Resipi kari ayam tanpa santan India Style ini memang sedap lain macam. Boleh cuba cara ini pula ye. Selalu masak kari pakai santan kan? Tapi, rupanya masak tanpa santan pun sedap.
Kali ini RASA ingin kongsikan resipi kari ayam tanpa santan dan juga tanpa menggunakan rempah empat sekawan. Resipi ini daripada blog Dr. As Zulqa yang sememangnya kerap berkongsi resipi yang amat menarik.
Menurut Dr. As Zulqa, resipi ini mendapat maklum balas yang positif daripada pengikutnya di Youtube.
“Kari ayam tanpa santan walaupun dimakan banyak, tidak berasa muak. Perkongsian resipi ini di channel youtube telah mendapat banyak maklum balas positif daripada penonton yang telah mencubanya sendiri. Kari ayam tanpa santan ini merupakan resipi kari ringkas dan mudah tapi sedap. Tak perlu risau tiada santan atau rempah empat sekawan, kari ayam tetap sedap!” kata beliau.
Selain itu, Dr. As Zulqa turut menyatakan bahawa kari ayam ini boleh dijadikan bekal ke tempat kerja atau sekolah. Ini kerana tempoh masa memasak yang tidak begitu lama, sangat menyenangkan untuk ibu-ibu menyediakan bekal.
“Boleh dimakan bersama nasi putih. Kalau tak mahu makan nasi, boleh bawa kari ayam tanpa santan ini bersama roti jala atau roti sandwic sahaja. Cara masak kari ayam tanpa santan ni mudah dan simple, tak memerlukan masa yang lama untuk ibu-ibu berada di dapur,” tambah beliau.
KARI AYAM TANPA SANTAN DAN TANPA REMPAH 4 SEKAWAN
BAHAN-BAHAN
Minyak masak untuk menumis
1 labu bawang merah besar (dihiris mayang)
5 ulas bawang putih (dihiris mayang)
2 inci halia (dihiris)
3 tangkai daun kari
5 sudu besar serbuk kari ayam (bancuh dengan sedikit air)
1/3 ekor ayam (potong kecil dan basuh bersih)
4 biji kentang (1 biji belah 4)
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
Hiris bawang begini.Kentang dipotong begini.
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak. Tumiskan bawang merah besar, bawang putih, halia dan daun kari.
2. Masukkan bancuhan serbuk kari ayam.
3. Masukkan sedikit air dan masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan ayam. Biarkan seketika.
5. Kemudian masukkan potongan kentang.
6. Biarkan ayam dan kentang sehingga separuh masak serta sebati.
7. Kemudian masukkan asam keping.
8. Masukkan air secukupnya dan garam secukup rasa.
9. Masak sehingga ayam dan kentang empuk.
10. Siap dan boleh dihidang.
Dah siap dan boleh dihidang!
TIP DR. AS ZULQA Petua masak kari ayam sedap, sewaktu menumis rempah kari, rempah kari kena betul-betul masak sehingga pecah minyak. Kalau tidak pecah minyak, rempah karinya tidak masak sempurna. Itulah jawapannya kenapa kari terasa pahit dan rasa payau.
Di waktu hujung minggu, mesti ramai yang duk tercari-cari resipi yang istimewa untuk disajikan buat suami dan anak-anak. Salah satu idea yang boleh dicuba ialah menu ayam panggang. Ha…anak-anak memang suka ni. Sedap! Buat seekor, satu keluarga boleh makan dengan puas. Nak masak pun tak susah. Jom cuba!
1. AYAM PANGGANG KETUHAR
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam saiz sederhana
1 batang seleri |potong empat
1 sudu teh herba thyme
1 sudu teh rosemary
1 biji bawang besar |belah dua
Beberapa tangkai daun parsli
1 helai daun bay
1 sudu makan serbuk lada hitam
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos Lea & Perrins
4 ulas bawang putih |tumbuk halus
1-2 sudu teh serbuk brown sauce (untuk membuat sos)
Sedikit tepung jagung/ gandum (untuk membuat sos)
CARA MEMASAK:
Perapkan ayam bersama rosemary, thyme, sos tiram, sos Lea & Perrins, lada hitam, bawang putih dan garam.
Sumbatkan hirisan seleri, parsli, separuh daripada bawang besar di dalam perut ayam. Perap di dalam peti sejuk selama 2-3 jam.
Kemudian, keluarkan ayam dan bakar selama 1 jam atau lebih mengikut cita rasa pada suhu 200 C. Sapukan mentega dua atau tiga kali di permukaan ayam sehingga masak dan kulitnya garing.
Apabila ayam masak, rehatkan buat seketika. Ketepikan.
Untuk membuat sos; lebihan jus ayam yang dipanggang tadi diambil dan campurkan bersama baki bawang besar yang dihiris, seleri, parsli yang telah dipanggang dan daun bay.
Masak kesemua bahan di dalam kuali dan campurkan brown saucedan sedikit tepung untuk memekatkannya. Boleh juga ditambahkan sedikit air mengikut cita rasa anda.
Angkat dan tapis, ambil jusnya sahaja.
Hidangkan bersama kentang rebus dan sayur-sayuran mengikut cit rasa masing-masing.
INFO CHEF: Selepas sos ditapis, masukkan sedikit mentega ke dalam sos agar lebih sedap dan sos nampak berkilat cantik.
2. AYAM BARBEQUE MADU
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam | saiz sederhana | bersih dan toskan
1 biji bawang besar | kisar
3 ulas bawang putih | kisar
3cm halia muda | kisar
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan serbuk jintan putih
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk kunyit
3 sudu makan madu
1 sudu makan kicap pekat manis
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Gaulkan bahan kisar dan semua rempah ratus, madu, kicap pekat manis dan garam pada keseluruhan bahagian ayam termasuk bahagian dalam.
Masukkan dalam bekas dan perapkan satu malam dan simpan dalam peti ais.
Kemudian bakar atau panggang dalam ketuhar setelah separuh masak sapukan lagi dengan bahan rempah barbeque agar ayam tidak terlalu kering.
Setelah masak boleh hidangkan dengan sos cili atau sos lada hitam.
INFO CHEF:Jika suka, keluarkan ayam dari ketuhar, masukkan tomato ceri dalam dulang pembakar bersama hirisan lemon untuk penambah rasa.
Andai makan di restoran Thailand, pasti terpikat dengan rasa kuah Tomyam yang pekat dan sedap. Isian dalam masakannya ringkas sahaja seperti isi ayam, aneka makanan laut dan sayur namun ramuan rencah kuahnya membuatkan rasa lebih enak. Bagi anda yang menggemari sajian Tomyam, resipi perkongsian saudari Mastura Razali ini boleh dicuba. Ringkas tapi penambahan susu sejat membuatkan rasa Tomyam ini jadi sangat sedap. Persis Tomyam di restoran Thai terkenal. Cubalah. Anda pasti sukakan rasanya.
RESEPI TOMYAM THAI SIMPLE TAPI SEDAP & KUAH KAW
BAHAN-BAHAN: Isi ayam / udang / sotong Lobak merah secukupnya Bunga kubis secukupnya Jagung muda secukupnya 2-3 batang saderi 1-2 paket cendawan enoki 1 biji bawang holland – potong baji – beli online disini 4-5 ulas bawang putih – hiris – beli online disini 2 inci lengkuas 1 batang serai – hiris 4-5 helai daun limau purut 4 akar ketumbar 2 biji tomato Daun ketumbar secukupnya Susu cair/sejat secukupnya – beli online disini 4 sudu makan pes tomyam Thai – beli online disini Air secukupnya Garam dan perasa jika perlu
CARA MEMASAK: 1.Rebus air dan masukkan akar ketumbar. Masukkan isi ayam. Masak sampai agak mendidih. Masukkan juga kesemua bawang, lengkuas, serai dan daun limau purut.
2. Masukkan pes tomyam. Guna pes tomyam ni best kerana tidak perlu masukkan cili kerana pedasnya sudah terasa.
3. Kemudian masukkan sayur-sayuran yang keras terlebih dahulu kecuali cendawan. Perasakan dengan garam dan perasa secukupnya.
4. Masukkan sotong dan udang diikuti dengan susu cair/sejat dengan secukupnya.
5. Akhir sekali masukkan cendawan dan tomato. Jangan lupa daun ketumbar. Jika ada sos ikan, boleh juga tambahkan. Jika tiada, abaikan sahaja.
6. Tomyam kaw siap. Sedia dihidang panas-panas bersama telur dadar.
Kredit resipi & foto: Mastura Razali
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Kajian menunjukkan teh daun jambu batu mampu merencatkan virus H1N1 hingga 5 kali lebih kuat daripada teh hijau. Ketahui cara penyediaannya untuk bantu rawat influenza secara semula jadi.