Buat peminat makanan Korea, mesti kenal dengan Gejang (게장), makanan mukbang viral Korea ini, Jeruk Ketam Bertelur Mentah.
Rasanya sedap dan tak hanyir. Namun kena perap dua hari dalam peti sejuk bahagian biasa, baru boleh dimakan.
Menurut wanita yang berkongsi resipi ini, Fienaz Shafie, dia mengolah sedikit resipi asal supaya kena dengan tekak Melayu kita.
“Saya tuang kuah soy sauce tu masa panas-panas, jadi ketam ni akan jadi setengah masak. Bakteria dah mati ye sebab dalam perapan tu ada acidity itu yang punca ‘masak’ ketam tu secara perapan. Lagipun, saya tuang sos tu panas-panas dekat situ pun dah masakkan ketam tu.”
1. Mula-mula, potong semua kaki ketam. Basuh bersih-bersih dan toskan.
2. Masukkan ketam ke dalam bekas. Tuang air soda dan garam, gaul-gaul dan bersihkan. Tos dan ketepikan.
3. Potong bawang holland, halia dan daun bawang. Untuk daun bawang ni, ambil bahagian yang putih sahaja ye.
4. Kemudian, masukkan air dalam periuk. Masukkan kicap, cuka, gula, garam, sedikit minyak bijan.
5. Masukkan bahan-bahan yang sudah dipotong tadi iaitu epal, bawang, halia dan daun bawang. 6. Saya masukkan sedikit saja cili kering untuk bagi ada rasa pedas-pedas sos ni.
7. Hidupkan api dan masaklah hingga sos pekat. Boleh tengok airnya menjadi sedikit dan warnanya bertukar gelap (kehitaman). Tutup api.
Ads
8. Susun ketam di dalam bekas. Tuang sos ketika masih panas-panas. Tuang sehingga ketam tenggelam.
9. Kemudian, tabur bawang putih, cili padi yang sudah dipotong-potong. 10. Akhir sekali, tabur biji bijan. Tutup bekas dan simpan dalam peti sejuk (bahagian biasa) selama dua hari.
11. Selepas dua hari, barulah boleh dimakan. Selamat mencuba!
2. Kemudian, masukkan air bancuhan tepung ubi (dalam 1 sudu). Kacau lagi supaya tepung tidak berketul. 3. Bila semua dah larut dan sebati, matikan api. Siap.
Kadangkala lauk yang kita beli atau makan di luar tak kena gaya selera kita. Kalau gitu jom masak sendiri baru puas hati. Ikut suka bahan ramuan yang nak dilebihkan atau dikurangkan,janji masuk dengan tekak kita.
Ni dia gaya ikan masak sos karamel kari siap ada kicap lemak manis lagi, gaya Nurhayati Abd Malek memasak. Jom kita check resipinya, tengok dari ramuannya macam sedap kan…
IKAN MASAK SOS KARAMEL KARI
BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan Siakap
1 sudu besar rempah kari ikan
Kicap lemak manis
Kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih.
1 Biji bawang besar| dihiris
2 Ulas bawang putih ketuk atau hiris
2 Hiris halia diketuk
Garam secukup rasa
1/2 sudu teh pes asam jawa + 1/4 cawan air
Cili padi ikut kepedasan yang korang suka
Minyak secukupnya untuk menggoreng dan menumis
CARA MEMASAK :
1. Lumurkan serbuk kunyit dan garam pada ikan.
2. Kemudian goreng hingga masak, hati² dia meletup² sikit bila goreng. Dah masak, angkat dan ketepikan dulu.
3. Dalam kuali lain masukkan semua bawang halia dan cili, serta rempah 4 sekawan. Gaul sampai naik bau. (Saya tak letak cili harini buat hiasan je last sekali)
4. Kalau korang nak senang kisar je bawang besar, bawang putih dan halia tu. Tapi hari ni Nurhayati hiris sahaja kesemuanya