Biasa kan kita tengok bila orang buat brownies, mesti muncul masalah itu ini. Sama ada tak jadi kedut-kedut ataupun brownies menjadi bantat.

Nah, untuk makan petang yang istimewa pada hari yang syahdu ini, kita persembahkan resipi brownies daripada Noratiqah Nordin!

Tapi yang paling best, kita gabungkan resipi brownies ini bersama biskut biscoff yang popular tu. Insya-Allah, resipi ini boleh dijadikan jualan kerana ia sangat sedap, chewy dan anti gagal!

 

BROWNIES BISCOFF

BAHAN-BAHAN:

400gm dark coklat
150gm marjerin – beli online di sini
100gm gula kastor – beli online di sini
100gm gula perang – beli online di sini
100gm tepung naik sendiri/self raising flour – beli online di sini
30gm serbuk koko 
Biscoff spread dan biskut biscoff

TONTON Creamy Garlic Butter Chicken

TONTON Macaron Teh Tarik

IKLAN

CARA MASAK:

1. Masak marjerin secara double boiler hingga marjerin cair.


2. Masukkan dark coklat pada marjerin hingga coklat cair. Kemudian, angkat dan ketepikan.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]


3. Di dalam mangkuk lain, masukkan telur. Kacau. Masukkan gula castor dan gula perang. Gaul hingga sebati sahaja.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

IKLAN


4. Masukkan tepung naik sendiri dan serbuk koko. Gaul hingga sekata. Masukkan bahan coklat yang kita masak tadi. Gaul hingga sekata. Kemudian, masukkan biskut biscoff. Kacau.


5. Masukkan dalam loyang. Jika tiada baking paper, boleh guna kertas burger saja.


6. Letak hiasan biscoff spread dan biskut biscoff d atas permukaan brownies. Masukkan dalam ketuhar dengan suhu 160C selama 45 minit atau sehingga masak. Lain ketuhar lain aturan masanya.

IKLAN

Kredit resipi & foto: Noratiqah Nordin

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Resipi Mudah Puding Karamel Versi Tanpa Telur 

Nak Buat Ikan Goreng Lagi Sedap? Boleh Cuba Ramuan Istimewa Ni

Tak Rugi Cuba, Rasa Lemak Manis Kuih Koci Labu Leleh

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official