Menu ringkas tapi menyelerakan. Jika tiada idea nak masak dan makan apa, apa kata buat ayam goreng kunyit. Menu lengkap dengan sayuran. Tambah pula sambal belacan dan kicap manis. Mantap!

Ikuti perkongsian Wan Iskandar dalam menghasilkan ayam goreng kunyit yang sedap ala restoran Tomyam ini. Paling penting, ayam perlu diperap agar dapat merasakan kelazatan ayam yang telah diserap ramuan perapnya. Barulah jadi luar biasa sedapnya.

BAHAN-BAHAN:

Ayam (dipotong kecil-kecil)

Garam – Boleh beli online di sini

Serbuk kunyit

Tepung jagung – Boleh beli online di sini

Cili giling/ cili kisar – Boleh beli online di sini

Kacang panjang

Bawang Holland – Boleh beli online di sini

Cili besar

IKLAN

Minyak (untuk menggoreng)

CARA MEMASAK:

Gaulkan garam, kunyit, tepung jagung dan cili giling bersama ketulan ayam. Gaulkan sekata. Perap sekurang-kurangnya setengah jam.

Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan ayam yang telah diperap tadi dan goreng sehingga kuning keemasan.

 Ayam dah masak, masukkan pula kacang panjang, cili dan bawang Holland. Goreng selama 2 hingga 3 minit.

IKLAN

Kemudian angkat. Dah siap.

Sedia untuk dinikmati. 

Sedap dihidangkan sekali dengan sambal belacan pedas dan kicap manis. Memang padu!

Kredit: Wan Iskandar

IKLAN

[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Buat Asam Laksa Sedap, Guna Sardin Tin Makin Mudah Nak Buat

Peminat Kuih Tepung Bungkus Gedik, Boleh Cuba Tanpa Daun Pisang

Sedap dan Mudah, Lasagna Daging Cheese Tertarik Ini Memang Padu!

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official