
Resipi Pancake Ala Cina yang dikongsikan oleh Siti Hazneza Abdul Hamid di Facebook ini pada awalnya beliau nak masak menu lain tapi disebabkan kekurangan bahan terjadilah resipi ini. Hasilnya sangat sedap dan paling penting tak renyah nak disediakan. Bila dah siap pancake ala cina ni, terpulang nak cicah dengan kuah atau sambal apa gerenti berselera. Apa tunggu lagi? Jomlah cuba resipi ini.
RESIPI PANCAKE ALA CINA
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung – BELI DI SINI
1 sudu teh garam
⅓ cawan minyak – BELI DI SINI
1 cawan air (letak air biasa dalam cawan sampai agak² penuh. Penuhkan dengan air panas. Kiranya air panas ~2 sudu makan)
Isi ketam tiruan – BELI DI SINI
Daun Bawang
CARA PENYEDIAAN:
Oles kuali dengan minyak.
Tuang 1 senduk adunan. Letak isi ketam tiruan dan daun bawang.
Tutup supaya ketam dan tepung masak.
Buka tudung dan biarkan sekejap supaya semua wap air meruap.
Boleh hidang lipat atau terbuka.
Makan semasa panas supaya bahagian garing masih rangup.
SELAMAT MENCUBA
Kredit: Siti Hazneza Binti Abdul Hamid
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Pecal Sendiri, Sedap & Sihat DiMakan Bersama Keluarga.

Pecal sayur antara menu sihat yang sangat sedap oleh dimakan dengan nasi sebagai sayur dan dijadikan appetizer, menu pembuka selera bila berbuka puasa.
Kalau buat lebih sambalnya, bolehlah disimpan dan bila-bila teringin tinggal bancuh dengan air panas je, sangat mudah dan boleh divariasikan sayurnya. Terpulang pada selera anda.
PECAL SAYUR
BAHAN-BAHAN :
BAHAN SAMBAL PECAL:
- 250gm kacang tanah | goreng sangai dan tumbuk
- 15 biji cili padi | buang tangkai
- 4 biji bawang merah| hiris
- 2 ulas bawang putih | hiris
- 4-6 biji cekur |saiz kecil
- 1 inci belacan
- 1 sudu makan air asam jawa
- 3-4 sudu makan gula merah dan gula putih
- Garam secukup rasa
- Air panas secukupnya
- Sedikit minyak
BAHAN SAYUR:
- Kacang panjang | potong dan celur
- Tauhu goreng | hiris nipis
- Tampe goreng | potong dadu
- Sedikit hirisan lobak merah
- Sedikit hirisan timun
- Pucuk ubi kayu | rebus
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak.goreng cili padi, bawang merah, bawang putih dan belacan. Angkat dan toskan.
2. Kemudian tumbuk. Campurkan skali biji cekur.
3. Bila hampir lumat masukkan gula dan juga garam. Tumbuk lagi.
4. Masukkan air asam jawa. Kacau rata.
5. Seterusnya masukkan kacang tanah tumbuk dan air panas secukupnya.
5. Seimbangkan rasa pedas, masin, lemak kacang dan manis.
6. Jika suka campurkan sekali hirisan daun cekur.
7. Setelah cukup rasa, tuangkan sambal pecal ke atas sayur-sayuan yang telah sedia dihidangkan.
INGIN MENCARI AIR FRYER YANG TERKINI DENGAN HARGA BERPATUTAN, BOLEH LAYARINYA DI SINI.
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA VIDEO INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
SERTA RESIPI INI :
Talam Pisang Lemak Manis Pasti Habis Seloyang

Hari ni teringin pula nak makan kuih yang berasaskan pisang. Kebetulan ada beli pisang , ingin nak buat cekodok pisang tapi sementara bekerja dari rumah ni kita rajinkan diri buat talam pisang.Kalau dengan resipi pisang ni pasti sekeluarga suka, pasti habis seloyang nanti.
Talam pisang
BAHAN-BAHAN BAHAGIAN BAWAH
1 cawan pisang dilenyek(saya guna pisang awak)
1 cawan tepung beras
2 cawan santan(saya guna santan segar)
¾ cawan gula(saya kurangkan sebab pisang dah manis) -BELI ONLINE DI SINI
pewarna kuning(ikut suka nak letak ke tidak)
CARA MEMASAK:
1.Masukkan semua ke dalam blender kecuali pisang..blend sehingga sebati.
2.Tuang ke dalam bekas kemudian masukkan pisang..kacau sebati.
3.Tuang ke dalam loyang yang d sapu sikit minyak..kukus lebih kurang 20-25 minit.
4.Pastikan air kukusan mendidih dulu ok dan jangan lupa balut tudung pengukus dengan kain.
BAHAN-BAHAN BAHAGIAN ATAS:
½ cawan tepung beras -BELI ONLINE DI SINI
1½ cawan santan pekat
garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Masukkan ke dalam blender jugak.. blend sebati.
2.Tuang ke dalam periuk..Kacau sekejap atas api..guna api perlahan.
3.Sebelum nak tuang ambik garfu garis-garis sikit atas permukaan adunan pisang kemudian tuang adunan putih tadi.
4.Kukus selama 20 minit.
5.Kena tunggu betul-betul sejuk baru boleh potong.
Kredit:Siti Hadirah
INGIN MEMBELI OVEN, BOLEH LIHAT DI SINI
https://www.rasa.my/resipi-odading-dari-indonesia-ni-memang-sedap-patutlah-viral/
6 Cara Masak Kek Dari Krim Keju. Perrghh Meleleh & Cair Di Mulut.

Kek kalau bahannya dari krim keju, memang sedap tak terkata. Penggemar keju lagi lah pula. Biasanya kek keju asli yang menggunakan bahan asas krim keju dimasak menggunakan teknik ‘water bath’, iaitu tin pembakar kek dialas dengan bekas berisi air semasa membakarnya.
Tetapi jika digunakan sebagai sapuan atau krim lapisan kek seperti Kek Red Velvet dan Kek Lobak Merah, boleh dibakar seperti kek biasa aje.
Hujung minggu ni ceriakan mood anak-anak dengan kek keju yang cair di mulut ini…yummy.
1.RED VELVET CAKE
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek span:
- 200 gm mentega
- 660 gm gula halus
- 7 biji telur
- 30 gm esen vanila
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 100 gm tepung jagung
- 20 gm serbuk koko
- 400 ml minyak masak
- 350 ml susu + air lemon 50 ml
- Beberapa titik pewarna merah
Bahan krim :
- 500 gm krim keju
- 200 gm gula halus
- 2 sudu makan air lemon
- 200 gm krim manis (pukul hingga kembang)
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
2. Setelah kembang masukkan esen vanila dan telur sedikit demi sedikit, dikaup balikkan.
3. Setelah sebati masukkan tepung, soda bikarbonat, tepung jagung dan tepung koko sehingga sebati.
4. Masukkan minyak sedikit demi sedikit dan campurkan campuran susu dan lemon dan kacau hingga sebati.
5. Titikkan pewarna merah. Dan asingkan adunan kepada bekas loyang pembakar, berasingan, ikut berapa lapisan kek yang ingin dibuat.
6. Akhir sekali masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 40 minit hingga masak.
Cara memasak bahan krim :
1. Campurkan semua bahan krim dan kacau sehingga tidak berketul.
2. Kemudian masukkan krim manis dan kacau hingga sebati.
Cara membuat lapisan kek:
1. Buang kulit lapisan atas kek dan bersihkan permukaannya.
2. Sapu rata-rata air suam atas kek tadir.
3. Sapu adunan krim keju di atas kek
4. Ulangi langkah tadi sehingga lapisan teratas.
5. Setelah selesai, hiaskan kek ikut citarasa anda.
INFO CHEF :Bagi mendapatkan kek yang gebu gunakan susu segar penuh krim (full cream). Jangan gunakan susu rendah lemak jika mahukan kek yang berlemak, gebu dan lembut
Saiz hidangan : Kek seberat 1kg
Waktu Memasak : 1 jam setengah
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Rasa kek gebu dan lembut dan boleh dimakan begitu sahaja tanpa krim.
2. KEK LOBAK MERAH DENGAN BADAM
BAHAN-BAHAN:
Bahan A:
- 200 gm tepung gandum atau tepung kek | diayak
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat | diayak
- 1/2 sudu teh serbuk kayu manis | diayak
*Satukan semua bahan A ini, kemudian di ayak.
Bahan B:
- 250 gm lobak merah | diparut halus dan telah di perah
- 100 gm almond nibs | dipanggang dahulu selama 5 minit dalam oven pada suhu 160 C)
- 240 gm gula halus
- 180 gm minyak jagung
- 2 biji telur saiz A
Bahan krim keju :
- 150 gm krim keju
- 30 gm mentega tanpa garam
- 60 gm gula aising
- 10 gm whipping cream
*Badam hancur (kasar) @ almond nib dan parutan keju cheddar untuk hiasan
CARA MEMASAK :
Kek :
1. Putar gula dan telur hingga kembang
2. Masukkan minyak jagung dan putar lagi hingga sebati dengan kelajuan sederhana
3. Masukkan campuran tepung yang telah diayak tadi dan kaup balik sehingga sebati.
4. Masukkan lobak dan badam, kaup balik sehingga adunan sebati.
5. Sediakan loyang pembakar 23 sm, lapik loyang dengan kertas pembakar dan sapukan sedikit mentega pada loyang.
6. Tuangkan adunan dan bakar adunan di dalam ketuhar pada suhu 170 darjah celcius yang telah di panaskan dahulu selama 15 minit.
7. Bakar kek selama 40-50 minit bergantung kepada oven masing-masing..
8. Setelah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sebentar dalam loyang pembakar dan kemudian terbalikkan atas redai.
Krim keju :
1. Pukul keju krim,mentega dan gula aising hingga kembang.
2. Dalam bekas lain, pukul whipping cream sehingga kembang.
3. Masukkan whipping cream ke dalam adunan keju krim dan kaup balik adunan sehingga sebati. Krim keju sedia disapukan pada kek.
Saiz hidangan: 1 loyang pembakar bulat saiz 23 sm (1.5 kg)
Waktu memasak: 40 – 50 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan: Kek lobak merah klasik denan ‘topping’ krim keju yang lazat.
INFO CHEF : Selain badam anda juga boleh menggantikan dengan kacang walnut atau jenis kekacang , panggang dahulu kekacangnya. Lobak merah hendaklah disagat kasar.
3. KEK KEJU OREO
Bahan-bahan:
Bahan dasar kerak :
- 80 gm biskut oreo | telah di asingkan intinya
- 50 gm mentega | yang dicairkan
Bahan krim keju :
- 250 gm krim keju @ cream cheese
- 200 gm non dairy whipping cream
- 150 gm yogurt biasa
- 50gm gula kastor
- 15 gm gelatin
- 60 ml air panas
- 50 gm serbuk oreo dan sedikit biskut oreo sebagai hiasan
CARA MEMASAK :
Dasar kerak:
1. Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang spring form 18cm. Alas loyang dengan pembalut plastik atau kertas minyak supaya senang untuk dikeluarkan.
2. Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padatkan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit hingga sejam.
Kek krim keju :
3. Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan.
4. Pukul krim keju cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu.
5. Masukkan yogut dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata.
6. Gunakan spatula, masukkan serbuk oreo dan kacau sedikit. Tidak perlu kacau sebati.
7. Tuang separuh adunan ke dalam loyang biskut tadi. Letakkan beberapa keping biskut oreo dan tuangkan baki adunan cheese di atasnya.
6. Sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
Saiz hidangan: 1 loyang bulat 20 sm ( 2 kg)
Waktu memasak: 40 minit
Cara Memasak :Gelatin panas dan didinginkan dalam peti sejuk
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan: Biskut oreo memberi kelainan rasa pada kek keju
INFO CHEF : Balut dasar loyang pembakar menggunakan plastik pembalut untuk memudahkan kek dikeluarkan dari loyang pembakar.
4. KEK VANILA KEJU LELEH
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek vanilla span:
- 150gm tepung superfine
- 150 gm gula kastor
- 5 biji telur gred A
- 1 sudu besar ovalet
- 1 sudu kecil serbuk penaik | diayak
- 80 ml susu segar
- 80 ml minyak jagung
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan ‘topping keju leleh :
- 250 gm keju krim
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan non dairy whipping cream
- Parutan keju cheddar | sebagai hiasan
CARA MEMASAK :
Kek vanilla span :
1. Satukan tepung, gula, telur, ovalet dan baking powder. Pukul selama 5 minit.
2. Perlahankan mixer, masukkan susu segar dan esen vanilla dan pukul lagi sehingga adunan kembang dan gebu.
3. Matikan mixer, masukkan minyak jagung dan gaulkan secara kaup balik.
4. Sediakan loyang pembakar bersaiz 20 sm inci (disapu mentega serta dialas bahagian bawah loyang pembakar. Masukkan adunan dan hentakkan sedikit adunan.
5. Bakar kek pada suhu 170 darjah selama 25-30minit.
6. Setelah masak, terbalikkan loyang di atas redai dan biarkan selama 1 minit (bertujuan supaya kek tidak mengecut dan turun).
7. Selepas itu terbalikkan semula loyang dan keluarkan kek.
Topping krim keju :
1. Satukan keju, susu pekat dan non dairy whipping cream dan kacau sebati.
2. Tuang adunan kejue ke atas kek vanilla tadi.
3. Hiaskan atas kek dengan parutan keju cheddar.
Saiz hidangan: 1 loyang bulat 20 sm ( 2 kg) atau empat segi
Waktu memasak: 40 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan: Lemak dan berkrim menepati selera pencinta keju
INFO CHEF : Setelah kek masak perlu segera diterbalikkan dari loyang dan dikeluarkan dari loyang untuk mengelakkan kek mengecut.
5. KEK KEJU BLUEBERI
BAHAN-BAHAN :
- 1 kg krim keju | pilih krim keju sebenar
- 2/3 tin susu pekat
- 1 cawan krim putar @ whipping cream.
- 1 sudu teh esen vanilla
- 2 sudu makan pai blueberi filling | boleh didapati dari kedai kek/bakeri
Bahan dasar kerak :
- 250 gm biskut marie
- 125 gm mentega | dicairkan
CARA MEMASAK:
Dasar kerak :
1. Hancurkan biskut marie. Kemudian cairkan mentega.
2. Gaulkan biskut yang telah dihancurkan dengan mentega yang telah dicairkan.
3. Masukkan ke dalam tin pembakar berukuran bulat berukuran 25 sm .
4. Tekan adunan supaya padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk supaya ianya supaya membentuk dasar yang padat
Krim keju :
1. Keluarkan krim keju 20 -30 minit sebelum digunakan.
2. Putar krim keju, susu dan krim putar hingga sebati.
3. Masukkan sedikit pai blueberi, gaulkan.
4. Tuangkan adunan dalam tin pembakar yang berisi biskut tadi.
5. Panaskan oven dan bakar dalam oven dengan suhu 170 darjah celcius selama 2 ½ jam.
6. Keluarkan dan bila sejuk masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari tin pembakar.
7. Hias kek dengan inti/filling blueberi di atasnya jika suka.
Saiz hidangan : 1 tin pembakar bulat bergaris pusat 25 sm
Waktu memasak: 3-4 jam
Cara Memasak : Bakar dengan teknik water bath (letakkan tin atas bekas berisi air)
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Buah blueberi mengatasi rasa muak keju.
INFO CHEF : Sedap dimakan sejuk dari peti ais.
6. KEK KEJU KIWI
BAHAN-BAHAN :
- 1 kg krim keju
- 2/3 tin susu pekat
- 1 cawan krim putar @ whipping cream
- 1 sudu teh esen vanilla
- 5 sudu makan pai kiwi ‘filling’ (boleh didapati dari kedai kek)
Bahan dasar kerak :
- 250gm biskut marie | dihancurkan
- 125gm mentega | dicairkan
Bahan topping @ permukaan :
- 1 sudu teh serbuk gelatin
- 30 ml air
- 150 gm kiwi pie filling @ inti pai kiwi
CARA MEMASAK :
Dasar kerak :
1. Hancurkan biskut marie, kemudian cairkan mentega. Gaulkan biskut yang telah hancur dengan mentega yang telah dicairkan.
2. Letakkan adunan dalam loyang bulat saiz 25 sm
3. Tekan adunan supaya padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk agar dasarnya lebih padu.
Krim keju :
4. Keluarkan krim keju 20 – 30 minit sebelum digunakan.
5. Putar krim keju dan susu serta whipping cream sehingga sebati.
6. Masukkan sedikit pai kiwi dan gaulkan.
7. Tuangkan adunan ke dalam berisi biskut tadi.
8. Panaskan oven dan bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 2 ½ jam.
9. Keluarkan dan bila sejuk, masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari loyang pembakar.
10. Hias atas kek dengan kiwi pie dan hirisan buah kiwi mengikut kreativiti anda
Hiasan permukaan /topping :
10.Campurkan gelatin dengan air dan panaskan sebentar sebentar supaya gelatin tadi larut. Selepas itu masukkan kiwi pai filling, kacau. Sedia untuk disapukan atas kek.
Saiz hidangan: 1 loyang pembakar bulat bersaiz 25.4 sm
Waktu memasak: 3 jam
Cara Memasak : Bakar dengan teknik ‘water bath’
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan: Kek keju berkrim dengan rasa kiwi asli
INFO CHEF : Sedap dimakan sejuk-sejuk dari peti ais. Keluarkan kek dari Loyang pembakar, hanya selepas ia disimpan lebih dari 4 jam dan benar-benar sejuk.