Buat peminat makanan Korea, mesti kenal dengan Gejang (게장), makanan mukbang viral Korea ini, Jeruk Ketam Bertelur Mentah.
Rasanya sedap dan tak hanyir. Namun kena perap dua hari dalam peti sejuk bahagian biasa, baru boleh dimakan.
Menurut wanita yang berkongsi resipi ini, Fienaz Shafie, dia mengolah sedikit resipi asal supaya kena dengan tekak Melayu kita.
“Saya tuang kuah soy sauce tu masa panas-panas, jadi ketam ni akan jadi setengah masak. Bakteria dah mati ye sebab dalam perapan tu ada acidity itu yang punca ‘masak’ ketam tu secara perapan. Lagipun, saya tuang sos tu panas-panas dekat situ pun dah masakkan ketam tu.”
1. Mula-mula, potong semua kaki ketam. Basuh bersih-bersih dan toskan.
2. Masukkan ketam ke dalam bekas. Tuang air soda dan garam, gaul-gaul dan bersihkan. Tos dan ketepikan.
3. Potong bawang holland, halia dan daun bawang. Untuk daun bawang ni, ambil bahagian yang putih sahaja ye.
Ads
4. Kemudian, masukkan air dalam periuk. Masukkan kicap, cuka, gula, garam, sedikit minyak bijan.
5. Masukkan bahan-bahan yang sudah dipotong tadi iaitu epal, bawang, halia dan daun bawang. 6. Saya masukkan sedikit saja cili kering untuk bagi ada rasa pedas-pedas sos ni.
7. Hidupkan api dan masaklah hingga sos pekat. Boleh tengok airnya menjadi sedikit dan warnanya bertukar gelap (kehitaman). Tutup api.
8. Susun ketam di dalam bekas. Tuang sos ketika masih panas-panas. Tuang sehingga ketam tenggelam.
9. Kemudian, tabur bawang putih, cili padi yang sudah dipotong-potong. 10. Akhir sekali, tabur biji bijan. Tutup bekas dan simpan dalam peti sejuk (bahagian biasa) selama dua hari.
11. Selepas dua hari, barulah boleh dimakan. Selamat mencuba!
Jom cuba resipi Kari Ayam terlajak mudah ni. Ibu-ibu tentunya suka resipi yang mudah dan cepat masak. Maklumlah, boleh jimat masa di dapur.
Bagi anda yang nak cuba masak Kari Ayam yang sedap dan tak perlu kisar segara rempah, resipi perkongsian saudari Nurul Jannah Zakariar ni antara yang boleh dicuba.
Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK KARI AYAM PALING MUDAH
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam saiz sedang – bersihkan dan potong kecil
4 sekawan ( kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga)
1. Tuangkan minyak. Bila dah panas, masukkan 4 sekawan, hirisan bawang merah bawang putih dan halia.
2. Tumis sampai naik bau. Kemudian masukkan daun kari.
3. Seterusnya masukkanrempah kari ayam/daging dan cili serbuk. ( empunya resipi guna serbuk kari adabi dan serbuk cili babas). Tambah sedikit sahaja cili boh. Gaul rata, tambah air sedikit.
4. Masukkan garam kasar dengan secukup rasa.
5. Kemudian masukkan ayam yang telah dicuci bersih.
6. Gaul rata kesemua bahan.
7. Masukkan santan segar atau santan kotak. Jika nak pakai kara mcm ni, tuangkan air dalam kotak sebanyak dua kali.
8. Masukkan ubi kentang.
9. Kemudian masukkan pes asam jawa.
10. Tambahkan sedikit gula. Ia bertujuan untuk melemakkan kari.
11. Campak cili merah belah tengah dan biarkan masak.
Laicikang memang terasa nikmat apabila dapat diminum ketika cuaca panas. Sesuai sangatlah dibuat minuman untuk berbuka puasa. Segar apabila diminum. Apa kata jom cuba buat sendiri Laicikang seperti yang dikongsikan oleh Salizawati Salleh. Buat sendiri boleh letak macam-macam mengikut cita rasa masing-masing, baru puas hati.
RESIPI LAICIKANG
BAHAN-BAHAN:
Longan kering Daun Pandan Buah kembang semangkuk Gula kabung/gula merah-BELI ONLINE Barli Gula batu (jika ada)- BELI ONLINE Biji selasih Buah kundur Buah kabung (ditapis dan rendam dalam air baru) Air secukupnya *Anggaran terpulang kepada anda* (Boleh juga tambah buah goji, kurma cina, buah teratai, telur puyuh, fungus dan apa saja yang kita suka)
CARA PENYEDIAAN:
1.Rendam longan kering, buah kembang semangkuk, barli dan biji selasih untuk seketika sehingga kembang.
2. Sambil itu, anda boleh rebus gula kabung, gula batu, daun pandan, bali dan longan kering. (Sekiranya anda gunakan gula merah, anda dinasihatkan untuk rebus asing dan tapis dahulu untuk buang habuk di dalam gulanya).
3. Apabila longan dan barli sudah kembang, anda boleh masukkan biji selasih dan kembang semangkuk(dibuang bijinya) Kacau untuk seketika kemudian tutup apinya.
4. Kemudian masukkan buah kundur yang telah dipotong dadu dan buah kabung.
5. Kacau untuk kali terakhir. Siap! Bolehlah dihidang panas ataupun sejuk. Puas bila minum pada hari yang panas.
Sedapnya Sambal Hitam Tomato ni. Bagi anda yang suka menu ni tapi susah nak jumpa belimbing buluh, boleh cuba resipi ni. Boleh gantikan dengan tomato. Olahan yang menjadikan hidangan sambal lebih sedap dan kreatif. Ada sambal ni, makan dengan nasi putih je pun dah cukup berselera. Jom cuba resipi perkongsian saudari Nanaa Malynaa. Pasti puas hati.
CARA MASAK SAMBAL HITAM SEDAP GUNA BUAH TOMATO
BAHAN-BAHAN SAMBAL HITAM TOMATO:
13-14 biji tomato – guna buah yang masak dan warna merah
1 genggam cili padi @ lada burung – lebihkan jika suka pedas
8 biji bawang merah kecil
1 biji bawang besar holland saiz sedang – beli online disini
1 genggam lebih ikan bilis – beli online disini
CARA MEMASAK SAMBAL HITAM TOMATO:
1. Potong-potong tomato. Masuk kuali, goreng tanpa minyak. Hancurkan tomato tu sampai jadi macam gambar di bawah.
2. Sambil tunggu tomato hancur, masukkan bawang merah kecik, bawang besar holland dan cili ke dalam blender. Masukkan minyak masak agak-agar dan kisar kasar. Tidak perlu tambah air. Guna minyak sahaja. Lepas tu boleh masukkan ikan bilis. Kisar kasar juga.
3. Bila tomato dalam kuali kelihatan agak hancur dan kering sedikit, masukkan bahan kisar tadi. Masak guna api sedang-sedang sahaja.
4. Bila dah jadi kering sikit macam tu, boleh tambah kicap manis sikit, kicap pekat sikit, garam dan gula. Kalau suka pak aji boleh masukkan juga ikut citarasa. Kicap bertujuan untuk memberikan warna hitam. Ikan bilis dalam bahan kisar sudah punya rasa masin, jadi berhati-hati dengan jumlahnya. Gula juga jangan guna banyak. Jika sambal manis, tidak sedap.
5. Teruskan mengacau sambal hingga kering. Bila kelihatan pecah minyak dan ikan bilsi kelihatan garing, padamkan api. Jika suka sambal yang betul-betul kering, boleh teruskan masak hingga dapat tekstur yang anda suka.
6. Bila sambal sudah siap, sejukkan sebelum disimpan dalam bekas. Jika nak sambal yang tahan lebih lama hingga berbulan-bulan, boleh simpan dalam peti sejuk.
Ketahui khasiat air barli yang luar biasa untuk kesihatan dari bantu penyembuhan luka, turunkan berat badan, hingga sejukkan badan secara semula jadi. Rugi kalau tak minum air barli setiap hari!