Bagi anda yang suka makan ikan sardin, menu Ikan Sardin homemade ni memang kena cuba. Barulah rasa lebih yakin, tanpa pengawet dan tentunya lebih sedap! Caranya mudah sahaja. Jom cuba resipi perkongsian saudari Alia Farhan Said ni.

 

IKAN SARDIN HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:

  • Ikan selayang/sardin – nak guna mackerel pun boleh
  • Sos tomato – boleh guna sos tomato readymade atau boleh juga buat sos tomato homemade
  • Sos Cili – untuk beri rasa pedas.
  • Air secukupnya

( jumlah sos bergantung pada jumlah ikan dan juga citarasa masing-masing. Boleh ubah suai ikut selera.)

 

CARA MEMASAK:

1. Bersihkan ikan sardin dan buang kepala, sirip dan perut sebersih-bersihnya.

2. Goreng ikan terlebih dahulu namun jangan sampai terlalu garing. Angkat dan toskan minyaknya.

3. Ambil periuk tekanan ( pressure cooker), masukkan sos tomato dan sos cili.

IKLAN

4. Kemudian masukkan ikan yang digoreng tadi dan masukan air pada paras ikan sahaja. ( Masak guna pressure cooker air tak akan berkurang. Sebab tu kena guna air pada jumlah yang sepatutnya sahaja.)

5. Tutup penutup periuk tekanan dan pulas tombol ke SEAL. Set bahagian pressure dan pilih STEAM.

6. Tekan KEEP PRESSURE dan tambah masa ( tekan MIN) hingga ke 59. ( untuk periuk Phillip, settingnya sampai 59 sahaja. Selepas 59 minit, tambah lagi setting yang sama untuk 30-35 minit lagi.

7. Bila dah siap, bunyi ‘beep’ akan berbunyi. Lepaskan wap tekanan terlebih dahulu. Kemudian buka penutup dan keringkan air pada sardin menggunakan mode BAKE. Jika nak tekan butang CHICKEN pun boleh.

8. Bila agak-agak air dah kering dan berpadanan, boleh padamkan api dan masukkan sardin dalam bekas bersesuaian.

IKLAN

9. Sejukkan sardin terlebih dahulu sebelum disimpan di dalam peti sejuk beku.

10. Bila nak makan, hanya perlu panaskan sahaja.

 

Selamat mencuba!

 

Kredit resipi & foto: Alia Farhan Said

Link asal resipi: http://www.aliafarhan.com

IKLAN

 

Dekat rumah belum ada  PRESSURE COOKER? Pilih je DISINI. Ada banyak pilihan & pastinya pada harga mampu milik. Nanti boleh try masak SARDIN HOMEMADE ni.

 

Nak lebih banyak resipi best guna PRESSURE COOKER? Boleh cuba resipi di bawah ni:

Koleksi Resipi Lauk Pauk Mudah Masak Guna Pressure Cooker

Wow Hanya 15 Minit Goreng Bihun Guna Pressure Cooker!

Rozaini Masak Lemang Guna Pressure Cooker. Guna Buluh Betul dan Cepat DiMasak .

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official