Kek Batik memang menjadi antara manisan kegemaran ramai kerana mudah dibuat dan sedap dimakan. Kali ini, kita tambahkan kacang yang rangup di atasnya. Memang puas makan, kombinasi yang sangat sempurna. Nak lebih enak, gunakan Anchor Unsalted Butter. Mentega dengan warna kuning keemasan ini diperbuat daripada susu berkualiti tinggi dari lembu yang diberi makan rumput segar. Cubalah sendiri. Confirm licin pinggan!
Tidak dapat dinafikan Capati merupakan antara hidangan yang sering menjadi pilihan bila ke kedai mamak. Jika selalu dicicah dengan kuah sardin, kali ini kita jadikan sardin sebagai inti dan tambahkan keju. Hidangan ‘next level’ yang cukup sempurna, terasa kepuasan dalam setiap gigitan.
Ternyata, mentega Anchor dan Anchor Cheese Slice yang digunakan menaikkan lagi rasa ‘umphhh’ dalam hidangan. Maklumlah, mentega Anchor kan merupakan mentega tulen dengan warna kuning keemasan yang diperbuat daripada susu berkualiti tinggi. Anchor Cheese Slices pula tinggi dengan kalsium dan protein. Cubalah buat, pasti jadi kegemaran seisi keluarga.
CAPATI ROLL BERINTI SARDIN & KEJU
BAHAN-BAHAN:
3-4 keping capati
8-10 keping Anchor Cheese Slices
BAHAN-BAHAN B (INTI):
400gram ikan sardin (dalam tin) – buang sosnya
80gram Anchor Butter Unsalted
1 biji cili merah – cincang
1 biji cili hijau – cincang
1 labu bawang besar – cincang
1 sudu teh garam masala
1 tangkai daun ketumbar – cincang
Garam & lada sulah secukupnya
CARA MEMASAK:
Di dalam kuali, cairkan Anchor Butter Unsalted lalu masukkan bawang besar dan tumis hingga wangi. Masukkan cili merah, cili hijau dan garam masala.
Masukkan ikan sardin lalu hancur-hancurkan. Tambah garam dan lada sulah secukupnya. Gaul rata. Tabur cincangan daun ketumbar dan tutup api.
Ambil sekeping capati, letakka 1-2 keping Anchor Cheese Slices kemudian letak sesudu int sardine ke dalam capati lalu gulung rapi.
Panakan sedikit Anchor Butter Unsalted di dalam kuali leper. Letak gulungan capati tadi ke dalam kuali lalu panaskan beberapa minit di kedua-dua bahagian.
Keluarkan capati dari kuali, potong mengikut cita rasa. Hidangkan panas.
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Jika ada banyak stok kurma di rumah, boleh cuba buat kek. Sedap sangat. Tidak perlu banyak gunakan gula sebab kurma itu sendiri sudah cukup manis. Bahan yang digunakan juga tidak banyak. Anda boleh cuba pelbagaikan. Letak kekacang pun sedap.
KEK KURMA
BAHAN-BAHAN
20 biji kurma
1/2 cawan minyak masak
3/4 cawan gula halus
3/4 cawan susu UHT
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh esen vanila
1 genggam kecil gajus (ditumbuk kasar)
CARA MEMBUAT
1. Buang biji kurma. Kisar kurma sehingga halus dengan sedikit air. Masukkan kurma dalam bekas mixing.
2. Masukkan bahan minyak masak, gula halus dan susu UHT. Gaul sehingga sebati.
3. Masukkan tepung gandum, baking soda dan esen vanila.
4. Masukkan gajus dan kacau lagi.
5. Bakar kek selama 35 minit pada suhu 180 darjah celcius.
Biskut Parmesan Cornflakes Butter memang antara biskut yang menjadi pilihan ramai ketika hari raya. Jika dihidangkan, memang laku keras biskut ni. Kali ini, cipta kelainan dengan menambah keju Perfect Italiano Parmesan. Nak tambah keharuman pada biskut, gunakan Anchor Unsalted Butter. Memang bertambah enak biskut kita dibuatnya. Jom cuba.
PARMESAN CORNFLAKES BUTTER
Bahan-bahan:
500gm cornflakes
250gm madu
100gm kurma | kisar kasar
60gm Anchor Unsalted Butter | dicairkan
30gm gula halus
60gm Perfect Italiano Parmesan
70gm chocolate rice
Paper cup
Cara Memasak:
Di dalam mangkuk, gaulkan cornflakes, madu, kurma, Anchor Unsalted Butter dan gula hingga sebati.
Tuangkan cornflakes di dalam setiap paper cup. Kemudian, taburkan chocolate rice di atasnya.
Letakkan secubit keju Perfect Italiano Parmesan untuk memberi rasa sedikit masin di atas.
Bakar di dalam oven pada suhu 150°C selama 15 minit.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...