Sepanjang tempoh PKB ini cubalah untuk berjimat. Lihat apa yang ada di rumah dan cuba menjadi kreatif untuk membuat menu yang disukai keluarga. Jika ada pisang di rumah selain masak cucur boleh juga dibuat kek pisang untuk hidangan minum petang. Lihat resipi mudah ini.
1 biji pisang (di potong nipis untuk hiasan atas kek)
2 sudu teh parutan lemon
1 sudu makan perahan lemon
Cara memasak:
1.Sediakan loyang 8×8 & panaskan ketuhar 180’C
2.Pukul mentega & gula kastor sehingga kembang
3.Masukkan telur satu persatu hingga habis (low speed)
4.Masukkan tepung yang telah diayak berselang seli dengan buttermilk sehingga habis
5.Masukkan esen vanila
6.Masukkan pisang yang telah dilenyek, parutan kulit & jus lemon. Gaul rata & pindahkan adunan ke dalam loyang pembakar
Ads
7.Bakar adunan selama lebih kurang 35 minit atau sehingga masak.
SELAMAT MENCUBA!
Resipi Ikhlas Daripada Datin Shida Yusoff @missdessertparlour
Mungkin ada yang teringin nak merasa kek buah kukus zaman mak-mak kita dulu. Kek ni kalau tak ikut caranya yang betul, memang tak menjadi. Ada saja yang tidak kena tak cukup lembaplah, cepat berkulatlah dan sebagainya. Menurut chef Sue sentiasa sediakan air mendidih secukupnya untuk ‘top-up’ air dalam periuk pengukus (jangan leka, nanti air kukusan kering kek akan hangus).Barulah kek menjadi lembap dan lembut secukupnya. Kalau ada yang nak cuba buat, bolehlah cuba resipi ni.
KEK BUAH KUKUS Bahan-bahan:
300gram tepung gandum
300gram buah kering campur (gunakan campuran buah-buahan yang berkualiti)
250gram mentega asli (kalau guna marjerin rasanya akan lain)
3 biji telur grade A
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh soda bikarbonat
1/4 sudu teh cream of tartar
Secubit serbuk kulit kayu manis (optional)
Bahan-bahan B (untuk gula hangus):
280gram gula (kalau suka lebih manis gunalah 300gram)
1/4 cawan air
Cara memasak: 1. Buat gula hangus terlebih dulu. Masukkan gula dalam kuali lalu kacau hingga perang. Tuang air dan kacau sebati. Masukkan mentega lalu masak hingga cair. Masukkan campuran buah kering lalu kacau rata. Sejukkan sebentar. 2. Tepung gandum, soda bikarbonat, cream of tartar dan serbuk kulit kayu manis diayak sebati dan masukkan ke dalam kuali berisi campuran buah, mentega dan gula hangus yang dah sedikit sejuk. Gaul rata guna spatula kayu saja (jangan kacau berlebihan, nanti buah mendap). 3. Di dalam mangkuk lain, pukul telur dan esen vanilla (guna whisk) hingga agak kembang (tak perlu terlalu kembang). Kemudian tuang ke dalam kuali adunan tadi. Kaup balikkan sebati. 4. Tuang adunan ke dalam loyang acuan yang telah dialas dengan parchment paper. Tutup loyang dengan aluminum foil (supaya wap air tak kena permukaan kek). 5. Kukus kek selama 4 jam. 3 jam pertama kukus guna api sederhana, 1 jam terakhir guna api sederhana kecil. Selepas 4 jam dikukus, keluarkan kek dari periuk pengukus dan sejukkan betul-betul baru dipotong.
Tip; *Didihkan air terlebih dahulu dalam periuk pengukus sebelum mula mengukus kek.
Bagi peminat Kek Lumut Kukus, resipi perkongsian saudari Nor Hairiyah Hassim ni antara yang boleh dicuba. Nampak sedap kan? Menurut pemilik resipi, kek ini jika makin lama disimpan, makin sedap rasanya. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Pewarna hijau secukupnya ( untuk sukatan tin, guna tin susu pekat manis)
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega hingga kembang. Kemudian masukkan telur satu persatu. Setiap sebiji telur dimasukkan, putar dalam 2 minit. 2. Masukkan esen vanilla, perisa pandan dan pewarna hijau. Putar lagi hingga sebati. 3. Seterusnya, masukkan susu pekat manis, horlicks, kaya dan nestum. 4. Tambahkan juga tepung gandum yang telah diayak. Gaul hingga semua bahan sebati. 5. Tuang adunan Kek Lumut ke dalam loyang atau bekas bersesuaian. Jangan tuang sampai penuh sebab kek ini akan naik walaupun ia tak guna bahan penaik. 6. Tutup kek menggunakan aluminium foil atau plastic wrap. Hentak sikit loyang bagi mengeluarkan gelembung udara. 7. Panaskan air dalam periuk kukusan, letak loyang dan kukus guna api sederhana selama 3-6 jam. ( empunya resipi kukus selama 3 ½ jam sahaja. 8. Sejukkan kek dan sedia untuk dinikmati.
Tengah cuti ni best jugak kalau buat biskut, kudapan sedap dimakan masa menonton tv. Bagi min biskut Sarang Semut suatu ketika dulu dah dianggap cukup moden dah. Biskut ni dibuat dari tiga jenis tepung iaitu gandum , kastad dan tepung jagung.
Tapi kini dengan pelbagai biskut moden dengan nama omputih yang canggih, biskut ni dah mula dilupai. Min sukakan teksturnya yang rapuh, dan bila dimakan cair dimulut. Wowww…memang sedap lah. Jom kita cuba resipi perkongsian di laman FB: Resepi Biskut Raya Sedap.
BISKUT SARANG SEMUT
BAHAN-BAHAN :
250gm mentega
100gm gula halus
350gm tepung gandum ( Mas ikut Noorsha guna 250 gm saja )
100gm tepung kastard ( Mas ikut Noorsha tambah )
100gm tepung jagung
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
Bahan Hiasan :
sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil ( warna warni )
secukupnya paper cup kecil
CARA MEMASAK :: 1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan ke dalam cawan kertas.
5.Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dengan suhu 180c sampai masak ( anggaran 15 minit )
Berita gembira buat semua pencinta makanan! Jabatan Warisan Negara secara rasmi telah mewartakan 117 jenis makanan Malaysia sebagai Warisan Kebangsaan di bawah Deklarasi Objek...