
Sedapnya Roti Poket Doraemon perkongsian saudari Bonda Dihatiku ni. Intinya boleh dipelabagikan ikut cita rasa. Sesuai sangat dijadikan hidangan sarapan, minum petang atau makan malam. Anak-anak pasti suka. Orang dewasa pun berselera kan? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK ROTI POKET DORAEMON
BAHAN-BAHAN:
- Roti sandwic ( angka genap)
- 1 sudu makan tepung gandum – bancuh dengan sedikit air
- 2 biji telur – pukul kembang
- 1 paket serbuk roti
- 1 paket sosej – potong kecil
- 4-5 keping daging burger – dihancurkan
- Sos cili secukupnya
- Mayones secukupnya
- Serbuk lada hitam secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Gelek roti hingga nipis. Lakukan satu persatu sampai habis.
2. Gunting roti jadi bentuk bulatan. Pastikan saiz setiap keping adalah sama.
3. Ambil kepingan roti, sapu bancuhan tepung disekeliling dan cantumkan dengan sekeping lagi roti. Lakukan hingga habis.
4. Celup roti dalam telur yang telah dipukul dan golekkan dalam serbuk roti.
5. Goreng roti satu persatu dalam minyak yang banyak dan sederhana panas hingga garing. Angkat dan tos minyak. Sejukkan sebelum dipotong.
6. Potong tengah untuk dptkan bentuk poket doremon. Ketepikan.
7. Goreng hotdog hingga garing. Kemudian goreng pula daging burger yang telah dicincang.
8. Campurkan hotdog dan daging. Masukkan sos cili, mayones dan serbuk lada hitam dengan secukupnya. Gaul sebati.
9. Sumbat bahan inti ke dalam poket doraemon yang telah dipotong tadi. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Bonda Dihatiku
ANDA JUGA BOLEH CUBA:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Koleksi Resipi Snek Homemade Sedap & Mudah Boleh Buat Untuk Anak

Koleksi resipi snek yang ibu-ibu kena cuba. Maklumlah, bila tibanya cuti sekolah, riuh rendah rumah dibuatnya. Masa inilah kaum ibu ‘terlebih’ sibuk di dapur sebab kaki makan tengah ramai berkumpul. Memang meriah! Snek antara hidangan ringan yang menjadi kegemaran anak-anak namun kebanyakan snek beku yang dijual di pasaran, kurang bagus untuk kesihatan kerana mengandungi kandungan garam serta MSG yang tinggi.
Bagi anda yang mementingkan kualiti makanan yang dihidangkan, anda boleh menyediakan aneka resipi snek ini secara homemade. Mudah je! Jom cuba.
1. NUGGET AYAM TEMPURA
BAHAN-BAHAN:
- 700gm isi dada ayam | potong kecil
- 2 biji telur
- 5 ulas bawang putih
- 2 biji bawang merah saiz sederhana
- Serbuk lada hitam secukupnya
- 3 sudu makan tepung ubi kayu
- Garam dan perasa ( jika suka) secukupnya
- Tepung goreng serbaguna secukupnya
- Sedikit mentega
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan hingga halus. ( boleh guna food processor jika ada. Jika tiada, boleh guna pengisar biasa.)
2. Ambil loyang bersesuaian dan sapukan sedikit mentega.
3. Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus selama30 minit.
4. Setelah masak, keluarkan kek nugget tadi dari loyang.
5. Potong kek nugget mengikut saiz yang digemari.
6. Bancuh tepung serbaguna dengan air. Jangan pekat sangat dan jangan cair sangat supaya nugget boleh disalut dengan sekata.
7. Celupkan nugget dalam tepung serbaguna dan goreng hingga garing.
8. Selain goreng, nugget juga boleh di gril.
9. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Noor Liyana
2. CHEWY CHEESE SPINACH
BAHAN-BAHAN:
- 250gm keju Mozarella parut (jika beli yang ketul, parutkan supaya senang cair.)
- 250gm krim keju
- 1 cawan daun bayam racik (daun sahaja tanpa batang.)
- 1 sudu makan mentega
- 1 ulas bawang putih | cincang
- 1 sudu teh lada hitam | tumbuk halus
- 1 sudu teh garam halus
BAHAN SALUTAN:
- 1/2 cawan tepung gandum
- 2 biji telur | dipukul
- 1 cawan serbuk roti oren
Nota:
** Nak tambah isi ayam cincang pun boleh.
** Nak gantikan bayam dengan daun sawi pun boleh.
** Nak guna carrot pun sedap. Caranya ialah parut halus dan perah sikit airnya.
** Nak guna brokoli pun ok. Ambil kepala brokoli tu cincang halus.
** Nak campur pun ok sangat-sangat. Ikut citarasa masing-masing.
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali, masukkan mentega dan bawang putih. Biar naik bau. Masak guna api perlahan sahaja bagi elakkan bawang garing.
2. Masukkan keju mozarella dan krim keju. Kacau hingga cair.
3. Bila keju dah cair, masukkan daun bayam, lada hitam dan garam secukup rasa. Kacau rata hingga bayam agak layu dan bertukar warna hijau gelap.
4. Masukkan ke dalam bekas bersesuaian yang tidak melekat. Boleh juga sapukan sedikit minyak pada bekas. Jika nak buat bentuk bulat, kepal semasa keju masih panas. Sebab jika dah sejuk, susah nak bentukkan keju tersebut.
5. Tekan-tekan keju supaya rata. Bila dah sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit sehingga set.
6. Bila dah pejal, potong keju menjadi kepingan serta saiz yang digemari. Sebaiknya jangan terlalu tebal atau nipis. Jika tak nak potong, boleh juga terap menggunakan ‘cookies cutter’. Bentuknya cantik nanti.
7. Salutkan dengan 1/2 cawan tepung gandum.
8. Kemudian celupkan ke dalam bancuhan telur. Ulang poses beberapa kali. Urutannya ialah: tepung – telur-tepung-telur.
9. Salut pula dengan dengan serbuk roti berwarna oren hingga rata.
10. Simpan kepingan keju di tempat beku selama 15 minit sebelum digoreng.
11. Panaskan minyak dan goreng dengan api perlahan hingga kekuningan. Jika nak ‘frozen’kan pun boleh.
Kredit resipi & foto: Asha Zainudin
3. ROTI JOHN MINI
BAHAN-BAHAN:
- 200gm daging kisar
- 4 biji telur
- 1 biji bawang besar | potong dadu
- 2 biji ubi kentang | potong dadu
- 1 kiub pati ayam
- 1 paket kecil rempah sup
- Garam secukup rasa
- 1 sudu makan marjerin / mentega
- Daun sup dan daun bawang secukupnya
- Roti frankfurter
- Mayones secukupnya
- Sos cili secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan mentega @marjerin .
2. Masukkan bawang besar.Tumis sampai sedikit layu.
3. Masukkan kentang yang dipotong dadu. Kuantitinya ikut citarasa. Nak lebihkan pun boleh.
4. Kemudian masukkan daging kisar.Gaul sekata.
5. Masukkan kiub pati ayam. Kacau lagi hingga larut.
6. Selepas semua bahan kelihatan mesra, masukkan rempah sup.
7. Perasakan dengan sedikit garam. Guna sedikit sahaja kerana kiub pati ayam tadi telah memberikan rasa masin.
8. Lepas dah siap masak, pecahkan telur dan campurkan dengan inti yang siap dimasak tadi. Selebihnya simpan dalam peti sejuk dan boleh tahan sebulan.
9. Tambahkan sedikit daun sup dan daun bawang.
10. Potong roti ,belahkan jadi 2 macam dalam gambar.
11. Masakkan inti di dalam kuali. Jumlahnya ikut citarasa masing-masing.
12. Setelah inti kelihatan sedikit masak, letakkan 2 keping roti. Kemudian terbalikkan.
13. Ini rupa roti dengan inti yang dah diterbalikkan.
14. Sapukan mayones dengan secukupnya.
15. Seterusnya sapukan sos cili mengikut citarasa.
16. Siap! Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Nurul Shuhada Nsar
4. TEMPE GORENG REMPAH
BAHAN-BAHAN:
- Ketumbar
- Jitan manis
- Bawang putih
- Serbuk kunyit
- Garam
- Tepung gandum
- Air
INFO: Ikut sukatan berapa banyak tempe (Dikisar atau ditumbuk)
CARA MEMASAK:
1. Potong tempe mengikut ketebalan yang dikehendaki.
2. Bancuh bancuhan dengan bahan-bahan kisar. Jangan terlalu cair atau terlalu pekat.
3. Masukkan tempe yang sudah dibelah ke dalam bancuhan.
4. Panaskan minyak dan gorengkan tempe sehingga keperangan.
5. Bila tempe sudah garing boleh angkat dan toskan.
INFO:
- Boleh makan begitu saja atau sedap cicah dengan sos atau sambal kicap.
- Makain nipis tempe dipotong makin rangup bila digoreng.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Chinta Eyja
5. BEGEDIL AYAM
Buat dulu stok begedil dan disimpan dalam freezer dan digoreng bila hendak makan. Begedil sesuai makan dengan soto atau bihun dan boleh juga makan sebagai lauk. Sedap juga makan begitu sahaja dicicah dengan sambal kicap.
BEGEDIL AYAM
BAHAN-BAHAN
- 5kg kentang
- 1kg isi ayam (direbus dan dicarik-carikkan)
- 200g bawang goreng
- 200g daun sup
- Telur (untuk salut bergedil)
BAHAN PERASA
- garam
- gula
- serbuk lada sulah
CARA MEMASAK
1. Goreng kentang agak-agak garing sikit. Angkat dan toskan minyak betul-betul.
2. Hancurkan kentang dan gaulkan dengan bahan-bahan lain kecuali telur.
3. Perasakan dengan garam, gula, serbuk perasa, serbuk lada sulah
4. Kepal-kepalkan mengikut bentuk dan saiz yang diingini.
5. Panaskan kuali dengan minyak. Celup bergedil dalam telur dan goreng sekejap sahaja.
Info: Pernah rebus kentang tapi bergedil cepat basi.
Kredit resipi & foto: Izany Izhas
6. SOSEJ AYAM
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg isi ayam
- 1 1/2 sudu teh garam
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 sudu teh lada sulah
- 1/2 sudu teh thyme
- 1/2 sudu teh oregano
- 1 tangkai cili kering ( nak pedas letak lebih, yang serbuk pun boleh )
- 1 gelas air / stok ayam
* Anda boleh tambah atau tukar bahan mengikut kreativiti masing-masing.
Saiz gelas plastik untuk menyukat air / stok ayam
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan hingga halus dan sebati.
2. Masukkan dalam piping bag, picit memanjang diatas cling flim. Gulung kemas, pusingkan hujung cling flim hingga ketat dan padat. Ikat kuat kanan dan kiri.
3. Didihkan air, rebus dalam 10 minit. Angkat dan rendam dalam air ais sebentar.
4. Tos dan buka balutan cling flim tadi. Bolehlah di goreng atau pan fried. Sosej ini juga boleh disimpan beku.
Kredit resipi & gambar: Siti Zarina Jaidon
7. CHEESY BALL
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji ubi kentang
- 1 blok keju mozarella | dipotong kiub
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan minyak masak
- 3 biji telur | dipukul
CARA MEMASAK:
1. Kupas ubi kentang dan rebus. Setelah empuk, lenyekkan hingga hancur. Letak sedikit garam jika perlu.
2. Kemudian masukkan minyak dan tepung gandum. Uli. Jika terlalu lembik, tambah tepung gandum sedikit demi sedikit.
3. Cubit adunan tepung tadi dan leperkan. Kemudian isikan dengan keju.
4. Bulatkan adunan sebegini.
5. Celup bebola ke dalam bancuhan telur.
6. Kemudian golekkan di dalam bekas beriswi serbuk roti hingga rata.
7. Celup sekali lagi dalam adunan telur.
8. Salutkan sekali lagi dalam serbuk roti. Ulang proses sehingga semua bahan habis.
9. Panaskan minyak dan goreng bebola keju menggunakan api sederhana sehingag kekuningan.
10. Sedia untuk dinikmati. Mengancam sungguh!
Kredit resipi & foto: Che Kelly Muhamad
8. TWISTER ALA KFC
BAHAN-BAHAN:
- Roti tortilla – dibakar sekejap dalam kuali non stick selama 2-3 minit
- Isi ayam bahagian dada – digoreng tepung
- Mayones secukupnya
- Sos Thousand Island secukupnya
- Daun salad secukupnya
- Tomato – potong dadu
- Lobak merah – disagat
- Timun – disagat
- Keju – ikut citarasa. Tak nak pun tak mengapa
BAHAN PERAP AYAM
- Tepung gorengan serbaguna
- Telur – dipukul
- Bahan perasa
CARA MEMASAK:
1. Ambil isi ayam dan perapkan dengan sedikit perasa. Biarkan selama 15-30 minit.
2. Kemudian celupkan isi ayam dalam bancuhan telur dan golekkan dalam bekas berisi tepung serbaguna.
3. Celup dalam bancuhan telur sekali lagi diikuti tepung serbaguna. Tekan-tekan sedikit ayam tadi kemudian goreng dalam minyak hingga garing dan berwarna keemasan.
4. Untuk menyediakan twister, ambil roti tortilla dan bakar seketika di atas kuali non stick. Ia bertujuan untuk memudahkan proses menggulung.
5. Sapu mayones pada keseluruhan roti tortilla.
6. Susun daun salad, lobak merah, timun dan tomato. Kemudian paipkan sos Thousand Island dengan secukupnya.
7. Susun kepingan isi ayam yang digoreng tadi diikuti kepingan keju. Balut dengan kemas.
8. Bakar gulungan Twister sekali lagi untuk mencairkan keju. ( boleh bakar guna kuali non stick sahaja.) Jika tak nak bakar pun tak apa.
9. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Mastura Razali
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Cara Buat Ayam Masak Ungkep Yang Sedap, Pedas & Membuka Selera
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Cara Buat Ayam Masak Merah Macam Kenduri Kahwin, Puas Hati!

Ayam masak merah adalah lauk yang selalu dihidangkan di kenduri kahwin. Selain sedap dan semua orang makan, ayam masak merah juga memang digemari.
Jom kita lihat resipinya.
AYAM MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN
Minyak masak untuk menggoreng
1/2 ekor ayam
1 inci halia (dikisar)
2 biji bwg besar (dikisar)
4 ulas bwg putih (dikisar)
2 cawan cili kering (dikisar)
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
1 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Bawang goreng secukupnya
Kismis
CARA MEMBUAT
1. Dalam kuali, panaskan minyak masak. Goreng ayam agak-agak masak. Angkat dan ketepikan.
2. Kurangkan minyak masak agak-agak cukup untuk menumis. Tumiskan bawang besarm bawang putih dan halia yang telah dikisar.
3. Kemudian, masukkan cili kering kisar. Tumis lagi. Kacau sebati sehingga garing dan naik minyak.
4. Masukkan sos cili dan sos tiram. Kacau lagi.
5. Masukkan air, garam dan gula.
6. Apabila masakan telah mendidih, masukkan ayam tadi. Gaul rata-rata. Matikan api.
7. Taburkan bawang goreng dan kismis.
* Jika suka cita rasa sedikit masam, boleh guna tomato puri.
Selamat mencuba!
Sumber: Hidayati Hana
Terima kasih kerana berkongsi resipi dengan Rasa Share Resipi
Resipi Soto Ayam Mak Mertua, Memang Sedap & Mudah

Suka makan Soto Ayam? Boleh cuba resipi kuah soto yang satu ni juga. Katanya bukan setakat kuah biasa tu, kuah yang ini berbeza kerana lebih pekat, rasa berempah memang sedap. Sudah empat tahun empunya resipi jamu keluarganya dengan resipi ini.
Suami tak pernah jemu makan malah mak mertua pun puji melambung! Wah… Kena cuba ni. Sangat ringkas dan mudah. Jom lihat bahan-bahannnya.
RESIPI KUAH SOTO AYAM SEDAP & MUDAH MASAK

BAHAN-BAHAN:
Isi ayam
Serai – ketuk
2 paket kecil Perencah Kurma – beli online disini
1 paket kecil Perencah Sup – beli online disini
1 bungkus Sup Bunjut Tulang – beli online disini
2 kiub pati ayam – beli online disini
Minyak untuk menumis
BAHAN KISAR:
2 biji bawang besar/bawang Holland
5-6 biji bawang kecil
5 ulas bawang putih
1 inci halia
Kunyit hidup – boleh guna serbuk kunyit
BAHAN PELENGKAP:
Nasi Impit – beli online disini
Taugeh
Isi ayam rebus carik
Kacang tanah goreng
Daun sup
Bergedil – jika ada
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak dan tumis rempah 4 sekawan yang sedia ada dalam paket sup bunjut.
2. Kemudian masukkan bahan kisar dan serai. Tumis sampai pecah minyak.
3. Kemudian masukkan rempah sup dan rempah kurma. Boleh tambah air kalau takut hangus. Masak sampai sedikit pecah minyak.
4. Lepas sudah pecah minyak, masukkan isi ayam dan masak lagi sampai kecut.
5. Bila ayam sudah kecut, masukkan air dan sup bunjut. Sukatan air ikut selera masing-masing sama ada nak kuah yang cair atau pekat.
6. Bila kuah sudah menggelegak, masukkan kiub pati ayam. Masak lagi hingga isi ayam matang sepenuhnya.
7. Keluarkan isi ayam dari kuah, biarkan sejuk seketika sebelum dicarik halus. Ketepikan.
8. Perasakan kuah dengan garam, gula dan perasa dengan secukupnya mengikut selera masing-masing.
9. Boleh tambah air jika perlu. Jika sudah cukup rasa, tutup api. Siap!
10. Hidangkan kuah soto bersama bahan pelengkap, cili kicap dan juga bihun keropok.
BAHAN-BAHAN CILI KICAP:
Bawang Putih
Cili Burung @ cili api secukupnya (campuran hijau & merah)
Kicap Lemak Manis – beli online disini
2 sudu makan gula
Sedikit garam
Sedikit minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Goreng sekejap cili padi dan bawang putih.
2. Kemudian masukkan ke dalam pengisar bersama semua bahan-bahan lain.Kisar halus.
3. Cili Kicap Pedas siap!
BIHUN KEROPOK SOTO:
Bihun (tak perlu basuh. Biarkan keras je)
Minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dalam kuali sampai betul-betul panas.
2. Masukkan sedikit Bihun dan goreng hingga ia kembang seakan keropok.
3. Angkat dan teruskan goreng baki bihun hingga habis. Hidangkan bersama Soto.
Kredit resipi & foto: Ezah Hazreen ايزه هزرين
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Daging Masak Merah, Ini Rahsia Masak Sedap Macam Dekat Kedai
Resipi Cucur Bilis Tambah Kucai & Cili Kering Tumbuk, Sangat Sedap!
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official