Sekiranya anda ke Seksyen 3, Shah Alam pasti mata tertumpu melihat kafe berwarna merah jambu. Aroma semerbak bau bakeri dan pasteri yang dibakar segar di dapur kafe menjadi tarikan pelanggan ke sini.
Pemiliknya yang juga blogger dan pengajar kelas online bakeri dan pastri Zalina Zainal sudi berkongsi lima menu bakeri dan pasteri yang menjadi tarikan dan cukup laris di sini.
Jom kita semak resipi dari Zalynz Oven ini…
1. BOMBOLINI BISCOFF CREAMCHEESE
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
Bahan krim keju biscoff :
CARA MEMASAK :
Cara Penyediaan Doh : 1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula. 2. Sebelum itu bancuh gula dalam air suam dan kacau, selepas itu baru letakkan yis.Kacau dan biarkan hingga berbuih. 3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi,gaul rata dan kemudian kita keluarkan dan uli kat atas alas silikon untuk menyenangkan kerja menguli.Kalau dirumah ada meja aluminium atau meja marmar pun boleh. 4. Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin. 5. Tutup doh dengan plastik, biarkan rehat selama 30 minit. 6. Lepas 30 minit, doh pun dah kembang, tepuk-tepuk doh untuk buang angin. 7. Timbang doh 40gram. Susun doh atas dulang pembakar yang telah ditabur dengan sedikit tepung. 8. Tunggu doh cukup kembang. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng hingga perang kedua-dua bahagian atas dan bawah Bombolini. 9. Toskan atas tisu dapur, Bila dah sejuk boleh salut bombolini dengan snow powder. 10. Paipkan dengan krim keju Biscoff Cream. 11. Hias dengan biskut Lotus Biscoff. Sedia untuk dihidang.
Cara penyediaan krim keju biscoff : 1. Pukul krim keju dan gula icing. 2. Masukkan biscoff spread dan pukul rata. 3. Dalam bekas berasingan pukul non dairy whipping cream hingga kental. 4. Campurkan keduanya dan kaup balik hingga kental
Masa penyediaan : 3 jam Kos : RM15 INFO CHEF : Pastikan bombolini usah kerap dibalikkan dalam kuali. Cukup 2 atau 3 kali sahaja.
2. ROTI CREAMCHEESE OREO
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan krim keju :
CARA MEMASAK : 1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula. 2. Sebelum itu bancuh gula dalam air suam dan kacau, selepas itu baru letakkan yis.Kacau dan biarkan hingga berbuih. 3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi,gaul rata dan kemudian kita keluarkan dan uli kat atas alas silikon untuk menyenangkan kerja menguli.Kalau dirumah ada meja aluminium atau meja marmar pun boleh. 4. Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin. 5. Tutup doh dengan plastik, biarkan rehat selama 30 minit. 6. Lepas 30 minit, doh pun dah kembang, tepuk-tepuk doh untuk buang angin. 7. Timbang doh seberat 50gram setiap satu. Bulatkan doh dan rehatkan doh 15 minit. 8. Gelek doh dan boleh masukkan doh dalam acuan roti saiz 15sm. Biar doh naik kembang ¾ cup. Tekan bahagian tengah doh dengan jari. 9. Sapu susu cair atas doh dan paipkan inti krim keju. 9. Tabur sekeliling atas doh dengan serbuk oreo, tunggu doh kembang paras acuan. 10. Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang. 11. Selepas bakar boleh dihias bahagian tengah roti dengan serbuk biskut Oreo.
Masa penyediaan : 3 jam Kos : RM12 INFO CHEF : Satu adunan ini boleh dapat 20 biji roti.
3. KEK COKLAT LEMBAB
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek coklat :
Bahan krim coklat ( sapuan dalam lapisan kek):
Bahan coklat ganache (topping) :
CARA MEMASAK :
Cara memasak kek coklat : 1. Ayakkan tepung, serbuk koko,baking powder dan bikabonat. 2. Pukul telur dan gula hingga kembang pada kelajuan tinggi. 3. Perlahankan kelajuan. Masukkan minyak jagung. 4. Masukkan susu cair . 5. Berhentikan mixer. Kemudian masukkan tepung. Sambung pukul pada kelajuan perlahan. 6. Berhentikan mixer lagi sekali. Masukkan air panas. Kacau dulu guna spatula. 7. Kemudian baru pukul dengan mixer pada kelajuan perlahan. 8. Tuangkan adunan ke dalam acuan atau loyang. 9. Kalau guna loyang, sapukan marjerin dan alaskan loyang dengan baking paper. 10. Kalau tuang pada acuan aluminium, hanya tuang separuh bekas. 11. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 30 – 35 minit (ikut adunan dan saiz loyang ) atau hingga masak. 12. Berat adunan lebih kurang 1680 gram.
Langkah menyediakan kek coklat dengan krim coklat: 1. Sediakan kek dan sediakan krim coklat 2. Lepa krim pada lapisan kek 3. Simpan dalam peti chiller lebih kurang satu jam 4. Sediakan coklat ganache, sejukkan sekejap 5. Curah coklat ganache atas kek.
Cara penyediaan krim coklat: 1. Masukkan coklat coin dan whipping cream UHT ke dalam bekas aluminium. 2. Panaskan secara double boiler sehingga coklat cair sepenuhnya, dikacau selalu. 3. Sejukkan sebentar. 4. Pukul whipping cream (non dairy) hingga kental. 5. Coklat ganache dan whipping cream digaul rata menggunakan spatula.
Cara penyediaan coklat ganache : 1. Masukkan coklat coin dan whipping cream (dairy) dalam bekas aluminium 2. Masukkan whipping cream yang sudah dipukul kental. Masukkan ke dalam bekas aluminium tadi 3. Panaskan secara double boiler hingga coklat cair sepenuhnya. 4. Sentiasa dikacau selalu, sejukkan sebentar sebelum dituang pada kek.
Masa penyediaan : 5 jam Kos : RM30 INFO CHEF : Kek yang telah dilepa hendaklah disimpan dalam peti sejuk sehingga krim betul-betul keras sebelum dituang coklat ganache atas kek.
4. NUTELLA CHESSE TART
(Hidangan 75 biji)
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh tartlet :
Bahan inti krim keju :
CARA MEMASAK :
Cara penyediaan doh : 1. Masukkan tepung ke dalam bekas. 2. Ayakkan gula icing. 3. Masukkan mentega yang telah dipotong kecil. 4. Ramas semua bahan hingga menjadi serbuk roti. 5. Masukkan telur dan esen vanilla. 6. Uli hingga menjadi doh licin dan tak melekat di tangan. 7. Bungkuskan doh dan simpan dalam peti sejuk minimum 2 jam atau seeloknya sehari semalam. 8. Bentukkan doh ke dalam acuan. Cucuk doh dengan garfu. 9. Bakar selama 25 minit pada suhu 180 darjah celcius atau hingga nampak keperangan.
Cara penyediaan krim keju(filling) : 1. Putar krim keju hingga tidak berketul dan licin. 2. Masukkan gula icing yang telah diayak. Pukul lagi hingga licin. 3. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi. Kaup balik adunan. Angkat sptatula dan buat pengiraan 1 hingga 10. Kalau adunan masih agak pekat, kita masukkan sedikit sedikit baki telur tadi. Adunan krim keju harus tidak terlalu cair. 4. Masukkan Nutella ke dalam kulit tart. 5. Paipkan krim keju ke atasnya. Bakar selama 12 minit pada suhu 180 darjah celcius atau mengikut kesesuaian oven masing-masing. 6. Bila tart keju dah sejuk boleh paipkan Nutella atas tart keju dan boleh dihias dengan cip coklat.
Masa penyediaan : 3 jam Kos : RM15 INFO CHEF : Kulit tart boleh dibuat awal dan disimpan di dalam balang kedap udara.
5. ECLAIRS
(ANGGARAN 25 BIJI)
BAHAN-BAHAN
Bahan doh :
Bahan inti (filling) :
CARA MEMASAK : 1. Panaskan air, mentega, gula dan garam dalam periuk hingga mendidih. 2. Kecilkan api. Masukkan tepung gandum. Kacau hingga doh tak melekat kat periuk lebih kurang 5 minit. 3. Masukkan terus doh ke dalam mixer. Pasang mixer pada kelajuan sederhana. Biarkan sehingga adunan sejuk sedikit. 4. Masukkan telur satu persatu. Putar sehingga adunan nampak licin. 5. Hidupkan oven dan panaskan selama 15 minit. Set suhu 200 darjah celcius. 6. Alas dulang dengan parchment paper(warna putih,kalau baking paper warna hitam creampuff akan melekat lepas bakar) Boleh juga sapu margerin pada dulang kalau tak nak guna baking paper. 7. Masukkan nozzle dalam plastic kon. 8. Masukkan adunan dan paipkan. 9. Bakar pada suhu 200 darjah celcius selama 15 – 20 minit kemudian turunkan suhu pada 180 darjah celcius dan bakar lagi selama 5 minit atau hingga nampak garing. 10. Jangan buka oven selagi belum cukup 25 minit. Kalau masak tak rata, selepas turunkan suhu 5 minit, boleh buka oven dan pusingkan tray dan sambung bakar lagi 3 atau 4 minit atau sehingga cukup perang.
Cara memasak filling : 1. Pukul whipping cream hingga kental menggunakan mixer. 2. Bancuh instand custard dan air sejuk. 3. Bila whipping cream dah kental, masukkan bancuhan instant custad dan digaul/kaup balik menggunakan spatula. 4. Potong eclairs kepada 2 bahagian 5. Gunakan nozel bintang dan paipkan krim ke atas bahagian bawah Eclairs. 6. Bahagian atas eclairs dicelup dengan coklat bar atau coklat coin yang telah dicairkan secara kaedah double boiler. 7. Boleh hias bahagian atas eclairs dengan bebola manik.
Masa penyediaan : 3 jam Kos : RM10 INFO CHEF : Boleh simpan eclairs di dalam petisejuk supaya coklat yang dicelup cepat mengeras.
Terima kasih : Zalynz Oven
No. 10, Jalan Cendana 3/13b, Seksyen 3, 40000 Shah Alam, Selangor IG @ zalynz_oven
Nak beli bahan ramuan bakeri dan pastri jom beli online DI SINI
Hidangan roti puri ini boleh dijadikan menu pagi atau pun petang. Cicah dengan sambal sardin, bilis atau kari semalam lagi sedap.
Kalau selalu buat guna yis atau Mauripan, kali ini boleh ikut cara buat roti puri oleh Noraslinda Md Radzhi. Caranya tak menggunakan bahan tersebut tapi lebih rangup, roti sejuk pun tak kempis.
Roti puri tanpa mauripan, lebih rangup dan bila roti sejuk tak kempis. Berbeza buat bila letak mauripan, roti dah sejuk, roti pun kempis. Lain org lain cara kan.
Bahan-bahan
1/2 kilo tepung gandum
1 sdk baking powder
1 biji telur
2 sdb marjerin
2 sdb susu pekat
Air
Cara membuat:
1.Tepung gandum, baking powder diayak.
2. Masukkan marjerin dalam tepung diajak tadi dan ramas dijadikan serbuk roti.
3. Masukkan susu pekat dan telur. Gaul dan ramas.
4. Tuang air sedikit demi sedikit. Uli hingga tak lekat tangan. Bulat-bulatkan. Biar doh rehat selama 20 minit.
5. Panaskan minyak, gelek atau canaikan doh dan goreng. Sambil itu curahkan minyak panas atas roti nanti akan jadi gelembung.
6. Bila dah agak keperangan balikkan. Siap
7. Hidang dengan sambal tumis, sambal sardin atau kari. Nak makan begitu saja pun sedap.
Tak lengkap rasanya kalau sambut Ramadan Raya tanpa Serunding Ayam. Selain dimakan begitu saja, anda juga boleh buat Lasagna Serunding Ayam. Tak sangka gabungan serunding bersama keju ni menjadi. Rasa pedas serunding, ditambah dengan rasa keju yang enak membuatkan hidangan ini tak jemu dimakan.
Pastinya ia lebih sedap kerana kita menggunakan Keju Perfect Italiano Perfect Bakes yang menggabungkan tiga jenis keju iaitu Mozzarella, Cheddar dan Parmesan. Keju ini memberi hasil kerak perang keemasan yang menyelerakan. Tambahkan juga Keju Perfect Italiano Parmesan untuk menambah rasa. Anda pasti suka. Cuba tau untuk hidangan berbuka puasa nanti.
Ketahui cara potong bawang putih yang betul dan bagaimana setiap potongan mengubah rasa, aroma dan watak masakan. Panduan lengkap untuk hasil masakan lebih sedap dan beraroma.