Bagi yang suka makan aneka kuih muih tradisional, Kuih Badak Berendam ni pasti antara yang jadi kegemaran. Lemak-lemak manis. Memang sedap! Bagi yang belum pernah rasa, resipi perkongsian saudari Mariana Zainalni antara yang boleh dicuba.
CARA MEMBUAT KUIH BADAK BERENDAM
BAHAN INTI KELAPA: 1 cawan air panas 1/2 cawan gula merah cap Bintang 2 sudu besar gula pasir (satukan, kacau hingga larut dan tapis) 1/2 biji kelapa parut 1 1/2 sudu besar tepung gandum Secubit garam 1 helai daun pandan – disimpul 1/2 sudu teh kicap karamel – untuk cantikkan warna inti (jika tiada,abaikan)
CARA MEMASAK: 1.Panaskan air gula merah dan daun pandan dalam kuali. 2. Bila mendidih, masukkan kelapa parut, gula dan garam. Kacau hingga agak kering. 3. Masukkan tepung gandum. Bila sudah sebati, tutup api. Biarkan sejuk. 4. Bila inti sudah sejuk, boleh bulat-bulatkan untuk memudahan ia dimasukkan dalam doh.
Ads
BAHAN ADUNAN HIJAU: 2 cawan tepung pulut 2 sudu besar (membukit) tepung gandum Secubit garam 1 cawan air pandan (kisar 1 cawan air dengan 3 helai daun pandan dan perah amik patinya)
CARA MEMASAK: 1.Didihkan air dalam periuk. 2. Satukan tepung dan pati pandan. Ggaul hingga jadi doh yang tidak melekat di tangan. 3. Bulat-bulatkan doh. Masukkan inti kelapa. Bulat-bulatkan. 4. Kemudian masukan dalam air yang mendidih. Apabila doh sudah timbul, angkat dan toskan.
5. Ketepikan seketika.
BAHAN KUAH PUTIH: 1 cawan santan pekat – empunya resipi guna 1 kotak kecil santan KARA 3 cawan air 1/2 sudu teh garam 2 cubit gula 3 sudu besar (membukit) tepung beras 2 sudu besar (membukit) tepung gandum
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan, kacau hingga larut dan tapiskan ke dalam periuk. 2. Dengan menggunakan api sederhana perlahan, masak dan kacau adunan guna whisk/senduk hingga mendidih dan agak pekat.
3. Bila sudah agak pekat, terus tutup api dan segera sendukkan ke dalam bekas untuk menghidang Kuih Badak Berendam nanti. (boleh guna bekas makanan) 4. Dalam setiap bekas, masukan 1 1/2 senduk adunan putih dan terus letak bebola hijau yang sudah siap ditoskan tadi.
5. Kuih Badak Berendam siap untuk dinikmati. Ia enak dimakan ketika panas dan juga sejuk.
Kuih muih Melayu memang enak dimakan bila-bila masa. Sebagai pencuci mulut, kudapan petang mahu pun sarapan pagi memang terbaiklah.
Ni min kongsikan resipi kuih bingka ubi kelapa ceri, kuih bakar kacang hijau, apom betawi dan dua lagi sajian kuih istimewa dengan sedikit olahan baru. Lapang-lapang nanti bolehlah buat.
1. Campurkan kesemua bahan. Kacau sehingga gula larut dan sebati. Bakar dalam loyang 8 inci x 8 inci empat segi yang telah dioles dengan sedikit mentega. 2. Bakar pada suhu 200C selama 1 – 1 jam 30 minit atau sehingga garing permukaan atas. 3. Biar betul-betul sejuk baru dipotong.
Info chef: Buah ceri boleh dibeli di kedai bakeri dan bukan yang segar. Saiz hidangan: 6-8 orang Waktu memasak: 2 jam 30 minit Keistimewaan: Rasa lemak santan dan ubi yang sedap Cara memasak: Bakar
KUIH BAKAR KACANG HIJAU
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum – beli online di sini 2 cawan kacang hijau yang telah direbus (simpan sedikit untuk hiasan) – beli online di sini 1 cawan gula pasir – beli online di sini 1 cawan santan pekat 2 cawan air 2 sudu makan minyak sapi – beli online di sini 3 biji telur Secubit garam Beberapa titik pewarna hijau
1. Satukan kesemua bahan bersama satu cawan kacang hijau dan kisar sampai sebati. Minyak sapi gunakan satu sudu sahaja. 2. Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga sedikit pekat dan sentiasalah kacau guna ‘whisk’. Guna api sederhana.
3. Masukkan satu cawan kacang hijau yang tidak dikisar tadi dan gaul rata. 4. Masukkan satu sudu makan minyak ke dalam loyang dan oleskan rata. 5. Panaskan loyang dalam ketuhar sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi. 6. Taburkan sedikit kacang hijau yang telah direbus tadi dan bakar pada suhu 180C selama 1 jam atau sehingga garing. Guna api atas dan bawah.
Info chef: Boleh gunakan santan kotak Saiz hidangan: 6-8 orang Waktu memasak: 1 jam 30 minit Keistimewaan: Rasa kacang hijau yang sedap Cara memasak: Bakar
APOM BETAWI
BAHAN-BAHAN:
6 biji telur 1 ¼ cawan gula 2 cawan tepung gandum 1 sudu teh ovalette Sedikit esen vanila Pewarna kuning dan pink secukupnya
1. Pukul telur bersama gula, esen vanila dan ovelatte sehingga kembang 2. Masukkan tepung sikit demi sedikit dan kacau rata. 3. Bahagikan kepada tiga bahagian. Satu bahagian dengan warna pink, satu bahagian warna kuning dan satu bahagian tidak diwarnakan. 4. Oles loyang dengan minyak dan masukkan adunan secara berselang seli hingga selesai. Kukus selama 45 minit hingga 1 jam.
Info chef: Gunakan loyang bersaiz 7 x 7 inci. Saiz hidangan: 6-8 orang Cara memasak: Kukus
LEMPENG PISANG JEM STRAWBERI & PISANG
BAHAN-BAHAN:
3 biji pisang masak ranum Tepung gandum secukupnya Gula secukup rasa Secubit garam Jem strawberi secukupnya Hirisan pisang secukupnya Sedikit minyak sayur
1. Dalam mangkuk, lenyekkan pisang, masukkkan gula dan garam, sebatikan. Masukkan tepung gandum, jangan banyak sangat kerana nanti keras. Biar lembik sedikit bancuhannya. 2. Panaskan kuali ‘non stick’, sapukan sedikit minyak sayur dan sendukkan adunan ke dalam kuali kemudian leperkan biar jadi bulat nipis. Sendukkan sesudu jem strawberi dan susun hirisan pisang di atasnya. 3. Masak selama 3-4 minit dengan api perlahan sehingga perang. Angkat dan ketepikan. Ulangi langkah hingga selesai.
Info chef: Gunakan kuali ‘non stick’ bersaiz kecil untuk lebih memudahkan.
PUTERI AYU BANDUNG KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN:
5 biji telur 250gm tepung gandum 300gm gula 2 sudu teh ovallate 1 sudu teh baking powder 250ml santan Pewarna pink secukupnya 2 sudu teh kordial air sirap Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi) Kacang merah secukupnya
1. Panaskan kukusan. Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu. 2. Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, Kordial air sirap, kacang merah dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati. 3. Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan. 4. Masukkan adunan yang telah dimasak tadi dan kukus selama lebih kurang 5 minit. 5. Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan. Sedia dinikmati.
Info chef: Letakkan sedikit kelapa dan kacang merah untuk lebih menarik.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Sedapnya kalau dapat makan Bakwan panas-panas. Cicah pula dengan sos, memang tak toleh kiri kanan. Selain disajikan ketika sarapan, Bakwan ni juga boleh dinikmati tatkala minum petang. Nak cuba masak hari ni? Saudari Siti Khajar ada kongsikan resipinya. Jom cuba!
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...