Suka makan Kek Batik? Jika ya, resipi Kek Batik Cheese perkongsian saudari Ain Aziz ni boleh anda cuba. Mudah, sedap dan pasti membuka selera. Sesuai sangat dijadikan hidangan untuk minum petang. Selamat mencuba!

CARA BUAT KEK BATIK CHEESE

BAHAN KEK BATIK:

  • 250gm mentega
  • 1/2 susu tin susu pekat manis – jika kurang suka manis, letak suku sahaja atau ikut tahap kemanisan anda.
  • 200gm @ 1 paket milo (paket paling kecil)
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 paket biskut Marie – dipatah-patahkan

BAHAN CREAM CHEESE:

  •  250gm cream cheese / krim keju
  • Sedikit susu penuh krim
  • 3 sudu makan susu pekat manis – ikut pada tahap kemanisan anda
  • Sedikit perahan jus lemon – dalam video terlepas step ini.

BAHAN-BAHAN LAIN:

  • Loyang saiz 8×8
  • Baking paper
  • Sedikit serbuk koko – untuk tabur atas cream cheese

CARA MEMASAK:

1. Cairkan mentega dan masukkan susu pekat manis dan milo. Kacau hingga sebati.

IKLAN

2. Masukkan esen vanilla. Kacau lagi hingga sekata.

3. Tambahkan biskut Marie yang telah dipatahkan. Gaul hingga campuran milo dan biskut menjadi sekata.

4. Tuang ke dalam loyang yang telah dialas baking paper. Sejukkan.

5. Untuk menyediakan krim keju, pukul krim keju hingga gebu.

IKLAN

6. Kemudian masukkan susu, susu pekat manis dan jus lemon. Pukul hingga sebati.

7. Tuang bancuhan krim keju ke atas kek batik. Tabur serbuk koko dengan secukupnya.

8. Sejukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam sebelum dinikmati.

IKLAN

Posted by Ain Aziz on Friday, 8 February 2019

 

INFO:

  1. Kena pandai ubahsuai rasa manis ikut cita rasa. Jika kek batik sudah manis, kurangkan kemanisan krim keju.
  2. Serbuk koko digunakan untuk menyeimbangkan rasa.
  3. Kek Batik perlu diletakkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam untuk memudahkan ia dipotong dan keju tidak cair.

Kredit resipi & foto: Ain Aziz / @cookby_ain (IG)