halia.
2. Tumis sampai naik bau. Kemudian masukkan daun kari.
3. Seterusnya masukkanrempah kari ayam/daging dan cili serbuk. ( empunya resipi guna serbuk kari adabi dan serbuk cili babas). Tambah sedikit sahaja cili boh. Gaul rata, tambah air sedikit.
4. Masukkan garam kasar dengan secukup rasa.
5. Kemudian masukkan ayam yang telah dicuci bersih.
6. Gaul rata kesemua bahan.
7. Masukkan santan segar atau santan kotak. Jika nak pakai kara mcm ni, tuangkan air dalam kotak sebanyak dua kali.
8. Masukkan ubi kentang.
9. Kemudian masukkan pes asam jawa.
10. Tambahkan sedikit gula. Ia bertujuan untuk melemakkan kari.
11. Campak cili merah belah tengah dan biarkan masak.
Musim cuti sekolah ni, anak-anak mesti selalu rasa lapar dan mak-mak mestilah memasak dalam kuantiti yang banyak.
Kalau nak mesrakan lagi suasana makan bersama keluarga di rumah, bolehlah buat hidangan steamboat dan sup ala Johnny yang sedap ini.
Resipi yang dikongsi Aisyah Humaira ini, memang puas hati makan dan hampir sama rasanya seperti yang asal.
STEAMBOT & SOS HOMEMADE ALA JOHNNY
BAHAN UNTUK BUAT SOS
BAHAN KISAR:
10 biji lada merah besar (dibuang biji) 10 biji cili padi merah (jika tak suka pedas, boleh kurangkan) 4 ulas bawang putih 1 genggam batang ketumbar bersama akarnya *Kisar semua ni hingga lumat bersama sedikit air
Dapatkan Cuoco Premium Stainless Steel Knife Set dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK:
1. Masukkan semua bahan kisar dan bahan sos dalam periuk, kecuali air tepung jagung dan daun ketumbar.
4. Rasa masam, pedas, manisnya jika ada yang terkurang tambah garam, gula atau apa-apa yang perlu tabur hirisan daun ketumbar. Banyak lagi sedap.
5. Jika sos cair, tambah air bancuhan tepung jagung tapi jika terlalu pekat tambah sedikit air. Siap sos steamboat.
BAHAN SUP STEAMBOAT:
3 ulas bawang putih | ditumbuk 2 biji bawang merah kecil | ditumbuk – beli online di sini Sedikit minyak untuk menumis 3 ketul kiub pati ayam – beli online di sini 1 sudu besar serbuk lada putih 1 sudu kecil serbuk lada hitam Garam, gula secukup rasa 1 batang kecil lobak putih | dihiris bulat 1 jag air atau mengikut banyak kuah yang diingini
CARA MEMASAK:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang putih dan serbuk lada hitam hingga naik bau, kemudian masukkan air.
2. Bila dah mendidih masukkan kiub pati ayam dan semua bahan berbaki satu persatu. 3. Bila sup dah masak, bolehlah masukkan bahan-bahan steamboat.