Suka makan Kek Batik? Jika ya, resipi Kek Batik Cheese perkongsian saudari Ain Aziz ni boleh anda cuba. Mudah, sedap dan pasti membuka selera. Sesuai sangat dijadikan hidangan untuk minum petang. Selamat mencuba!
CARA BUAT KEK BATIK CHEESE
BAHAN KEK BATIK:
250gm mentega
1/2 susu tin susu pekat manis – jika kurang suka manis, letak suku sahaja atau ikut tahap kemanisan anda.
Umpph sedapnya bila dapat merasa tempeyek yang rangup dan sedap. Sedar-sedar dah sebalang habis. Memang melekakan. Boleh cuba resipi tempeyek ini.
Bahan-bahan:
1/2 kg tepung beras -BELI ONLINE DI SINI
1/2 kg tepung ubi -BELI ONLINE DI SINI
200g tepung jagung -BELI ONLINE DI SINI
Udang kering secawan (kisar)
2 senduk lauk cabai kering (kisar)
4 sudu teh garam
3 sudu teh ajinomoto * jika perlu
4@5 biji telur ikut saiz (kisar akhir)
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan biji lemuju (kalau tak letak pun tak apa)
1 sudu makan air kapur
Air tak reti sukat. Tapi pastikan adunan tak terlalu pekat atau terlalu cair.
Kacang & ikan bilis mentah untuk letak di atas (pastikan betul-betul kering kalau basuh)
Bahan tambahan:
Suka hati anda mahu letak apa, ada yang tambah daun limau purut dihiris halus, jagung dan lain-lain.
Cara memasak :
1.Campur semua bahan kecuali telur.
2.Lepas siap bancuh baru masuk telur yang dikisar.
3.Cara menggoreng, curah di tepi kuali.
4.Tempeyek kira dah masak bila dah tiada buih-buih di sekeliling masa menggoreng.
Resipi ni boleh dapat lebih kurang 400 keping
Brownies antara manisan paling mudah, guna bahan yang senang dan sedap! Namun ada kalanya resipi yang dicuba tidak menjadi. Bagi anda yang teringin sangat nak buat brownies ni, resipi mudah perkongsian saudari Nur Amira ni boleh dicuba.
BROWNIES KEDUT
BAHAN-BAHAN:
130gm mentega/margerin
450gm dark chocolate compound
3 biji telur gred B
150gm gula perang
100gm tepung naik sendiri ( self raising flour)
CARA MEMASAK:
1. Satukan mentega dan dark chocolate compaund. Masak guna kaedah double boiler hingga semua bahan cair.
2. Dalam bekas berlainan, kacau telur dan gula menggunakan whisk / pemukul. Pukul manja-manja dan sekejap sahaja.
3. Rupa telur dan gula yang telah siap dipukul.
4. Campur adunan mentega coklat tadi ke dalam bekas yang mengandungi adunan telur dan gula. Gaul rata hingga sebati.
5. Seterusnya masukkan tepung. Kacau lagi hingga sebati. Jika tiada tepung naik sendiri, boleh juga guna tepung gandum biasa yang telah diayak bersama 1 1/3 sudu teh baking powder.
6. Ambil loyang bersaiz 9×9 dan alaskan dengan baking paper. Tuang adunan brownies tadi.
7. Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 5 minit. Kemudian turunkan kepada suhu 150C dan bakar adunan menggunakan api atas bawah selama 50-55 minit.
Sosej antara makanan sampingan yang sedap dimakan, tetapi jika kamu kerap makan sosej sejuk beku yang di jual di pasar raya, ia mungkin mempunyai nilai bahan pengawet yang tinggi dan tidak sesuai dinikmati oleh anak kecil. Cuba resipi viral yang dibuat secara homemade ni, memang bagus dan paling penting tiada msg!
SOSEJ AYAM BERSAYUR
BAHAN-BAHAN:
Sebiji ubi kentang
4-5 ketul dada ayam
2biji telor
Apa2 sayuran (saya letak daun sup + carrot)
Sebiji bawang besar
4-5 ulas bawang putih
Sedikit lada hitam, lada sulah dan garam
Tepung ubi 4sudu bancuh dgn air stgh gelas
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua dan bland,
Masukkan bahan2 tersebut kedlm plastik aiskrim ikat hujung kiri dan kanan
Kemudian rebus dlm 10-15 min
Goreng jika nak makan
Yang lebih boleh simpan
Kredit resipi & gambar : Naa Rohzurina (MAHN)
SOSEJ HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
3 keping dada ayam berat agak2 200g setiap satu
Sebiji bawang besar atau bawang kecik pon boleh letakla 3 ke 4 biji
Cili kering 2 jika suka pedas saya tak letak nak bagi anak makan..
4 ulas bawang putih
Sedikit lada hitam jika suka
Sedikit garam
2 biji telur
* 4 sudu tepung ubi
Sedikit serbuk oregano jika suka
Sedikit daun ketumbar -saya tambah sebab suka
Sayur sayur macam carrot mushroom jika suka..saya takda stok tak letak..saya tambah capsicum (cili benggala) sikit tu ja ada
CARA MEMASAK:
Potong kecik2 ayam..dan bahan2 lain kecuali tepung ubi * kemudian masukkan dalam food processer..blend halus kesemuanya ..
Kemudian masukkan dalam bekas dan tambah tepung ubi..
Kacau sebati..
Masukkan adunan ayam dalam piping beg.
Kemudian paip masuk dalam plastik aiskrim atau boleh paip atas cling flim dan gulung ketat2 ..pintal kedua dua hujung ..sebab nak bentuk ala2 sosej kenn…
Proses nak masukkan dalam plastik aiskrim tu kena sabaq jugak na sebab tak senang sangat sebab bila padat takda ruang udara susah nak penuhkan plastik eskim- sebab tu sosej kita pendek2 tu ja 🤣🤣🤣 heehe tapi takpa buat slow slow dah dapat rentak mudahla jadinya..buat sampai habis..
Dah siap boleh la direbus atau dikukus lebih kurang 15minit atau sehingga masak ya…saya kukus..
TIP: kot kot..kalau yg tak mau kukus atau rebus pakai plastik ala2 health conscious bolehla frozen dulu bagi keras..then buang plastik baru rebus atau kukus…tapi saya rebus ja terus…sekali sekali ja nak buat..insyaAllah yakin😁…
Ok dah siap dah sosej kita..nak makan mcm tu saja pon bolih..nak grill sat pon boleh na..yang lebih tu bulihla nak frozen..
SELAMAT MENCUBA 😍
Kredit resipi & gambar: Liyana Isa
SOSEJ AYAM HOMEMADE
Bahan-Bahan:
Bahan A:
Isi ayam bahagian dada
Bawang
Telur
Carrot
+ Kisar kesemua bahan A
Bahan B:
3 sudu tepung ubi
1 sudu kecil garam
Lada hitam sedikit
Lada putih sedikit
CARA MEMASAK:
Masukkan bahan-bahan A dalam bekas , dan gaulkan dengan tepung ubi 3 sudu + lada hitam + lada putih.
Masukkan dalam plastik piping, dan picit masuk ke dalam plastik aiskrim.
Ikat dan kukus selama 10 minit. Bila dah sejuk, buka dari plastik aiskrim dan sejuk bekukan. Bolehlah digoreng atau dimasak mengikut selera anda.
Resepi Oleh: Sabariah Hussain Kredit olahan resipi dan gambar: Nor Suhaida Nor Suhaida
GIANT SOSEJ HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
2 ketoi isi dada ayam
1/2 cawan daun bawang
1 sudu besar serbuk lada sulah
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 biji bawang holand
2 ulas bawang putih
2 biji telor ayam
2 sudu besar tepung jagung
Garam sesudu kecik
CARA MEMASAK:
Semua bahan diatas dikisar lumat..
Kemudian boleh bentuk sosej mengikut saiz yang anda sukai..
Dah bentuk sosej..kemudian rebus sosej dalam masa 10 minit..
Resipi udang butter garlic ini hidangan paling sesuai kalau mencari lauk yang mudah dan cepat siap.Walaupun ringkas saja resipinya tapi rasa dan aromanya mewah...