Nak makan rendang tapi tak mahu rendang daging atau ayam, kalau macam ni boleh buat resipi rendang telur. Mungkin ada yang tak pernah rasa dan buat, jadi boleh cuba. Sekali rasa mesti suka.
Resipi rendang telur
Bahan-bahan
10 biji telur direbus dan buang kulit
1/2 genggam ikan bilis
*1 inci halia
*1 inci lengkuas
*1 inci kunyit hidup
*10 tangkai cili kering (potong dan rebus)
*10 biji cili api (kurangkan cili atau tambah ikut selera)
*5 biji buah keras
*4 batang serai
*5 biji bawang putih
*2 biji bawang besar
2 sudu besar kerisik
1 kotak santan Kara
Daun limau purut beberapa helai
Daun kunyit dihiris
1 keping asam
1 kiub bilis
Ads
Cara membuat:
1. Kisar bahan bertanda.
Ads
2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga wangi dan terbit minyak.
3. Kemudian masukkan bilis, santan, kerisik dan asam keping. Tambah garam dan kiub ikan bilis. Masak lagi hingga terbit minyak.
Ads
4. Bila sudah terbit minyak, masukkan daun limau dan daun kunyit. Selepas nampak daun layu, masukkan telur. Kacau sebentar dan tutup api. Siap!
Buat yang kering idea atau baharu ‘bermesra’ dengan dapur, anda boleh memilih untuk menghidangkan variasi jenis sup yang tidak mengambil masa yang lama dan mudah untuk dibuat untuk hidangan berbuka mahu pun bersahur. Selamat mencuba.
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Jangan biarkan kulit limau nipis di dalam sup untuk mengelakkannya dari menjadi pahit. Seeloknya, hanya masukkan perahan limau nipis sahaja tanpa kulitnya.
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Sesetengah resipi di Thailand menggantikan penggunaan limau nipis dengan belimbing buluh.
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Jika bebola daging yang digunakan mempunyai bau yang ‘kuat’, anda boleh perahkan limau nipis atau masukkan cuka ke dalam sup.
BAHAN-BAHAN
CARA MEMBUAT:
INFO CHEF: Anda boleh mempelbagaikan pilihan sayur-sayuran yang mahu digunakan dalam resipi ini.
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Untuk telur yang sempurna, gunakan api sederhana panas supaya kuningnya cair dan bahagian putihnya masak elok.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Resipi gulai kunyit ini, cara orang Pantai Timur. Biasanya gulai seperti ini menggunakan telur itik tapi jika nak menggunakan telur ayam pun boleh juga.
Gulai kunyit ini kalau dihidang, kombinasi yang paling padu adalah ikan goreng dan sambal belacan. Gabungan ini memang boleh buat kita menambah nasi. Bagi yang nak belajar cara buat gulai ini boleh rujuk perkongsian Aftisa Fahmy.
4 biji telur ayam
200 ml santan
Asam keping
1 batang serai dititik
Tomato/cili hijau
1 inci halia
1 inci lengkuas
1-2 inci kunyit
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2 sudu besar cili boh
1. Tumis bahan kisar sehingga wangi.
2. Masukkan sedikit air bersama santan. Didihkan sebentar.
3. Masukkan serai dan asam keping.
4. Masukkan garam, gula, serbuk perasa. Biarkan didih dengan api sederhana.
5. Boleh pecahkan telur satu persatu. Perlahan kan api. Kacau sedikit saja untuk elak telur pecah.
6. Bila telur dan masak boleh masukkan masukkan tomato dan cili hijau. Siap!
Jika bimbang telur hancur jika dimasukkan terus boleh juga pecahkan telur berasingan dan masak satu persatu. Kemudian barulah dimasukkan dalam gulai kunyit.
Tip supaya telur tak pecah boleh gunakan sedikit cuka, caranya didihkan air panas, masukkan 4 sudu cuka. Bila mendidih pecahkan telur satu persatu. Biarkan masak. Cuka berfungsi supaya telur tak pecah. Telur akan jadi bulat atau bujur elok.
Sup Telur memang sangat mudah disediakan. Ia merupakan salah satu menu yang menyihatkan yang tidak memerlukan kos yang banyak untuk dimasak. Selain itu, ia juga sesuai untuk kanak-kanak terutamanya bagi yang ‘picky eater’, susah nak makan nasi dan juga si kecil yang baru nak tumbuh gigi. Jom cuba resipi perkongsian saudari Li Yowni. Pasti puas hati.
CARA MEMASAK SUP TELUR YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN: 3 biji telur gred A 1500ml air Sayur campur secukupnya 2 biji cendawan – beli online disini 3 sudu makan tepung jagung – bancuh dengan 5 sudu makan air – beli online disini ½ kiub pati ayam – beli online disini 2 ulas bawang putih – dilenyek Sedikit serbuk lada putih – beli online disini Sedikit minyak bijan – beli online disini Hirisan daun bawang secukupnya ½ sudu makan garam atau secukupnya
CARA MEMASAK: 1.Bersihkan cendawan dan potong dadu mengikut saiz sayur campur.
2. Pecahkan telur ke dalam cawan. Tambah 1 sudu makan air dan sebatikan.
3. Sediakan juga air tepung jagung untuk mengentalkan sup nanti.
4. Didihkan air dalam periuk. Masukkan kiub pati ayam. Jika mahukan rasa yang lebih, boleh lebihkan jumlahnya. Boleh juga menambah bawang putih lenyek untuk menambahkan lagi rasa.
5. Bila kiub ayam telah larut dan air mendidih, masukkan kesemua sayur-sayuran. Masak selama 1 minit.
6. Kemudian masikkan bancuhan air tepung jagung secara perlahan-lahan.
7. Masukkan pula bancuhan telur secara perlahan-lahan dan senipis yang mungkin. Proses ini penting untuk memastikan telur tidak bergumpal.
8. Bila telur masuk ke dalam air, ia akan segera masak. Selesai masukkan telur, boleh terus tutup api. 9. Bila api padam, masukkan garam atau serbuk perisa dengan secukupnya.
10. Masukkan sedikit serbuk lada putih.
11. Tambahkan juga sedikit minyak bijan.
12. Ceduk sup ke dalam mangkuk hidangan. Masukkan hirisan daun bawang dengan secukupnya. Boleh juga tambah sedikit bawang goreng.
13. Sup Telur sedia untuk dinikmati. Selain telur, boleh juga masukkan hirisan ayam atau udang.
INFO: Cara yang mudah untuk menghasilkan telur yang nipis dan halus adalah, guna mug penyukat yang ada muncung untuk memudahkan kerja menuang bancuhan telur.