1 biji bawang holland | cincang – beli online di sini 1 bahagian isi dada ayam | cincang 2 sudu besar sos blackpepper/lada hitam tumbuk 2 sudu besar sos cili – beli online di sini Serbuk cili (optional) Serbuk kari – beli online di sini Capsicum (optional) Garam/gula cukup rasa
1. Lenyek potato dan gaul dengan mentega/marjerin, tepung gandum dan oregano/blackpepper.
2. Sudukan dalam acuan. Bulatkan bahagian tengah untuk isi inti. 3. Dalam gambar, saya masukkan bawang putih dan guna bawang bombay. Lebih sedap guna bawang holland.
4. Gula saya guna gula merah bukan gula putih. Ikut resipi saya tulis je. 5. Tumis bawang, isi isi ayam, sos blackpepper, sos cili, serbuk cili, serbuk kari, garam dan gula. Biar masak. Sejukkan.
6. Lepas masukkan inti. Tutup dengan cheese slices yang dipotong 4. Tabur oregano. Bakar dalam ketuhar pada suhu 170C selama 30 minit. 7. 20 minit pertama api bawah dulu kemudian baru tukar kepada atas dan bawah.
Dah habis sediakan menu tengah hari, kepala ligat fikir apa pula menu petang untuk sekeluarga nikmati. Bagi yang kreatif macam Norfazida Gda boleh buat Pastry Stick Ketam ni. Tak payah pakai oven, guna kuali pun boleh.Syaratnya perlu ditutup untuk masak sempurna. Tak susahkan, semua pun boleh membuatnya.
PASTRY STICK KETAM Bahan-bahan: 1 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI 3 sudu besar butter sejuk 3 sudu besar air sejuk Sedikit garam 4 batang stick crab-BELI ONLINE DI SINI 3 helai daun bawang Sos cili #zida2004 Serbuk lada (optional) Cheddar/Mozzarella cheese
Cara membuat: 1.Campurkan tepung gandum, butter dan garam. Gaul sebati menjadi seperti serbuk roti. Masukkan air. Gaul dan uli hingga sebati dan menjadi doh yang lembut. Bulatkan doh. Rehatkan selama 20-30 minit. 2.Canai doh menipis. Potong kepada bentuk segiempat kecil sesuai saiz gigitan. 3.Sapukan sedikit minyak pada kuali. Masak doh pastri hingga separuh masak dibawahnya, alihkan pastri ke satu bahagian yang satu lagi. Pada bahagian bawah yang dialihkan ke atas, sapukan sos cili, letakkan potongan stick crab, taburkan daun bawang yang di dadu dan sagatkan cheese.
4.Tutup permukaan kuali dengan penutup. Masak pastri dengan api yang perlahan selama 4-6 minit atau hingga cheese mencair sepenuhnya. 5.Siap untuk dihidang. Kredit: #norfazidagda
Asyik beli donut kat luar je, jom lah kita buat donut sendiri di rumah. Macam-macam jenis donut boleh kita buat, nak yang biasa ke, berinti coklat, kastard dan sebagainya, semuanya mengikut kreativiti sendiri dan pastinya lagi puas hati! Kali ni jom kita buat donut ala Big Apple yang gebu gebas!
DONAT COKLAT
BAHAN-BAHAN
4 cawan tepung kek
6 kuning telur
3 sudu makan gula pasir
3½ sudu makan mentega yang telah dilembutkan
1¾ oz yis
1 cawan air suam
1 cawan susu full cream panas
½ cawan yogurt biasa
½ sudu kecil garam
Minyak masak
Jem pilihan (boleh menggunakan Nutella!)
CARA PENYEDIAAN
Adunan 1 Sediakan mangkuk, masukkan tepung dan buatkan satu ruang kosong di tengahnya. Dalam ruang tersebut, masukkan yis hancur, 1/2 sudu besar gula, dan separuh cawan daripada susu panas. Tutup dengan sedikit tepung dan mula mengaulkannya sehingga menghasilkan doh tebal berkrim. Tutup mangkuk dan biarkan ia sejuk selama 20 minit sehingga doh mengembang.
Adunan 2 Dalam mangkuk yang berasingan, masukkan susu yang selebihnya dan kacau bersama mentega dan yogurt.
Adunan 3 Dalam mangkuk lain, pukul kuning telur bersama baki gula yang ada.
Campurkan Adunan 1, Adunan 2 dan Adunan 3 sekaligus, uli sehingga menjadi doh yang licin dan elastik. Tutup dan biarkan ia pada suhu bilik selama 1 jam atau sehingga ia menjadi dua kali ganda saiznya.
Pada permukaan yang ditabur tepung, keluarkan doh dari mangkuk, uli doh tersebut sehingga tebal doh tersebut dalam anggaran 1 cm.
Gunakan gelas atau pemotong biskut berbentuk bulat untuk memotong bulatan doh dan letakkan di atas l bekas yang ditabur tepung. Tutup dengan kain, dan biarkan sejuk selama 40 minit lagi.
Panaskan minyak di dalam kuali supaya donat boleh terapung bebas dan tidak menyentuh bahagian dasar. Masukkan sebahagian kecil doh dan jika ia bertukar menjadi perang dengan cepat, bermakna sudah boleh diangkat.
Goreng donat sehingga perang keemasan di kedua-dua belah bahagian. Pindahkan ke atas kertas tisu. Beg pastri dipasang dengan tip panjang pada hujungnya, diisi dengan jem dan cucukkan jem ke dalam donat. Taburkan dengan gula tepung dan sedia dihidang!
Masukkan yis dan gula ke dalam air suam, kacau sedikit bagi gula larut dan biarkan hingga berbuih.
Masukkan tepung ke dalam bekas besar, buat lubang ditengahnya, campurkan semua bahan dan uli hingga sebati dan tidak melekat di mangkuk adunan tu.
Tutup atau simpan doh/adunan dalam mangkuk dan tutup dengan kain lembab dan simpan dalam oven yang tertutup rapat (INGAT oven tu jangan on api, cuma nak bagi cepat naik sahaja). Biar sampai naik 2 kali ganda.
Tabur tepung atas papan canai, canai doh tadi setebal 1/2 inci.
Terap menggunakan acuan donat. Susun dalam loyang, jarakkan dan tutup dengan kain lembab, biarkan hingga kembang sekali lagi.
Goreng dalam minyak yang telah dipanaskan. Pastikan minyak tu betul- betul panas, jika tak nanti donat jadi tak cantik dan serap banyak minyak.
Angkat dan letakkan di atas kitchen paper supaya serap minyak berlebihan.
Info: Kalau nak buat frozen, goreng separuh masak je (agak2 dah nampak kuning sikit/light golden, terus angkat dari kuali). Sejukkan, simpan dalam bekas dan masuk dalam peti sejuk. Kalau nak guna keluarkan biar hilang sejuk, kemudian boleh digoreng.
BAHAN GLAZE
1/3 cwn butter
2 cwn powder sugar
1 1/2 sudu kecil vanilla
5 cmb susu segar suam (tambah jika perlu)
CARA PENYEDIAAN
Cairkan butter dalam microwave, masukkan powder sugar dan esen vanilla.
Kacau sedikit, campur beberapa sudu susu segar suam sampai glaze jadi “nipis” (tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair sangat, ikut suka, kalau nak buat glaze berwarna-warni dan berperisa boleh gantikan esen vanila tu dengan pelbagai esen seperti esen lemon+1-2 drops pewarna kuning, strawberry esen+ 1-2 drops pewarna merah, respbery esen+1-2 drops pewarna ungu).
Celupkan 1 permukaan donat-donat tadi semasa masih panas, susun atas cooling rack bagi lebihan gula menitis, boleh juga tabur chocolate rice, kekacang atau lorekkan/paipkan dgn warna yang berlainan supaya nampak belang- belang di atasnya. Bila dah sejuk lebih kurang 5 minit, donat sedia untuk dimakan.
Cairkan coklat masakan dengan kaedah double boil. Jika rasa coklat pekat sangat, tambah sedikit whipping cream hingga mendapat kepekatan yang disukai.(jangan cair sangat ya).
Celupkan donat yang telah sejuk tadi. Hiaskan dengan coklat urai/coklat chips dan taburan kacang yang disukai.
Resipi mudah dan ringkas. Boleh cuba hidangkan buat keluarga tercinta.
BAHAN-BAHAN:
6 cawan tepung gandum
1 ½ cawan susu suam
2 sudu makan pes keladi
¾ cawan gula
11gm yis
3 biji telur (saiz A)
¼ cawan mentega
Sedikit cucu cair untuk sapuan
Sedikit kelapa parut kering
CARA MEMASAK:
Campurkan yis, pes keladi dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar.
Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu seketika sehingga doh naik dua kali ganda. Gris susu cair di atas permukaan doh dan tabur kelapa parut.