Kuih Nona Manis ni memang jadi kegemaran ramai. Kuih yang lembut, berlemak dan tidak terlalu manis. Sesuai sangat dinikmati pada bila-bila masa. Ada yang nak belajar buat kuih ni? Saudari Ariana Sofia Ahmad kongsikan respi bersama tip supaya kuih Nona Manis ni nampak licin dan cantik. Jom cuba
CARA BUAT KUIH NONA MANIS YANG SEDAP
BAHAN A (STEP 1)
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1/2 cawan gula
1 biji telur
BAHAN B (STEP 2)
1/2 cawan air daun pandan (air+4 helai daun pandan dikisar dan tapis)
1/2 cawan santan
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh pewarna hijau
BAHAN C (STEP 3)
2 cawan santan
2 sudu makan tepung gandum
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
NOTA:Ariana guna santan kara. 1 kotak kecik + 1 cawan air. Kuantiti 1 kotak santan mestilah sama dengan kuantiti 1 cawan air.
CARA MEMASAK:
1. Untuk step pertama, kisar telur, gula, tepung gandum dan santan sehingga sebati. Kalau tiada pengisar, boleh guna pemukul tangan.
2. Bila sudah siap, ketepikan.
3. Step kedua,masukkan santan dan air daun pandan ke dalam periuk. Kacau sehingga sebati.
Ads
4. Kemudian masukkan tepung jagung dan kacau sebati.
5. Masukkan pula pewarna hijau. Kalau masih pudar boleh tambah sedikit lagi pewarna.
6. Masukkan bahan yang di kisar di step 1. Kacau sehingga sebati.
7. Pastikan adunan sedikit pekat dan tidak cair. Ketepikan. Bila dah sejuk, tapis dan letak dalam botol.
8. Step ketiga pula, masukkan santan, tepung gandum, gula dan garam. Kalau suka masin, boleh tambah garam. Kacau sehingga sebati.
9. Pastikan adunan jugak sedikit pekat dan tidak cair. Dah sejuk tapis dan letak dalam botol.
10. Boleh letak dalam botol begini.
11. Sapu dulu acuan dengan minyak supaya kuih tidak melekat dan letak 3/4 adunan warna hijau dalam acuan.
12. Halakan muncung botol adunan warna putih di tengah-tengah acuan. Jangan terlampau ke dalam sangat, nanti bercampur dengan adunan hijau.
Ads
13. Tip untuk dapatkan kuih yang cantik dan licin ialah anda kena bungkus loyang. Buat lubang di sekeliling loyang dengan cucuk guna lidi. Pastikan lubang tak dibuat bahagian atas acuan supaya air wap tak jatuh atas kuih. Boleh buat banyak lubang. Kukus selama 15 minit atau sehingga masak.
14. Bila kuih sudah masak, tunggu sejuk dulu barulah keluarkan dari acuan.
15. Kuih ni memang lembut sangat, pegang pun licin dan cantik. Selamat mencuba!
Enaknya jika dapat menikmati apam pisang panas-panas dihidangkan bersama teh o panas sebagai minum petang. Boleh cuba buat sendiri di rumah menggunakan resipi perkongsian Mas Cotek ini. Selamat mencuba!
RESIPI APAM PISANG DAUN RAMBAI
BAHAN-BAHAN:
1 cawan pisang (lenyek baru sukat)
1 cawan gula
2 1/2 cawan tepung gandum
3 sudu besar margerin/butter
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh cream of tartar
Daun rambai/daun pisang secukupnya untuk membungkus
CARA PENYEDIAAN:
1. Kisar pisang, soda bikarbonat, cream of tartar, gula dan margerin.
2. Tuang bahan kisar ke dalam bekas besar, kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata.
3. Sapu daun rambai dengan sedikit minyak.
4. Ambil 2 sudu besar adunan, masukkan ke dalam daun dan bungkus kemas (bungkus seperti nasi lemak @ pulut inti).
5. Kukus selama 15 minit.
6. Siap.
Jika anda sedang mencari FOOD STEAMER, boleh cari DISINI.
4 cawan tepung (3 ¾ cawan tepung gandum, kemudian penuhkan dengan tepung jagung, jadikan 4 cawan keseluruhan) ¼ cawan minyak masak 2 sudu besar marjerin 1 cawan air biasa Garam
1. Masukkan tepung, marjerin, garam dalam bekas. Gaul-gaul bagi rata ye. 2. Panaskan minyak masak. Dah panas, masukkan dalam adunan tadi. 3. Kacau-kacau dengan senduk tau, kang melecur tangan. Bila dah kacau, baru guna tangan. Ramas-ramas tepung tu biar macam serbuk roti.
4. Kemudian masukkan air. Gaul dan uli sampai lembut. Yang guna sukatan cawan, jangan habiskan air terus. Tuang sedikit demi sedikit. Tak cukup tambah lagi. 5. Yang guna versi timbang, taka da masalah. Boleh masukkan terus air tu.
6. Uli sampai lembut. Terus buat. Kalau saya, saya biarkan dulu sejam. Nak bagi doh keluar minyak. Jadi lembut sikit nak buat. Tapi nak terus buat pun boleh, tak ada masalah. 7. Bab goreng tu ikut suka. Kalau nak berjerawat, pastikan minyak betul- betul panas. Kemudian, kecilkan api, baru masuk karipap. Timbul jerawat. 8. Yang suka licin, masukkan karipap semasa panas sikit-sikit. Selamat mencuba.
*Ini cara saya ye. Saya memang tak cairkan dengan minyak.
Umpph sedapnya bila dapat merasa tempeyek yang rangup dan sedap. Sedar-sedar dah sebalang habis. Memang melekakan. Boleh cuba resipi tempeyek ini.
Bahan-bahan:
1/2 kg tepung beras
1/2 kg tepung ubi
200g tepung jagung
Udang kering secawan (blende)
Cabai kering 2 senduk lauk (blende)
Garam 4 sdt
Ajinamoto 3 sdt * jika perlu
Telur 4@5 biji ikut saiz (blende last)
Jintan manis 1 sdb
Biji lemuju 1 sdb (kalau tak letak pon x pa. Akak xletak harini sebab takde)
Air kapur 1sdb
Air tak reti sukat. Tp pastikan adunan tak terlalu pekat atau terlalu cair ye 🙂
Kacang & ikan bilis mentah utk letak kat atas (pastikan betul2 kering kalau basuh)
Bahan tambahan:
Suka hati anda mahu letak apa, ada yg tambah daun limau purut dihiris halus, jagung dll.
Cara memasak :
Campur semua bahan kecuali telur.
Lepas siap bancuh baru masuk telur yg di blende tu
Cara menggoreng, curah di tepi kuali
Tempeyek kira dah masak bila dah takde buih2 kat sekeliling dia masa mengoreng.
Resepi ni boleh dapat lebih kurang 400 keping
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...