
Selain dibuat kuih, dimasukkan dalam bubur sagu juga boleh dijadikan puding. Antara yang enak dan menarik adalah puding sagu mutiara. Simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk memanglah nikmat.
Resipi puding sagu mutiara
Bahan-bahan
1 paket agar serbuk (10gm)
1 paket sagu biji (100 gm)
90 gm gula pasir
1sb tepung jagung
2sdm susu pekat manis
200 ml santan kara
700 ml air
2 helai daun pandan
1 sdt garam
Pewarna hijau/merah utk sagu biji
Loyang 7 inci
Cara memasak
1. Untuk membuat lapisan atas masak air panas secukupnya sampai mendidih kemudian masukkan sagu biji. Masak hingga kembang rata.
2. Letakkan pewarna merah atau hijau dan sedikit garam. Masak hingga sagu bijinya masak tanpa ada warna putih di tengahnya.
3. Setelah masak ditapis dan cuci dengan air sejuk. Ketepikan.
4. Bagi membuat lapisan pudding bawah, masukkan air, serbuk agar-agar, gula, tepung jagung, susu pekat manis, santan dan daun pandan dalam periuk. Kacau rata.
5. Masak guna api sederhana dan sentiasa kacau terus supaya santan tak pecah.
Apabila puding mendidih matikan api.
6. Masukkan puding ke dalam loyang dan sejukkan sebentar hingga wap panasnya hilang. Kemudian masukkan sagu mutiara dulu ke dalam loyang dengan rata.
7. Apabila wapnya hilang boleh simpan di peti sejuk salama 3 jam. Selepas itu baru boleh disajikan.
Kredit resipi & foto: Sue Suria
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ngasari & Roti Pisang Banjar, Nampak Sedapnya..,

Selain Pisang Goreng, Cekodok Pisang, ada idea tak nak buat kuih apa dengan pisang? Kalau keluarga anda suka pisang dan banyak stok pisang cer cuba buat dua menu ni , nampak sedap dan senang je nak masak. Pisang Naga Sari tu kuih lama yang masih digemari hingga sekarang. Rugi kalau anda tak mencubanya…

KUIH NAGASARI PISANG
BAHAN-BAHAN:
- 200gm tepung beras
- 50gm tepung ubi
- 125gm gula pasir
- 800 ml santan
- 1sudu teh garam
- 1/2 sudu teh esen vanila
- 1 helai daun pandan | simpulkan.
- Daun pisang secukupnya | layur dan lap
- Pisang secukupnya ikut cita rasa
CARA MEMASAK:
- Masukkan santan,gula pasir,garam dan daun pandan dalam periuk.
- Renehkan sekadar santan masak sahaja, kemudian tutup api.
- Dalam bekas lain, campurkan tepung beras dan tepung ubi, esen vanilla, kemudian tuangkan santan tadi.
- Adun perahan hingga rata agar tidak bergentel.
- Letakkan semula di atas dapur, renehkan di atas api kecil sambil kacau.
- Reneh hingga meletup-letup, baru tutup api.
- Sediakan daun pisang yang sidah dipotong ikut saiz dan dilap.
- Tuangkan sesudu adunan kemudian ratakan dan letakkan pisang di atasnya dan tutup degan sesudu lagi adaunan.
- Lipatkan daun pisang, kemudian susun dalam pengukus, kukus hingga masak lebih kurang 15-20 minit.
- Setelah masak,sejukkan seketika sebelum sedia dihidangkan.
Resipi & photo: @hanhanny
ROTI PISANG BANJAR
BAHAN-BAHAN:
- 300gm pisang kapok Abu masak | potong kecil
- 200gm tepung terigu protein sedang
- 400ml santan hangat kekentalan sedang (200 ml santan instan diencerkan)
- 100gm gula pasir | boleh kurangkan jika tidak mahu terlalu manis
- 1 sudu teh garam garam
- 1 biji telur saiz A
- 1/2 sudu teh esen vanila
- Marjerin | untuk oleh acuan
CARA MEMASAK:
1. Campur tepung gandum, gula, garam, vanila, telur dan santan.
2. Adun hingga rata dan tidak berketul.
3. Masukkan pisang, adun lagi hingga sekata.
3. Panaskan acuan atau boleh guna acuan non-stick.
4. Hias atasnya dengan 3 – 4 potong irisan pisang di atasnya dan tutup.
5. Bakar dengan Panggang dgn api kecil hingga masak.
5. Sebelum angkat, sapukan sedikit marjerin di atasnya.
6. Angkat dan sedia dihidangkan panas-panas.
Resipi & photo oleh : @hanhanny
5 Cara Masak Makanan Gerai Jepun Popular. Gerenti ‘Laris’ Lah…

Makanan Jepun adalah antara sajian popular dunia. Bahan makanan rendah lemak dan tidak menjadi pemangkin kepada obesiti. Pemakanan yang sihat boleh menjadikan tubuh sihat juga.
Hari ni Min nak kongsi resipi dari Chef Qayyum Irwanzi , chef muda yang kreatif dan gigih. Chef ni pernah bertugas di restoran Korea Selatan. Tapi cukup berbakat dengan sajian Jepun juga. Jom semak resipinya…
1. YAKITORI (ALA SATE AYAM)
BAHAN-BAHAN :
- 2 kepingan isi tanpa tulang | dipotong dadu
- Sedikit daun bawang | dipotong 2.5 sm
- 2 ulas bawang putih |dicicang halus
- 2 sudu makan kicap
- ½ sudu makan cuka
- ½ sudu teh tepung jagung
- Garam dan gula secukup rasa
- Biji bijan untuk hiasan
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan isi ayam, daun bawang, kicap, cuka, bawang putih, tepung jagung, garam dan gula
secukup rasa. Biarkan ayam diperap seketika.
2. Cucukkan isi ayam ke lidi diselang selikan bersama daun bawang. Boleh juga menggunakan
cili dan cili benggala.
3. Grill ayam di atas api yang sederhana besar sehingga masak sepenuhnya setiap sisi.
4. Taburkan bijan ke atas ayam yang siap dimasak.
Saiz Hidangan : 2 Orang
Waktu Memasak : 30 minit
Cara Memasak : Gril/panggang
Jenis Masakan : Ala sate, cucuk ayam Jepun
Keistimewaan : Mudah dibuat dengan bahan masakan yang ringkas
Info Chef : Antara street food Jepun paling popular. Resepi yang sama boleh juga digunakan untuk daging lembu.
2. MOCHI (KUIH BEBOLA PULUT )
BAHAN-BAHAN :
- 200gm tepung pulut
- 4 sudu besar gula castor
- Sedikit tepung katakuriko | untuk menyalut mochi
- Beberapa titik pewarna makanan
Bahan inti :
- 200 gm buah kundur (rock melon)
- 100 gm gula
- 250 ml air
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung pulut bersama gula, garam dan sedikit pewarna makanan, gaul sebati.
2. Kukus adunan mocha lebih kurang 15 minit di dalam bekas pengukus.
3. Taburkan tepung katakuriko di atas dulang dan golekkan mocha yang telah dikukus.
4. Bahagikan tepung mochi kepada beberapa bahagian bebola kecil.
5. Masukkan inti mengikut perisa citarasa anda dibahagian tengah mochi.
Cara masak inti :
1 . Potong dadu (kecil) buah kundur.
2. Rebus dengan air sehingga lembut dan hampir hancur.
3. Kemudian masukkn gula hingga larut, kacau hingga sebati.
Saiz Hidangan : 10 biji
Waktu Memasak : 45 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis Masakan : Manisan Jepun
Keistimewaan : Rasa kenyal dan manis
Info Chef : Anda juga boleh menggunakan buah-buahan segar sebagai inti mochi.
3. SENBEI (KEROPOK BERAS PANGGANG)
BAHAN-BAHAN :
- 120 gm tepung beras
- 40 gm nasi putih
- ¼ sudu teh garam
- 2 sudu makan minyak sayuran
- 4 sudu makan air
CARA MEMASAK :
1. Masukkan tepung besar, nasi putih, garam dan minyak ke dalam pemproses makanan. Kisar
sehingga halus.
2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga campuran basah dan berketul.
3. Uli adunan sehingga sebati.
4. Bahagikan adunanan kepada beberapa bahagian. Bulatkannya dan ratakan sehingga nipis.
5. Letakkan kertas pembakar di atas dulang pembakar. Kemudian letakkan adunan yang telah di nipiskan.
6. Bakar lebih kurang 6-8minit. Kemudian terbalikkannya dan bakar sekali lagi 6-8minit.
7. Pastikan biskut tersebut tidak hangus dan sebelum dihidangkan biskut beras hendaklah sejuk sepenuhnya.
Saiz Hidangan : 4 Orang
Waktu Memasak : 45 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis Masakan : Keropok
Keistimewaan : Kudapan rangup dimakan
Info Chef : Boleh dicampur rumpai laut kering dan bijan jika suka.
4. OKONOMIYAKI (JAPANESE PANCAKE)
BAHAN-BAHAN :
- 150 gm tepung gandum
- 150gm keladi jepun | diparut
- 10 gm dashi * sejenis stok masakan Jepun
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 200 ml air
- 250 gm kobis | dihiris halus
- 50 ml mayonis
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung gandum, garam, dashi dan serbuk penaik.
2. Masukkan air, telur serta keladi jepun. Kacau hinggga sebati.
3. Panaskan kuali bersama minyak masak.
4. Tuangkan adunan ke atas kuali yang sudah panas dan ratakan ke sekeliling kuali.
5. Kemudian terbalikkan adunan dan biarkan ia masak sehingga kuning keemasan.
6. Hiaskan okonomiyaki dengan mayonis di atasnya.
7. Anda juga boleh menggunakan hirisan bonita (sejenis ikan) sebagai hiasan
Saiz Hidangan : 4 orang
Waktu Memasak : 1jam 15minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis Masakan : Sajian Jepun
Keistimewaan : Lempeng Jepun yang enak dan lembut berperisa
Info Chef : Dashi ada dijual pasaraya utama,bahagian rak produk runcit antarabangsa. Di antara lain ramuannya adalah rumpai laut, kepingan halus tuna, sardin atau ikan bilis dan cendawan shiitake .Dashi adalah bahan asas dalam kebanyakan masakan Jepun.
5. EBIYAKISOBA (SHRIMP FRIED NOODLE)
BAHAN-BAHAN :
- 1 sudu teh minyak bijan
- 1 biji bawang besar | dihiris
- 1 biji lobak merah | diparut
- 2 helai daun kobis | diracik halus
- ¼ cili benggala hijau
- 500 gm udang
- 1 ikat daun bawang | dihiris kasar
- ½ sudu teh bijan
- 1 sudu teh kicap
- 1 paket mi soba yang sudah direbus
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak. Tumis bawang sehingga naik bau.
2. Masukkan bawang merah,lobak merah, kobis, cili benggala dan udang. Biarkan ia masak seketika.
3. Masukkan mi bersama kicap dan goreng seketika.
4. Akhirnya taburkan daun bawang dan bijan.
Saiz Hidangan :4 orang
Waktu Memasak : 30 minit
Cara Memasak : Tumis
Jenis Masakan : Sajian Mi Jepun
Info Chef: Mi soba adalah mi yang halus helaiannya yang dibuat dari ‘buckwheat’ iaitu dari jenis gandum kuda atau gandum hitam.
Cara Buat Kuih Cakoi & Kuah Pandan Yang Mudah, Sedap & Confirm Jadi

Waktu petang begini, memang sedap kalau dapat menikmati Kuih Cakoi panas-panas. Rangup diluar, gebu dan lembut di dalam. Memang tak puas dimakan. Bagi yang suka rasa manis, boleh cicah Cakoi tu dengan kuah pandan atau kastard. Memang nikmat! Ada yang nak cuba buat Cakoi yang enak ni? Boleh cuba resipi yang dikongsi oleh saudari Sha Roziah Al Yahya ni. Sangat mudah dan pasti menjadi.
RESIPI KUIH CAKOI & KUAH PANDAN MUDAH & SEDAP
BAHAN-BAHAN:
- 250 gm tepung gandum (beli online disini)
- 140ml air + 1 biji telur
- 1/2 paket yis (beli online disini)
- 1 sudu teh baking powder (beli online disini)
- 2 sudu besar gula (beli online disini)
- 1 1/2 sudu besar minyak masak (beli online disini)
- 1/2 sudu teh garam (beli online disini)
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung, yis, baking powder, minyak, gula dan garam ke dalam bekas besar. Gaul hingga jadi sebati semua.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam bekas tepung. Uli adunan sehingga tidak melekat di tangan dan menjadi doh. Uli lama untuk mendapatkan kuih yang lembut.
3. Canai doh secara memanjang. Tebal lebih kurang 1cm. Kemudian potong kecil-kecil secara melintang. Letakkan air di bahagian tengah doh yang telah dipotong kecil dan lapik dua.
4. Perap doh tadi hingga naik 2 kali ganda dari saiz asal.
5. Untuk menggoreng, tarik doh memanjang dan terus goreng dengan api sederhana kecil.
6. Bila Cakoi sudah garing dan keperangan, angkat dan toskan minyaknya.
KUAH PANDAN (ALA KAYA CAKOI)
BAHAN-BAHAN:
- 1 1/2 sudu makan tepung kastard (beli online disini)
- 1 cawan susu segar (guna santan pun boleh)
- 3 sudu makan susu pekat manis – boleh gantikan dengan gula (beli online disini)
- Sedikit pes pandan – boleh gantikan dengan air daun pandan (beli online disini)
CARA MEMASAK:
1. Masuk semua bahan ke dalam periuk dan masak guna api sederhana. Sentiasa kacau hingga sedikit pekat. Angkat dan sejukkan.
2. Sedia dihidangkan bersama kuih Cakoi
Kredit resipi & foto: Sha Roziah Al Yahya
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah & sedap di laman web RASA:
Masak Pulut Pagi Yang Lembut & Tak Berkerak. Begini Cara Buatnya.
Chef Kongsi Cara Buat Popcorn Karamel Homemade. Masak Guna Periuk Je
Cara Buat Kuih Lopes Sagu Yang Sedap & Lembut Untuk Minum Petang
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official