
Bila dah bosan dengan menu berlauk, bolehlah fikirkan sesuatu yang ringkas namun mengenyangkan. Kalau anak-anak sukakan sardin, bolehlah buat nanti. sangat mudah.
ROTI INTI SARDIN ALA PATAYA
Bahan-bahan:
1 tin sardin- tin kecil
1 biji bawang besar- potong dadu
2 biji cili padi- potong kecil
Air asam jawa-sedikit
Garam sikit
2 biji telur
Bahan-bahan:
1.Campur sardin, bawang besar, cili padi, air asam jawa dan garam.
2.Letakkan inti sardin di atas roti dan lapiskan dengan roti.
3. Pecahkan telur , golekkan telur seperti membuat pataya dan letakkan roti tadi.
4. Balutkan roti tadi dengan telur. Masak sekejap di atas api sederhana.
Sumber : bonda nora
Resipi Murtabak Mini Guna Kulit Popia. Sedap & Tak Guna Banyak Bahan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Homemade Jus Avocado Milo Tabur Yang Fresh & Creamy, Memang Sedap!

Kalau makan di luar mungkin anda gemar memesan Jus Avocado. Rasanya yang lemak-lemak berkrim menjadikan minuman Jus Avocado disukai ramai. Memang sedap! Walaupun avocado tinggi kalori, tetapi ia penuh dengan nutrien dan membantu membuatkan rasa kenyang disebabkan kandungan serat yang tinggi dan lemak sihat. Mari kita cuba buat sendiri Jus Avocado seperti yang dikongsikan resipinya oleh JU LIA
RESIPI JUS AVOCADO
BAHAN-BAHAN:
1-2 biji buah avocado
3 sudu makan susu pekat manis – beli online
2 sudu besar gula – beli online
Kiub ais
2 cawan air
Milo – beli online
CARA MEMBUAT:
1. Belah dua biji buah avocado. Buang bijinya. Cedok isinya guna sudu.
2. Masukkan isi buah avocado ke dalam blender. Letak kiub ais. Masukkan air sejuk dalam dua cawan. Jika suka cair boleh letak lebih air.
3. Masukkan susu pekat manis dan gula. Kemudian kisar semua bahan.
4. Tuangkan ke dalam gelas. Sudukan Milo di bahagian atas jus untuk bagi rasa lebih sedap.
5. Boleh buat aiskrim Malaysia juga. Memang sedap rasanya.
Sumber kredit: JU LIA
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Sekali Buat Dapat 30 Biji. Resipi Golden Fries Ball Ni Memang Sedap & Mudah
Resipi Apam Jagung Yang Senang Nak Buat, Guna Jagung Dalam Tin Je
Biskut Chocolate Almond Slices Sekali Makan Confirm Nak Lagi
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Ayam Kepal Mini Kak Ura. Agak-agak & Campak-Campak Aje.

Kepal isi ayam kisar, sebatikan dengan bawang, sayur jika suka pastu goreng. Laju aje budak-budak makan.Cuti sekolah buat aktiviti memasak dengan anak-anak lagi menyeronokkan.
Jom tengok resipi mudah dari Zuraida Muhamad @ Kak Ura ni pasti lazat dan mengenyangkan. Yang penting bebas MSG dan bahan ramuan homemade terbaik
AYAM KEPAL MINI OLEH KAK URA

BAHAN-BAHAN :
- Isi ayam atau ayam kisar
- bawang
- roti keping
- lobak (x letak pun x pe)
- kepingan keju (xletak pun xpe)
- garam sikit
- serbuk roti secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Kak ura blend je bahan2 tu. Tapi cheese dan serbuk roti tu , jangan blend skli tau (kak Ura guna blender kering tu je)
2.Dah siap blend tu, kepal2 je bahan blend tadi.. Kalau nk ltk cheese , buat macam cekmek tu. Pastu isi lah cheese ( nak buat dengan cara sendiri pun xpe )


3.Sebelum nak goreng. Salut dengan serbuk roti.

4.Goreng sampai masak.

Dah siap!! Senang kan?!
Cuti sekolah ni ajak anak-anak sekali pun lagi seronok. Selamat mencuba!!
Zuraida Muhamad
FB : RESPI MASAKAN RINGKAS
Menu Gulung-gulung’… Inti Sedap Best Buat Berbuka dan Moreh Nih.

Apa benda yang bergulung tu ? Haah ni ada resipi yang intinya digulung dengan ‘crepe’ tepung. Dalam resipi ni ada yang menggunakan kulit popiah dan tortilla.
Janji ada daging dan sayur-sayuran memang ‘meletop’ rasanya. Snek sihat sedap dimakan waktu buka dan moreh.Buat sahur pun boleh.. Cubalah nanti ya.
1.MALAYSIAN ROLL WITH SHRIMP BASIL
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
- ¼ cawan daun selasih (basil) segar | dibilas dan keringkan, dicincang
- 6 ekor udang saiz sederhana | masak celur dan potong dua
- ½ cawan parutan lobak merah
- ½ cawan sengkuang yang diparut
- 20gm badam panggang | ditumbuk kasar
- 3 helai daun salad merah, buangkan urat daun jadikan 6 bahagian
- Kulit popiah secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Didihkan air dan celur kesemua sayur-sayuran. Toskan dan bilas selama 30 minit.
2. Rasa inti dan perisakan dengan gula dan garam dan gula, campurkan badam.Gaul sebati.
3. Masukkan inti ke dalam mangkuk dan ketepikan.
4. Tebarkan sekeping kulit popiah di atas papan canai. Letakkan salad di atas kulit popia dan letakkan inti di atas salad, lipatkan di kedua belah hujung popia dan gulungkan.
Saiz hidangan : 5-6 orang
Waktu memasak :30 minit
Cara memasak : Digaul tanpa masak
Jenis masakan : Kudapan
Keistimewaan : Sedap dihidangkan bersama mentega kacang
Info Chef : Kacang badam dicampur bersama sayur-sayuran menambahkan vitamin dan khasiat. Badam kaya dengan vitamin E,lemak sihat , serat, protein dan magnesium yang diperlukan oleh tubuh sihat.
2. CHICKEN VEGETABLE WRAP
BAHAN-BAHAN :
- 1 sudu makan minyak sayuran
- 1 biji bawang besar | dicincang halus
- 1 ulas bawang putih | dicincang halus
- 3 cawan ayam rebus tanpa kulit dan telah disiat-siat
- 3 cawan salad ‘iceberg lettuce’ | dicincang
- ¾ cawan tomato yang didadu
- 11/2 cawan keju cedar yang diparut
- 1 cawan pistachio panggang
- 1 cawan kacang pis hijau | toskan selepas dikeluarkan dari tin
- 6 keping tortillas (diperbuat dari tepung)
CARA MEMASAK :
1. Pijarkan minyak di dalam kuali dengan api yang sederhana.
2. Masukkan bawang dan masak hingga lembut, kira kira 3 minit.
3. Masukkan bawang putih dan masak, kacau selama seminit
4. Masukkan ayam, kacau dan masukkan garam. Biarkan masak 1 hingga 2 minit.
5. Kemudian letakkan tortilla ditengah dua kertas/tisu gulung yang dilembabkan (paper towels) dan masukkan di dalam ketuhar mikro selama 10 saat untuk melembutkan tortilla
6. Sudukan dengan salad di atas setiap satu kepingan tortilla, kemudian letakkan ayam, sayurr, keju cedar, kacang pis dan pistachio.
7. Gulung dan kerat dua. Sajian siap dihidang.
Saiz hidangan : 5-6 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Tumis
Jenis masakan : Kudapan sandwich ala burrito
Keistimewaan : Inti yang lebih lemak dengan kacang pis dan pistachio
Info Chef; Kandungan kacang pis dan pistachio dipercayai dapat meningkatkan kadar imunisasi badan dan mengurangkan risiko penyakit darah tinggi. Sajian rendah lemak yang menyihatkan.
3. CHICKEN BURRITO
BAHAN-BAHAN :
- 1 sudu makan minyak masak
- 1 biji bawang holland /dicincang halus
- 1 ulas bawang putih/ dicincang halus
- 100 gm dada ayam/ dipotong kecil
- Garam secukup rasa
- 6 keping tortilla jagung /dibeli siap dari pasaraya
- 3 cawan salad /dipotong kecil
- 1 1/2 keju cheddar parutan keju
- 1/4 sudu teh garam
Bahan sos burrito:
- 3 sudu makan mayonis
- 1 sudu teh serbuk paprika
- 2 sudu makan sos lada hitam
* Dicampur sekali
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak di dalam kuali, api sederhana
2. Masukkan bawang besar dan masak hingga lembut, kira-kira 3 minit.
3. Masukkan bawang putih dan masak, kacau 1 minit
4. Masukkan ayam dan 1/4 sudu teh garam. Masak hingga empuk, ketepikan.
5. Panaskan kepingan tortilla jagung mengikut arahan di bungkusan.
6. Letakkan salad di atas setiap tortila, letakkan ayam yang dimasak tadi, dengan parutan keju chedar dan sos burrito. Gulung tortila dan potong dua.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 10 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Mexico
Keistimewaan : Sajian sihat salad dan ayam bersos keju dan burrito
INFO CHEF: Sajian ini sunguh mengenyangkan, sandwic versi Mexico. Sedap dihidang dengan ‘hash brown’
4. HO CHI MINH SPRING ROLL
BAHAN-BAHAN :
- 170 gm soo hoon (dicelur)
- 6 ekor udang saiz sederhana (dicelur)
- 12 keping kulit popia (dicelur)
BAHAN INTI :
- 1/2 kubis china (dihiris halus)
- 200 gm lobak merah (dihiris halus)
- 200 gm timun (dihiris halus)
- 200 gm saderi (dihiris halus)
- 200 gm salad Cina (chinese lettuce) (dihiris halus)
- 50 gm parsli Cina (dihiris halus)
- 50 gm selasih Thai (sehelai-helai)
- 50 gm daun ketumbar (dihiris halus)
- 50 gm taugeh
BAHAN SOS :
- 1/2 sudu teh sos ikan
- 1/4 sudu teh gula
- 1 ulas bawang putih
- 2 biji cili padi
- Air panas secukupnya (1-2 sudu makan)
CARA MEMASAK :
1. Celur soo hoon dalam air mendidih dan terus tos. Kemudian celurkan udang dalam air mendidih sehingga masak. Kulit popia direndam air biasa hingga lembut.
2. Kemudian sediakan dan susun bahan inti di dalam dulang.
3. Susun dan tebarkan kulit popia letakkan 2 ekor udang sedikit soo hoon, daun selasih, taugeh, lobak merah, saderi, daun ketumbar dan salad cina dalam setiap popia.. Biarkan sedikit ruang kosong di
kedua hujung kulit popiah untuk membalut.
4. Gulung atau balut ikut kreativiti anda.
5. Di dalam mangkuk kecil campurkan sos ikan, air panas, bawang putih, gula dan cili padi. Jika suka anda boleh masukkan kacang tumbuk.
6. Hidangkan popia Ho Chi Minh dengan sos .
INFO CHEF :
Sajian ini adalah sajian salad yang menyihatkan padat dengan sayur-sayuran segar.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu Memasak : 3 jam
Cara Memasak : Celur
Jenis masakan : Vietnam
Keistimewaan : Kudapan sesuai untuk mereka yang mementingkan menu sihat.