Kuih apam bakar memang sangat sedap. Cara membuatnya ringkas namun sangat enak dimakan panas-panas. Apatah lagi dengan adanya kelapa parut sebagai pelengkap cita rasa.
Kuih ini popular di Kelantan. Apa kita kita cuba buat apam bakar ini untuk minum petang bersama keluarga. Tentu seronok.
Jom kita lihat resipinya.
Ads
KUIH APAM BAKAR
BAHAN-BAHAN
1 1/4 cawan air
1 cawan nasi
1 cawan pisang lenyek
1 ulas bawang merah
1 batang serai
1 cm halia
1/2 sudu kecil lada hitam
3/4 cawan gula
2 cawan tepung beras
1/2 sudu besar yis
Minyak masak
Resipi ini untuk 4 hingga 5 orang makan.
CARA MEMBUAT
1. Dalam mesin pengisar, masukkan air, nasi, pisang lenyek, bawang merah, serai, halia, lada hitam dan gula. Kisar sehingga halus. Ketepikan.
2. Dalam mangkuk, masukkan tepung beras dan yis. Kacau sebati.
3. Kemudian masukkan bahan yang telah dikisar tadi. Kacau lagi sehingga halus teksturnya.
4. Tutup mangkuk dengan plastik. Rehatkan selama 2 jam. Adunan akan jadi kembang.
5. Gaulkan adunan tadi.
6. Dalam kuali leper, panaskan sedikit minyak masak. Letakkan sesenduk adunan. Biarkan adunan membulat. Tutup kuali. Terbalikkan apam biar masak sekata pada kedua-dua belah.
Ads
Biar adunan membulat seperti ini.
Masak kedua-dua belah.
7. Ulang langkah 6 sehingga habis adunan dimasak.
8. Hidangkan apam dengan kelapa parut.
Dua kuih pencuci mulut ini memang sedap dimakan bersama dengan air kopi atau teh. Rasa lemak manis dan kenyal memang enak dikunyah sebagai pencuci mulut.
Jika getas rasa manis dari disira gula, kuih abuk-abuk pula dari gula merah pula. Jom cuba buat sendiri memang puas hati lah kan.
KUIH GETAS
BAHAN-BAHAN :
1/2 biji kelapa parut
2-1/2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
1cawan air | atau secukupnya
1sudu teh garam
Bahan sira gula :
1/2 cawan gula
1/2 cawan air
CARA MEMASAK :
Satukan kelapa, tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas, masukkan garam, gaul. Masukkan air sedikit demi sedikit (jangan cair sangat, nanti susah nak bentuk).
Uli hingga jadi doh lembut. Bentukkan doh mengikut citarasa. Panaskan minyak masak dan gorengkan kuih getas.
Dalam bekas/kuali yang lain, masakkan pula air dan gula hingga berbuih..
Biarkan betul-betul pekat (apabila sudah berbuih) baru masukkan kuih yang telah digoreng tadi, tutup api, kacau dan golekkan dalam gula tadi hingga kering. Biar gula melekat pada kuih.
Saiz hidangan : 20- 25 keping , saiz nuget
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Lemak manis dan lembut serta kenyal teksurnya
INFO CHEF:Apabila campuran air dan gula sudah berbuih, itu tandanya ia sudah pekat dan boleh dimasukkan kuih getas di dalamnya. Jangan lupa tutup api dan biarkan gula menyalut kuih dengan rata.
KUIH ABUK -ABUK
BAHAN-BAHAN :
2 cawan biji sagu
2 cawan kepala parut putih
3 sudu makan gula merah
3 sudu makan gula pasir
Garam secukup rasa
10 calong daun pisang, lidi penyemat
CARA MEMASAK :
Basuh sagu dan toskan 5 minit.
Gaulkan sagu dengan kelapa dan tambahkan garam.
Campurkan gula merah dengan gula pasir.
Masukkan dua sudu campuran sagu dalam ke dalam calong daun pisang.
Kemudian sendukkan 1/2 sudu campuran gula dan disudahi dengan satu sudu campuran sagu.
Tutup calong dan sematkan dengan lidi. Kukus kuih lebih kurang 10 minit.
Kuih abuk-abuk siap dihidangkan.
Saiz hidangan : 4- 5 orang makan
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Rasa sagu yang lembut dengan inti gula, pencuci mulut yang lemak manis.
INFO CHEF : Gunakan sagu biji putih asli. Bahan yang bermutu dan asli menjamin kualiti kuih abuk-abuk yang lebih enak.
Ada yang panggil kuih bakar pandan, ada yang panggil bingka tepung. Tapi suka yang jenis kosong begini tidak letak bijan. Janji sedap dan menjadi kuih kesukaan seisi keluarga.
Kuih Bakar Pandan
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 cawan gula (kurangkan kalau tak nak manis)
1 cawan air pandan
2 1/2 cawan santan
Sedikit garam
Cara memasak:
1.Campurkan semua bahan dan kacau.
2.Nak bagi sebati , boleh blend kejap.
3.Kemudian bolehlah dimasukkan dalam loyang dan dibakar.
4.Bakar dalam oven suhu dengan suhu 200 selama 1 jam.Kalau nak kerak lebih, bakar la lama sikit.
Ayam goreng kari ini kalau diratah, makan panas-panas, memang tak cukup seketul. Boleh ketagih dibuatnya. Sedapnya berbeza dari ayam goreng biasa atau ayam goreng...